Carti Carti de fictiune Recomandat

His Majesty’s Dragon, de Naomi Novik

„His Majesty’s Dragon”, de Naomi Novik
Ballantine Books Inc.
Mai 2006; 356 pagini; Fantasy

Feluritele comunităţi online unde îmi fac veacul vuiseră, în urmă nu nişte ani, pe tema unei noi serii (nu cunosc forma genitivală a cuvântului saga – mă ajută cineva?) cu – ce altceva decât – dragoni. Aici îndrăznesc să fac o scurtă paranteză pe tema dragonilor: cred că mă număr printre puţinii fani ai genului Fantasy care nu agrează dragonii; sau, cel puţin, nu îi aveam defel la suflet înainte să citesc primul volum al seriei Temeraire.

În urmă cu acei ani nu dădusem atenţie vorbelor dedicate autoarei. Ştiam despre Naomi Novik că are strămoşi polonezi, după cum îi spune şi numele, dar că este stabilită în SUA şi scrie cărţi (ca orice autoare care se respectă). Numele ei mi-a răsărit recent în faţa ochilor obosiţi când am aşezat pe peretele din dreapta-mi, cum privesc spre monitor, un tabel periodic al elementelor…feminine din literatura Fantasy şi SF. Mai precis, tabelul conţine numele celor mai cunoscute şi mai de succes reprezentante ale genurilor de vreo 50 de ani încoace. Spre ruşinea mea, citisem doar vreo 6-7 nume, aşa că a trebuit să pornesc un quest.

Aşa am comandat His Majesty’s Dragon (pe atunci nu ştiam despre ediţia în limba română, care există deja – Dragonul majestăţii sale) – şi am fost încântată de ilustraţia de pe copertă. Într-o seară, am atacat-o. Până la 4 dimineaţa nu am avut nici cea mai mică şansă să mă desprind, deşi somnul îmi dădea ghes cu insistenţă. Peripeţiile căpitanului William Laurence şi ale însoţitorului său fidel erau mai presus de somn, de osteneală, de promisiunea viselor. Iar când, într-un târziu, am permis viselor să îşi reintre în drepturi, tot dragoni am visat. Exact. Începuseră să îmi placă.

Naomi Novik

Acest prim volum spune povestea – ăăă – ieşirii din nou a dragonului Temeraire, dintr-un ou capturat de un vas de luptă britanic de pe o fregată franceză. Cum poate aţi ghicit, evenimentele se petrec în timpul războaielor napoleoniene; iar dacă forţele terestre şi maritime sunt cele deja familiare tuturor, forţele aeriene sunt reprezentate de… dragoni. Şi nu orice fel de dragoni, ci dragoni dotaţi cu simţul vorbirii, cu inteligenţă şi intuiţie, pe lângă feluritele abilităţi de luptă cultivate de crescători (acum am înţeles cu ce se ocupa, de fapt, Charlie Weasley din Harry Potter: pregătea forţele aeriene române!). Aşadar, ca să fie clar, dragonii aparţinând celor mai variate rase şi încrucişări iau locul faimoaselor Spitfire, de altfel apărute la ceva vreme după antemenţionatele războaie.

Coperta editiei romanesti

Este imposibil să existe un cititor pasionat al genului care să nu se lase atras fără şanse de scăpare în vâltoarea acestui univers. Pe lângă aceasta, Naomi Novik scrie nu doar cald şi emoţionant, ci şi pentru a te face să zâmbeşti sau chiar să râzi în hohote. Experienţa ei de creator de jocuri video de tip RPG îşi spune cuvântul în descrierea tacticilor şi strategiilor de luptă, iar întorsăturile ei de frază sunt atât de vii, încât este imposibil să nu închizi ochii şi să îţi imaginezi tot ce se petrece. Nu e de mirare că există o cantitate impresionantă de artwork online – de altfel, autoarea încurajează cu entuziasm orice manifestare a fanilor; nici nu mă miră, ţinând cont că şi ea a început scriind fan fiction în universul Aubrey & Maturin.

Primul volum al seriei Temeraire urmăreşte primii paşi în lume ai dragonului negru, aparţinând unei rase misterioase. Asistăm la cele dintâi semne ale inteligenţei sale remarcabile şi la primele răbufniri ale spiritului său dizident. Încetul cu încetul, se clădeşte legătura insurmontabilă cu Will Laurence, şi împreună au parte de un număr moderat de aventuri, suficient de palpitante pentru a ţine pe oricine cu sufletul la gură.

Mărturisesc că mi-am comandat deja următoarele cinci volume ale seriei, pentru că ard de nerăbdare să aflu ce se va întâmpla mai departe. Ofer cu dragă inimă 4/5 stele acestei prime cărţi şi sper că şi următoarele se vor ridica la înălţimea aşteptărilor!

Articole similare

Rezistența franceză în cel de-al doilea război mondial: ”Doamna de la Ritz”, de Melanie Benjamin

Jovi Ene

Un roman înnebunitor, ”scăpat de sub control”: Căderea unui sombrero, de Richard Brautigan

Jovi Ene

Detectorul de emotii si alte povestiri, de Carmen Firan

Delia Marc

7 comments

Hanna 26 aprilie 2012 at 23:13

Recenzia m-a facut sa imi comand volumele 1 si 2 de pe Nemira exact in perioada in care mi-am promis ca nu voi mai da atatia bani pe carti. :)) Abia astept sa le citesc.

Reply
Jules 27 aprilie 2012 at 00:07

Nici nu ştii cât mă bucură să citesc asta! Dacă devii fan, promite-mi că povestim 😀

Reply
Hanna 28 aprilie 2012 at 21:08

Sigur! 🙂
Ai mentionat ceva despre un tabel periodic cu numele celor mai reprezentative autoare de Fantasy/ SF. Unde l-as putea gasi?

Reply
Jules 30 aprilie 2012 at 14:42

Cred că e cazul să scriu despre el pe blogul meu, fie cel personal, fie cel de recenzii. Dacă poţi să mai ai răbdare un piiicuţ, îţi fac o direcţionare discretă 🙂 Dacă nu mai rezişti: aici ai imaginea, şi poţi proceda cum am făcut eu: l-am tipărit şi am început să colorez cu markerul autoarele pe care le citesc. În colţul din dreapta jos am trecut 3 dintre preferatele mele care nu se află în tabel.

Reply
Hanna 30 aprilie 2012 at 14:47

Multumesc! Arata cu adevarat interesant tabelul. 🙂

Rodik 2 mai 2012 at 11:51

Si eu voi citi cartile, si chiar voi incerca versiunea originala, in engleza, ca sa nu pierd nimic din farmecul si unicitatea stilului – recenzia asta te incita sa patrunzi cat mai adanc in universul creat de autoare si, de ce sa nu recunosc, sa ramai acolo cat mai mult cu putinta!

Reply
Jules 2 mai 2012 at 11:57

Poţi să le primeşti când vii la Cluj 🙂

Au sosit chiar săptămâna trecută şi restul de cinci, şi au un artwork deosebit pe copertă.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult