Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 octombrie 2017)

Știrile săptămânii: Trofeul Timishort 2017 pleacă în Iran; „Dumnezeu să ne ierte” – în căutarea unui monstru, din 27 octombrie in cinematografe; Marcel Iureș și Eric Aradits se joacă de-a copilăria în „Octav”; Invitații speciali ai Zilelor Filmului German #ZFG12 te invită la film între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie; S-a lansat primul trailer pentru Hawaii; Vlad Ivanov intr-o ipostaza mai putin obisnuita in Capace – din 27 octombrie la cinema.

Trofeul Timishort 2017 pleacă în Iran

Gaze / Privire, în regia Farnooshei Samadi, povestea unei femei iraniere care în drumul spre casă este martora unui eveniment neplăcut, este scurtmetrajul câștigător al ediției cu numărul 9 Timishort Film Festival.

Juriul, format din Maja Šuša, directorul artistic al „Bašta fest” (Serbia), Shai Levy, director de imagine (Germania), Ana Maria Pîrvan (producător, România), Seán Breathnach (regizor, Irlanda) și Flavia Dima (critic de film) a oferit și două mențiuni filmelor Nagrada / Premiul (r: Lidija Mojsovska, Macedonia) și Valentina (r: Estevão Meneguzzo, André Felix, Brazilia).

Premiul pentru cel mai bun film românesc a fost câștigat de către filmul Offstage, în regia lui Andrei Huțuleac. O mențiune specială a câștigat Andreea Borțun, pentru Anatema. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 1000 de euro.

Mai jos, lista completă a câștigătorilor TIMISHORT 2017:

Competiție internațională

Trofeul Timishort pentru cel mai bun film: GAZE

Mențiunile speciale ale juriului: THE AWARD, VALENTINA

Competiție națională

Premiul pentru cel mai bun film românesc: OFFSTAGE

Mențiunea specială a juriului: ANATEMA

Videorama

Premiul Videorama pentru cel mai bun film experimental: PENÚMBRIA

Mențiunea specială a juriului: GREEN SCREEN GRINGO

TimiKids

Premiul publicului: THE GIRL AND THE SUN

Premiul publicului: POLSKA WARRIOR

Cea de-a 9-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, a avut loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara. Timp de 4 zile, timișorenii au avut ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei. Partener: Institutul Cultural Român.


„Dumnezeu să ne ierte” – în căutarea unui monstru

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România începând cu 27 octombrie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://goo.gl/JXdqqe

Filmul prezintă Madridul în anul 2011 în preajma vizitei Papei. Un milion și jumătate de pelerini așteaptă această vizită, iar orașul este controlat la sânge de polițiștii speriați de un atac terorist. Inspectorii Velarde și Alfaro se confruntă pe neașteptate cu o serie de crime oribile. Primesc ordinul de a rezolva cazul cât mai repede și cât mai discret, dar acțiunile lor nu sunt chiar atât de diferite de cele ale criminalului.

Într-adevăr, filmul îi prezintă pe cei doi polițiști în căutarea unui monstru, însă acesta aduce în fața publicului mult mai multe aspecte interesante. Spre deosebire de „Stockholm”, care ne introduce într-o poveste romantică, subtilă și minimalistă, „Dumnezeu să ne ierte” îmbină politica procedurală, criza socială, studiul personajului, umorul negru și catolicismul într-un întreg distinctiv.

„În primul rând, am vrut să atingem subiectul violenței – violența care pune stăpânire pe ființa umană, dar și violența societăților moderne și a orașelor în care comportamentele agresive reprezintă normalul. A fost intenția noastră să facem acest lucru: gândiți-vă la o relație pe trei planuri între personaje, care sunt diferite și complementare. Este curios – un prieten psihiatru ne-a spus că am creat trei psihopați care își exprima violența în moduri foarte diferite, dar foarte ușor de recunoscut”, declară Rodrigo Sorogoyen într-un interviu pentru Variety.

După debutul său în cadrul Festivalului Internațional de Film Donostia-San Sebastián din Spania, „Dumnezeu să ne ierte” și-a continuat traseul în festivaluri câștigând premiul pentru Cel mai bun scenariu la San Sebastián IFF și fiind nominalizat în diferite categorii în cadrul Seattle IFF și Miami IFF. Roberto Álamo a fost remarcat pentru interpretarea rolului principal din film, fiind nominalizat și câștigând premiul pentru Cel mai bun actor din cadrul José María Forqué Awards, Goya Awards și Feroz Awards. Alături de el joacă Antonio de la Torre, cunoscut pentru rolurile sale din „Canibal” și „Mlaștina” – filme distribuite în cinematografele din România de Transilvania Film.

După ce s-a făcut remarcat cu „Stockholm”, Sorogoyen a continuat studiul psihologiei masculine în „Dumnezeu să ne ierte”, dar cu un pas mare înainte în ceea ce privește bugetul și echipa producătoare. Unul dintre susținătorii săi, Tornasol, a câștigat un premiu Oscar pentru „Secretul”, în timp ce altul, Atresmedia Cine, a produs filme de Woody Allen.

„Este într-adevăr un film lung, dar cred că este captivant și deloc plictisitor. Am vrut să includem tot ce am considerat necesar pentru a explica în detaliu povestea crimei și pentru a contura viețile personale ale personajelor. Credem că fără acest echilibru, filmul nu ar fi putut prezenta povestea specifică a acestor doi polițiști. Ceea ce am reușit să facem într-un mod special în acest film, este faptul că discutăm și punem în evidență ființa umană și comportamentul acesteia în diferite situații.” mărturisește Rodrigo Sorogoyen în același interviu pentru Variety.

„Dumnezeu să ne ierte” va fi distribuit în cinematografele din România din 27 octombrie, de Transilvania Film.


Marcel Iureș și Eric Aradits se joacă de-a copilăria în „Octav”

Filmul Octav, ce rulează în cinematografele din țară din 6 octombrie, se bucură de un real succes din partea publicului. Filmul este construit în jurul unui contrast puternic între copilărie și bătrânețe, care sunt oglinda aceleași povești în lung-metrajul regizat de Serge Ioan Celebidachi.

Povestea lui Octav (jucat de Marcel Iureș la maturitate) se concentrează în jurul acestei oglinzi prin care pătrunde în universul minunat al copilăriei, unde râsetele copiilor și jocurile îi amintesc de ce înseamnă să fii copil. Această poartă spre copilărie îl ajută pe Octav să deslușească sensul călătoriei sale.

Această oglindă invită spre reflecție în sensul cel mai nobil cu putință și anume: căutarea sinelui prin accesul la memorie, prin senzațiile ce le pot trezi amintirile la care sperăm să puteam reajunge după un îndelung efort. Octav la maturitate încearcă prin acest mod să prezinte un personaj ce caută în trecutul său momentele cheie, definitorii pentru copilăria și adolescența sa.

Eric Aradits, care îl interpretează pe Octav în copilărie, preciza că „nu știe ce este bătrânețea”, însă ideea de a „juca copilăria lui Octav” i-a adus o mare bucurie și plăcere. Marcel Iureș completează această sinceritate adăugând că nu există trucuri în rândul copiilor deoarece aceștia sunt cinstiți.

Contrastul artistic pe care îl înfățisează cei doi actori prin jocul lor actoricesc amintește de modalitatea onestă prin care omul se poate regăsi după îndelungi căutări și timp.

Filmul Octav a adus în cinematografe, după primul weekend de la lansare, 27.221 de spectatori și încasări totale de 338.707 lei, devenind astfel singurul film românesc care a adunat atât de mulți spectatori în sălile de cinema, în 2017, doar după primul weekend.         

Trailerul filmului, creat de Good Hands, poate fi urmărit aici: https://youtu.be/pJ5EoVp0okw

Mai multe detalii despre filmul OCTAV se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav


Invitații speciali ai Zilelor Filmului German #ZFG12 te invită la film între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie!

La ZILELE FILMULUI GERMAN vezi filmele din program alături de membri ai echipei ce le-au realizat. Astfel, Goethe-Institut îi aduce la București în perioada 3-9 noiembrie pe: Wolfgang Kohlhaase cel care semnează scenariul filmului In Zeiten des Abnehmenden Lichts ce va fi proiectat în deschiderea #ZFG12; pe regizorii Torsten Stegmann și Borwin Richter (Zeigen was man liebt); actrița ce joacă rolul principal în filmul Unterwäschelügen – Mela Feigenbaum și pe producătoarea filmului Die Einsiedler, Susanne Mann.

“Avem deosebita plăcere de a vă invita la o nouă ediție a Zilelor Filmului German la București! Anul acesta, programul va cuprinde 15 lungmetraje și documentare remarcabile, menite să ofere atât divertisment de calitate pentru întreaga familie, precum și teme de reflecție.

Ozana Oancea a acceptat provocarea de a face selecția celei de-a 12-a ediții a festivalului, astfel încât programul să reflecte cât mai cuprinzător cinema-ul german contemporan și suntem onorați să-i avem cu noi la București pe mulți dintre realizatorii care au fost implicați în producția filmelor pe care le vom prezenta.” ne spune Evelin Hust – Directorul Goethe-Institut România.

Wolfgang Kohlhaase este regizor de film și scenarist și este cunoscut publicului pentru filmele: Sommer vorm Balkon (2005), Die Stille nach dem Schuss (2000) sau Der schweigende Stern (1960), fiind distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, unul dintre cele mai recente este Ursul de Aur pentru întreaga activitate primit în 2010 la Berlinale.

Născut în 1961, Torsten Stegmann este regizor, scenarist, muzician și organizator de festivaluri, fiind la bază proiecționist de cinema. A lucrat mai bine de zece ani într-un cinematograf din Hamburg unde a intrat în contact cu munca regizorului Klaus Lemke, membru al Grupul de la München ce avea ca scop revitalizarea cinematografiei germane prin producția de filme cu un buget mic însă cu scenarii creative și moduri noi de abordare a imaginii.
Un alt admirator al principiilor enunțate de Grupul de la München este și Borwin Richter, născut la Hamburg în 1965, a scris împreună cu Stegmann scenariul filmului pe care acesta l-a și regizat: Krasser Move (2013), fiind de asemenea și producătorul filmului.
Zeigen was man liebt, filmul proiectat în cadrul celei de-a 12-a ediții a ZILELOR FILMULUI GERMAN este “un documentar compus din materiale de arhivă despre încercarea de revoluționare a cinema-ului german propusă de Grupul de la München. Filmul ca pasiune, ca experiment, ca oglindă a lucrurilor care ne plac, simplu, lejer” ne spune Ozana Oancea, selecționerul programului de anul acesta.

Unul dintre cele mai recente exemple de astfel de cinema practicat încă, cu același șocant nonconformism ca și acum jumătate de secol, de cowboy-ul, rocker-ul, neo-anarhistul, hipster-ul, improvizatorul Klaus Lemke este Unterwäschelügen iar spectatorii prezenți la proiecție îi vor putea pune întrebări actriței Mela Feigenbaum ce va fi prezentă în sală.

Susanne Mann
, producătoarea Die Einsiedler, filmul de debut al lui Ronny Trocker este și ea invitată specială a Goethe-Institut și va veni la București pentru a vorbi spectatorilor despre provocările pe care le-a prezentat aceasă producție, filmată aproape în întregime în munți.

ZILELE FILMULUI GERMAN se vor desfășura la Cinemateca Eforie din București între 3 și 9 noiembrie, fiind organizate de Goethe-Institut.

Biletele vor fi disponibile din 23 octombrie la casa de bilete a Cinematecii Eforie. Mai multe informații despre filme găsiți pe: https://www.facebook.com/Zilele-Filmului-German


S-a lansat primul trailer pentru Hawaii

Echipa filmului românesc HAWAII vă invită să urmăriți primul trailer HAWAII, ce poate fi accesat la adresa https://vimeo.com/238769931, precum si pe pagina de Facebookhttps://www.facebook.com/Hawaii-filmul-141194199829175/.

Dragoș Bucur povestește despre inspirația care a stat la baza personajului pe care îl interpretează, Andrei.

Există o fotografie din timpul Revoluţiei cu un tânăr în mulţime. E o discrepanţă enormă între el şi toţi cei din jur; ai senzaţia că e călător venit din viitor: e înconjurat de oameni cu pancarte, au căciuli, cu geci, oameni pe feţele cărora se vede traiul în comunism; dar tipul ăsta e cu mâinile în buzunar, descheiat la geacă… Are un soi de relaxare… şi aşa e Andrei, personajul meu. E genul de om care nu acceptă sistemul doar pentru că este un sistem împământenit, care nu acceptă regulile, atunci când nu sunt drepte, doar pentru că sunt impuse de sus; genul de om pentru care imposibilul nu prea există, pe care, de multe ori, mulţimea îl consideră idealist, credul, naiv, chiar nebun”…

HAWAII este regizat de Jesús del Cerro și este o producție Actoriedefilm.ro, în colaborare cu Indie Studio,  realizată cu sprijinul CNC.

Filmul este distribuit de Ro Image 2000 și se va lansa în cinematografele din România pe 17 noiembrie 2017.


Vlad Ivanov intr-o ipostaza mai putin obisnuita in Capace – din 27 octombrie la cinema

Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative –  Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule. Concurența îl atacă pe Bursă și bărbatul își amintește de un joc din copilărie. Un joc cu capace de bere. O criză de inimă și vestea că e posibil să aibă nevoie de un transplant îl determină să plece într-un loc îndepărtat, unde Dunărea întâlnește marea, cu oameni simpli și obiceiuri străvechi.

Mi-a plăcut povestea, faptul că e povestea unui om de afaceri, un om care încearcă să se regăsească pe sine și cum toată lumea mă distribuie în roluri de rău, ca să spun așa, mi-a făcut plăcere să abordez un altfel de personaj. Și nu ascund faptul ăsta, mi-a făcut mare plăcere să mă reîntâlnesc cu Adrian Titieni.”, spune Vlad Ivanov.

O altă întâlnire, la 10 ani distanță de „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, a fost cea între Vlad Ivanov și Eugenia Bosânceanu: “Întâlnirea cu mama, cu Eugenia Bosânceanu, a fost o întâlnire extrem de duioasă pentru că, inițial, ea nu a mai vrut să filmeze în general. Ea fiind mama mea în „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, filmul lui Cristian Mungiu, în clipa în care Sorin mi-a spus că își dorește să fie în film, dar că dumneaei nu mai vrea să filmeze, i-am spus că am să vorbesc eu cu dumneaei. Și am sunat-o și i-am spus: „Doamna Bosânceanu, vreau să fiu fiul dumneavoastră din nou. Ce spuneți?”. Ea a spus: „Cu tine, până la capătul lumii!”. Și s-a întâmplat un miracol. Pur și simplu am avut mare grijă să nu îi creem un spațiu care să o crispeze. Am filmat, am repetat acasă la dumneaei…ea e o poezie în sine, e un om foarte deosebit și mi-a făcut plăcere să lucrez din nou cu ea.”

Trailer: https://youtu.be/QoMH5pIKQGM

Capace” a fost filmat atât la București, cât și în Delta Dunării, la Sfântul Gheorghe. Filmările au avut loc în peste 20 de locații și au durat 25 de zile. Alături de Vlad Ivanov și Adrian Titieni îi veți putea vedea pe marile ecrane pe Nicholas Bohor, Eugenia Bosînceanu, Adrian Păduraru, Oliver Toderiță, Claudiu Istodor, Gavril Pătru, Liviu Cheloiu, Diana Cavallioti, Adina Galupa și Andrei Aradits.

FB Page: facebook.com/capacefilmul/

Produs de Saga Film și Fundația Anonimul, cu sprijinul CNC, cu participarea Tudori Properties și Cinelab România, “Capace” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu data de 27 octombrie, de Bomb Film Production.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (6 – 12 iulie 2015)

Jovi Ene

Mindful Photography & Cinema: Arta vizuală ca instrument de vindecare și reflecție

Jovi Ene

Itinerarul bisericilor fortificate – expozitie de fotografie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult