Știrile săptămânii: Mircea Daneliuc, celebrat printr-o amplă retrospectivă la TIFF 2015; Premiile Festivalului Internațional de Film București 2015; “Cel ales”- nominalizat la categoria “Cel mai bun film”, la Festivalului International de Film de la Madrid; 10 zile de concerte la TIFF 2015. Filme și spectacole în aer liber la TIFF Campus; Serile Filmului Românesc TIMPUL, lansat și promovat la București.
Mircea Daneliuc, celebrat printr-o amplă retrospectivă la TIFF 2015
Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului. Regizorul se va întâlni la Cluj cu tinerii cineaști și cinefili și va fi prezent la proiecția de gală a filmului Probă de microfon (1980).
„Probă de microfon vorbește despre acele momente de adevăr care răzbat în situații controlate și ritualizate cum ar fi interviurile TV – momente în care pe fațada socială apare o fisură ce dezvăluie o altă realitate, ascunsă privirii”, scrie Richard Peña, fost director de programe al Film Society of Lincoln Center și președintele comitetului de selecție al New York Film Festival timp de 25 ani, un susținător devotat al cinema-ului românesc și admirator al operei lui Mircea Daneliuc.
Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanți artiști români. Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru și satira necruțătoare a unei societăți bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulțumiri și dezamăgiri.
La TIFF, spectatorii vor (re)descoperi câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, în copii noi, digitalizate, cu subtitrări noi în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internațional. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea poruncă (1991), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) și scurtmetrajul său de absolvire, Dus-întors (1972).
Filmele sale au intrat în selecția unora dintre cele mai mari festivaluri, încă de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or, în 1995; Glissando a fost selecționat la Veneția; Vânătoarea de vulpi, Iacob și Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles și Roma. Iacob a primit și două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan), în 1988. Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.
Premiile Festivalului Internațional De Film București 2015
Sâmbătă, 25 aprilie, la Cinema Studio din București, a avut loc Gala de închidere a celei de-a unsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film București, care s-a desfășurat în prezența invitatului special al festivalului, iconicul actor italian Franco Nero.
Premiul pentru Cel mai bun film a revenit producției franceze Loin des hommes/ Departe de oameni, în regia David Oelhoffen, “pentru modalitatea inteligentă prin care se folosește de elementele specifice genului western pentru a explora dileme morale sincere, dar și integritatea personală, pentru că te provoacă să te gândești la vanitatea războiului și, nu în ultimul rând, să ne readucă aminte că astăzi trăim în situații identic de fragile, unde violența poate deveni foarte ușor o armă împotriva umanității”.
Premiul pentru Cel mai bun regizor râmâne în România, revenindu-i Anei Lungu, regizoarea lungmetrajului Autoportretul unei fete cuminți/ Self-portrait of a Dutiful Daughter. Juriul și-a motivat alegerea precizând că premiul a fost acordat “pentru controlul vizionar al actorilor profesioniști și amatori prin montajul inteligent, umorul ironic și cadrele lungi, atunci când granițele invizibile dintre ficțiune și neprevăzutul evenimentelor reale improvizate dispar și descoperă curajos simbolurile și incertitudinile tinerei generații.” De asemenea, Autoportretul unei fete cuminți a câștigat și Premiul Publicului. Din 25 septembrie veți avea ocazia să vedeți filmul și pe marile ecrane din România.
A Girl Walks Home Alone at Night / O fată merge acasă singură în noapte (SUA, regia Ana Lily Amirpour), unul dintre cele mai așteptate filme din selecția BIFF, a câștigat o Mențiune Specială “pentru stilul vizual ce-ți taie respirație, pentru imaginea alb-negru impresionantă și pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce încurajează imaginația spectatorului.”
Formidabilul debut al Anei Amirpour a fost și pe placul celor trei membri ai juriului criticii, care i-au acordat Premiul Criticii “pentru capacitatea cinematografică remarcabilă de a umaniza misterios şi discret prototipul legendar al vampirului, evidenţiind prin contrast dezumanizarea şi criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societăţii contemporane din aproape orice parte a lumii.”
Juriul celei de-a 11-a ediții a București IFFa fost format din Selma Mehadžić, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrița germană Anjorka Strechel, Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, Feti Dautović, producător și profesor universitar de origine sârbă și Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film de la Vilnius.
Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul a avut și un juriu al criticii, compus de această dată din Cătălin Olaru, Michal Klimkiewicz și Horia Barna.
“Cel ales”- nominalizat la categoria “Cel mai bun film”, la Festivalului International de Film de la Madrid
După includerea în selecția festivalului de la Tiburon, patru premii adjudecate la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood, printre care si cele pentru “cel mai bun film narativ” si “cel mai bun regizor”, la care se adauga distincția “Rising Star Award” obținută la Vancouver, CEL ALES, filmul regizat de Cristian Comeaga, continua sa culeaga lauri la festivalurile internationale de film.
CEL ALES a fost nominalizat la ediția 2015 a Festivalului International de Film de la Madrid, care se va desfășura între 2-11 iulie. “Cel mai bun film străin” (filme turnate în altă limbă decât engleza), “cel mai bun regizor al unui film străin” – Cristian Comeagă și “cel mai bun montaj” – Mihai Codleanu sunt categoriile dedicate filmelor de lung metraj la care concureaza CEL ALES.
Festivalul International de Film de la Madrid – din al cărui board fac parte executivi ai unor companii cum sunt Warner Brothers, ITV Global Entertainment sau Thames Television – este una din cele mai importante platforme pentru distribuția internațională a filmelor independente și este inclus într-un prestigios circuit, care mai cuprinde alte trei festivaluri ce se desfășoară la Londra, Tenerife și Saint Tropez.
“CEL ALES”, produs de Domino Film și distribuit în România de IntercomFilm, poate fi vizionat in cinematografele din toata tara. Spectatorii care vor viziona filmul CEL ALES și vor păstra biletul de intrare se vor putea înscrie la tragerea la sorți ce va desemna spectatorul sau spectatoarea care va primi un rol în urmatorul film de Cristian Comeagă.
10 zile de concerte la TIFF 2015. Filme și spectacole în aer liber la TIFF Campus
Concerte, proiecții cu acompaniament live, petreceri și evenimente în decoruri inedite vor însufleți nopțile Clujului la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Scenele TIFF vor fi animate de muzicieni renumiți și de formațiile momentului, printre care Zenzile, cei mai cunoscuți promotori francezi ai dub reggae-ului din anii ’90 încoace, pianistul norvegian Tord Gustavsen, dar și grupuri românești ca ROA sau Moebius. Concertele revin la Casa TIFF, Casa de Cultură a Studenților și Castelul Banffy de la Bonțida, dar își fac loc și la Depozitul de Filme și în mijlocul studențimii, într-un program cu totul nou: TIFF Campus.
Din Franța vine renumita trupă Zenzile, cu un cine-concert spectaculos la Castelul Banffy din Bonțida, duminică, 31 mai, de la 21.45. Ei vor acompania live celebrul documentar realizat de Walter Ruttmann, Berlin: simfonia unui mare oraș (1972), o înregistrare fascinantă a unei singure zile din Berlinul anilor ‘20. Ritmurile hipnotice ale muzicii lor și montajul antrenant al filmului merg mână în mână. Zenzile a provocat la înființare, în 1996, o adevărată renaștere a dub-ului, gen înrudit cu reggae-ul, căruia i-a adăugat noi influențe, efecte și voci. Din această diversitate sonoră a pornit și noua lor direcție muzicală, trip-hop-ul, începând cu albumul Living in Monochrome, la care colaborează cu Tricky.
Cu totul aparte va fi concertul susținut de celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen și artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual, duminică, 31 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. „Un stil unic de a cânta la pian”, scrie revista de specialitate „All about Jazz”, apreciind performanțele sale. La cei 44 de ani, Gustavsen este unul dintre cei mai prolifici pianiști actuali, iar muzica sa – sofisticată, dar instant memorabilă. Simin Tander este unul dintre starurile în ascensiune ale genului, îmbinând original jazz-ul occidental cu ritmurile din Orientul Mijlociu.
Marți, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenților cântă Einar Stray Orchestra, una dintre cele mai interesante apariții pe scena muzicală din ultimii ani, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni versatili cu instrumentele la care cântă și cu stilurile pe care le abordează. Recunoscuți din Norvegia până-n Rusia, norvegienii și-au lansat anul trecut cel de-al doilea album, Politricks, și au susținut peste 30 de concerte în Europa. Concertul va fi precedat de proiecția filmului Beatles (r. Peter Flinth) povestea tandră și amuzantă a prieteniei dintre patru tineri din Oslo, în plină frenezie Beatles, în anii 60. Muzica norvegiană va răsuna în concerte live la TIFF în cadrul programului NORWAVE, finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.
În anul în care Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, TIFF se mută în mijlocul studenților, cu un program special croit pentru ei: TIFF Campus. În weekend-ul 29 – 31 mai, în zona Cantinei Studențești din Hașdeu, TIFF Campus va aduce filme în aer liber, concerte și petreceri până în zori, cu intrare gratuită. Pe 29 mai, programul începe în forță cu The Toasters, formația legendară de ska din America, activă încă din 1981. After-party-ul va fi ținut de clujeanul DJ Socol. Sâmbătă, va fi o seară electro-românească cu breakbeat-urile ROA și disco-ul întunecat al celor de la Golan și al DJ-ului brașovean HighRoller. În ultima zi, scena va fi a celor de la CTC (Deliric, Vlad Dobrescu, DOC), a duo-ului Fantome, un nou proiect susținut de Subcarpați, și a lui AFO & live band-ul Cred că sunt extraterestru, noul proiect hip-hop al lui Aforic.
Filmele proiectate la TIFF Campus îi vor încânta pe studenți: Dyke Hard, o parodie SF punk muzicală delicioasă, Dessau Dancers, despre istoria breakdance-ului în Germania de Est, și Wild Tales, comedia neagră despre răzbunare, nominalizată la Oscar.
Ca în fiecare an, și serile la Casa TIFF vor fi animate de concerte, după ora 21.00. Pe 30 mai, Adrian Naidin Band va aduce o combinație aparte de muzică clasică și jazz-folk cu influențe românești; duminică, 31 mai, va fi seara bucureștenilor de la Moebius și a clujenilor de la Satellites. Cei de la Zenzile vor reveni luni, pe 1 iunie, pentru un al doilea concert, în aceeași seară la Casa TIFF concertând și formația românească The Dream Diggers, care a pornit tot de la influențe dub. Joi, pe 4 iunie, are loc un concert unic Of the Wand & The Moon, al compozitorului danez de neo-folk Kim Larsen, recent auzit pe coloana sonoră a filmului De ce eu?. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neo-folk-ului. Vineri, 5 iunie, cântă alte două trupe românești tinere, Temple Invisible și Baba Dochia. Programul complet al concertelor la Casa TIFF va fi anunțat în curând.
Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.biletmaster.ro, începând din 1 mai
Serile Filmului Românesc TIMPUL, lansat și promovat la București
Prin bunăvoința conducerii Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL a fost lansat în capitala țării, alături de actori, parteneri și reprezentanți ai presei centrale.
Conferința de presă a avut loc miercuri, 29 aprilie, în spațiul Naționalului din București. Evenimentul a avut ca scop principal promovarea și transmiterea mesajului festivalului către întreaga țară, dar și reunirea unor colegi de platou, actori români, care vor fi și invitați în cadrul festivalului, între 6 și 10 mai.
Reîntâlnirile emoționante dintre George Mihăiță, Vladimir Găitan și Ileana Popovici sau Adrian Păduraru și Teodora Mareș au promis deja clipe și mai emoționante la Iași, când vor fi zilele filmelor în care au jucat și se vor întâlni cu publicul ieșean. Invitații au discutat faptul că SFR Timpul este un festival care adună în același loc, pentru aceeași idee, valorile filmului românesc.
Valorile cinematografiei românești, despre SFR Timpul și Iașul Cultural, într-o lansare specială la București
Ion Caramitru (Directorul TNB): Sunt foarte onorat, în măsura în care, ca persoană, sunt în grupul organic al acestui eveniment, dar ca funcție sunt director al Teatrului Național și mă bucur că am putut pune la dispoziție acestui festival de care sunt legat sufletește, spațiul Teatrului Național din București pentru lansarea festivalului. În plus, aș putea să adaug că, fiind foarte legat de Iași, și ca cetățean de onoare, dar și ca susținător al proiectului Iași Capitală Culturală Europeană 2021, cred că acest eveniment se înscrie firesc în, de ce să nu spunem, galopul de sănătate al acestui minunat oraș pentru a cuceri această calitate de Capitală Culturală Europeană. Iașul este un centru cultural de tradiție, un oraș care oferă țării noastre un patrimoniu cultural de excepție, tradiții universitare solide, leagănul literaturii și muzicii românești, are extrem de multe calități care-l recomandă pentru acest titlu. Tot de acolo vin foarte mulți oameni care s-au materializat în personalități ale teatrului și filmului românesc, de aceea, acest festival completează gama de evenimente pe care Iașul și le permite, pornind de la resursele umane proprii. Festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL vine să reconstituie capitalul valoric al filmului românesc de-a lungul timpului, dar și ambițiile contemporane ale filmului nostru, care a deschis nenumărate uși ale consacrării în Europa cel puțin și nu numai. Mă pregătesc să ajung și eu la Iași cu ocazia Galei de închidere, dedicată aniversării de 30 de ani a filmului „Declarație de dragoste”.
George Mihăiță: Principalul atu al Iașului pentru a deveni Capitală Culturală Europeană este populația. Eu, dacă ar fi să dedic la rândul meu acest festival, l-aș dedica publicului ieșean.
Tania Popa: Îmi plac aceste acțiuni, făcute din dragoste pentru actori și regizori și mă bucur că fac parte din actorii care fac și film.
Vladimir Găitan: Eu voi participa la a II-a ediție, cred foarte mult în ceea ce faceți și știu că nu este ușor, sunt eforturi pe care le faci cu un preț. Apoi, când vezi implicare, nu poți refuza o invitație. Data trecută am fost la festival cu regretatul Sergiu Nicolaescu, pe care aș vrea să avem grijă să-l pomenim acolo unde a ținut el să ajungă neapărat, adică la Iași.
Teodora Mareș: După 31 de ani de la filmarea „Declarației de dragoste”, nu-mi imaginam că vom vorbi despre asta. Eram tânără și nu prea știam cu ce se mănâncă meseria asta. Credeam că nu o să mai fac film niciodată. „Declarație de dragoste” este un film iubit de public și există și astăzi.
Ileana Popovici: Filmul „Reconstituirea” a fost deschiderea noastră și trebuie să îi mulțumim și astăzi domnului Pintilie.
Irina Margareta Nistor (consultantul cinematografic al festivalului): Abia aștept să ajung la Iași, pentru că țin foarte mult la ceea ce se va întâmpla. Va fi, prcatic, o reconstituire a premierei de la București, care și așa a fost destul de întârziată față de reconstituirea inițială. Vor sta față în față cu publicul ieșean și credeți-mă, publicul de acolo știe să pună întrebări. Vor fi și filme foarte noi, iar eu sper că asta va duce la apariția unui cinematograf, așa cum s-ar cuveni, la Iași. Eu cred că până la urmă o să se întâmple.
Universitatea „Petre Andrei” din Iași, partener special al festivalului
Prezent și activ în mediul studențesc de foarte mulți ani, prof. univ. dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, este alături de acest festival încă de la prima ediție.
Doru Tompea (Rectorul UPA Iași): Era necesar ca și în România filmele să fie promovate și prețuite, mai ales de noua generație. Îl felicit pe domnul director Caramitru pentru deschiderea pe care o are spre Iași. Mă bucur că mișcarea studenților promovează filmul românesc în spațiul cultural.
Daniel Șandru (directorul revistei TIMPUL): Este îmbucurător faptul că acest festival duce Iașul spre titlul de Capitală Culturală a Culturii.
Adrian Păduraru (ambasadorul cultural al festivalului): Mă bucur pentru că se face o reverență în fața valorilor cinematografiei românești. Festivalurile de acest gen au sens tocmai pentru ca valorile filmului românesc să nu fie uitate.
Andrei Giurgia (directorul festivalului): Pentru noi este o onoare să ne aflăm la Teatrul Național din București, unde pentru prima dată în istoria acestui festival, îl prezentăm și lansăm. Facem acest lucru din dragoste și admirație față de filmul românesc și ne dorim ca toată țara să știe de unicitatea acestui festival de film, dedicat în întregime producțiilor cinematografice românești.
Despre SFR Timpul, ediția a VI-a
Filmele românești prind viață la Iași. Timp de cinci zile, în perioada 6-10 mai 2015, Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) și Asociația Revistei Timpul (ART) organizează cea de-a VI-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL. Păstrând ideea de anul trecut, evenimentul de anul acesta îi este dedicat actorului George Mihăiță. Proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură a Studenților și în aer liber, în grădina publică Palas.
Teatrul „Luceafărul” este gazda Serii de Gală a SFR TIMPUL
Seara de Gală va conține momente unice, dedicate actorului George Mihăiță, căruia ii va fi oferit un premiu pentru întreaga activitate de pe scena filmului românesc. Alături de actor vor fi prezenți Irina Margareta Nistor (consultant cinematografic al festivalului), actorul Vladimir Găitan și actrița Ileana Popovici.
A VI-a ediție, cu implicarea tinerilor și „reconstituiri” importante
Pentru prima dată, festivalul are o temă: reconstituirea. Majoritatea filmelor de anul acesta pornesc de la anumite fapte reale, situații întâmplate sau care recompun anumite momente. Filmul-vedetă este Reconstituirea în regia lui Lucian Pintilie, unde rolul principal îi aparține lui George Mihăiță.
Criticul de film Irina Margareta Nistor este consultantul cinematografic al festivalului și va fi prezentă, alături de invitați, la întâlnirile cu iubitorii de film românesc din Iași. „SerileFilmuluiRomânesc TIMPUL, ediția a VI-a, debutează pe 6 mai, cu o peliculă-far a anilor ’60, Reconstituirea, al cărei protagonist de 66 de ani, are în continuare sufletul adolescenților, pe care îi cucerește și călăuzește de atâta vreme, cu un farmec incontestabil: George Mihăiță, românul și europeanul. O întâlnire ce cu siguranță va rămâne de neuitat, întipărită în memoria afectivă a publicului ieșean, cinefil, de toate generațiile”, susține Irina Margareta Nistor.
Adrian Păduraru este ambasadorul cultural al ediției de anul acesta. Personalitate cinematografică, actorul ieșean va reprezenta imaginea festivalului în mediile culturale din țară.
Institutul Cultural Român este partener al festivalului, iar pe 6 mai, în cadrul Galei de deschidere a SFR TIMPUL, actorul George Mihăiță va primi din partea instituției un premiu pentru întreaga activitate.