Daca tot a fost Ziua Internationala a Femeii, va retinem atentia si cu o poveste frumoasa de dragoste dintre doi artisti, pe care am descoperit-o pe WebCultura: „30 noiembrie 1976: artista Marina Abramovic, și-a întâlnit marea dragoste: artistul german Ulay. “Am fost invitată la televiziunea din Amsterdam în cadrul unui program despre body art. Am fost printre primele femei din Europa de Est care au făcut body art, așa că, într-un fel, eram privită ca prima femeie care a călătorit pe Lună. Am ajuns acolo de ziua mea și îmi amintesc foarte bine că bunica mea mi-a spus odată că tot ceea ce primești de ziua ta este important. Este ca destinul. Iar prima persoană pe care am întâlnit-o a fost Ulay. În aceeași seară ne-am îndrăgostit cu adevărat. A fost cu adevărat o etapă foarte importantă din viața mea. Care a durat 12 ani.” Continuarea pe Webcultura.ro.
Un interviu foarte interesant este gazduit in aceasta saptamana pe Hyperliteratura.ro, cu Florin Bican, cel care a coordonat programul de traduceri al ICR in perioada 2006-2012. Iata intrebarea de final: „Cum va influenţa pe termen lung dispariţia acestui program vizibilitatea scriitorilor români în afară? / Pe termen lung, scriitorii români demni de această titulatură vor obţine vizibilitatea pe care o merită. Şi nu datorită vreunui program – datorită operei lor. Programele, ai văzut – vin şi se duc. Scriitorii adevăraţi rămân, iar opera lor îşi găseşte singură traducătorul. Dar asta pe termen lung. Foarte lung…”
Claudiu Constantinescu scrie în Dilema veche despre romanul „Ali şi Nino”, de Kurban Said, aparut de curând la Editura All: „Ali şi Nino e capodopera acestui autor. Roman de dragoste (între un azer musulman şi o georgiană creştină), de război (cel Dintîi Mondial, perfect bezmetic în acele ţinuturi caucaziene), de splendidă polifonie culturală şi imensă cacofonie a inflexibilităţilor fanatice, cartea pare scrisă de mîna unui foiletonist expert în exotism, dar şi în dileme mai vechi ca vremurile.”
Saptamana aceasta am descoperit cateva bloguri interesante despre carti, mai putin cunoscute publicului larg, dar cu atat mai apropiate culturii de calitate. Unul dintre este este Literaturcoaz, a lui Dan Gulea, unde va prezint recenzia cărtii „Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române”, de Mihai Zamfir: „Un merit al cărții lui Zamfir este cultura dialogului pe teme considerate în tradiție poate încheiate, epuizate, o cultură și o provocare la dialog pe principii noi: este ceva din ezitarea cercetătorului care începe să completeze spațiile albe de pe hărți, ceva din bucuria și temerile sale, care aseamănă acest prim volum cu încercarea de acum cîțiva ani a lui Cornel Ungureanu, de a contura o Geografie a literaturii române, pe principii geopolitice. Din respectiva Geografie (ce a început cu un volum IV) nu au fost finalizate decît două volume: IV, și I.”
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-„Sorgul rosu”, de Mo Yan
–„Miezul verii. Scene de viata provinciala”, de J.M. Coetzee
–„Woody Allen în dialog cu Stig Bjorkman”
-„Din psihologia poporului român”, de Dumitru Drăghicescu