Carti Memorii jurnale Recomandat

80 de ani in jurul lumii povestiti de Lia Ioana Ciplea, de Stephen Fischer-Galati

80 de ani in jurul lumii povestiti de Lia Ioana Ciplea, de Stephen Fischer-Galati
Editura Vremea, Colectia  Planeta Bucuresti, 2011

14 decembrie 2011 – lansarea volumului la Libraria Mihail Sadoveanu, gazda Dna Georgeta Munteanu in prezenta:

Prof. Univ.Stephen Fischer-Galati – povestitorul si personajul cartii
Lia Ioana Ciplea – cronicarul care a consemnat aminririle personajului
Acad. Dinu Giurescu – istoric
Silvia Colfescu – Director Editura Vremea

si a multor prieteni, cititori si nu ultimul rand – vechi si iremediabili indragostiti de Bucuresti!

Venit special în ţară pentru această lansare şi pentru a primi titlul de Membru de Onoare al Academiei Române, profesorul Stephen Fischer-Galati a fost oaspetele de onoare al acestui eveniment plin de caldura si de inalt nivel intelectual, pe masura intalnirilor de acest gen puse la cale de Editura Vremea.

In cele cateva cuvinte de prezentare ale autorului si a volumului aparut in fata publicului pentru prima data la targul de carte Gaudeamus din luna noiembrie 2011, Silvia Colfescu a subliniat faptul ca hotararea editurii a fost sa inscrie aceasta carte in aria colectiei Planeta Bucuresti, deoarece Stephen Fischer-Galati si-a conturat formatia morala si intelectuala si si-a consolidat relatiile familiale, de colegialitate  si de prietenie in inima anilor interbelici ai capitalei, orasul pe care nu l-a uitat niciodata. Si a mai spus Silvia Colfescu, cu umorul subtire care o caracterizeaza, ca aceasta carte are un mare defect: acela ca nu se intinde pe macar inca vreo suta de pagini, pentru a ostoi nevoia si placerea cititorului de o mai lunga lectura. 🙂

Dl. academician Dinu Giurescu, pe care il leaga o prietenie de peste 40 de ani cu proaspatul membru de onoare al Academiei Romane, o prietenie bazata pe o adanca comuniune intelectuala si profesionala, a subliniat faptul ca Stephen Fischer-Galati a realizat prin cercetarile, lucrarile sale  si activitatea in mediul academic american si vest european – deschiderea unei mai bune intelegeri a  Romaniei in contextul istoriei sud-est europene a secolului XX . Pentru intreaga sa activitate privind istoria si ciivilizatia sud-est europeana (810 volume si Revista de Studii Est-Europene), profesorul Stephen Fischer-Galati a fost onorat in anul 2010 cu Medalia de Aur centenara a universitatii Harvard.

Lia Ioana Ciplea, cea care a consemnat amintirile profesorului Fischer-Galati a vorbit despre faptul ca ca munca ei este “un semn de gratitudine pentru un om de a carui prietenie ma bucur si de care ma leaga cozeriile savuroase, polemicile pline de umor, dragostea pentru muzica de opera, dar mai ales pentru Mozart si poate, nu in ultimul rand, cunoasterea si intelegerea oamenilor…” Si ne-a mai spus dna Ciplea, in Cuvantul povestitorului la volum, referitor la amintirile despre Bucuresti, ca “vremurile evocate au acel l’air du temps al unei lumi care incet, parca pe nesimtite, alteori brutal, a disparut. Ea mai traieste doar in memoria celor care au cunoscut-o direct sau prin amintirile de familie. Era o lume asezata, eleganta, educata, cu bucuriile, implinirile, tristetile si indoielile ei, dar mai presus de orice cu stil si fara ostentatie!”

Ei – si momentul de varf al intalnirii l-a reprezentat cuvantul dlui. prof. Stephen Fischer-Galati. Intr-o aleasa limba romana, uneori muiata de accente americane, a dat dovada unei fabuloase memorii si a unui umor de un bun gust exemplar. O memorie vie, colorata, care a pastrat repere uimitoare ale Bucurestiului anilor ’30. O memorie care a reinviat in fata auditoriului, ca si in paginile cartii de altfel, repere bogate ale orasului, cum ar fi tramvaiele bucurestene (si sa-mi spuneti cati dintre actualii concitadini mai au placerea calatoriilor cu “trenul galben”), cum ar fi Scoala Mantuleasa (o pepiniera a mintilor si sufletelor scolarilor de frunte) sau cum ar fi Liceul Spiru Haret – colegii si profesorii de seama alaturi de care a castigat instructia si exercitiul studiului. Si au urmat apoi relatari ale devenirii sale americane, pana la realizarile adunate in viata sa exemplara.

De altfel, volumul prezinta in incheiere, intr-un numar substantial de pagini, o lista fabuloasa care cuprinde:

–          titluri onorifice;

–          activitate profesionala;

–          burse post-doctorale;

–          functii detinute in organizatii profesionale si academice;

–          publicatii: carti / articole si capitole in volume colective.

Profesorul Stephen Fischer-Galati nu pregeta sa recunoasca meritul familiei, societatii si scolii romanesti in care s-a format moral si intelectual, pastrand in sufletul sau, peste ocean, in jurul lumii si pana astazi, amintirea orasului si a tarii in care s-a nascut!

O carte-perla, alaturi de celelalte perle din siragul Planeta Bucuresti a Editurii Vremea.

Articole similare

Corzi întinse-Björn Borg, John McEnroe și povestea nespusă a celei mai aprige rivalități din tenis, de Stephen Tignor

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (4 – 10 iunie 2012)

Dan Romascanu

Evadarea unui om norocos: Donbas. Povestea adevărată a unui evadat din Uniunea Sovietică, de Jacques Săndulescu

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult