Filme Filme europene

Coșmarul unei nopți de vară: L’appartement (1996)

L’appartement (1996)
Regia: Gilles Mimouni
Distribuția: Romane Bohringer, Vincent Cassel, Jean-Philippe Écoffey, Monica Bellucci

‘L’appartement’ (1996) este un film special din multe puncte de vedere. Poveștile de iubire ale tinerilor, mai ales cele care se petrec la Paris, erau printre subiectele preferate ale cineaștilor francezi ai anilor ’90. ‘L’appartement’ ar aparține acestei categorii descriind relațiile dintre doi bărbați și două femei între 20 și 30 de ani, dar îmbracă totul într-o foarte bine scrisă intrigă de mister à la Hitchcock. Crima principală însă nu este violentă. Este vorba mai degrabă despre distrugerea unei relații de dragoste, iar mobilul este o altă iubire – destul de pasionată pentru a fi nocivă. Și dacă toate acestea nu par destul de interesante și de sofisticate, tiparul poveștii este împrumutat din ‘Visul unei nopți de vară’ al lui Shakespeare. Scenariul și regia îi aparțin lui Gilles Mimouni și ‘L’appartement’ a fost primul și singurul film de lung-metraj pe care acesta l-a regizat. A mai participat în calitate de co-scenarist și producător la realizarea cu câțiva ani mai târziu a remake-ului american ‘Wicker Park’ și … cam atât. De ce? Poate că profesiunea de arhitect i-a oferit mai multe provocări creative decât lumea filmului? Încă un mister legat de acest film care este altfel.

Acțiunea se desfășoară în două planuri temporale dezvoltate paralel. Cu doi ani în urmă, Max și Lisa au trăit o frumoasă poveste de dragoste, întreruptă poate datorită unui sir de comunicări neconsumate, căci suntem în ultimul deceniu fără telefoane mobile. Care este rolul jucat de Alice, prietena Lisei, mesagera care îi urmărea în mod voyeurist de la fereastra ei din aripa din față a clădirii în forma de U în care se afla apartamentul tinerilor îndrăgostiți? Este implicat și Lucien, cel mai bun prieten al lui Max? Doi ani mai târziu, Max – devenit om de afaceri și aflat în pragul unei căsătorii bine plasate social – pare să o regăsească pe Lisa. Iubirea lor a persistat? Max abandonează totul pentru a o căuta, dar în locul Lisei dă peste Alice. Aceasta, îndrăgostită și ea de Max, are șanse să o înlocuiască pe fascinanta Lisa?

Max și Lisa sunt interpretați de Vincent Cassel și Monica Belucci, un cuplu fascinant pe ecran, care aveau să devină pereche în realitate pentru următorii 15 ani după întâlnirea pe platoul de filmare al acestei producții. Cu atât mai remarcabilă este realizarea actoricească a lui Romane Bohringer care reușește să-i pună în umbră pe celebrii săi parteneri și să facă din Alice personajul cheie al intrigii. Jean-Philippe Écoffey – actor mai puțin cunoscut dar foarte potrivit aici – completează cvartetul. Apare în distribuție și Sabrine Kiberlain, o alta actriță care mie îmi place mult, dar care are aici un rol mult sub potențialul său uriaș. ‘L’appartement’ are un scenariu foarte bine scris, care păstrează permanent atenția spectatorilor și un final care cred că îi satisface pe cei mai mulți. Este unul dintre filmele franceze bune ale anilor ’90.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://agscollectibles.com/products/movie-memorabilia-movie-posters-orig-int-kxrfj-8zr2n-wwgjl-bm7d8-5lxyg-wb6n8-hsz22-79zr4)

Articole similare

Prin blogosfera literară (30 aprilie – 6 mai 2018)

Dan Romascanu

Un festival al răgetelor dinozaurilor: Jurassic World Dominion (2022)

Dan Romascanu

That Thing You Do! (1996)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult