Seria Portalul Magic #17- #20, de Mary Pope Osborne
Editura Paralela 45, Pitești, 2017
Ilustrații: Sal Murdocca
Traducere: Laura Poantă
Născută la 20 mai 1949, Mary Pope Osborne este autoarea a peste 100 de cărți pentru copii și adolescenți, romane, cărți de ilustrații, biografii și mistere. În aventurile din Portalul Magic, Jack și sora lui mai mică, Annie, sunt doi copii care călătoresc în timp și spațiu într-o căsuță secretă, plină cu cărți,descoperită într-un străvechi copac fabulos. Fiecare carte deschisă e ca o intrare miraculoasă printr-un portal magic și prilejul unei noi povestiri în care cei doi frați, deveniți și ei personaje, se întâlnesc cu alte personaje și creaturi uimitoare din toate timpurile și locurile.
Cărțile din seria Portalul magic au câștigat rapid aprecierea părinților, profesorilor, dar mai ales a copiilor, oferind informații istorice și științifice diverse și provocând imaginația celor mici. Recomandată copiilor de peste 8 ani, seria se înscrie în topul preferințelor micilor cititori pentru că are un text accesibil, care îmbină plăcut stilul aventuros al celor doi puști cu informațiile utile.
Seria a început cu patru volume, patru nuvele pentru cei mai tineri cititori sau ascultători de poveşti: Dinozaurii vin spre seară, Cavalerul misterios, Secretul piramidei, Comoara piraţilor. Cu ajutorul căsuței magice, ei călătoresc în timp şi în spaţiu, iar imaginaţia, curajul, curiozitatea, setea de aventură sunt ingredientele care nu lipsesc. Titlurile volumelor sunt elocvente, iar fiecare experienţă este pentru ei ocazia de a învăţa lucruri noi și de a-şi completa vocabularul.
Ajunsă deja la volumul #20, seria Portalul Magic explorează de fiecare dată un loc nou și propune noi aventuri interesante. Căsuța din Frog Creek, Pennsylvania îi poartă de data aceasta pe Titanic (în volumul #17, primul din seria Cățelușul vrăjit), care deși are o poveste tristă, încă fascinează mulți oameni din întreaga lume. De data aceasta, Jack și Annie trebuie să salveze un cățeluș de sub puterea unei vrăji. Este vorba despre Teddy. El are nevoie de ajutorul celor doi copii deoarece pentru a scăpa de vrajă trebuie să primească patru lucruri speciale:
”Un dar de pe un vas pierdut pe mare,
Un dar de pe albastrul preeriei,
Un dar dintr-o pădure îndepărtată,
Un dar de la un cangur.
Fiți înțelepți și curajoși. Aveți grijă, Morgan.”
Morgan le Fay este o bibliotecară magică de pe timpul Regelui Arthur. Ea le dă copiilor permisele de Maeștri Bibliotecari care îi ajută în fiecare misiune. Însă de data aceasta, ele nu vor fi de folos. Trebuie să se bazeze doar pe cunoșințele și resursele lor imaginative, pe curajul și spiritul lor de aventură.
#17 Ultimele ore pe Titanic. Copii iau parte la ultima aventură a renumitului vas. Oricât ar încerca însă să se implice, finalul va fi același, vasul este menit să se scufunde pe 14 aprilie 1912, la ora 2:20. Încercând să dea o mână de ajutor, cei doi își fac și noi prieteni și astfel reușesc să primească primul dar de care au nevoie pentru cățeluș. Alături de William și Lucy, ei experimentează sentimente ciudate în preajma celor care se aflau la bordul vasului și primesc de la Lucy, în semn de prietenie și ca amintire, un ceas de argint cu lanț.
”Titanicul se scufunda și mai mult în mare. Jack și Annie alunecară.
Se apucară strâns de balustradă și se ținură bine, ca șă-și salveze viața.
Jack își imagina cum se prăvăleau toate: mobila, vesela, bicicletele, ceasul din capul scărilor. Se uită în jos. Un val imens de apăr se rostogolea peste o punte inferioară.” (pg. 68)
#18 Pe urmele indienilor. Annie și Jack ajung de data aceasta pe vechile teritorii ale ameridienilor, indienii Sioux, alături de care trebuie să dovedească prietenie, curaj și spirit de aventură. Deși bunica lor era așteptată în vizită, cei doi decid să urce din nou în căsuța din copac, unde totul se preschimbă ca prin minune.
”Jack avea o cămașă din piele de căprioară, iar Annie purta o rochie tot din piele de căprioară, cu franjuri. Amândoi purtau cizme din piele și căciulițe din blană de raton. Rucsacul lui Jack devenise o geantă de piele.
Căsuța din copac era cocoțată într-un copac singuratic, într-o preerie vastă, aurie. Soarele răsărea în depărtare.” (pg. 21)
Alături de Șoimul Negru, cei doi învață de data aceasta o lecție prețioasă despre bunele maniere, curaj, prietenia dintre oameni, dar și prietenia dintre oameni și animale. Întâlnesc și aici o bunică înțeleaptă, sioux, dar au ocazia să întâlnească un personaj fantastic destul de rar întâlnit, Femeia-Bizon-Alb. Purtând un nou nume indian, Călărește ca Vântul, Jack va avea parte de o întâlnire cu înțelepții tribului, care fumau pipă, povesteau despre Marele Spirit și care le-au oferit ce de-al doilea dar de care aveau nevoie, pana de vultur.
”Toate lucrurile se leagă între ele.(…)
Oamenii nu pot să stăpânească Pământul. Pământul aparține Marelui Spirit.” (pg. 71-74)
#19 Capcane în junglă. Jack și Annie au parte în acest volum de o aventură în India. Găsind o carte cu titlul Fauna din India, cei doi decid că e timpul să facă o nouă incursiune pentru a găsi cel de-al treilea dar care l-ar ajuta pe micul cățel să scape de sub puterea vrăjii. Punând degetul pe locul unde vor să ajungă, cei doi sunt transportați rapid cu ajutorul căsuței magice și se trezesc pe malul unui râu, la marginea pădurii, alături de două maimuțe langur haioase, Kah și Ko. În poveste intervin și elefantul Saba, care va fi aliatul lor pentru salvarea tigrului capturat, dar și Pustnicul, cel care vorbea cu animalele și care le oferă în dar o minunată floare de lotus.
”Această floare de lotus perfectă crește din noroi întunecat, gros, vorbi el. Frumusețea ei nu poate trăi fără această urâțenie.
Când ați salvat tigrul, l-ați salvat pe el ca întreg. I-ați salvat frumusețea grațioasă, dar și firea sălbatică. Nu poate exista una fără cealaltă.
Luați această floarea de lotus în semn de mulțumire de la jungla întreagă fiindcă l-ați salvat pe fiorosul nostru prieten. Lumea noastră nu ar fi întreagă fără el.” (pg. 79)
#20 Salvarea Cangurilor. Jack și Annie ajung acum în Asutralia, un continent pe care trăiesc specii distincte de animale: cangurii, ușii koala, urșii marsupiali, ornitorincii, păsările emu și lebedele negre. Căsuța va ateriza într-o pădure cu plante veștede și copaci uscați, într-un loc afectat de secetă, iar primii prieteni vor fi două păsări emu. Somnorilă, un urs koala haios, va fi următorul care se va ivi din pădure, alături de kookaburra, cea mai cunoscută pasăre din Australia. Și ultimul, dar nu cel din urmă, un cangur cu pui va face cunoștință cu micii aventurieri.
Alergată de o haită de câini sălbatici dingo, mama cangur și puiul ei au nevoie de ajutor. Annie îl va proteja pe cel mic punându-l în rucsacul său, după ce fusese scăpat în fuga din calea câinilor. Apoi mama nu va mai fi de găsit, însă aici vine cu o idee Teddy, câinele vrăjit, care îi conduce la o pictură specială pe o scoarță, aflată într-o peșteră. Odată ce iau pictura, adică al patrulea dar, își face apariția și mama-cangur, iar cei doi pot reveni liniștiti la căsuța din copac.
Ajunși acasă, au parte de o surpriză extrem de plăcută, vizita lui Morgan, pe care nu o mai văzuseră de multă vreme și care le spune câte ceva despre semnificația fiecărui dar în parte.
”A fost odată ca niciodată un băiat care își risipea timpul. Acest ceas îl învață că timpul e prețios. Trebuie folosit cu înțelepciune.
Uneori, băiatului îi era frică să se apere. Pana de vultur îl învață că și cea mai mică dintre făpturi poate fi foarte curajoasă.
Uneori, băiatul nu respecta natura. Floarea aceasta îl învață că natura e plină de minunății.
Morgan luă scoarța de copac cu pictura Șarpelui-Curcubeu.
Uneori băiatul nu voia să învețe despre alte timpuri și locuri. Pictura îl învață că există taină, magie și înțelepciune în tradițiile vechilor popoare.
Mulțumesc că l-ați ajutat pe acest băiat să învețe din propriile greșeli.” (pg. 77-78)
Cine este misteriosul băiat și cum a ajuns să fie peschimbat în câine veți descoperi citind până la final aventurile interesante ale celor doi copii curajoși și isteți. Spor la citit!