Știrile săptămânii: „Kowalski”, de Andrei Crețulescu, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Zagreb; Andrei Tănase – Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la Festivalul Internațional de Scurt-Metraj din Cipru.
„Kowalski”, de Andrei Crețulescu, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Zagreb
Regizorul Andrei Crețulescu a primit, sâmbătă seară, trofeul Golden Pram/Landoul de Aur pentru scurtmetrajul „Kowalski”, selecționat în competiția oficială a celei de-a 12-a ediții a Festivalului de Film de la Zagreb, Croația.
Juriul format din producătorul Čedomir Kolar (laureat cu Oscar pentru filmul „No Man’s Land” în regia lui Danis Tanović), regizorul Konstantin Bojanov și directorul de imagine César Charlone (colaborator îndelungat al lui Fernando Meirelles și nominalizat la Oscar pentru imaginea filmului „City Of God”) și-a motivat alegerea spunând că scurtmetrajul românesc oferă „17 minute de plăcere pură – dialoguri superbe, interpretare şi regie de zile mari. Şi demostrează faptul că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime”.
„Kowalski” este cel de-al doilea scurtmetraj scris și regizat de Andrei Crețulescu. Filmul a mai fost prezentat în competiția „Zilele Filmului Românesc” de la TIFF și în competiția internațională de scurtmetraj a Festivalului de la Varșovia și va mai fi proiectat în noiembrie la Leeds, în cadrul unui Focus „Romanian Shorts”, și în decembrie la New York, în cadrul festivalului Making Waves. „Kowalski” va putea fi văzut în cinematografele din România la finalul lunii noiembrie, în cadrul omnibusului „Scurt / 4: Istorii de Inimă neagră”. Filmul este o producție independentă realizată în colaborare de companiile Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube, Dakino și Chainsaw Europe, și îi are drept protagoniști pe Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu plus, într-o apariție specială, Rodica Lazăr. Din echipa filmului au făcut parte Andrei Butică (imagine), Cătălin Cristuțiu (montaj), Cristian Tarnovețchi (sunet), Marius Leftărache (sound design) și Mălina Ionescu și Alexandra Alma Ungureanu (scenografie). Producători sunt Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu, co-producători – Dan Chișu și Eugen Kelemen.
Andrei Crețulescu a terminat recent filmările pentru cel de-al treilea scurtmetraj independent al său, „Ramona”, care încheie, violent și în aceeași formulă, „trilogia” începută cu „Bad Penny” și continuată cu „Kowalski”, și se află în preproducție cu două noi proiecte, scurtmetrajul „Șapte luni mai târziu” și lungmetrajul „Charlton Heston”.
Andrei Tănase câștigă Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la Festivalul Internațional de Scurt-Metraj din Cipru
Scurt-metrajul Claudiu și Crapii (2013, regia Andrei Tănase) câștigă Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la Festivalul Internațional de Scurt-Metraj din Cipru. Festivalul a avut loc între 11-17 octombrie și se află la cea de-a opta ediție. Filmul este a fost susținut de CNC și este realizat de către Libra Film în co-producție cu Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH din Germania și Comitetul Central.
Scurt-metrajul a mai fost selectat și la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF, România, 2013), la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Franța, 2013), Festivalul de Film de la Cottbus (Germania, 2013) și Molodist – Festivalul Internațional de Film de la Kiev (Ucraina, 2013). În februarie 2010 Claudiu și Crapii a fost selectat pentru Euro Connection (forum european de co-producție de scurtmetraje) la Clermont-Ferrand. Claudiu și Crapii a fost nominalizat pentru premiul de Co-producție al Fundației Robert Bosch.
Regizorul Andrei Tănase (1982) a absolvit UNATC, iar Myriapod și Love Forever sunt filmele sale cele mai cunoscute. După absolvire, Andrei a lucrat ca regizor și scenarist pentru un program TV despre publicitate, produs de MediaPro Pictures. Este finalist al competiției de Scenarii Nisi Masa din 2007. În august / septembrie 2008, Andrei a făcut parte din proiectul de film documentar ca regizor al MC Rusia, unul dintre cele 6 scurtmetraje filmate și editate în timpul unei călătorii de-a lungul Rusiei cu Transsiberianul, de la Moscova la Vladivostok. Filmul a avut premiera în secțiunea Semaine de la Critique de la Festivalul de Film de la Cannes, în 2009. Momentan regizorul lucrează la ultimul său proiect de scurtmetraj, numit Viața la țară, care se află în post-producție și se va finaliza în 2015.
Claudiu și Crapii a fost filmat în București în august 2012 și co-produs de Tudor Giurgiu și Philipp Dettmer, iar director de imagine a fost Barbu Bălășoiu. Filmul, avându-i în rolurile principale pe actorii Paul Ipate (Claudiu) și Andrei Mateiu (șeful), spune povestea lui Claudiu, care lucrează la departamentul de pește proaspăt într-un mare supermarket. Zi de zi, vede crapii vii ce se chinuie să se miște și să respire în acvariul lor micuț și supra-aglomerat. Când unul dintre pești începe să tușească precum o ființă umană, Claudiu decide să ia acțiune.