Stiri

Despre fascinatia cartilor si forta de seductie a lecturii

Viata cea noua de Orhan Pamuk – protagonistul romanului, un student pe nume Osman, dezvolta o obsesie pentru o carte a carei lectura il transforma atit de profund, incit e incapabil sa-si continue viata obisnuita. Cartea lui Pamuk s-a bucurat de un succes exceptional in Turcia, la data aparitiei sale, in 1995, batind toate recordurile de vinzari. Editia in limba romana, aparuta in traducerea remarcabila a Luminitei Munteanu, soseste miine din tipografie.

Biblioteca umbrelor de Mikkel Birkegaard – plin de mister si suspans, invaluit intr-o atmosfera ce aminteste pe alocuri de abatia tenebroasa din Numele trandafirului, romanul vorbeste inainte de toate despre magia cartilor si despre forta de seductie a lecturii. Romanul lui Mikkel Birkegaard, una dintre marile surprize ale literaturii daneze contemporane, a devenit, la scurt timp de la lansare, bestseller national si a fost tradus pina in prezent in douazeci si una de limbi. Succesul acestuia la public i-a atras cumpararea drepturilor de ecranizare de catre renumita casa de productie Nordisk Film. Editia in limba romana, tradusa dupa originalul danez, de Gabriela Sauciuc, soseste miine din tipografie.
Alte carti traduse in colectia „Biblioteca Polirom” pe aceeasi tema: Umbra vintului de Carlos Ruiz Zafon, Firmin de Sam Savage.

Seria de autor „Orhan Pamuk”
Viata cea noua

Traducere din limba turca de Luminita Munteanu
Viata cea noua s-a bucurat de un succes exceptional in Turcia, la data aparitiei sale, in 1995, batind toate recordurile de vinzare. Protagonistul romanului, un student pe nume Osman, dezvolta o obsesie pentru o carte a carei lectura il transforma atit de profund, incit e incapabil sa-si continue viata obisnuita. Pentru a descoperi secretul care se afla la baza cartii, Osman pleaca intr-o lunga calatorie care il va purta prin peisaje nocturne cu cafenele intesate de calatori, conspiratii, accidente apocaliptice de autobuz si disparitii misterioase, intilnind pe parcurs alti cititori credinciosi, pentru care cartea a devenit un text sacru, precum si fundamentalisti care si-au luat misiunea de a o distruge, asasinindu-i presupusul autor, ca un simbol al periculoaselor influente occidentale care anihileaza spiritul national turcesc. Viata cea noua este un roman ce trimite mereu la propria scriitura, un joc sofisticat, in care dimensiunile spatiului si timpului sint manevrate pentru a crea efecte neasteptate, ca parte a unei viziuni originale. El poate fi considerat si o alegorie despre diversele modalitati de receptare ale operei literare, cu incarcatura de sperante si dorinte personale pe care cititorul o adauga inconstient lecturii.

„Un roman nou, ametitor, parca rasarit din indoielile ce-l macina pe Borges si calauzit de lirismul vioi al lui Gabriel Garcia Marquez.”
(Wall Street Journal)

„Elaborat si dinamic, acest clarobscur fictional urmareste amestecul de culturi, de Occident si Orient, si adauga un capitol stralucitor in enigma identitara pe care, prin romanele sale, Orhan Pamuk isi propune sa o orchestreze.”
(Kirkus Reviews)

Orhan Pamuk este cel mai citit si bine vindut scriitor turc si cistigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006. Opera sa a fost tradusa in mai mult de cincizeci de limbi, decernindu-i-se numeroase premii. In 2010, Polirom a initiat seria de autor „Orhan Pamuk”, in cadrul careia au aparut in traducere romanele Ma numesc Rosu (editie noua, 2011) si Muzeul inocentei (2010).


Mikkel Birkegaard
Biblioteca umbrelor

Traducere din limba daneza de Gabriela Sauciuc
Plin de mister si suspans, invaluit intr-o atmosfera ce aminteste pe alocuri de abatia tenebroasa din Numele trandafirului, romanul Biblioteca umbrelor vorbeste inainte de toate despre magia cartilor si despre forta de seductie a lecturii. Ce se intimpla insa cind aceasta forta de seductie este folosita in scopuri malefice? Dupa moartea tatalui sau, Jon Campelli – un tinar avocat in plina ascensiune din Copenhaga – devine peste noapte proprietarul anticariatului Libri di Luca. Din acest moment se trezeste atras fara voie intr-o lume tainica, populata de societati si organizatii secrete infiintate inca din Antichitate, ai caror membri sunt inzestrati cu puterea exceptionala de-a influenta lectura altora si de-a da nastere unor povesti minunate, dar in acelasi timp de-a manipula pina la sinucidere si crima.

Biblioteca umbrelor este un roman alert si incitant, o formula tematica inedita, o combinatie stralucitoare de Harry Potter, Indiana Jones si Codul lui Da Vinci.” (Danish Literary Magazine)

„O experienta care-ti da fiori, un roman in care ideea de conspiratie capata o alta dimensiune.”
(Woman & Home)

Mikkel Birkegaard (n. 1968), una dintre marile surprize ale literaturii daneze contemporane,  este de profesie programator si locuieste la Copenhaga. A debutat ca scriitor in anul 2007, cu romanul Biblioteca umbrelor (Libri di Luca), ce a devenit in scurt timp un bestseller national si a fost tradus pina in prezent in douazeci si una de limbi. Succesul acestuia la public i-a atras cumpararea drepturilor de ecranizare de catre renumita casa de productie Nordisk Film.
In 2009, i-a aparut al doilea roman, Peste cadavrul meu (Over mit lig), care va fi tradus in limba engleza si lansat in cursul anului 2011.

Articole similare

Lansare de carte: ”Epistolar genevez. Student în Occident”, de Codruț Constantinescu

Jovi Ene

Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989. Geniul Carpaților, de Adam Burakowski

Dana Mischie

Filme recente la Caravana Metropolis- cinema în aer liber de la Sibiu, până pe 14 august

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult