Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000) – Joint Security Area
Regia: Chan-wook Park
Distribuția: Yeong-ae Lee, Byung-Hun Lee, Kang-ho Song
Universul cinematografic sud-coreean nu încetează să furnizeze surprize aproape cu fiecare film pe care îl văd. ‘Joint Security Area’ a fost realizat de Chan-wook Park în anul 2000, cu trei ani înainte de a regiza ‘Oldboy’, filmul care l-a făcut celebru și l-a propulsat pe primul plan al atenției spectatorilor și criticilor de film din întreaga lume. Sub pretextul unei anchete legate de un incident la linia de armistititiu dintre cele două Coree soldat cu moartea a doi soldați nord-coreeni, Chan-wook Park realizează un film despre absurditatea războiului și despre fraternizarea între soldații care sunt în aparență inamici de moarte, în buna tradiție și poate și inspirat de filmele clasice ale genului cum ar fi ‘Paths of Glory’ al lui Stanley Kubrick.
Acțiunea filmului are loc în zona demilitarizată, unul dintre locurile cele mai tensionate ale planetei, un loc unde armatele Coreei de Sud și Coreei de Nord se află față în față, într-un armistițiu incomod al unui război suspendat cu peste 65 de ani în urmă, armistițiu presărat cu incidente care uneori se soldează cu victime. Armatele sunt însă compuse din oameni, mulți dintre ei tineri trimiși să-și facă ‘datoria patriotică’ față de țările respective, și care în acest caz aparțin aceluiași popor fracturat de istorie. Filmul descrie o improbabilă fraternizare umană care este dezaprobată și reprimată de superiorii ambelor părți ale conflictului și mușamalizată de observatorii neutri care au ca misiune prevenirea incidentelor și anchetarea lor când se întâmplă. Nimeni nu pare în acest film să fie interesat de dezvăluirea adevărului despre incidentul care conclude tragic încercarea de micro-coexistență a soldaților angrenați într-un macro-conflict. Este un film de acțiune cu elemente de anchetă criminalistică, dar ceea ce rămâne in amintirea spectatorilor sunt aspectele umane ale întâlnirii între tinerii care refuză să fie dușmani.
Mi-a plăcut povestea și mesajul, chiar dacă unele detalii și chiar întreaga situație nu sunt complet credibile. Actorii, în special cei care joacă rolurile soldaților, sunt bine aleși și intră perfect în roluri. Filmul suferă de un exces de retorică, dar sinceritatea abordării unui subiect atât de delicat reușește să prevaleze. În anul 2000 viziunea propusă de acest film a fost considerată radicală de unii dintre spectatori, dar a atras curiozitatea spectatorilor din Coreea de Sud. În această țară ‘Joint Security Area’ a vândut mai multe bilete decât ‘Titanic’ și a lansat cariera unuia dintre cei mai cunoscuți regizori sud-coreeni! Putem înțelege de ce.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: Theasiancinemablog.com, IMDb.com)