Republica invizibila, de Joan Peruga
Editura Meronia, Bucuresti, 2006
Traducere din limba catalana: George Muresan
Puteti cumpara cartea acum de pe site-ul Editurii Meronia.
Un cuvant, o carte, imagini, o tara, un popor… Ce uneste aceasta insiruire de cuvinte…
Ce stiam despre Andorra acum cateva zile? Ca exista ca tara undeva in Pirinei, insa nu stiu daca m-am gandit pana acum la ceea ce o defineste, la peisaje magnifice care o compun asteptand sa fie transpuse in cuvinte plastice si apoi aruncate in lume spre a starni tentatia calatorilor, la oamenii sai obisnuiti si povestile lor neobisnuite, incitante, asteptand imortalizarea prin aceleasi cuvinte magice, cuvinte imagine, cuvinte caracter.
De la cuvant la carte a reusit sa faca translatia scriitorul andorran Joan Peruga, lansandu-ne prin “Republica invizibila” provocarea de a transforma cuvintele in imagini, reconstituind prin lectura o tara, un popor.
Cu fiecare cuvant, cu fiecare descriere, cu fiecare personaj mi-am creat Andorra mea personala, viziunea mea asupra principatului independent idealizat in marturiile scriitorilor secolelor trecute drept un loc al pacii si libertatii.
M-am abandonat lecturii si prin ochii lui Miguel, jurnalistul barcelonez atras iremediabil mai intai de Maria, bibliotecara fascinanta din Andorra la Vella si mai apoi de misterul mitului andorran incifrat, cum altfel, intr-o carte veche, un exemplar unic scris de o ilustra necunoscuta presupus a fi ratacit in anticariatele catalane sau ascuns lecturii intr-o colectie privata, am descoperit casa Bauro, casa Molinas, casa Armengol, Piateta Sant Esteve, Calones “cel mai vechi si mai cunoscut han din Andorra”, barul Losada “situat pe Strada de Sus din Andorra la Vella, colt cu strada Bonavista” si multe alte asemenea minunatii.
Mergand pe linia povestii de dragoste care ia nastere intr-o biblioteca, se dezvolta pe fundalul povestilor fascinante inventate sau rastalmacite de Maria pornind de la subiectul tern sau impersonal al vechilor si rarelor carti despre Andorra ale secolului al-XIX-lea si se consuma ” pe salteaua de fantasme infrante a sutelor de carti” suntem prinsi in mrejele lumii pasionatilor de carti rare pentru care cunoasterea paleste in fata sentimentului de posesiune.
Unite, pasionate, antrenate in cautarea fascinantei carti scrise de Marian Eyre, cele doua personaje principale sunt separate insa de imboldul care le conduce actiunile: pentru Maria gasirea cartii reprezinta implinirea visului ei de bibliofil inrait – aceea de a avea cartea, sa o simta a ei macar pentru cateva zile sau ore; Miguel insa doreste cartea pentru continutul ei, pentru a afla cum s-a desfasurat calatoria lui Marian Eyre in Andorra, pentru a descoperi misterul care a facut-o pe autoare sa-si gaseasca linistea si fericirea pe aceste meleaguri.
Caci premisa romanului, translatata apoi in mintea cititorului de primele randuri ale jurnalistului proaspat venit in tara ascunsa in Pirinei este certitudinea ca “.. in Andorra se ascunde un mister. De cand facusem prima mea calatorie cu un coleg de studii andorran si descoperisem muntii purpurii, casutele de piatra cu caciuli de zapada, strazile-nguste pierdute in jurul Casei Vaii, parlamentari care pasc vaci, precum personajele dintr-o poveste, si buticurile cu discuri ieftine, bazarurile pline de aparate electronice si un film de Bertolucci in Spania inca interzis. Tara aceea, ce se trezea din inocenta sub reflexele tehnologiei orientale, mi-a ramas atat de intiparita in minte, inca n-am incetat s-o visez, s-o idealizez pana am transformat-o intr-o obsesie.”
“Republica invizibila” a lui Joan Peruga este pana la urma o poveste de dragoste prezentata in cele mai variate aspecte sub care se poate manifesta: dragoste intre protagonisti, dragoste pentru carti , dragoste pentru o tara. Aventura cautarii unei carti se dovedeste a fi pana la urma o calatorie initiatica la finalul careia descoperim o tara, o imagine ideatica a Andorrei prezente, supusa insa criticii chiar de catre autor care trage un semnal de alarma discret si actual: “ce pacat, ce pierdere ireparabila,…, ca din graba de-a castiga bogatie sau putere, tara se umple de constructii vulgare, se distruge natura si se altereaza linistea si dimensiunea umana a asezarilor ei.”
Puteti cumpara cartea acum de pe site-ul Editurii Meronia.