În perioada martie–septembrie 2019 la București, are loc Teatru Interior, proiect interdisciplinar adresat adolescenților. Prin intermediul acestuia, tinerii cu vârste cuprinse între 14–18 ani din mai multe licee bucureștene au ocazia să participe la o serie de ateliere terapeutice și artistice, prin care să își exprime provocările specifice vârstei. Obiectivul final al proiectului este crearea de la zero a unui spectacol de teatru-dans, care să expună către publicul larg problemele cu care se confruntă adolescenții din generațiile de astăzi.
În contextul în care sistemul educațional tradițional se concentrează deseori pe învățarea mecanică sau pe competiție și mai puțin pe relaționare, formarea unei identități stabile de sine și dezvoltarea unor abilități ca inteligența emoțională, proiectul Teatru Interior vine ca o completare a curriculei școlare, care să ofere suport adolescenților într-o perioadă a marilor schimbări.
În prima etapă a proiectului, la Linotip, centru independent coregrafic din București, au loc mai multe ateliere terapeutice și performative, cu artiști renumiți din domenii ca dramaturgie, coregrafie și teatru, facilitate de o echipă de psihologi. În cadrul atelierelor, adolescenții sunt încurajați să vorbească deschis despre provocările lor, asupra cărora se intervine cu instrumente terapeutice concrete. De asemenea, tinerilor li se oferă noțiuni de bază despre artele performative, însoțite de exerciții practice.
În etapa a doua a proiectului, echipa artistică creează un spectacol de teatru-dans, pe baza informațiilor și a conversațiilor avute anterior cu adolescenții. Piesa va beneficia de mai multe reprezentații în spații culturale bucureștene renumite, pentru ca mesajul acesteia să ajungă la publicul larg și să îl facă conștient de problemele afective cu care se confruntă adolescenții astăzi.
„Noi toți am fost la un moment dat artiști, fără să ne dăm seama. Desenam la finalul caietului atunci când ne luam un moment de visare, jucam în propria noastră piesă de teatru atunci când ni se întâmpla ceva <dramatic>, dansam în fața televizorului pe piesa de la începutul serialului preferat. Arta e parte din viața noastră. Ne propunem ca, de data asta, să luăm și mai mult din înțelesul ei și să vedem cum oglindește lucruri pe care nu le cunoșteam despre noi. Toate astea, cu ajutorul terapiei. Credem că legătura dintre artă și terapie poate să aducă mult bine, mai ales dacă este introdusă de la vârsta la care se formează identitatea de sine, adică din adolescență. Așa s-a născut proiectul nostru, Teatru Interior”, a declarat Ada Mușat, psiholog și co-fondator al proiectului Teatru Interior.
„Dacă am avea o rană fizică, nu am ezita sa o îngrijim, dar ce facem cu cele emoționale? Le ascundem și așteptăm ca timpul să le vindece. Uneori, timpul face asta, însă de cele mai multe ori – nu. În prezent, psihologia e fiica rebelă și neînțeleasă a științelor; oamenii se uită la ea fie cu ochi curioși, fie temători sau chiar acuzatori. Îmi doresc ca psihologia să fie mai aproape de noi și să o aducem acolo unde e atât utilă, cât și necesară. Proiectul Teatru Interior e gestul nostru de a face psihologia accesibilă, de a oferi un timp și un spațiu pentru a avea grijă și de rănile emoționale”, a completat Marana Matei, psiholog și co-fondator al proiectului.
Echipa din spatele proiectului Teatru Interior este formată din nume ca: Ada Mușat (psiholog, co-fondator), Marana Matei (psiholog, co-fondator), Arcadie Rusu (coregraf, dansator), Katia Pascariu (actriță, trainer artistic), Mihaela Michailov (dramaturg, critic de teatru, profesor la UNATC) și Paul Dunca (performer, coregraf).
Parteneri media: Radio TANANANA, TVR, Digi24, IQ Ads, Revista Cultura, Bucureștii Vechi și Noi, B-Critic, Leviathan, Semne Bune, Filme-carti.ro, Raftul cu Idei.
***
Proiectul Teatru Interior este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.