Vară. Căldură. Vacanțe. Soare. Plajă și mare.
Mă rog, așa arătau de obicei verile. Vara aceasta s-ar putea să fie puțin altfel, precum anul acesta care este puțin altfel. Acesta nu este însă motiv să renunțăm la a trece în revistă câteva dintre filmele cele mai inspirate legate de anotimpul vacanțelor și al aventurilor.
1. Little Miss Sunshine – Jonathan Dayton, Valerie Faris, 2006
Filmul soților Jonathan Dayton și Valerie Faris a parcurs drumul de la premiera la festivalul Sundance al cinematografiei independente până la nominalizarea pentru patru premii Oscar (din care a primit două), trecând printr-un succes de public american (peste 100 de milioane de dolari încasări din bilete) și internațional neașteptat. Soarta filmului este paralelă cu acțiunea, care în parte se referă la contrastul dintre gustul ‘popular’ și cel care oferă ceva diferit, dintre frumusețea ‘sexy’ și expresivitatea artistică. Înainte de orice este un fermecător film despre o familie aparent ne-funcțională, despre copilărie și adolescență, și despre un ‘road-trip’ sub soarele Californiei pe care cei care l-au văzut nu-l vor uita curând. În plus, se spune că vânzările de microbuze galbene Wolkswagen au crescut în acel an.
2. I Know What You Did Last Summer – Jim Gillespie, 1997
Amatorii de filme ‘horror’ și în special ai subgenului ‘slasher’ asociază automat vara cu filmul regizorului Jim Gillespie, care continuă seria de succese din anii 80 și 90 având că eroi adolescenți sau studenți de college americani care se confruntă cu ucigași seriali. Este cazul personajelor întruchipate în film de Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Geller (care încerca să pătrundă în cinematografia marilor ecrane în timp ce interpreta cu succes rolul lui Buffy, vânătoarea de vampiri pentru televiziune), Ryan Phillippe și Freddy Prinze Jr., care vor petrece o vara tensionată aduși împreună de amintirea unui accident petrecut cu un an în urmă pe care încercaseră să-l uite. Criticii au strâmbat din nas, dar publicul a plătit peste 125 de milioane de dolari în SUA doar pentru bilete.
3. Utomlennye solntsem (Burnt by Sun) – Nikita Mihalkov, 1994
Un cu totul alt fel de teroare trăiesc personajele filmului lui Nikita Mihalkov. Acțiunea se petrece în anul 1996, în vila de vacanță a unui înalt funcționar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Viața aparent fără griji și în lux relativ se desfășoară de fapt sub amenințarea arestării eroului principal, un veteran al revoluției bolșevice, căzut în dizgrație în perioada proceselor politice prin care Stalin își înlătura foștii tovarăși de drum în care vedea rivali potențiali deghizați în dușmani de clasă și pretinși spioni occidentali.
4. Mamma Mia! – Phyllida Lloyd, 2008
Pentru amatorii de musicals și de filme inspirate de musicals, ‘Mamma Mia!’ este filmul ultimativ. Acțiunea se petrece pe o insulă grecească, probabil vara, dar mai importante sunt cele ce se petrecuseră cu 20 de ani înainte, în timpul unei vacanțe vesele pe aceeași insula, sub soarele însorit al Mediteranei și cu prezența continuă a muzicii grupului suedez ABBA. Meryl Streep, Amanda Seyfried, Colin Firth, Piece Brosnan, Stellan Skarsgard apar pe genericul filmului a cărui stea principală este totuși muzica.
5. The Long Hot Summer – Martin Ritt, 1958
‘The Long Hot Summer’ (tradus în românește ca ‘Lunga vară fierbinte’) a rămas în amintirea spectatorilor care își amintesc anii ’60 datorită serialului de televiziune, dar acesta fusese inspirat de un film din 1958 inspirat de trei povestiri ale lui William Faulkner și de piesa de teatru ‘The Cat on the Hot Tin Roof’ (‘Pisica pe acoperișul fierbinte’) a lui Tennessee Williams. Intriga romantică dintre personajele interpretate de Paul Newman și Joanne Woodward care se petrece sub soarele arzător al sudului american este astăzi considerată una dintre cele mai pasionale povești de dragoste ale filmelor perioadei. Regizorul era Martin Ritt, și mai apare in film și Orson Welles.
6. Midsommar – Ari Aster, 2019
Vara este anotimpul magiei și al pericolelor în filmul ‘Midsommar’ al lui Ari Aster, un surprinzător succes al anului trecut. Un grup de prieteni între care eroina principală, trăind trauma morții surorii și părinților săi, călătoresc în Suedia pentru a participa la un festival al verii, celebrat odată la 90 de ani. Acolo se vor întâlni cu membri unui cult pagan și încep să trăiască evenimente din ce în ce mai stranii, mai magice, mai violente. Filmul este o coproducție americano-suedeză, dar filmările au avut loc în locație la Budapesta.
7. Summertime – David Lean, 1955
Genul filmelor romantice ale căror acțiune se petrece în timpul vacanțelor de vară se întâlnește cu genul filmelor romantice (dar nu numai romantice) ale căror acțiune se petrece la Veneția în ‘Summertime’, filmul realizat în 1955 de David Lean. Regizorul britanic a cărui carieră avea să includă în continuare succese precum ‘Lawrence of Arabia’, ‘The Bridge on the River Kwai’, ‘Doctor Zhivago’ și ‘Passage to India’ a distribuit-o pe Katharine Hepburn în rolul principal al unei nu foarte tinere americane venite să-și petreacă vacanța la Veneția și trăind aici o poveste de dragoste de o vară cu un localnic (Rossano Brazzi) care se dovedește a fi și căsătorit. Cenzorii Hollywood-ului au făcut destul de multe probleme datorită descrierii unei relații de adulter, și filmul a primit aprobarea de a fi distribuit doar după tăierea unor secvențe considerate prea îndrăznețe pentru codurile morale ale vremii.
8. The Endless Summer – Bruce Brown, 1965
Pentru iubitorii de surfing Bruce Brown este numele regizorului cel mai cunoscut al filmelor de gen, iar ‘The Endless Summer’ capodopera ultimativă, și un documentar de mare valoare care păstrează imaginea felului în care acest sport era practicat la mijlocul anilor ’60. Filmul descrie călătoria a doi pasionați ai acestui sport care pleacă din California natală într-o călătorie în jurul lumii în căutarea valurilor perfecte. Călătoria îi va duce în Australia, Noua Zeelandă, insulele Pacificului, Africa de Sud și de Vest. Pe drum vor întâlni alți pasionați ai acestui sport, ca și localnici pe care îi inițiază în secretele surfing-ului. Se consideră că acest film a adus o contribuție esențială la nașterea unei ramuri turistice noi – turismul de surfing.
9. Plein soleil – Rene Clement, 1960
Câți dintre tinerii cinefili știu că Mr. Ripley cel original a fost Alain Delon? Filmul lui Rene Clement din 1960 a fost prima ecranizare a romanului ‘The Talented Mr. Ripley’ al Patriciei Highsmith care apăruse în 1955. Este unul dintre primele roluri importante ale lui Delon în anul în care practic își lansa cariera cu acest film și cu ‘Rocco și frații săi’ regizat de Luchino Visconti. Maurice Ronet joacă rolul mai puțin norocosului tovarăș de croazieră al lui Tom Ripley, iar Marie Laforet este femeia dintre cei doi. Actrița de origine română Elvira Popescu apare și ea in rolul lui Madame Popova, unul dintre ultimele ei roluri pe ecrane.
10. Vacanță la mare – Andrei Călărașu, 1963
Nu pot să nu închei acest top fără a menționa creația românească cea mai interesantă în genul filmelor de vară. Se numește ‘Vacanță la mare’ și este ultimul film realizat în România de regizorul Andrei Călărașu, în 1963, înainte de emigrarea sa în Israel. Muzica este compusă de George Grigoriu, și în distribuție apar Iurie Darie, Alexandru Repan, Ana Szeles, Melania Cârje precum, câțiva ‘monștri sacri’ ai teatrului românesc din acea vreme cum ar fi Ion Finteșteanu, Costache Antoniu, Jules Cazaban, precum și Willy Ronea – actor și cântăreț de cabaret unic în felul său în România acelor vremuri.
(Sursă fotografii: IMDb.com)