Stiri

Thriller-ul lui Almodovar, „La piel que habito”, proiectat în premieră la Bucureşti

Filmul pe care Pedro Almodovar a ezitat să-l trimită la Festivalul de la Cannes, de teamă că întorsăturile complet neaşteptate ale poveştii vor fi dezvăluite de presă înainte de lansarea în cinematografe, va rula în premieră în România, la a doua ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 20 octombrie). Thriller-ul cu accente horror „La piel que habito”/ „The Skin I Live In” îi reuneşte pe Almodovar şi Antonio Banderas la 21 de ani după ce acesta din urmă a jucat în „Hable con ella”.

Publicul românesc va avea ocazia să vadă mult-aşteptata peliculă, pentru prima dată, în cadrul a două proiecţii, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Scenariul scris de cineastul spaniol are ca punct de plecare romanul „Tarantula”, de Thierry Jonquet. De 12 ani, de când soţia sa a fost desfigurată într-un incendiu de maşină şi s-a sinucis, doctorul Robert Ledgard (Banderas), un eminent specialist în chirurgie plastică, lucrează la un experiment revoluţionar care îl obsedează: un nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, care ar fi putut-o salva. După studii şi experimente îndelungate, reuşeşte să o creeze, însă are nevoie de trei lucruri: lipsă totală de scrupule, un cobai uman şi un complice.

„Un horror fără ţipete şi sperieturi”, cum l-a descris chiar Almodovar, bizarul „La piel que habito” reia majoritatea temelor care au dominat filmografia celebrului regizor în ultimii 30 de ani, de la devoţiunea maternă şi identitatea sexuală, la răzbunări şi obsesii. Alături de Banderas, apar frumoasa Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo, Eduard Fernández şi Blanca Suárez. Trailerul poate fi urmărit accesând acest link: http://www.youtube.com/watch?v=AeOP_Pf66pE.

Filmul din competiţia oficială a festivalului de pe Coasta de Azur este doar unul dintre titlurile grele din programul Les Films de Cannes à Bucarest. Tot în premieră, spectatorii vor putea viziona „Elena”, cea mai recentă producţie a regizorului rus Andrei Zviaghinţev (Leul de Aur la Veneţia pentru „The Return”). „Elena” a obţinut Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard, în mai anul acesta.

O dramă despre alegeri morale şi sacrificii, pelicula o are ca protagonistă pe soţia docilă a unui om bogat, care-şi întreţine fiul şomer dintr-o căsătorie anterioară. Atunci când speranţele sale că o parte din avere îi va reveni ei se năruie, Elena se mobilizează şi pune la cale un plan.

Un alt film proiectat pentru prima dată în România este „Play”, în regia lui Ruben Östlund („The Guitar Mongoloid”, „Involuntary”), recompensat cu premiul Coup de Cœur al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la cazuri reale, „Play” se joacă în mod deliberat cu prejudecăţile şi cu aşteptările spectatorilor. În centrul oraşului Gothenburg, din Suedia, o gaşcă de băieţi de 12-14 ani a jefuit alţi copii în vreo 70 de împrejurări, între 2006 şi 2008. Micii hoţi aveau o schemă elaborată care nu implica violenţă fizică, ci jocuri de rol şi retorică „de cartier”.

Anul acesta, la Les Films de Cannes à Bucarest, spectatorii vor putea viziona, în premieră, şi filmele „Le Havre”, în regia lui Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), „Arirang”, autoportretul lui Kim Ki-duk (Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard), „Route Irish”, al lui Ken Loach, despre războiul din Irak.

Laureatul cu Palme d’Or, „The Tree of Life”, în regia lui Terrence Malick –  cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş – va avea una dintre puţinele proiecţii în România, pentru că pelicula nu va rula în cinematografe. În program se vor regăsi şi „Melancholia” lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminină la Cannes, sau „Midnight in Paris”, savuroasa comedie a lui Woody Allen.

Totodată, la 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or în 1976, Les Films de Cannes à Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese în România, în versiune restaurată, în cadrul unei proiecţii-eveniment. În anii comunismului, filmul cu Robert De Niro a circulat, clandestin, pe casete VHS. Spectatorii care se prezintă în seara proiecţiei cu un „Taxi Driver” pe o astfel de casetă veche au intrare liberă.

Celelalte filme şi evenimente din festival vor fi anunţate în zilele următoare. Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi disponibil, în luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films.

Articole similare

Citeşte sănătos! Lectura ca terapie

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 31 decembrie 2010 – 2 ianuarie 2011

Delia Marc

Teatru Interior, proiectul care evaluează starea emoțională a adolescenților și creează o piesă de teatru-dans inspirată de provocările acestora

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult