”Polly și Buster. Vrăjitoarea rebelă & monstrul sentimental”
Text și ilustrații de Sally Rippin
Editura Humanitas Junior, București, 2019
Traducerea din engleză de Nicoleta Drăghiceanu
Suntem într-o lume necunoscută, în care taberele sunt de mult timp conturate: pe de o parte, sunt vrăjitoarele, foarte organizate, inteligente și studioase, aflate pe un calapod ce amintește de oameni, cu propriile invidii, viclenii și bisericuțe; pe de altă parte, sunt monștri, obișnuiți să fie marginalizați de către vrăjitoare, sunt murdari și băloși și pofticioși, dar majoritatea buni la inimă și supuși capriciilor lumii în care trăiesc. Oameni, ioc:
”-Oamenii arată destul de înfricoșător, nu crezi? Oare există cu adevărat?
-Nu știu, ridică Polly din umeri. Sunt multe povești despre ei.
-Mama zice că sunt născociri ca să sperie copiii, spune Malorie răsucindu-și o codiță. Mama nu crede în oameni.” (pag. 105)
Personajele care domină romanul lui Sally Rippin sunt din lumea copiilor, respectiv Polly, micuța viitoare vrăjitoare, neîndemânatică, dar inimoasă, și Buster, micul monstru sentimental, care se mărește sau se micșorează, ba își schimbă și culoare, în funcție de emoții, de felul în care privește sau, mai ales, este privit de lume. Cei doi sunt prieteni de mult timp, dar se ascund de lumea bârfitoare, care nu acceptă asemenea relații. Au reguli bine stabilite, au un loc permanent de întâlnire, au înțelegerea tacită a părinților. O relație frumoasă, care nu poate fi stricată decât de lumea invidioasă și ”modernă” din jur.
Cei doi trec prin nenumărate aventuri, Polly este câteodată prinsă în vârtejul dorinței de a fi bine văzută în școală și pierde uneori direcția, dar nu e niciodată târziu să îți dai seama că adevărata valoare a tinereții este prietenia, prietenia adevărată. Buster nu poate ține pasul cu inteligența de vrăjitoare, nu este nici frumos, dar este acel prieten pe care ți-l dorești aproape întreaga viață, este cel care o face să zâmbească, cel care o iubește fără să țină cont de clasa socială sau de vedetismul tipic din liceu. El și Polly reușesc, numai împreună, să răpună toate barierele discriminării, întinse de vrăjitoarele cu influență în ”consiliul local”. Adăugați aici niște părinți de treabă (în ciuda chestiilor foarte ciudate pe care Polly trebuie să le înghită zilnic), o profesoară motivantă și veți descoperi secretul fericirii:
”Polly știe că, alături de Buster, nu va fi niciodată singură.” (pag. 154)
”Prietenilor adevărați nu le pasă de stilouri magice sau dacă sunt faimoși sau populari. Și nu te vor obliga niciodată să fii ceea ce nu ești.” (pag. 214)
Nu e puțin lucru să te entuziasmeze un roman tipic pentru copii, dar nici nu ar trebui să nu o spunem cu voce tare atunci cțnd o credem. Aici, ne aflăm în fața unei cărți alerte, scrisă și ilustrată cu talent și cu drag pentru cititorii ei, fie adulți, fie copii. Este totuși un volum pentru toate vârstele, o carte frumoasă despre prietenie, despre felul în care prietenii adevărați rămân alături în orice împrejurare.