Better Man: Robbie Williams (2024)
Regia: Michael Gracey
Distribuția: Robbie Williams, Jonno Davies, Steve Pemberton
Lansat la finele lui 2024, ‘Better Man’ ar putea fi considerat și unul dintre primele filme ale anului 2025, atunci când va ajunge să fie distribuit în masă pe principalele piețe de film internaționale. Este o perioadă foarte favorabilă filmelor muzicale, filmelor cu muzică și filmelor despre muzică și muzicieni. Într-un fel pare că revine la modă o tradiție a filmelor americane din anii ’30, în care interludiile muzicale erau foarte des prezente în filme de toate genurile dar mai ales în comedii. ‘Better Man’ este o biografie a unuia dintre starurile muzicii pop engleze, Robbie Williams. Britanicii par a domina acest gen al biografiilor de rockeri. Michael Gracey, regizorul și co-scenaristului filmului, este australian la origine, dar cariera sa a explodat în Marea Britanie. Este un expert în videouri muzicale și în efecte speciale si ambele talente sunt combinate și folosite din plin în ‘Better Man’. Rezultatul este o un film biografic (și în mare măsură auto-biografic, căci Robbie Williams a aprobat și a colaborat cu vocea sa la realizarea lui) cum nu am văzut vreodată și probabil că nici nu voi vedea nici în viitor. Semne bune anul are.
‘Better Man’ relatează povestea vieții și carierei lui Robbie Williams, dar găselnița geniala a acestui film este că Williams este înfățișat ca un cimpanzeu animat prin efecte de grafica pe calculator. Nu știu dacă ideea a fost a lui sau numai a lui, dar sigur a avut acordul și participarea sa. Folosind o maimuță pentru a-l reprezenta pe Robbie Williams, ‘Better Man’ permite o reprezentare metaforică a perspectivei cântărețului, care, cum spune el, s-a simțit întotdeauna „mai puțin evoluat decât alți oameni”. Urmărim dezvoltarea personalității lui Robbie Williams din copilărie, trecând prin luptele pentru consacrare, până la piscurile gloriei și abisurile depresiilor și dependenței de droguri. Drogul cel mai puternic, de care nicio cură de dezintoxicare nu poate dezbăra, este însă dorință de afirmare și setea de glorie. Legăturile cu familia sunt complexe, și fiecare dintre cei trei membri ai familiei apropiate a jucat un rol important: tatăl care era și el cântăreț și entertainer, care este pentru copil un model dar și motiv de sfâșiere atunci când părăsește familia; mama care-l protejează și-l îndrumă permanent; în fine, bunica care-i inspiră încrederea și îi injectează dragostea, personaj pe care-l vor recunoaște imediat toți cei care au fost crescuți și iubiți de o asemenea bunică. Urmărim creșterea copilului, luptele adolescentului care intră devreme în industria muzicală cu grupul Take That, succesul și despărțirea, afirmarea ca artist solo, marea iubire, succesul, auto-distrugerea, revenirea și reconcilierea.
Dacă totul este credibil artistic și intens emoțional, performanța este tehnică dar și artistică. Cei care au văzut filmele din seria „Planeta maimuțelor” vor accepta imediat convenția, iar cunoscătorii vieții muzicale pop britanice vor aprecia precizia documentară a detaliilor. Efectele CGI au fost realizate de Weta, aceeași companie de efecte speciale care l-a creat pe Caesar din ultima serie de filme „Planeta maimuțelor”. Personajul este un amestec de captură de mișcare și CGI, actorul Jonno Davis împrumutând corpul și vocea. Câteva dintre scene sunt formidabile – cele din copilăria eroului sau clipul dintr-o singură secvență în care piesa „Rock DJ” este filmată pe faimoasa Regent Street din Londra, cu zeci de locații și sute de personaje. Altele împing spre limite melodrama de bună calitate. Traseul biografic al lui Robbie Williams, departe de a fi ‘monkey business’, este asemănător cu cel al multor vedete devenite eroi de filme biografice muzicale – Freddie Mercury, Elton John, Amy Winehouse. De această dată însă, sfârșitul este fericit, cel puțin deocamdată. Cântărețul a putut fi colaborator la propriul film biografic și aceasta conferă pe de-o parte autenticitate, pe de altă parte validează cu perspectiva personală un artificiu tehnic care ar fi putut cădea cu ușurință în manierism. Muzica este formidabilă și am iesit fan Robbie Williams de la film. Unul dintre cântecele sale de mare succes este „Let Me Entertain You”. Spectatorii care vor accepta convenția și divertismentul vor ieși câștigați.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)