Stiri

Program consistent de evenimente dedicate profesioniștilor, la standul Suediei din cadrul Bookfest 2017

Suedia, țara invitată de onoare din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deține una dintre cele mai de succes modele de piață de carte din lume.

Ficțiunea suedeză se află în topul 10 al celor mai traduse literaturi ale lumii, cărțile autorilor suedezi văzând lumina tiparului în peste 50 de limbi, 98% dintre suedezi au vizitat la un moment dat o bibliotecă, designul de carte suedez este apreciat în întreaga lume, iar autoare precum Astrid Lindgren sau Selma Lagerlöf au reușit să creeze personaje-cult, iubite de copiii de pe tot mapamondul (Pippi Șosețica, Nils Holgerson). În plus, Suedia găzduiește cea mai râvnită distincție din întrega lume ce revine unui scriitor în viață, Premiul Nobel pentru Literatură, precum și unul dintre cele mai frumoase parcuri tematice din lume: Junibacken, creat din dorinţa de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren, un centru care găzduiește anual peste 1500 de spectacole pentru copii.

Acesta este motivul pentru care programul pregătit anul acesta de țara invitată de onoare a Salonului de Carte Bookfest include, pe lângă evenimentele dedicate literaturii și întâlnirilor cu scriitorii, și o serie consistentă de manifestări dedicate profesioniștilor care activează în lumea publishingului de carte: editori, graficieni, ilustratori, traducători sau manageri culturali.

Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate întâlniri din programul țării invitate este cea cu editorul Jacob Dalborg, director general în cadrul Bonnierförlagsgrupp, unul dintre cele mai importante concerne din lume – fondat la 1804, Trustul Bonnier derulează astăzi afaceri în Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie şi Europa de Est, dar şi în multe alte ţări din lume, însumând un total de peste 8.000 de angajaţi.

De asemenea, o întâlnire-eveniment care îi vizează pe toți cei interesați de cărțile pentru copii și tineret este cea cu Mårten Sandén, preşedinte al Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii, unul dintre cei mai cunoscuți editori suedezi de astăzi. De interes pentru cei care vor să afle mai multe despre cărțile pentru copii și tineret editate în Suedia, dar și despre designul de carte sunt și evenimentele la care ia parte Stina Wirsén, designer grafic şi ilustratoare, autoare multipremiată, cu o experienţă bogată în workshop-uri de ilustraţie pentru copii.

Johannes Klenell, editor al uneia dintre cele mai vechi reviste europene de bandă desenată alternativă din lume, „Galago”, și al editurii cu același nume, dedicată benzii desenate, se află de asemenea pe lista oaspeților suedezi care vor lua parte la evenimente în cadrul Bookfest 2017.

Unul dintre evenimentele plănuite de Suedia la Bookfest 2017 depășește granițele publicului lumii editoriale, fiind de interes pentru managerii culturali din România și pentru toți cei dornici să înțeleagă cum poveștile pot deveni „rețete” de succes în proiectele de business: este vorba despre prezentarea unuia dintre cele mai importante parcuri tematice din întreaga lume: Junibacken din Stockholm. Creat din dorinţa de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren și inaugurat în 1996 de către familia regală a Suediei, Junibacken găzduiește anual peste 1500 de spectacole. Cea care va realiza prezentarea proiectului la Bookfest este managerul cultural și editorul de origine română Arina Stoenescu, cea care, alături de autoritățile publice locale, face parte din echipa care plănuiește inaugurarea unui astfel de parc tematic și la București: „Harap Alb, Casa Poveștilor”.

Pe lângă aceste evenimente dedicate profesioniștilor, programul pregătit de Suedia, țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2017, reunește peste 10 evenimente ce au în centru literatura, în prezența unor nume importante ale prozei și poeziei suedeze de astăzi: Aris Fioretos, Majgull Axelsson, Cecilia Hansson sau Athena Farrokhzad.

Standul Suediei, în calitate de țară invitată de onoare a Salonului de Carte Bookfest, ediția a XII-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente AGORA din cadrul Pavilionului C4. În spațiul Bookfest Junior (la etaj), vor avea loc activitățile interactive pentru copii, realizate în parteneriat cu Eematico, o organizație autohtonă care care dezvoltă programe educaționale bazate pe joacă. Profesorii și educatorii din București sunt invitați să participe împreună cu grupuri de 10-20 de copii între 3-12 ani la activitățile din cadrul Bookfest Junior. Programările se fac la adresa de e-mail: mihai.leontescu@gov.se.

PIAȚA DE CARTE DIN SUEDIA:

În Suedia există aproximativ 300 de edituri, dintre care 61 sunt membre ale Asociaţiei Editorilor, acestea din urmă reprezentând 70% din întreaga cifră de afaceri a pieţei de carte. Industria publishingului de carte suedez este dominată în prezent de trei mari concerne: Bonnierförlagsgrupp, KF Media şi Natur & Kultur, giganţi care s-au impus pe piaţă nu numai ca edituri, ci şi ca difuzori de carte, reușind să-şi crească cifra de afaceri de la an la an. În centrul atenţiei lor se află nu doar bestseller-urile internaționale, cât mai ales autorii suedezi. În ultimii ani, putem remarca apariția unor edituri mici, care acoperă diverse nişe ale pieţei de carte. Și, tot ca o tendință a ultimilor ani, specialiştii constată cu îngrijorare o diminuare a numărului de librării, nu numai în rândul business-urilor de mici dimensiuni, ci şi în cel al marilor lanţuri de distribuție. Aceştia au luat deja măsuri de restructurare a ofertei de carte, în sensul preluării spre vânzare a multor produse conexe.

Amazon nu a pătruns în Suedia, dar sunt semne că se pregăteşte să o facă.

Statistica Asociaţiei Editorilor din Suedia pe anul 2016 ne indică plasarea pe un trend ascendent a cifrelor de vânzări, în special în zona cifrelor provenind din online şi a editărilor de cărți electronice: vânzarea în librării a scăzut cu 4.9%, în vreme ce vânzările online au crescut cu 6%. Producţia de titluri noi a crescut cu 8%; producţia de e-books, cu 33% din titlurile publicate, iar vânzarea de carte electronică, cu 2%.

În prezent, literatura suedeză este tradusă în peste 50 de limbi, cu precădere în daneză, germană, norvegiană, finlandeză, neerlandeză şi poloneză. Jumătate dintre aceste traduceri se încadrează în genul „Nordic Noir” sau roman poliţist scandinav.

Dar, chiar şi înainte de boom-ul romanului poliţist, titlurile suedeze erau cunoscute în plan internaţional. Selma Lagerlöf, prima scriitoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, şi August Strindberg, cunoscutul dramaturg, au marcat profund literatura suedeză şi internaţională. Au fost urmaţi de Astrid Lindgren, autoarea care a vândut în jur de 145 de milioane de exemplare, situată astăzi pe locul al optesprezecelea în topul celor mai traduşi scriitori din întreaga lume.

Bibliotecile din Suedia au o lungă tradiţie. Astăzi, există peste 1.300 de biblioteci, răspândite în întreaga ţară. 98% dintre suedezi au vizitat la un moment dat o bibliotecă. Într-o zi normală din săptămână, un cetăţean obişnuit din Suedia îşi dedică 21 de minute din timpul său cititului unei cărţi, 38 de minute unui ziar sau reviste şi 68 de minute activităților de pe Internet.

Suedia are o mulţime de site-uri menite să atragă turiştii literari. De exemplu, poţi să te înscrii la „Millenium Tour” şi să vizitezi locurile cheie descrise în romanele lui Stieg Larsson. Suedia găzduiește unul dintre cele mai celebre parcuri tematice din întreaga lume, Junibacken, un centru cultural pentru copii în care cartea joacă rolul principal, creat din dorinţa de a celebra „spiritul lui Astrid Lindgren. Inaugurat în 1996 de către familia regală a Suediei, Junibacken găzduiește anual peste 1500 de spectacole.

Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai important eveniment anual dedicat cărţii din zona nordică a Europei. Târgul este important atât pentru comerţul cu cartea, cât şi pentru biblioteci. Evenimentul are loc în septembrie şi, în ultimii ani, a reuşit să atragă, anual, în jur de 100.000 de vizitatori.

 

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 aprilie 2018)

Jovi Ene

League of Legends (Riot Games) vine la Comic Con!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți „Beria, tatăl meu”, de Sergo Beria, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult