Stiri

O noua aparitie la Editura Compania: Zid de pace, turnuri de fratie

Zid de pace, turnuri de fratie. Deceniul deschiderii : 1962-1972, de Mircea Malita, Dinu C. Giurescu

De câtiva ani – oribili – jocurile se fac peste capul românilor de buna credinta. Lor li s-a împutinat totul, iar speranta le e si ea deja pe cale de disparitie. Se mai poate oare iesi dintr-o gaura a istoriei ? Cei care se pricep spun ca asemenea iesiri sunt chiar o specialitate româneasca – ceva din categoria « supravietuirii », a « renasterii », a « miracolului ». Ultima oara, minunea s-ar fi întâmplat în deceniul sapte. Luati repede, cei mai multi români de buna credinta nici nu stiu despre ce vorbim. Doi academicieni, nascuti în februarie 1927 la interval de cinci zile, vin sa-i lamureasca. Nu a fost o lovitura de teatru atunci. Nici vreo solutie scoasa din palarie de vreun scamator. A fost o STRATEGIE. Gândita si pusa în aplicare de câteva fiinte. Cu MORALA, cu CONCEPT, cu folosirea multor COMPETENTE. Si având mereu în minte INTERESUL  NATIONAL. A crezut vreun român de buna credinta ca se poate si altfel ? Nu, nu s-ar fi putut nici atunci si nu se poate nici azi.

« Nu încape nici o îndoiala ca statutul impus tarii noastre dupa razboi a reprezentat o pata. Vedem ca gânditorii români nu sunt striviti de spaima de pete. Ei concura la ideea optimista : petele nu sunt vesnice pentru cei ce vor sa  supravietuiasca. Dar abordarea petelor la români mai obliga la o constatare pe care „deschiderea“ o confirma : petele nu sunt compacte. În cra­pa­turile lor apar înghesuite si firave zone de lumina. Nu poti na­viga în ceata, dar în „luminisuri“ poti trai si chiar actiona. Un deceniu al deschiderii este un astfel de luminis. S-a încercat apa­rarea lui, consolidarea lui, largirea lui, includerea unor prieteni solidari. Dosoftei cita la vremea lui un psalm : „Zid de pace, turnuri de fra­tie“. O  generatie întreaga, cu oameni ale caror minti vedeau prin ceata si actionau cu câteva raze de lumina, a lucrat tacut si iscu­sit la luminisul deschiderii. Zid de pace împrejur, dorinta de colaborare semnalata mai larg în exterior. »

(Mircea Malita)

Din cuprins : Dej, Maurer si Groza / Criza rachetelor, vazuta de la Bucuresti / Tarile în curs de dezvoltare / Praga 1968 vazuta de la Bucuresti / Deschiderea spre Vest / Ceausescu si Orientul Mijlociu / Vietnam si China

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Gândește ca un artist”, de Will Gompertz, oferite de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Nexus, ultimul volum al trilogiei „Rastignirea trandafirie” de Henry Miller

Jovi Ene

PSIHOatelier: Despre iertare, cu psihologul Ligia Moise

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult