„How To/Cum să. Sfaturi științifice absurde pentru probleme obișnuite din viața reală”, de Randall Munroe
Editura Publica, București, 2021
Traducere din limba engleză de Smaranda Nistor
Pentru cei care știu cine este Randall Munroe și deja i-au citit una sau mai multe dintre cărțile sale, nu este nevoie de o introducere a acestui personaj, dar pentru toți ceilalți, curioși fiind probabil, redau aici cele câteva cuvinte introductive ale editurii: ”Randal Munroe este autorul bestsellerurilor What If! și Explicatorul de lucuri, clasate pe primul loc în topul New York Times, al blogului de întrebări și răspunsuri cu tematică științifică What If și al foarte apreciatului webcomic xkcd. Fost expert în robotică la NASA, a părăsit agenția spațială americană în 2006 ca să facă benzi desenate pe internet. Trăiește în Massachusetts.”
Iar Randall Munroe însuși, pentru a se asigura de înțelegerea cititorului, de gama în care acesta va descifra textele sale (pline de un umor nebun pe de o parte, dar pe de cealaltă parte – perfect armonizate cu legile care conduc și clasifică științele exacte – mai mult sau mai puțin exacte -, dinamica care le conduce, tehnicile și tehologiile care le interconectează, într-un cuvânt – omul în fața curiozității sale și implicit a rezolvării nevoilor sale de zi cu zi), ne introduce mai întâi la acest volum, un mic capitol, numit ”Exonerare de răspundere” 🙂 și zice acesta:
”Nu încercați nimic din toate acestea la voi acasă. Autorul acestei cărți face caricaturi și desene pe internet, nu are competențe de specialist în sănătatea și securitatea muncii. Îi place când lucrurile iau foc sau explodează, deci nu se gândește la binele vostru. Editura și autorul nu-și asumă nicio răspundere pentru eventualele efecte adverse care vor rezulta, direct sau indirect, din informațiile cuprinse în această carte.”
Și gândind că această introducere nu va fi suficientă, autorul continuă cu un nou capitol numit ”Salutare!” și iată în mare mesajul său:
”Aceasta este o carte cu idei proaste. Mă rog, majoritatea sunt proaste. Probabil, să se fi strecurat, din nebăgare de seamă, și unele bune. Caz în care îmi cer scuze. (…) Pornim în viață fără să știm cum să facem lucrurile. Dacă avem noroc, atunci când trebuie să facem ceva, vom găsi pe cineva să ne arate cum. Dar alteori va trebui să descoperim singuri un mod de a rezolva treaba respectivă. Asta înseamnă să te gândești la idei și apoi să încerci să te decizi dacă sunt bune sau nu (…) Cartea asta explorează abordări neobișnuite ale unor sarcini des întâlnite și analizează ce ți s-ar putea întâmpla dacă le-ai încerca efectiv. Să îți dai seama de ce metoda nu-știu-care va funcționa sau nu poate fi o chestie distractivă și o experiență folositoare, iar uneori te poate conduce spre concluzii surprinzătoare. Se prea poate ca o idee să fie proastă, dar poți să înveți o grămadă de lucruri utile în efortul de a-ți da seama exact ce- plus te poate ajuta să te gândești la o metodă mai bună (…) Cartea asta probabil că n-o să te învețe cum să arunci o minge, cum să schiezi sau cum să te muți. Dar eu sper să înveți totuși ceva din ea. Dacă da, te numeri printre cei 10 000 de norocoși de azi”.
Prin urmare, zic eu, faceți precum vă spune autorul, urmați-mi exemplul și petreceți câteva zile extraordinare de lectură stimulativă (spun zile, nu ore, căci aveți a gândi și a zâmbi). Iar temele sunt diverse și poate nici prin cap nu v-a dat vreodată să rezolvați problemele ciudate propuse (pe aceste căi ciudate, ba chiar năstrușnice, dar perfect valabile științific – veți vedea însă în ce măsură 🙂 ). Și să luați aminte cu multă răbdare la toate substanțialele note de subsol ale lui Randall Munroe, bogate în observatii, explicații științifice, aplicații ale unor cercetări din natură care au rezolvat cerințe tehnologice vitale omenirii, referințe bibliografice; și note de subsol pline de ironii, sarcasme și umor absurd cât încape.
”Cum să sari extrem de sus”, ”Cum să organizezi o petrecere în piscină” (fără să ai piscină) – o elaborare delicioasă, ”Cum să sapi o groapă” (sfaturi utile și precedentului capitol), ”Cum să cânți la pian”… ”Cum să te muți”, ”Cum să joci leapșa” …”Cum să-ți alimentezi casa cu energie (pe Pământ)”, ”Cum să-ți alimentezi casa cu enregie (pe Marte)”, ”Cum să-ți faci prieteni”… ”Cum să-ți încarci telefonul”, ”Cum să ajungi repede undeva”… 28 de capitole bogat ilustrate cu schite, planuri – de mare concizie și ajutor 🙂 – cu un adaos de alte 7 ”Cum să..”, care se limitează doar la schițele pas-cu-pas pe câte o singură pagină (ca planurile de montaj ale mobilei de la IKEA).
Ultimul capitol, numit ”Cum să te debarasezi de această carte” reprezintă cireașa de pe tort!!! În deschiderea acestui capitol Randall Munroe ne spune (am uitat să vă spun că autorul are un stil direct, deschis, de a scrie… ni se adresează direct, o face… despre cartea aceasta și sfaturile sale vorbesc – direct, suntem prietenii lui, beneficiarii ideilor și sfaturilor sale…) ” Dacă ai terminat această carte și decizi că vrei să scapi de ea, cel mai simplu lucru ar fi să o dai altcuiva (dar) dacă, din cine știe ce motiv, chiar decizi să te debarasezi permanent de această carte sau de oricare alta, iată câteva sfaturi utile.” Sfaturi care se referă și la problema deșeurilor pe planetă… Dar și ideea emoționantă că ”Cuvintele scrise sunt un mesaj către viitor. Persoana care le citește este întotdeauna mai departe în viitor decât persoana care le scrie. Eu nu știu ce dată este acum, când citești acest rânduri, nu știu unde ești și nici ce încerci să faci, dar oriunde ai fi și orice probleme ai încerca să rezolvi, sper că această carte ți-a fost de ajutor. Acolo, afară, este o lume imensă și ciudată. Idei care sună bine pot avea consecințe îngrozitoare și idei care par ridicole se pot dovedi revoluționare. Câteodată îți poți da seama dinainte care vor funcționa, dar alteori trebuie pur și simplu să le pui la încercare și să vezi ce se întâmplă. (Dar poate ar fi bine să stai la o distanță sigură).”
Ne mirăm, râdem, dar această carte născută de mintea răscolitoare a lui Randall Munroe este mai educativă poate, decât anii petrecuți într-un liceu întreg. Și luați aminte, omulețul simpatic întruchipat de creionul lui Randall Munroe – talentat desenator – puteți fi fiecare dintre voi.
Dacă vreți să știți What Is ”xkcd” – Wikipedia; Site oficial.