Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux. Anul acesta Les Films de Cannes à Bucarest a ajuns la ediția a zecea. Ediția aniversară se va desfășura între 18-27 octombrie și va avea câteva secțiuni noi față de anii trecuți. Cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, invitați speciali și workshopuri vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cervantes și Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium. Există și o serie de avanpremiere românești, întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective, evenimente profesionale, dar și petreceri și evenimente speciale. Cum menționa și Cristian Mungiu, director Les Films de Cannes a Bucarest și cel care a susținut conferința de presă de la Cinema Elvira Popescu din 10 octombrie, alături de Xavier Leroux, director delegat al Institutului Cultural Francez din Cluj-Napoca, anul acesta festivalul va cuprinde mai multe orașe din țară (Suceava, Iași, Arad, Timișoara,Cluj Napoca, Brașov, Brăila, Slobozia), ceea ce este un succes, însă și un lucru foarte greu de realizat.
Regizorul a spus că festivalul devine din ce mai greu de realizat, suportul financiar fiind uneori dificil de obținut. Banii pentru cultură sunt relativ puțini, iar cerințele pentru realizarea la parametri optimi a festivalului, care crește de la un an la altul, sunt din ce în ce mai mari. De asemenea, a mai adus în discuție implicarea societății în astfel de evenimente, accentul pe cinematografia vecinilor noștri, mai puțin cunoscută, probleme legate de funcționalitate ale scenografiei, modul în care este văzută cinematografia azi, dar și managementul talentelor. Încurajarea tinerilor este crucială, pentru că în cea mai mare parte, de aici provin multe resursele pentru cinematografia de mâine.
Un moment emoționant a fost cel în care a anunțat omagierea lui Vlad Ivanov, 50 de ani, pe care spunea că l-a descoperit în urma vizionării unei reclame Orange, și pe care apoi l-a cooptat pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, realizat în 2007. Ideea este aceea de a încerca să apreciem oamenii valoroși cât sunt încă în viață și se pot bucura, nu numai după ce nu mai sunt printre noi. În cadrul festivalului vor fi proiectate cinci filme: Principii de viață (regia Constantin Popescu @Instituto Cervantes), Câni (regia Bogdan Mirică @Instituto Cervantes), Sunset (regia Laszlo Nemes @Instituto Cervantes), Hier (regia Balint Kenyeres @Cimena Muzeul Țăranului) și La Gomera (Regia Corneliu Porumboiu @Cinema Muzeul Țăranului).
Celelalte secțiuni din cadrul ediției 2019 sunt: Selecția oficială, Focus Spania – focus Albert Serra, Ziua de aur, Avanpremierele toamnei, Retrospectiva Claude Lelouch – care va cuprinde trei proiecții: Un homme et une femme @Cinema Elvire Popesco, Un autre homme une autre chance @Insituto Cervantes și Les plus belles années d’une vie @Cinema Elvire Popesco; 10 maeștri pentru 10 ani, Ce mai fac vecinii noștri, România – 30 de ani mai târziu, pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la așa zisa Revoluție din 1989.
Invitații speciali de la ediția aniversară Les Films de Cannes à Bucarest 2019: Albert Serra și Claude Lelouch, dar și cele mai premiate filme de anul acesta de la Cannes, ale celor mai cunoscuți regizori: Almodóvar, Malick, Jarmusch, Dardenne, Dolan, Bellocchio, Loach, Herzog, numeroși invitați, avanpremierele toamnei; Timebox – Nora Agapi, Omul care a vrut să fie liber – Mihai Mincan și Goerge Chiper-Lillemark, Jurnalul familiei Escu – Șerban Goergescu, 5 minute – Dan Chișu, Maria, Regina României – Alexis Sweet Cahill, Ivana cea Groaznică – Ivana Mladenivic, Cărturan – Liviu Săndulescu, Heidi – Cătălin Mitulescu; Managing Talents – workshopul destinat actorilor care au astfel ocazia să cunoască agenți de casting și de reprezentare români și străini, să afle cum să-și facă un self-tape cât mai eficace precum și alte informații care îi pot ajuta în carieră, alături de Manuel Puro, sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să participați la festival.
Conferința de presă a fost urmată de proiecția filmului Dolor y Gloria, de Pedro Almodovar.
Les films de Cannes à Bucarest nu are numai scopul doar de a promova și a aduce mai aproape publicului românesc cinematografia locală și internațională de calitate, dar este și prilej pentru a reuni profesioniști recunoscuți, de a-i familiariza piața românească de profil și a determina autoritățile să se implice mai mult în acest fenomen costisitor, căci filmele bune nu se poat face fără un buget generos. #hailafilm
Ediția a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.