Editorial Recomandat

Lansare ”Fascinaţie” de Ann Patchett la Librăria Humanitas Kretzulescu

FascinatieSăptămâna trecută, Librăria Humanitas Kretzulescu a găzduit un nou eveniment literar, de data aceasta tema discuţiei fiind leacurile încă neştiute şi remediile miraculoase ascunse în jungla amazoniană. Discuţia s-a bazat pe romanul ”Fascinaţie” de Ann Patchett, publicat la Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu.

Invitaţii dezbaterii au fost Elisabeta Lăsconi, critic literar, o persoană cu o inteligenţă şi carismă extraordinare, care pe mine reuşeşte să mă încânte de fiecare dată, Virginia Costeschi, editor BookMag.eu, Carmen Toader, psihoterapeut, traducătoarea acestui roman. Moderatorul întâlnirii a fost Denisa Comănescu.

Roman finalist la Orange Prize for Fiction, 2012 si inclus pe listele Time Magazine‘s Best Books of the Year, 2011 sau O, The Oprah Magazine Best Summer Books, 2012, printre altele, este în curs de traducere în peste 30 de ţări. Nu ştiu cât de cunoscută este autoarea în România, dar în ţara natală pare să aibă un succes răsunător, fiind desemnată în 2012 printre primele 100 de persoane cu influenţă din lume. Îndrăgostită de preeriile din Nashville, Tennessee, Patchett este autoare a şase romane: The Patron Saint of Liars, Taft, The Magician’s Assistant, Bel Canto, Run, şi State of Wonder. Debutează în 2001 cu Bel Canto, roman câştigător al premiului PEN/Faulkner Award for Fiction şi inclus în nenumărate topuri.  În 1998 romanul The Patron Saint of Liars a fost ecranizat pentru televiziune, un film ce pare să fi avut succes în America, dar care nu a ajuns să fie cunoscut peste hotare, afirmă Denisa Comănescu, care a avut sarcina de a introduce publicul în tainele biografiei scriitoarei.

Autoarea pare să fi ridicat ştacheta cu mai mult decât e posibil, cel puţin aşa spun criticii ultimului roman State of Wonder, tradus la noi Fascinaţie.  Fascinaţie este un roman provocator despre moralitate şi miracol, adevăr şi iubire, ştiinţă şi sacrificiu. Un savant enigmatic descoperă formula unui medicament care poate schimba viaţa femeilor pentru totdeauna. Experimentele doctorului Annick Swenson sunt însă învăluite de mister, căci ea refuză să ţină legătura cu finanţatorii proiectului. Trimisă pe urmele faimoasei cercetătoare, tânăra Marina Singh va întâmpina, în inima întunericului, provocări peste puterea ei de imaginaţie.

Ştiind să păstreze echilibrul, romanul este, după părerea Denisei Comănescu, o replică strălucită la volumul lui Joseph Conrad, Inima intunericului, care povesteşte despre o altă experienţă în sălbăticie, de data aceasta de-a lungul râului Congo.

Autoarea americană oferă publicului mai multe teme de reflecţie, o dată vorbim despre civilizaţie şi semnificaţia ei, apoi despre poziţia de cercetător şi deciziile pe care trebuie să le ia acesta în momentul în care se află faţă în faţă cu o descoperire ce poate schimba vieţile a mii de oameni, sau pur şi simplu despre moralitate. Spre deosebire de alte romane scrise de femei, Fascinaţie are particularitatea de a se aventura în lumea bărbaţilor, într-o lume dură, în care sensibilitatea pare să nu-şi găsească locul. Totuşi, publicul are parte de o surpriză, femeile sunt capabile să se aventureze în bazinul Amazonului, fără regrete chiar. Acest curaj reprezintă până la urmă o problemă în societatea modernă, unde femeile au devenit mai puternice ca niciodată. Dar cu ce preţ? Este femeia într-adevăr fericită în noua postură?

Criticul Elisabeta Lăsconi vorbeşte despre ficţiune la feminin şi despre momentul doamnelor. Premiile Nobel (Alice Munro), Booker (Eleanor Catton pentru The Luminaries) şi Booker International (Lydia Davis) au fost câştigate de către femei în 2013.  Denisa Comănescu a avut ocazia să afle în cadrul unui târg internaţional de carte părerea autoarelor suedeze, cunoscute pentru feminismul lor, despre juriul premiului Nobel. După părerea lor în momentul în care în juriu vor fi 8 femei, în loc de 6, numărul lor actual, se va simţi o schimbare vizibilă în modul de jurizare, lucru puţin probabil ţinând cont că anul acesta câştigătorul a fost femeie.

attachment1.2.2

Din punctul de vedere al criticului Lăsconi, romanul are în vedere 3 mize: traumele copilăriei ce urmăresc individul pe tot parcursul vieţii, deschiderea porţii spre lumea cercetării ştiinţifice şi asumarea unei libertăţi totale (un trib de pe Amazon cunoştea secretul care le permitea femeilor să nască până la vârsta de 70 de ani). Totuşi, în spatele acestor teme, se află ceva mai profund, un roman de natură religioasă, care aduce în prim plan liberul arbitru şi posibilităţile ce ne sunt oferite o dată cu el. La un moment dat, fiecare dintre noi este pus în faţă luării unei decizii cu impact asupra mai multor persoane, iar aici este punctul în care fiecare realizează că liberul arbitru nu mai este atât de uşor de susţinut, un caz aparte fiind acela al cercetătorilor.

„Patchett e o povestitoare excelentă, care îi pune pe oamenii cei mai obişnuiţi să se confrunte cu situaţii excepţionale, exotice, pentru a afla cine sunt cu adevărat. O aventură extraordinară, narată în stilul fluid şi plin de suspans al lui Ann Parchett, atât de pasionantă, încât cititorul nu mai vrea să se sfârşească.” (Publishers Weekly)

Carmen Toader, psiholog şi traducătoarea cărţii vorbeşte despre optimismul cărţii, aspect rar întâlnit în filme, afirmaţie ce aş dori să o contrazic tocmai pentru faptul că majoritatea filmelor americane propagă un optimism nesusţinut de cele mai multe ori. Într-adevăr, filmele europene se află la polul opus, în care un deces poate continua cu o nouă moarte, psihologică de data aceasta. Psihologul Toader consideră că Fascinaţie este un roman psihologic care ne arată parcursul eroinei Marina, de la statutul de fetiţă cu probleme la cel de femeie împlinită pe de o parte, şi despre deciziile noastre, care nu sunt luate raţional, ci afectiv pentru ca apoi să le găsim justificare raţională, pe de altă parte. Un roman fascinant din punct de vedere psihologic, care arată cititorilor cum se poate scăpa de idealizarea mentorului sau care prezintă un tip aparte din punct de vedere psihologic, cel al introvertitului. Din punct de vedere psihologic, a fi introvertit nu reprezintă o problemă decât în marile corporaţii, unde angajatorii se bazează mai mult tipul narcisistului. În urma unor analize, un centru american de specialişti în psihologie vorbeau despre posibilitatea înlăturării narcisismului din aşa zisele noastre defecte.

În încheiere, putem afirma că Fantezie este un roman optimism, în care scriitoarea se ferește de idealizare, cu un final deschis, extrem de inteligent ce permite publicului să aleagă continuarea poveștii. Dacă ar fi să privim din punct de vedere psihologic, se poate afirma că alegerea vine o dată cu eliberarea personajului principal, Marina, de tenebrele copilăriei.

Dacă Virginia Costeschi a fost fascinată de lumea interioară a Marinei, Carmen Toader de lumea Amazonului și de maniera în care scriitoarea ne învață să scăpăm de traume și idealizare, Elisabeta Lăsconi de personajul de fundal, mentorul Marinei, un personaj puternic, care a încălcat norme și care și-a asumat fiecare decizie, iar Denisa a fost fascinată de mesajul transmis de carte, și anume că există lumi ce nu ar trebui să se întâlnească, rămâne de văzut ce va fascina cititorii! Lectură plăcută vă doresc!

Articole similare

Anchetă literară: de ce vă place sau de ce nu vă place Charles Bukowski?

Jovi Ene

De la „Cetăţeanul Kane” la „Trăiască Mexicul!” (1939-1979) incheie proiectul Virstele peliculei semnat de renumitul critic de film Tudor Caranfil

Jovi Ene

Lansare de carte și sesiune de autografe: Sean Cotter în dialog cu Ioan Stanomir și Lidia Bodea despre „Traducerea literară și destinul României în comunism“

Jovi Ene

1 comment

Boba Lucian 15 ianuarie 2017 at 13:13

La pagina 115 nu cred, ca sa tradus corect un cuvant. E jos „podisie” acest cuvand nu exista in dex. Din context reiese ca s.ar potrivi cuvantul „pandise”. Multumesc. Este un roman superb

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult