Carti Eseuri Recomandat

Pshihoterapie & consiliere cognitiv comportamentala, de Frank Wills

Pshihoterapie & consiliere cognitiv comportamentala, de Frank Wills
Editura Herald, Colectia Psihoterapia, Bucuresti, 2012
Traducere de Gabriela Caltut

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.

Frank Wills a fost intre 1988 -2003 seful Departamentului de Consiliere al Universitatii Wales, Newport. In prezent este practician, supervisor si trainer in domeniul terapiei cognitive-comportamentale in Bristol. Volumul “Pshihoterapie & consiliere cognitiv comportamentala” aparut la Editura Herald, Bucuresti, 2012 reprezinta o ampla si documentata trecere in revista a terapiei cognitiv-comportamentale (prescurtat TCC) pe care autorul a practicat-o cu succes de-a lungul timpului. Cartea cuprinde toate ingredientele cheie ale TCC- relatia terapeutica bazata pe colaborare, mentinerea structurii si a directiei, formularea si o serie de metode si tehnici, introducand abordarile mai noi ce tin de conceptele de prezenta constienta, compasiune si proces terapeutic. Caci “terapia este o chestiune incurcata si impredictibila. Cateodata merge conform planului, altadata patrundem in intunecimile psihicului uman si ne pierdem in ape adanci.”

Cartea ofera noi idei despre abilitatile si tehnicile care ajuta la aplicarea TCC si isi propune sa influenteze felul cum simt specialistii fata de practica TCC care se bazeaza pe o relatie terapeutica solida si pe o colaborare eficienta intre terapeut si client, fiind o terapie de scurta durata, centrata pe probleme si orientate catre rezultate. Se concentreaza initial pe problemele actuale, fiind structurata, directiv si educational. TCC foloseste tehnici diverse pentru schimbarea modului de gandire, a  starii emotionale si a comportamentului pacientului. La baza paradigmei TCC sta un model foarte simplu, dar eficient: modul in care oamenii gandesc despre situatiile in care se afla influenteaza modul in care ei simt si se comporta. Durata obisnuita a unui tratament de TCC este intre 10 si 20 de sedinte. Cand terapia este scurta, este vital sa fie educativa si sa foloseasca optim timpul. De aceea trebuie sa ramana puternic centrata, iar atentia cea mai mare trebuie acordata problemelor sau/si simptomelor pe care clientul le aduce in terapie.[1]

Frank Wills

Capitolele interesantului volum se concentreaza asupra: abilitatilor specifice terapiei cognitiv-comportamentale si fundamentelor teoretice, evaluarii, formularii si inceperii terapie, folosirea abilitatilor interpersonale in TCC, abilitatilor pentru lucrul cu gandurile negative, abilitatile de lucru pentru schimbarea comportamentului (cu accentul pe evaluarea comportamentului, analizarea situatiei clientului din punct de vedere comportamental, automonitorizarea si tinerea unui jurnal etc.) abilitatile de lucru cu emotiile, abilitatile de lucru cu patern-urile negative persistente, TCC in continua dezvoltare: o perspectiva asupra angajamentului si invatarii continue.

Autorul considera si ca „Jurnalele pot fi instrumente foarte flexibile pentru inregistrarea sentimentelor, comportamentelor, gandurilor, reactiilor fizice, consumului de substante si comportamnetelor sociale. Ele pot fi folosite astfel:

  • Retrospectiv- pentru a reflecta la ceea ce a facut clientul in ultimele zile, sau
  • In perspectiva- pentru a construi un plan pentru zilele sau/si saptamanile ce vor veni”[2]

In acelasi timp „Limbajul corpului si postura unei persoane depresive ne pot sari in evidenta: umerii sunt adusi in fata si cu cat este mai deprimata persoana, cu atat mai aplecati sunt umerii, pana ce persoana pare ca intra la apa sub ochii nostri. (…) inactivitatea extrema poate lua forma dorintei de a sta in pat. Unii clienti tind sa creada ca se vor simti mai bine dupa aceea. (…) Adesea cel mai bine este sa construim un plan realist pe baza caruia sa crestem nivelul de activitate.”[3]

Coperta editiei americane

Frank Wills considera ca „Pentru a avea succes si a prospera intr-un mediu intesat de provocari, la finalizarea formarii terapeutii CC vor avea nevoie sa isi perfectioneze abilitatile, mai ales adaptand TCC la nevoile complexe ale diversilor clienti. Aceasta sarcina trebuie sa fie asumata odata cu aprofundarea si perfectionarea intelegerii stiintei si artei TCC. Aceste abilitati vor avea nevoie sa fie dezvoltate in contextul lucrului cu clientii, unde unii dintre ei vor prezenta sentimente de rezistenta mai puternice decat cele descrise in orice carte despre TCC.[4] „Este recomandat ca terapeutul si clientul sa semneze un contract scris care sa descrie natura si modul de folosire a inregistrarilor, cuprinzand:

  • Cum anume vor fi pastrate inregistrarile,
  • Scopul acestora,
  • Cine va avea acces la ele,
  • Cum vor fi folosite inregistrarile,
  • Cand anume vor fi ele sterse.

Luarea notitelor in terapie este un domeniu care nu a primit foarte mare atentie in literatura de specialitate pana acum.[5]” „Studiile continua sa arate ca exista o cerere masiva si continua pentru servicii de consiliere si terapie. In ciuda faptului ca peste jumatate din centrele principale de sanatate ofera acum servicii de consiliere in locatie, cereare de servicii, in special de TCC, duce la crearea unor lungi liste de asteptare.” Concluzia autorului este ca nu numai clientii pot beneficia de instrumentele benefice ale TCC dar chiar si terapeutii le pot folosi pe propria lor piele „pentru a-si igieniza propria gandire”.


[1] Frank Wills Pshihoterapie&consiliere cognitive comportamentala aparut la Editura Herald, Bucuresti, 2012 pag. 28

[2] Pag. 172

[3] Pag. 173

[4] Pag. 282

[5] Pag. 295-296

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.

Articole similare

I Was a Slave in Russia. An American Tells his Story, de John Noble

Codrut

Adevărul

Codrut

Mami, vreau un pierce în limbă, de Simona Hupov

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult