Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 august 2016)

poster divan ffȘtirile săptămânii: Filmul câștigător al Ursului de Argint la Berlin 2016 va deschide cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival; Arkadia ShortFest găzduiește proiectul Expo ShortFest 2016 – Art Factory; „Caravana filmului românesc” revine la Zilele Municipiului Brăila.

Filmul câștigător al Ursului de Argint la Berlin 2016 va deschide cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival

Moarte în Sarajevo/ Death in Sarajevo, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula în avanpremieră națională în deschiderea celei de-a șaptea ediții a Divan Film Festival. Proiecția filmului va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, acesta urmând a fi reluat și în programul din Portul Cultural Cetate.

Divan Film Festival, unicul festival din România dedicat filmului și bucătăriei balcanice, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate (Craiova, 20 și 21 august, Portul Cultural Cetate, 22 – 28 august).

Cu Moarte în Sarajevo (Serbia, 2016), celebrul regizor bosniac deținător al unui Oscar, Denis Tanović, prezintă o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveștii hotelului Europa, un loc plin de anarhiști, politruci, cartofori, muncitori, demnitari și multe alte personaje ale societății moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Lévy.

Un alt film care ilustrează tema ediției de anul acesta a Divan Film Festival – povești urbane din Balcani – este documentarul regizorului german de origine turcă Fatih Akin, Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului/ Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul (Turcia, 2005), care ne poartă într-o colorată călătorie muzicală a orașului situat pe două continente. De la muzică tradițională la rock contemporan și melodiile Madonnei, Sunetul Istanbulului e un melanj complex și fermecător.

crossing the bridge

Un demers surprinzător este și documentarul Spirit balcanic/ Balkan Spirit (Turcia, 2013) al regizorului Hermann Vaske, care face o incursiune prin lumea artistică balcanică, intervievând artiști celebri precum Marina Abramović, Angelina Jolie (care a ales un subiect din această zonă a Europei pentru debutul ei regizoral),  Emir Kusturica, muzicieni precum cei de la Baba Zula, Goran Bregović, sau chiar regizori și actori români precum Cătălin Mitulescu și Ada Condeescu. Filmul va rula în prezența regizorului.

La 10 ani de la premieră, Marilena de la P7 (România, 2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, va fi proiectat la Divan Film Festival. Filmul spune povestea unui adolescent dintr-un cartier bucureștean care decide într-o bună zi să fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena, o prostituată de care s-a îndrăgostit.

București Non-Stop (România, 2015), cel de-al cincilea lungmetraj din cariera regizorului Dan Chișu, va fi proiectat la Divan Film Festival în prezența actriței Olimpia Melinte. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală.

Din programul Divan Film Festival fac parte și două comedii spumoase care au câștigat mai multe premii la festivaluri europene importante: Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević) și Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski).

Parada vorbește despre homofobia din zonă într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Unul dintre invitații speciali ai festivalului este chiar regizorul filmului, Srdjan Dragojević.

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată.

De asemenea, în programul Divan Film Festival se regăsesc, ca în fiecare an, și filme pentru copii: Dumbrava Minunată (România, 1980) și Zarafa (Franța, 2012), o animație care prezintă povestea adevărată a primei girafe a Franței și a călătoriei sale pline de peripeții, cu balonul, din Egipt până la grădina zoologică din Paris.

Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival în curând pe divanfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va avea loc în perioada 22 – 28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj.

AF_visual_800x600Arkadia ShortFest găzduiește proiectul Expo ShortFest 2016 – Art Factory

La cea de-a 3-a ediție, Festivalul Internațional de Film Arkadia ShortFest va găzdui în spațiul industrial al uzinelor Camexip, o amplă expoziție derivată din conceptul curatorial Art Factory.

Conceptul curatorial Art Factory este realizarea partenerului nostru din acest an, Asociația Fără Nume. Scopul principal al inițiativei Art Factory este revitalizarea spațiilor abandonate și reintegrarea acestora în comunitate. Asociația Culturală Arkadia împreună cu Asociația Fără Nume colaborează anul acesta pentru realizarea proiectului comun Expo ShortFest 2016 – Art Factory.

Începând cu 2 septembrie, de la ora 19:30, uzinele Camexip vor fi timp de 3 zile, spațiul unde va fi adus un tribut artelor plastice contemporane. Proiectul va prezenta lucrări din sfera artelor vizuale: pictură, grafică, fotografie, special concepute de tineri artiști riguros selectați pentru acest eveniment. Pentru realizarea expoziției, o parte a Uzinei Camexip va fi transformată într-un art camp cu șapte zile înainte de începerea festivalului. În tabăra de creație, un număr de 15 tineri artiști vor fi invitați să își realizeze lucrările, care mai apoi vor fi expuse publicului larg. Pentru întregirea programului, Expo ShortFest 2016 – Art Factory va include două workshop-uri: workshop-ul de printmaking susținut de Claudia Ilea și cel multimedia susținut de Andra Nedelcu, ambele dedicate artei contemporane. De asemenea, expoziția va avea anul acesta și un caracter itinerant, urmând ca după încheierea festivalului să fie mutată la București.

Prin existența Exposhort Fest se dorește susținerea tinerilor artisti aflați la început de drum, dar și popularizarea unor noi forme de expresie artistică și crearea unui public care să poată interacționa cu acestea.

Valorile fundamentale ale proiectului sunt dialogul creativ, educația non-formală, implicarea socială a tinerilor și sensibilizarea publicului cu privire la problemele actuale ale mediului urban, valori pe care Festivalul de Film Arkadia ShortFest le promovează încă de la prima ediție.

Asociația Fără Nume, partenerul acestui demers, a fost fondată în 2015 de un grup de tineri artiști și istorici de artă, iar toate inițiativele sale s-au concentrat pe acțiuni menite să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de oameni, atât din mediul urban cât și cel rural, la arta și educația contemporană. Concept curatorial Art Factory: Omul, în încercarea de a-și găsi o identitate și de a se plasa pe sine în interiorul lumii, o modelează, se modelează pe sine și îi modelează pe ceilalți. În acest proces lasă urme asupra mediului, asupra semenilor și asupra propriului sine. Una din modalitățile de negociere a relației omului cu împrejurimile sale este arta, ce devine o unealtă de autocunoaștere. Expoziția pe care o prezentăm în cadrul Art Factory urmărește urmele pe care omul le lasă în acest proces de căutare a sinelui.

ExpoShortFest 2016 –Art Factory este un proiect cultural co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Ediția a 3-a a Festivalului de Film Arkadia ShortFest va avea loc între 2 și 4 septembrie, în Băicoi, județul Prahova.

Afis Caravana la Braila 2016 web„Caravana filmului românesc” revine la Zilele Municipiului Brăila

Şi în acest an, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” va reveni la Brăila, în Parcul „Monument” cu proiecţii de film românesc, omagiind personalităţile artistice născute în oraşul de pe malul Dunării. Dacă, anul trecut, „Caravana filmului românesc” a prezentat filme celebre, omagiind creaţia actorilor originari din Brăila – Vasilica Tastaman, Ştefan Mihăilescu Brăila şi Catrinel Dumitrescu – anul acesta personalităţile brăilene celebrate sunt actriţa Victoria Cociaş, regizorul Dan Chişu şi scriitorul Panait Istrati.

Iubitorii de film sunt invitaţi duminică, 13 august, de la ora 20.30, spectatorii fiind invitaţi să vizioneze interesanta adaptare cinematografică a romanului scris de Panait Istrati, „Kyra Kyralina”, regia: Dan Piţa, producătorul fiind brăileanul Vlad Păunescu, care a produs filmul cu o casă de producţie celebră în Europa şi în lume: Studiourile Castel Film.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc.

Filmele prezentate de „Caravana filmului românesc” la Brăila au loc în cadrul unui eveniment mai amplu: Zilele Municipiului Brăila. În acest an, Zilele Municipiului Brăila vor fi marcate de manifestări pentru toate gusturile, de la Carlas Dreams, DJ Project la Margareta Clipa şi Maria Dragomiroiu, de la Festivalul naţional de dans popular „Lina Chiralina” la parada maşinilor de epocă, jocuri şi concursuri marinăreşti sau târgul naţional al anticarilor şi buchiniştilor, evenimentele adună aproximativ 1.000 de artişti din ţară şi din străinătate, care vor evolua în 15 locaţii din Brăila. Principalele locaţii în care se vor desfăşura evenimentele sunt: Faleza Dunării, Platoul şi Parcarea Primăriei, Parcul Monument, Orăşelul Copiilor, Parcul ZOO, Grădina Publică, Piaţa Traian, Parcarea Brăila Mall, Parcul Caporal Muşat, Parcul Dinamo, CNIPT, Calea Galaţi, Parcul Lacul Dulce şi Vidin – rondou, vis a vis de Liceul Progresul.

Spectatorii din Municipiul Brăila sunt invitaţi pentru proiecţiile de film în Parcul „Monument” duminică, 14 august, cu începere de la orele 20.30.

Accesul publicului este liber.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 3 – 6 mai 2011

Delia Marc

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Neînvins de viață”, de Louis Zamperini, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Concurs ”10 ani de Filme-cărți.ro”: Câștigă un pachet de cărți Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult