Carti Carti de fictiune Recomandat

Morgennes, de David Camus

morgennes_cover„Morgennes”, de David Camus

Editura Paralela 45, Colecția Bestseller, Pitești, 2010
Traducere: Michaela Busoiu

Nu este o simplă coincidență de nume: autorul este într-adevăr înrudit cu nimeni altul decât celebrul Albert Camus! Departe de a fi la fel de cunoscut în întreaga lume, David Camus este, totuși, un scriitor care se înscrie, alături de maeștrii genului – precum Paul Féval sau Michél Zévaco – printre cei care au știut să zugrăvească, în mod savuros, epoca de mult apusă a cavalerilor, cruciadelor și luptelor duse pentru un ideal.

Totul a început nu din acea noapte de pomină, în care cavalerii cruciați ți-au atacat părinții, ci cu o duzină de ani mai devreme. Și chiar nițel mai dinainte, dacă ne gândim că viața începe înainte de naștere, ceea ce, în cazul tău, este chiar adevărat. Astfel începe povestea călătoriei întreprinse de tânărul Morgennes, din nordul Franței și până în deșerturile aride ale Egiptului, trecând prin Constantinopol și prin ținuturile arse ale Etiopiei.

În periplul său parcă desprins din sfera fantasticului, Morgennes urmează fără abatere îndemnul tatălui său: ”Mergi spre Cruce!”. El ajunge să îl slujească pe regele Ierusalimului și să întâlnească o sumedenie de personaje fabuloase, printre care Sfântul Gheorghe, ucigătorul de balauri, sau femeia care nu există.

Complice într-ale aventurii, prieten de nădejde și tovarăș până și în cele mai odioase clipe îi rămâne Chrétien de Troyes[1], cel care nu doar îl însoțește, ci și relatează călătoria, aducând umorul necesar îndulcirii faptelor de multe ori marcate de violență și competitivitate extreme.

David Camus
David Camus

Acest al doilea volum al Romanului crucii poate fi citit fie înainte, fie după Cavalerii regatului, descriind primii treizeci de ani din viața lui Morgennes. Autorul spunea că ideea inițială fusese de a scrie ”o frescă în cinci volume”, care să poată fi citite în ordine aleatorie și să descrie aventuri din vremea Cruciadelor. El mai adăuga că există și o simbolistică aparte în spatele titlului: așa cum o cruce are 5 puncte, suita sa conține 5 volume – ”miezul” (romanul Cavalerii regatului, de asemenea apărut la editura Paralela 45) și celelalte 4 puncte, dintre care Morgennes, afirma el, ar reprezenta baza.

Parcă croit pe măsura cititorilor amatori de fapte ieșite din comun, eroi curajoși sau personaje a căror existență este oarecum incertă, dar și de relaxare prin intermediul unor situații de un comic bine gândit și cursiv, Morgennes are toate atuurile necesare unui roman de aventuri de calitate – exceptând, poate, amalgamul de amănunte și narațiunea ușor încâlcită, care testează, pe alocuri, răbdarea celor care aleg să îl citească.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45/Libris.ro/Elefant.ro.


[1] Acest trubadur francez a existat cu adevărat și s-a făcut remarcat la sfârșitul secolului XII, scriind cinci romane din ciclul legendelor Regelui Arthur și ale cavalerilor Mesei Rotunde.

Articole similare

Tablou mohorât al Rusiei revoluționare. Narațiune de excepție: ”Revoluția rusă 1891-1924”, de Orlando Figes

Iulia Dromereschi

In cafeneaua tineretii pierdute, de Patrick Modiano

Dan Romascanu

Rugăciunea inimii – întruchipare a dorului după Dumnezeu

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult