Cea mai mare ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a desfășurat între 30 mai și 3 iunie 2018. O ediție bună și pentru Curtea Veche Publishing, care și-a întâmpinat cititorii cu peste 1.100 de titluri, o ofertă de 2+1 la aproape întreaga ofertă de carte, reduceri de 20% la pachete, dar și mari reduceri între 30% și 80% la o vastă selecție de titluri, și desigur evenimente pentru toți pasionații de lectură.
Top non-ficțiune
Pe primul loc în preferințele cititorilor de non-ficțiune s-a aflat cea mai nouă carte a psiho-sociologului francez Jacques Salomé, „Un strop de eternitate”. Creatorul metodei de terapie relațională ESPERE s-a aflat la această ediție alături de noi pentru o lansare de carte și sesiune de autografe împreună cu Valeria Salomé, soția sa și traducătoarea volumului. Un volum cu savoir și cu saveur, o sinteză a principalelor teme și metode din cariera psihoterapeutului, ce trece prin autobiografie și se sfârșește într-o scriitură distilată, rarefiată, pură, cumva străină de timp și apropiată de o eternitate spre care ne întredeschidem împreună cu autorul.
Locul doi în topul vânzărilor din categoria non-ficțiune a fost ocupat de către proaspătul volum al nutriționistei Mihaela Bilic, „Am mâncat. O fi păcat?”. Această nouă carte care demitizează alimentația s-a lansat în ultima zi a salonului și a devenit deja un succes la public. O colecție de sfaturi privind nutriţia, menită să aducă o perspectivă complexă asupra rolului hranei în viața noastră. Și o serie de răspunsuri clare și argumentate la întrebarea din titlu: „Nu dacă ne-a fost foame cu adevărat și ne-am oprit când ne-am săturat. Nu dacă am ținut cont de nevoile corpului, am savurat fiecare înghițitură și ne-am satisfăcut toate simțurile. Nu dacă ne-a plăcut și ne e bine, fără urmă de vinovăție și părere de rău. Nu dacă ne-a alinat sufletul și ne-a scăpat, poate doar pentru moment, de plictiseală, tristețe, nemulțumire…”.
Pe cel de-al treilea loc s-a aflat volumul „Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experiențe, amintiri regale”, aflat sub coordonarea lui Alexandru Muraru. Lansat în avanpremieră la Bookfest, volumul conține texte cu și despre Regele Mihai I al României scrise de Emil Hurezeanu, Roger Griffin, Jonathan Eyal, Andrei Muraru, Dan Grigore, Ion M. Ioniță, Ana Blandiana, Ștefan Câlția și mulți alții.
Top ficțiune
La capitolul beletristică, pe primul loc la vânzări s-a aflat cel mai recent volum de ficțiune de la Curtea Veche Publishing, romanul „Trei cuvinte, trei minciuni” de Michel Stanovici. Lansată în prezența autorului francez de origine română, această poveste de dragoste bazată pe fapte reale se anunță deja a fi lectura preferată de vacanță. O lectură captivantă despre vulnerabilitate și puterea transformatoarea a suferinței emoționale.
„Omon Ra”, unul dintre romanele de căpătâi al unuia dintre cei mai apreciați scriitori ruși contemporani, Viktor Pelevin, s-a aflat pe cel de-al treilea loc în topul vânzărilor din categoria ficțiune. Autorul dedică acest roman tuturor visătorilor, dar în special celor ale căror speranţe au fost deturnate și distruse de un regim politic ipocrit. Povestea lui Omon Krivomazov, al cărui nume trimite la zeul egiptean Amon, este o pledoarie pentru dreptul oricărui copil de a visa, dar care este pus în fața prețului visului său – sacrificarea propriei vieți.
Pe locul trei în listele pasionaților de literatură ficțională s-a aflat „Paltonul cu gaică” de Mihail Șișkin. Câștigătorul celor mai mari trei premii literare decernate în Rusia, și probabil cel mai apreciat scriitor rus contemporan fascinează în continuare cititorii cu prozele și eseurile din acest volum, care are înfățișarea unui plonjeu realizat atât în adâncurile marii istorii, cât și în cele ale istoriei sale personale.
Top cărți pentru copii și tineri
Cărțile pentru copii și tineri au fost și ele, din nou, în prim planul acestei ediții. Cea mai dorită carte a fost „Elena a României. Regina-mamă, regina suferinței și a speranței” de Adrian Cioroianu și Alexandru Groza, cu ilustrații de Yanna Zosmer. Cel mai recent volum din colecția Regii și Reginele Noastre povestește pe înțelesul celor mici, dar și a celor mari, viața mamei Regelui Mihai, în vremuri tragice pentru România și pentru continentul european.
Pe locul doi la cărți pentru juniori s-a situat unul dintre bestsellerurile din această categorie – „Erus și Valea Generozității” de Alec Blenche, cu ilustrații de Doina Zavadschi. Consilierul în nutriţie şi fondatorul site-ului ViataVerdeViu.ro, Alec Blenche ne înfăţişează o nouă călătorie plină de peripeţii a băieţelului Erus şi a tovarăşului său de drum Alpi, o aventură cu rime, cântecele, entuziasm, mister, fructe, animăluţe şi alte personaje drăgălaşe.
Pe locul trei s-a situat primul volum al seriei de succes a lui Alec Blenche – „Erus și Valea Răbdării”.
Pe locul patru a sărit „Țup. Imposibil e doar un cuvânt” de Alex Donovici, cu ilustrații de Stela Damaschin-Popa. Cea mai nouă carte din Colecția Poveștile Cristinei este o poveste despre despre curaj, prietenie și acceptare. Iar curajul nu depinde de cât de mare ți-e trupul, ci de cât de mare ți-e sufletul. De acest lucru s-au convins toate animalele pădurii, atunci când, spre marea lor surpriză, lumea lor a fost salvată de micuța ciocârlie Țup, cea cu piciorușele scurte și fără de aripi.
Pe cel de-al cincilea loc s-a situat cea mai nouă carte pentru copii a editurii „Iacării Acrobați. Povestea unui vis” de Alina Bâltâc, cu ilustrații de Yanna Zosmer. Bazată pe povestea adevărată a trei piloți acrobați (Ioan Postolache, Dan Ştefănescu şi Dan Conderman), cartea ne poartă pe urmele unui vis împărtășit de niște copii isteți și curioși. Visul lor s-a împlinit pentru că s-au încăpățânat să nu renunțe și au acceptat că transformarea dorinței în realitate presupune efort și disciplină. Volumul a fost lansat în premieră, printr-un show aviatic de excepție pe Aerodromul Bănești (Prahova), chiar în timpul salonului de carte.
Cea mai bună ediție Bookfest din ultimii ani a fost de bun augur și pentru Curtea Veche Publishing, care a împlinit anul acesta 20 de ani de când invită la lectură sub dictonul „începi să afli”.