Stiri

O istorie exhaustiva a cruciadelor, scrisa de o autoritate recunoscuta in domeniu: Thomas Asbridge

Cruciadele. Istoria razboiului pentru eliberarea Pamintului Sfint – istoria cruciadelor, din perspectiva ambelor tabere, crestina si musulmana, si, totodata, istoria unei parti semnificative din Evul Mediu, scrisa cu un talent remarcabil.
Autoritate recunoscuta in istoria cruciadelor, Thomas Asbridge este profesor la Universitatea din Londra, unde coordoneaza modulul de masterat „Islamul si Occidentul”, si codirectorul seminarului international „Cruciadele si Orientul mediteraneean”, organizat de Institute of Historical Research din Londra.
„Chestiunile legate de originile si cauzele razboiului pentru Tara Sfinta au o importanta fundamentala. Cum au ajuns doua dintre cele mai mari religii ale lumii sa recomande violenta in numele lui Dumnezeu, convingindu-si adeptii ca lupta pentru credinta lor le va deschide portile Raiului ori Paradisului? Si de ce apelului la cruciada si la jihad i-au raspuns mii si mii de crestini si musulmani, stiind bine ca ar putea avea de infruntat multa suferinta ori chiar moartea?” (Thomas Asbridge)

De curind, Editura Polirom a publicat in traducere, in cadrul colectiei „Historia”, cea mai recenta carte a istoricului britanic Thomas Asbridge, o autoritate recunoscuta in istoria cruciadelor, profesor la Universitatea din Londra, unde coordoneaza modulul de masterat „Islamul si Occidentul” si conduce doctorate in domeniul istoriei medievale (istorie religioasa si militara, cruciadele si statele cruciate, contactele culturale dintre Islam si Occident), si codirectorul seminarului international „Cruciadele si Orientul mediteraneean”, organizat de Institute of Historical Research din Londra.
Este vorba despre volumul Cruciadele. Istoria razboiului pentru eliberarea Pamintului Sfint, o istorie exhaustiva a cruciadelor si totodata a unei parti semnificative din Evul Mediu, ce incepe la sfirsitul secolului al XI-lea, cu indemnurile papei Urban al II-lea la razboiul sfint, si se incheie doua secole mai tirziu, cu batalia pentru Acra cistigata de musulmani. Apelind la surse crestine si musulmane, autorul reconstituie cu remarcabil talent firul epic al evenimentelor, dind la iveala perspectivele ambelor tabere si mentalitatile epocii. O lume populata de eroi legendari precum Richard Inima-de-Leu si Saladin ni se infatiseaza astfel in toata gloria si barbaria sa.

„Cartea se inspira din mina extraordinar de bogata a dovezilor scrise (sursele primare) din Evul Mediu: cronici, scrisori si documente legale, poeme si cintece in diferite limbi, precum latina, franceza veche, araba, ebraica, armeana, siriaca si greaca. Pe linga aceste texte, studiul ramasitelor materiale – de la castelele impunatoare la delicata arta a manuscrisului si la monedele marunte – a adus o lumina noua asupra epocii cruciadelor. Pe tot parcursul cartii, cercetarea originala a tinut cont si de volumul mare de studii moderne aparute pe acest subiect in ultimii 50 de ani.
Cuprinderea istoriei cruciadelor desfasurate in Tara Sfinta intre 1095 si 1291 intr-un singur volum accesibil reprezinta o provocare extraordinara. Insa ofera si oportunitati uriase. Sansa de a schita firul principal al evenimentelor, scotind la iveala realitatea viscerala a experientei umane – prin agonie si extaz, groaza si biruinta; sansa de a zugravi soarta si atitudinile schimbatoare ale Islamului si crestinatatii. Mai ofera si posibilitatea de a pune o serie de întrebari cruciale, legate unele de altele si omniprezente despre aceste razboaie sfinte epocale.
Chestiunile legate de originile si cauzele razboiului pentru Tara Sfinta au o importanta fundamentala. Cum au ajuns doua dintre cele mai mari religii ale lumii sa recomande violenta in numele lui Dumnezeu, convingindu-si adeptii ca lupta pentru credinta lor le va deschide portile Raiului ori Paradisului? Si de ce apelului la cruciada si la jihad i-au raspuns mii si mii de crestini si musulmani, stiind bine ca ar putea avea de infruntat multa suferinta ori chiar moartea? La fel de necesar este sa analizam si daca prima cruciada, inceputa la sfirsitul secolului al XI-lea, a fost un act de agresiune crestina si ce anume a perpetuat ciclul violentei religioase in Orientul Apropiat in urmatorii doua sute de ani.
Urmarile si impactul acestor razboaie sfinte sint la fel de semnificative. A fost epoca cruciadelor o perioada de dezacord total – produsul unei inevitabile «ciocniri a civilizatiilor»– sau una care a scos la iveala capacitatea de coexistenta si contact intercultural intre crestinatate si Islam? Trebuie sa ne intrebam cine a cistigat, la urma urmelor, razboiul din Tara Sfinta si de ce, insa si mai presanta este intrebarea asupra modului in care aceasta perioada conflictuala a influentat istoria si de ce aceste batalii din vechime par sa aiba ecouri pina in ziua de astazi”, apreciaza cunoscutul istoric.

Nasterea cruciadelor • Razboiul sfint, Tara Sfinta • Statele cruciate • Reactia Islamului • Renasterea musulmana • Lumina credintei • Bogatia Egiptului • Razboinicul sfint • Chemarea la cruciada • Sosirea regilor • Richard Inima-de-Leu • Ierusalimul • Lupta pentru supravietuire • Victorie in Orient • Leul Egiptului • Mostenirea cruciadelor – acestea sint doar citeva dintre subiectele abordate de Thomas Asbridge.

Articole similare

Împreună, de Anna Gavalda

Jovi Ene

Povestea unui personaj 5: Cu Marian Coman despre Jack Torrance din „Shining”

Jovi Ene

„Profesorul de vioară” în presa internațională: un film cu conștiință, pentru publicul larg

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult