Filme Filme europene

O poveste de dragoste simplă a maestrului Aki Kaurismäki: Fallen Leaves (2023)

Kuolleet lehdet (2023) – Fallen Leaves – Frunze căzătoare
Regia: Aki Kaurismäki
Distribuția: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen

‘Kuolleet lehdet’ (‘Fallen Leaves’ în distribuirea internațională) din 2023 este o formidabila demonstrație de virtuozitate minimalista a maestrului finlandez Aki Kaurismäki. Regizorul, care este și autorul scenariului original, pare a răspunde unei provocări. Care sunt condițiile minime și mijloacele simple (și ieftine) pentru a realizat un film minunat? Un scenariu bun – adică emoționant și/sau interesant-, actori care își trăiesc cu sinceritate și implicare rolurile și un stil de filmare care să-i atragă pe spectatori în ceea ce se întâmplă pe ecran. Pare simplu, nu-i așa? Atunci de ce se fac atât de puține filme minunate?

Se spune că Finlanda tot iese pe primul loc în clasamentele țărilor cu oamenii cei mai fericiți din lume. Eroii acestui film nu par să facă parte din categoria celor care au răspuns acelor sondaje. Ansa și Holappa sunt doi oameni singuri într-o lume a oamenilor singuri. Sunt și foarte saraci. Amândoi muncesc în job-uri prost plătite, în care patronii le exploatează slăbiciunile sociale și economice și din care sunt concediați unul după cealaltă. El are o problemă cu alcoolul și este surprins cu băutură în urma unui accident de care nu era vinovat la locul de muncă. Ea este concediată de la un supermarket pentru că dădea oamenilor și mai nevoiași alimente în prag de expirare. Se întâlnesc la o seară de karaoke, se înțeleg din priviri. Se pierd unul de celălalt, se caută, se regăsesc, se despart, se caută din nou, destinul le pare potrivnic. Pot cele două singurătăți să fie surmontate și să devenă o relație?

Povesti ca aceasta s-au mai spus și se vor spune. De aceea contează felul în care sunt spuse. Condițiile eco-sociale modeste ale personajelor principale îi oferă lui Aki Kaurismäki pretextul să construiască în jurul lor decoruri minimaliste, evitând aproape toate obiectele de tehnologie care au devenit parte din viața noastră. Instrumentele muzicale din localurile prin care se perindă eroii sunt din anii ’60. La fel și aparatul de radio la care ascultă știrile. Telefoanele mobile par de pe la începutul secolului, nici vorbă de iPhone sau de alte ‘telefoane inteligente’. Până și pentru legătura la Internet eroina se duce să închirieze o jumătate de oră de conectivitate la o cafenea. Lumea lui Aki Kaurismäki este aproape atemporală, încremenită undeva, prin decenii trecute, și avem senzația că filmul ar fi putut fi făcut și atunci și ar fi arătat cam la fel.

Pentru a exprima singurătatea eroilor, regizorul îi filmează din unghiuri și cu culori care amintesc picturile lui Hoffer, cu privirile în gol, evitând contactele vizuale și comunicarea unul cu celălalt. Câteva scene cheie se petrec într-o sală de cinematograf și la intrarea ei, cu reverențe spre filmele Noului Val francez dar și al celor horror cu zombi. La radio revin permanent știrile despre Ucraina. Amenințarea războiului pare că aparține într-o altă lume, dar suntem în Finlanda, țara vecină cu Rusia, care a cunoscut în istoria nu prea îndepărtată amenințarea de la Răsărit. Toți actorii și figuranții sunt excelenți, începând cu Alma Pöysti și Jussi Vatanen care interpretează rolurile principale. Acțiunea filmului se desfășoară de-a lungul a câteva luni, din vara până în pragul iernii, titlul filmului – ‘Fallen Leaves’ fiind o altă reverență, spre șansonetă franceza ‘Les feuilles mortes’. Aceasta ilustrează sonor finalul formidabil, care este și el legat de fimele iubite de Kaurismäki. Întreaga bandă sonoră, compusă în mare parte din cântece finlandeze, poate cunoscute, mi s-a părut remarcabilă. ‘Fallen Leaves’ este un film simplu și emoționant, o experiență cinematografică de neratat.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Un tată singuratic: Everybody’s Fine (2009)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 februarie 2015)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (14 – 20 noiembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult