Filme Filme americane Recomandat

Modigliani (2004)

Modigliani (2004)
Regia: Mick Davis
Distributia: Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Eva Herzigova

Este important ca, din cand in cand, sa trecem in revista si astfel de filme. Am ajuns in posesia lui din intamplare (aceeasi promotie la Carrefour de DVD-uri ieftine, cu filme cat de cat interesante) si m-a mirat faptul ca nu auzisem de el, desi se pare, conform informatii culese de pe Internet, ca s-a filmat in intregime in Romania, in studiourile MediaPro si pe strazile Bucurestiului. De ce spuneam mai sus ca este insa important? Pentru ca, pentru multa lume, singura modalitate de a aduce in prim-plan anumite personaje cu rol istoric este tocmai realizarea unor biografii prin intermediul cinematografiei.

Nu cunoasteam multe despre Modigliani*) inainte de acest film, vazusem cateva picturi ale sale si nu am fost foarte entuziasmat (de altfel, nu ma pricep atat de mult la arta picturii si am dificultati in a intelege mai ales modernismul). Cunosteam perioada in care a trait, una boema, intr-un Paris de vis, pe care marii pictori, scriitori, sculptori si alti oameni de arta il considerau „centrul cultural al lumii”. Aici, conform celor povestite pe larg in film, Amadeo Modigliani (un foarte potrivit Andy Garcia) este un razvratit, un dusman al socializarii cu ceilalti colegi de brasla, fiind in centrul unui conflict deschis cu celalalt pictor important, deja realizat profesional, Pablo Picasso.

Solutia ca el sa reuseasca este refugiul intr-o iubire speciala pentru Jeanne Hebuterne (interpretata de la fel de „speciala” Elsa Zylberstein), femeia careia i-a fagaduit ca ii va picta ochii doar atunci cand ii va cunoaste cu adevarat sufletul. Numai ca fiica lor, dar si copilul care este pe cale sa apara nu au nevoie numai de iubire, ci si de mancare si lucrurile necesare supravietuirii. Asadar, sansa este inscrierea la un concurs, la care participa si rivalul sau Picasso, si care ii poate aduce atat faima, cat si banii necesari pentru incropirea cu adevarat a unei familii. Chiar daca acest concurs este zugravit doar in ultima treime a filmului, el reprezinta sansa lui Modigliani pentru a-si construi un nume, numele cu care dainuieste in memoria noastra.

Nota: 7/10

*) Cateva lucruri despre Modigliani: La numai 22 de ani, se hotaraste sa se stabileasca la Paris, locuind in cartierul artistilor, Monmartre. Execută în special portrete la comandă, rapid, în timpul unei singure ședințe. Își folosește acum în pictură propriile experiențe din domeniul sculpturii; datorită acestora reușește să redea, într-un desen desăvârșit, forma chipurilor umane. În aprilie 1917, la o petrecere de carnaval, Amedeo o cunoaște pe Jeanne Hébuterne, o studentă la „Académie Colarossi” în vârstă de nouăsprezece ani, și se îndrăgostește nebunește de ea.

În această perioadă, Modigliani îl cunoaște pe poetul polonez Leopold Zborowski, care devine prietenul său fidel, îngrijitorul și negustorul lui exclusiv și îi pune la dispoziție cea mai mare încăpere din locuința sa. În ziua vernisajului, pe 3 decembrie 1917, poliția reține câteva nuduri ca fiind „imorale”. Nu reușește însă să vândă nici măcar un singur tablou.

Starea de sănătate a lui Amadeo se înrăutățește, grație ajutorului lui Zborowski, pleacă în toamna lui 1918 la Nisa, în sudul Franței, unde Jeanne dă naștere unei fetițe. Își prelungesc șederea în sud până la sfârșitul lunii mai 1919. Întors la Paris, în atelierul său din „Rue de la Grande Chaumière”, Modigliani pictează acum portrete ale prietenilor săi. Se simte tot mai rău. Este diagnosticată o inflamație tuberculoasă a meningelor și este internat în spitalul „Charité”, dar nu mai există nicio speranță. Amedeo Modigliani moare la 24 ianuarie 1920. Avea doar treizeci și șase de ani.

Articole similare

10 cărți non-fiction de la Editura Humanitas de citit la final de an 2018

Jovi Ene

Lumina nesigură a lunii: Crai Nou (2021)

Dan Romascanu

Cum se vede realitatea din Rusia profundă: ”Generația Putin”, de Benjamin Bidder

Jovi Ene

1 comment

Delia Marc 18 martie 2012 at 16:13

Pe Omid Djalili l-am vazut si in The Infidel 🙂 Pe Andy Garcia l-am vazut in multe filme printre care si in cele in care face dublura lui Denis Stefan 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult