Editorial

Top 5 cărți anti-criză

Provenit de la cuvântul franceze „crise”, această stare sau moment culminant al unor evenimente ne lovește în plin, amintindu-ne despre efemeritatea vremurilor și despre nevoia de a ne redefini perspectivele. Cu referință la vremurile de criză, aș putea spune că sunt mai ușor de traversat doar dacă ai oameni potriviți și lecturi de calitate (caz evident ilustrat de prezenta pandemie). Ce cărți să alegem în astfel de situații? Ce materiale literare de ficțiune sau non-ficțiune ni se poate potrivi? Să optăm pentru romane dense, de amplitudine, care ne transpun în anumite itinerarii imaginare sau să alegem cu inima împăcată o proză scurtă, de calitate? Am încercat, în prezentul articol, să selectez cinci cărți cu care orice criză poate fi trecută eficient.

1. „Covid -19, pandemia care nu trebuia să existe și cum să fie oprită următoarea”, de Debora MacKenzie, Editura Rao

Numărul 1 în lista mea, în virtutea circumstanțelor actuale, este volumul „Covid -19, pandemia care nu trebuia să existe și cum să fie oprită următoarea”, semnat de Debora MacKenzie, tradusă în 2020 la editura Rao. Scris într-o manieră analitică amplă, volumul este un studiu jurnalistic de anvergură, dezvăluind până și cele mai minuscule detalii cu referire la acest virus și distrugând până și cele mai bizare teorii conspiraționiste. De ce este o carte anti-criză? Pentru că te ajută să înțelegi, pe deplin, dimensiunea problemei, detașându-te de fluxul exorbitant de informații veridice sau false care au inundat sfera mediatică.

2. „Ea. Perspective feministe asupra societății românești”, Curtea Veche Publishing

Numărul 2 este volumul „Ea. Perspective feministe asupra societății românești”. Este un volum care se potrivește, de minune, în cazul crizelor identitare. Încotro se îndreaptă mișcarea feministă? De ce avem nevoie de o emancipare a gândirii și de măsuri educative în acest domeniu? Această antologie oferă răspunsuri clare, determinând luarea de poziție și încurajând gândirea pro-activă.

3. „Ce-ar fi să nu ne mai prefacem”, de Jonathan Franzen, Editura Polirom

Numărul trei în topul meu aparține inconfundabilului Jonathan Franzen cu al său volum „Ce-ar fi să nu ne mai prefacem”. Un eseu care pune sub semnul întrebării mișcările ecologiste și bunele lor intenții. Ușor fatidic, autorul ne amintește despre cât de efemeri suntem în acțiuni și cât de ușor putem să cădem pradă ambiguităților teoretice, vehiculând silogisme și ideologii fără fundament. Simplist vorbind, Franzen ne amintește că drumul spre iad este construit din cele mai bune intenții.

4. ”Despre adevăr”, de George Orwell, Editura Polirom

Numărul patru este ocupat, pe bună dreptate, de volumul „Despre adevăr”, semnat de George Orwell și reeditat la editura Polirom. Sincronizat cumva cu realitățile moderne, dar conceput în secolul trecut, volumul ne amintește despre riscurile adevărului, despre manipularea presei și despre nevoia noastră de claritate. Fiind un puzzle compus din mai multe pasaje ale operelor sale, dar și din eseuri, cartea este de o franchețe absolută, lovind exact în punctul cel mai nevralgic al societății: în ipocrizia învelită perfect în etica politică. Probabil, nu voi greși, afirmând că este o carte anti-criză, grație căreia putem percepe într-o nouă lumină adevărul.

5. „Renovări. Amenajări interioare”, de Mara Wagner, Editura Nemira

Ultimul volum, dar nu cel din urmă, este „Renovări. Amenajări interioare”, semnat de Mara Wagner. Fiind o veritabilă proză încărcată de lirism, este o carte care se potrivește de minune crizelor de cuplu, amintindu-ne despre cât de efemere pot fi unele relații și cât de vulnerabile în fața provocărilor diurne, dar mai ales despre cât de ușor iubirea se poate înstrăina, devenind parte din amintiri.

Evident, acest top este unul subiectiv, deoarece am suprapus propriile mele crize cu experiențele de cititor. Bizar sau nu, dar anume cărțile m-au ajutat să trec ușor și elegant peste cele mai dificile momente de viață, deoarece sunt cele mai frumoase bandaje pentru suflet.

Articole similare

La PH Pro Blog Meet Day #phproblogs

Jovi Ene

Premiile Bloggerilor Cinefili din România 2012

Jovi Ene

Poveștile se ascund în inimile pline de iubire. „Casa din Marea Azurie”, de TJ Klune

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult