”Redirect”, de Timothy D. Wilson
Editura Herald, Colecția ALTER EGO, 2013
Traducere de Marilena Constantinescu
Cum ar fi dacă ar exista o soluție universală care să ne facă mai fericiți, să ne transforme în părinți mai buni, să rezolve o mulțime de probleme ale adolescenților din ziua de azi, să elimine prejudecățile rasiale și să umple lacunele din sistemul educațional? Din păcate, această soluție nu a fost încă descoperită, însă reputatul psiholog social Timothy S. Wilson prezintă, în cartea sa, felul în care editarea și modificarea unei povești (practic, redirecționarea acesteia spre a servi unui scop) poate avea urmări benefice și chiar ”magice” și poate rezolva multe dintre situațiile dificile cu care se confruntă societatea noastră.
Împărțită în zece capitole cu titluri relevante, Redirect demonstrează că un aspect aplicabil unei culturi este valabil și pentru reprezentanții săi: mai precis, poveștile pe care ni le spunem și în care suntem obișnuiți să credem pot deforma realitatea, iar multe dintre practicile considerate pozitive, cum ar fi ședințele de terapia sau cititea de cărți de tip self-help, pot deveni negative și chiar distructive.
Am putea rezolva multe probleme dacă oamenii ar fi ghidați să-și redirecționeze interpretările în direcția corectă, spune autorul. Firește, persoanele familiarizate cu tehnici și concepte ale psihologiei cognitiv-comportamentale vor spune că știu deja totul despre acest aspect, însă Wilson susține că poate oferi o cale ca fiecare să poată aplica aceste tactici, nemaifiind nevoie de facilitatori sau ședințe costisitoare.
Cartea se axează pe trei principii de bază: editarea poveștii (un set de tehnici create pentru a ajuta oamenii să modeleze poveștile despre ei înșiși și despre lume), încurajarea poveștii (direcționarea oamenilor în mod subtil, prin manevrarea sensului în care se îndreaptă povestea) și ideea de a fi bun și de a face bine, o filosofie care datează de la Aristotel și care se bazează pe faptele bune care pot schimba percepția persoanelor despre ele însele.
Dacă vă fascinează subiectul și ați dori să încercați pe propria piele experimentele propuse de Timothy Wilson, Redirect vă stă la dispoziție. Structura sa este prietenoasă și ușor de parcurs, iar exemplele reale îi conferă autenticitate, dar și o doză de ”viață”, care ajută la identificare și la parcurgerea mai facilă a pașilor recomandați.