Carti Carti pentru copii

3 cărți pentru a ne face copiii mai isteți și mai politicoși

Copilul meu a crescut, dar eu continui să răsfoiesc cărți pentru copiii de toate vârstele, pentru că aparițiile sunt numeroase și îmi doresc să aflu mereu noutățile, să le citesc, să descopăr în ele lucruri noi, inedite, pe care nu le-am știut sau nu le-am aplicat așa cum trebuie acum ceva ani. La rândul lor, prietenii meu au copii mici, care își pot însuși o parte din educație prin cărțile formatoare, recomandate de prieteni și citite de părinți sau bunici.

Din această categorie, fac parte și cele cărți pe care vi le prezint azi, apărute recent la Editura Paralela 45, care tratează activități din mai multe domenii, care îi pot învăța pe copii cum să fie mai isteți, mai politicoși, mai manierați, mai atenți cu cei din jur și, de ce nu?, mai aplecați spre regulile gramaticii.

Activități istețe pentru preșcolari în vacanța de vară. 3-5 ani

Ei bine, cum și putea să faci ceva pentru grădiniță în vacanța de vară altfel prin joc? Nu ar putea fi altă cale decât asta pentru ca preșcolarul să nu înțeleagă activitățile de peste vară altfel decât o corvoadă. Așadar, volumul de față are în față două activități principale – „Învață să numeri” și „Învață prin joc” – care se desfășoară prin intermediul unor jocuri mai mult sau mai puțin cunoscute – labirinturi, unirea punctelor, colorat, desenat, găsirea diferențelor. Așadar, o multitudine de jocuri educative în 96 de pagini.


Bunele maniere povestite și explicate pe înțelesul copiilor”, de Véronique Cauchy, Manola Caprini

Așa cum spune coperta a patra, cartea este recomandată copiilor de cel puțin șapte ani și răspunde la două întrebări esențiale: Ce sunt bunele maniere? și La ce folosesc bunele maniere? Totul într-o modalitate inteligentă, amuzantă și interactivă, autoarele provenind din școala franceză, poate chiar locul de unde au plecat spre lume bunele maniere. Un exemplu în acest sens, de la curtea regilor Franței din secolului al XV-lea:

„Să nu se mai roadă oasele, ci să fie aruncate sub masă, dar fără a lovi pe cineva.”

Și totul continuă cu sfaturi despre cum se spune frumos bună ziua sau la revedere, să știm să mulțumim, cum să ne cerem scuze, cum să răspundem unei scuze sau unei mulțumiri, dar și reguli despre igienă, curățenia toaletelor, economisirea energiei sau sortarea selectivă (reguli atât de moderne, dar destul de puțin explicate și folosite în România). Nu există aici nicio regulă care nu este de bun simț, semn că volumul are în prim plan normalitatea într-o societate care ar trebui să fie politicoasă și plină de respect la adresa tuturor.


Prietenii noștri Punct, Virgulă și echipa”, de Coralie Saudo, Mayana Itoiz

Recomandată tot copiilor de peste 7 ani, acest frumos volum plin de ilustrații ne aduce mai aproape semnele de punctuație, fiecare cu caracteristicile și cu „formele lor zglobii”. Așadar, Parantezele, Semnul întrebării, Semnul exclamării, Punctele de suspensie, toate sunt în prim-plan, dar personajele centrale sunt cele două Ghilimele, cele care prezintă celelalte personaje și le oferă o aură autentică și simpatică.

„Parantezele sunt misterioase, dar prețioase. La fel ca noi, Ghilimelele, una începe, alta sfârșește (și zâmbesc necontenit).”

 

„De-a v-ați ascunselea e jocul preferat al lui Cratimă! Aduce nițel cu Liniuță de dialog, nu vi se pare? Firește: e fratele lui vitreg.

Cratimă este un glumeț și jumătate. Ce-i mai place să lege cuvinte care se potrivesc și nu prea: gură și cască, papă și lapte, zgârie și brânză, zgârie și nori, drum, de și fier…”

Amuzante, frumos colorate, instructive, iată trei cărți pentru copii pe care vi le recomand călduros în acest final de vară!

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (24 februarie – 2 martie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (22 – 28 octombrie 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (25 – 31 ianuarie 2016)

Dan Romascanu

1 comment

Mogu 24 august 2023 at 14:19

Un joc amuzant, colorat și educativ pentru micii cititori, ce tratează gramatica și în special semnele de punctuație, acesta fiind împărțit pe capitole, ce răspund la întrebări precum „Ce sunt? Cum folosim?”, fiecare fragment fiind urmat de un joc sau o activitate.

Felicitări pentru curajul de a te documenta constant și de a citi cărți din toate domeniile, pentru copiii tăi sau ai altora! Este o dovadă că îți dorești întotdeauna să înveți lucruri noi și utile. Cărțile pe care le citești sunt foarte variate, ceea ce poate fi un ajutor suplimentar pentru formarea copiilor prin bune maniere și cunoștințe. Îi încurajezi astfel să devină oameni educați, politicoși și curioși, mereu dornici să afle ceva nou.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult