”Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu”, de Diana Mandache
Editura Corint, Colecția Istorie. Autori români, București, 2019
„Se vorbește de libertăți? Care libertăți? La noi în țară te arestează și nimeni nu știe unde te trimite. Nu ai voie să te interesezi și nimeni nu are voie să protesteze. Aceasta este democrația, libertatea scrisului, libertatea omului, libertatea vorbirii?” – Dumitru Cantea
Ce am învățat noi, românii de pretutindeni, din istoria ultimelor decenii? Rupți de realitățile capitaliste printr-o perdea de fier comunistă, am ajuns să trăim într-o constantă teroare, la intersecția a mii de teorii conspirative și în umbra a diferite fenomene ideologice. Chiar și aici, în Basarabia, există câteva teme favorite cu care jonglează fiecare cetățean: frica de evrei; masonii și rolul lor în decăderea noastră; cine nu ne-a permis să devenim o putere europeană? Da, știu cât de lamentabil sună asta, dar se pare că țările mici, distruse de mâna roșie a Kremlinului, încă se mai pot lansa în tot felul de dezbateri mai mult sau mai puțin eficiente. Cert este că n-am primit mai nimic din lecția de istorie pe care ne-a oferit-o deceniul.
De ce am început această cronică cu o astfel de meditație? Deoarece prezenta stare de lucru încă mai naște, în mod aberant, tot soiul de planuri malefice, stratageme din umbră și dă apă la moara tuturor demagogilor mutați, confortabil de altfel, în spațiul online. Ce putem face în astfel de cazuri? Tradiția ne întoarce brusc cu fața la istoria trecutului, care ne arată exemple clare despre cum să traversăm o criză identitară sau cum să combatem fenomenul propagandei lipsite de conținut. Un exemplu clasic este înfierarea masonilor. Da, în mod cert, puterea acestora s-a răspândit vertiginos la nivel de glob, în doar câteva secole, și de la un simplu ordin al pietrarilor a devenit o trambulină comodă pentru figuri marcante ale lumii, dar tot lor le datorăm soluții care ne-au salvat de la pieire.
De aceea, atunci când în mâini mi-a nimerit monografia „Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu”, semnată de autoarea Diana Mandache și apărută, în 2019, la editura Corint, în sugestiva colecție „Istorie. Autori români”, n-am pregetat să purced la lectură. Diana Mandache spune despre sine că „sunt istoric specializat in istoria regalității”, dar de această dată se aventurează într-un subiect de-a dreptul tenebros: evoluția fenomenului masonic în perioada comunistă.
Despre ce este această carte? Reprezintă o analiză amplă asupra implicațiilor pe care le-au avut masonii în lupta contra comunismului care se instalase vertiginos în spațiul românesc. Aflăm din aceasta care au fost măsurile de spionaj întreprinse de masoni, cum aceștia încercau din răsputeri să aducă intervenția britanică și americană pentru contracararea mișcării roșii, cât de prigoniți au fost și cum se fabricau dosare pe bandă rulantă în birourile Securității.
„România nu trebuie să rămână așa și să sufere pe nedrept din cauza unor indivizi care au făcut-o pe moment să se abată din calea firească a prieteniilor și simpatiilor ei.” – Constantin Bellu
În mod cert, se vor găsi oameni care vor striga sus și tare despre malefica natură a acestor personaje istorice, dar țin să menționez că pornind de la analiza concretă a evenimentelor trecute, se pare că portretul acestor figuri apare într-o lumină mai mult decât favorabilă. Foști diplomați, afaceriști și politicieni, aceștia au reușit să ajungă într-un spațiu public amplu, dar în condiții geopolitice nepotrivite.
N-o să mă aventurez în a vă povesti substraturi istorice, dar cu certitudine Diana Mandache a reușit să despice un subiect destul de sensibil, aducând publicului un fond factologic amplu, constituit din mărturii ale vremii, documente, acte pertinente. Țin să vă avertizez că nu este nici pe departe o lectură ușoară, per contrariu este o analiză intrinsecă, astfel încât necesită atenție maximală și o predispoziție înaltă pentru studiu. Dar merită fiecare minut al atenției noastre, deoarece reprezintă o muncă enormă de cercetare, analiză și sinteză.
Meritul major al Dianei Mandache este că a abordat o temă de care mulți autori efectiv se tem, iar maniera sa a fost una obiectivă și echidistantă, astfel încât am obținut într-un final o carte-document, care trebuie trecută pe lista lecturilor obligatorii.
Puteți cumpăra cartea: Editura Corint.
(Sursă fotografii: elefant.md, https://www.flickr.com/)
1 comment
[…] Din culisele unei istorii demult uitate: Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu, de Diana Mand… […]