Vă invităm să participați la evenimentul de lansare a revistei de bandă desenată „Verde-n față”, organizat de Asociațiile MaiMultVerde și Bloc Zero în cadrul Weekend Sessions. Evenimentul include proiecții de filme de mediu adresate copiilor și tinerilor și va avea loc de la ora 19:00, în Grădina Botanică, pe 25 și 26 septembrie, la Weekend Sessions.
Zina de bandă desenată pe tema protecției mediului face parte din proiectul Verde-n față și a fost concepută de elevi de școală și de liceu în cadrul unui atelier coordonat de Mircea Pop. Atelierul a avut loc în luna august, la Păltiniș, în cadrul Taberei Verde-n Față, la care au participat 26 de tineri din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț.
Până acum, în programul #Verdenfață au fost implicați peste 26 de profesori și 900 de elevi din 7 școli și licee diferite.
Programul proiecțiilor de filme de mediu la Weekend Sessions din Grădina Botanică
25 septembrie
Copiii pot salva planeta: Totul este conectat, r. Dylan D’Haeze, SUA, 2013, 36 min.
Toate acțiunile noastre au un impact direct asupra planetei și a calității vieților noastre. Dylan D’Haze, un tânăr cineast în vârstă de 14 ani, explorează diverse maniere în care comunitățile pot contribui la dezvoltarea unor strategii de tip zero risipă (zero waste) și la crearea unui mod de viață sustenabil pentru locuitorii de azi ai planetei, dar mai ales pentru generațiile de mâine.
Copiii pot salva planeta: Punctul critic, r. Dylan D’Haeze, SUA, 2013, 26 min.
Indiferent în ce parte a planetei locuim, există un subiect care ne privește pe toți: schimbările climatice. Dar ce presupune acest fenomen și ce putem face în legătură cu el? Tânărul cineast Dylan D’Haeze explorează impactul acțiunilor umane asupra planetei, începând cu efectul de seară care duce la acidificarea oceanelor la felul în care agricultura industrializată contribuie la creșterea nivelului de metan din atmosferă.
26 septembrie
Copiii pot salva planeta: Plasticul e veșnic, r. Dylan D’Haeze, SUA, 2013, 19 min.
Ce se întâmplă când arunci plasticul la gunoi? Cineastul Dylan D’Haeze decide să urmărească traseul deșeurilor de plastic până la punctul terminal: oceanul, devenit o groapă de gunoi accidentală, dar și un sistem de transport pentru nenumăratele fragmente de plastic care eșuează apoi pe țărmuri din toate colțurile lumii. Dar și în farfuriile noastre, sub forma particulelor de plastic ingerate de pești și alte vietăți marine.
𝗦𝗰𝗵𝗶𝗺𝗯𝗮𝗿𝗲𝗮, r. Fabián Ribezzo, Mozambic, 2011, 15 min.
În Mozambic, o comunitate trăiește după ritmul anotimpurilor. Instalarea unui oraș în apropierea satului îi schimbă brutal mediul: apar defrișarea, poluarea apei, schimbările climatice. Inventivă de fel, populația locală reușește să se adapteze, inovând și redând viață pământului. Un film care demonstrează că există și modele alternative de dezvoltare pentru comunități.
𝗘𝗰𝗼-𝗺𝗲𝘀𝗮𝗴𝗲𝗿𝗶𝗶, r. CEIP Pintor Sorolla, Spania, 2017, 17 min.
Eco-mesagerii sunt un grup de copii cunoscuți pentru acțiunile pe care le realizează în scopul protejării mediului înconjurător. Aceștia au devenit faimoși pentru curajul și angajamentul lor față de protejarea ecosistemului. Filmul relatează povestea de la care a început mișcarea lor.
𝗕𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗴𝗿𝗲𝗶𝗲𝗿𝗲, r. Denis Chapon, Bolivia, Danemarca, 2009, 13 min.
Când bunica greiere cântă, vine ploaia. Dar într-o zi un fermier sătul de atâta cântat, o lovește cu o piatră. Mâhnită, bunica greiere decide să plece, iar în lipsa ei vine seceta. Inspirat dintr-un mit provenit din cultura boliviană, o țară care suferă din pricina deficitului sever de apă, filmul a fost gândit ca un răspuns la decizia privatizării resurselor de apă ale Boliviei.
Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media:
https://www.facebook.com/bloczero
https://www.instagram.com/bloc.zero/
„Verde-n față” este organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero
Proiect susținut de HeidelbergCement România
Parteneri media: Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.
***
Despre Bloc Zero
Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.
Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.
Despre Asociația MaiMultVerde
Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat in 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.
Despre HeidelbergCement România (www.heidelbergcement.ro)
HeidelbergCement România SA este unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate din România, membru al grupului german HeidelbergCement. HeidelbergCement România S.A. deține trei fabrici de ciment, situate la Tașca, Fieni și Chișcădaga, 21 stații de betoane, 8 cariere și 5 balastiere de agregate, iar investițiile realizate în România depășesc 520 de milioane de euro.