Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 martie 2015)

lenaȘtirile săptămânii: Apariție nouă la Editura Publica-Colecția Narator: Nu genul ăla de fată, scrisă de creatoarea serialului Girls; Editura Litera lansează seria de cărți Labirintul; Tristeti de lamaie, de Julian Barnes, reeditata de editura Nemira; Lansare de carte – Jurnal cu si fara Nae Ionescu, de Elena-Margareta Ionescu, Editura Vremea; Got Drama? – atelier de scriere pentru teatru; Stagiunea UNATC continua – spectacole din perioada 15 – 30 martie; „ArtDialog ” – serie de conferințe dedicate artelor de astăzi; Cafeaua se plătește cu poezie, marți, 17 martie, La Un Ceai; „Pasiune pură“ de Lena Andersson, roman distins cu Premiul AUGUST, în dezbatere la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Creatoarea serialului Girls e un alt gen de fata

Lena Dunham este vocea unei generații. Scenarista, producătoarea și actrița serialului Girls (Fetele) reprezintă o generație de tinere femei fără inhibiții, de o onestitate uneori inconfortabilă și, în același timp, vulnerabilă.

Nu genul ăla de fată e o carte de memorii deghizată sub forma unui „cum să” reușești în viață: „Deja îmi este rușine la gândul că aș avea ceva de oferit. Dar dacă aș putea lua tot ce am învățat și ți-aș face treaba mai ușoară ție sau te-aș împiedica să mai ajungi în situația aia în care simți nevoia să-ți păstrezi tenișii în picioare când faci sex, pentru cazul în care simți nevoia s-o iei la goană în timp ce-o faceți, atunci fiecare pas greșit pe care îl voi fi făcut eu a meritat.” 

„Talentata Lena Dunham nu doar că scrie cu o precizie metodică, dar foloseşte, în creionarea portretului mai tinerei Lena şi a panoramei lumii, şi un simţ al perspectivei, al nostalgiei şi acel gen de înţelepciune specifică persoanelor mai în vârstă… Spunându-şi pur şi simplu povestea, în toate detaliile ei uneori stânjenitoare, a scris o carte care este pe cât de subtilă şi sinceră, pe atât de comică.” Michiko Kakutani, The New York Times

Puteți comanda Nu genul ăla de fată de Lena Dunham cu o reducere de 5%, aici.

Labirintul 1 - EvadareaLitera lansează seria de cărți Labirintul

În luna martie, Litera publică mult așteptata serie de cărți Labirintul, bestseller New York Times.

Cele trei volume ale seriei – Evadarea, Încercările focului și Tratament letal – se află printre preferințele tinerilor și adolescenților din România, mai ales după ecranizarea primului volum, la finele anului 2014.

Celebrul scriitor american James Dashner și-a câștigat notorietatea odată cu inițierea acestei serii de cărți marcate de aventură, de prezența personajelor în situații-limită, elemente de science-fiction, toate surprinse într-o viziune realistă și dinamică ce îi oferă o lectură captivantă cititorului actual. Așa cum spune chiar el pe blogul personal, întotdeauna și-a dorit să poată vedea ecranizarea cărților sale pe marile ecrane.

Labirintul 2 - Incercarile foculuiLitera pregătește o campanie de încurajare a lecturii în rândul tinerilor printr-o caravană în mai multe licee din București în care redactorul cărților le va vorbi celor prezenți despre literatura science-fiction și personaje fantastice.

Fanii seriei „Jocurile foamei” sau ai volumului Împăratul muştelor vor fi încântaţi să descopere în această serie o nouă aventură a cărei acţiune se petrece în viitor,  sub o formă de opresiune socială în care memoria individuală este înlocuită sau ştearsă.

Labirintul. Evadarea. Când Thomas se trezește într-un loc necunoscut, nu-și amintește decât cum îl cheamă. Mintea îi este ca o foaie albă. În jurul lui se află mai mulți băieți, care îi urează bun-venit în Poiană – un loc înconjurat de ziduri de piatră. La fel ca Thomas, Poienarii nu au nici o idee despre felul în care au ajuns acolo și nici din ce motiv. Tot ceea ce știu este că, în fiecare dimineață, porțile de piatră către labirintul care îi înconjoară se deschid și că în fiecare seară se închid la loc.

Labirintul 3 - Tratament letalLabirintul. Încercările focului. Labirintul nu a fost decât începutul… În locul libertății sperate, Poienarii se află acum în fața unei noi încercări: ei trebuie să străbată un deșert torid, pândiți de amenințarea unor furtuni cataclismice și, mai ales, a unor ființe omenești devastate de o boală misterioasă, Arșița, care îi transformă treptat într-un soi de monștri insensibili, sălbăticiți.

Labirintul. Tratament letal Cea de-a treia carte din seria „Labirintul”, Tratament letal continuă aventurile Poienarilor prinși de această dată în iureșul amețitor al descoperirii tratamentului împotriva unui virus ce amenință să distrugă omenirea.

Tristeti de lamaie, de Julian Barnes, reeditata de editura Nemira

Editura Nemira reeditează după 10 ani volumul Tristeţi de lămâie, de Julian Barnes, câştigătorul Man Booker Prize din 2011.

Tristeţi de lămâie, apărut într-o primă ediţie în 2005, la Nemira, cuprinde 11 povestiri despre bătrâneţe, reluând câteva dintre temele prezente şi în celelalte scrieri ale sale: căutarea unui remediu pentru banalitate, raportarea individului la moarte, imposibilitatea de a recupera trecutul sau selectivitatea memoriei. Povestirile sunt scrise în stiluri diferite, de la cel balzacian din „Coaja de copac”, la cel epistolar din „Să vorbim franţuzeşte”. Însă toate sunt traversate de un uşor şi discret aer elegiac, de meditaţia asupra greşelilor şi contemplarea regretelor.
„Portrete în mişcare ale unor personaje care se apropie de sfârşitul vieţii şi se uită în urmă cu regret, resemnare şi sfidare.”
The Independent

600p4002
„Toate povestirile lui Julian Barnes au claritatea unei fotografii şi realismul psihologic care ajunge până la extremele unei sentiment. păstrând o latură irezistibil ascunsă.”
The Observer 

Seria Julian Barnes de la Nemira cuprinde peste 15 titluri, dintre care cele mai proaspete traduceri sunt volumul de eseuri Pe fereastră şi romanul Până când m-a cunoscut. Din 2014 a început, totodată, reeditarea cărţilor îndrăgitului autor britanic, cu Metroland, Anglia, Anglia, Iubire, etc.

VremeaLansare de carte – Jurnal cu si fara Nae Ionescu, de Elena-Margareta Ionescu

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la moartea lui Nae Ionescu (15 martie 1940), vă invităm la lansarea volumului

Jurnal cu şi fără Nae Ionescu
de Elena-Margareta Ionescu

Invitaţi:
Anca-Irina Ionescu, nepoata autoarei
Sorin Lavric, scriitor
Paul Cernat, critic literar
Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea

Evenimentul va avea loc luni, 16 martie 2015, ora 16.30, la Librăria Mihail Sadoveanu, Bd. General Magheru nr. 6-8.

Jurnal cu şi fără Nae Ionescu este o carte de dragoste. O dragoste tristă.
Iubirea singuratică a unei femei părăsite, care trăieşte printre şi pentru amintirile ei. O pagină din intimitatea unei căsnicii celebre, în marginea vieţii omului care a modelat gândirea celei mai strălucite generaţii a României secolului XX.

Elena-Margareta Fotino şi Nae Ionescu s-au cunoscut în 1911, s-au căsătorit în 1916, au avut doi băieţi, apoi, în jurul lui 1930, s-au despărţit, fără a divorţa vreodată. Ea a continuat să îl iubească, el, să o stimeze şi să o ajute.

Elena-Margareta Ionescu, născută Fotino (1889-1971), a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie şi a urmat în paralel cursuri la Academia de Muzică şi Artă Dramatică, fiind o bună pianistă şi o fină comentatoare a concertelor audiate.

Era pasionată de muzică clasică şi citea volume de literatură şi filosofie, adesea în original, în franceză şi germană. A călătorit destul de mult în Europa, a fost primită de Regina mamă Elena, aflată în exil în Italia, a avut ocazia să asiste la jocurile olimpice de la Berlin din 1936 şi la o manifestaţie a cămăşilor negre la Roma.

În ciuda separării de soţul ei, Elena-Margareta Ionescu a întreţinut relaţii de amiciţie cu unii dintre apropiaţii şi studenţii soţului ei. Totuşi, existenţa ei a fost una solitară după această despărţire, jurnalul de faţă, care acoperă, cu pauze lungi, perioada 1918-1961, fiind o mărturie dureroasă despre o legătură ce nu avea datele necesare pentru a dura şi despre o dragoste care a continuat mult după ce relaţia s-a destrămat.

Got Drama_Atelier de scriere pentru teatruGot Drama? – atelier de scriere pentru teatru

Asociația Culturală Control N duce mai departe seria atelierelor dedicate scrierii de orice tip, organizate începând cu 2009. Astfel, între activitățile asociației, alături de First Draft – atelier de scenaristică pentru începători, Punct – curs de creative writing sau First Season – curs de scenaristică pentru televiziune va fi demarată prima ediție GOT DRAMA? – atelier de scriere pentru teatru. Sub îndrumarea dramaturgului Mihaela Michailov, atelierul se va desfășura timp de 8 ședințe, în perioada 21 aprilie – 9 iunie.

Got Drama? se adresează tuturor celor interesați de scrierea dramaturgică, cu sau fără experiență în domeniu. Timp de 8 săptămâni, participanții vor parcurge etapele construcției unui text dramaturgic, urmând ca la finalul cursului să aibă în portofoliu o piesă de teatru. Textele rezultate vor fi baza unei lecturi publice, realizate de actori profesioniști.

Mihaela Michailov propune o structură de curs în care exercițiul practic este esențial, participanții primind feedback individual pe textele scrise în cadrul atelierului și dezvoltând versiunea finală a pieselor pe baza receptării textului de către public (în cadrul lecturilor publice).

Cele 8 întâlniri din cadrul atelierului Got Drama? sunt structurate astfel:

ȘEDINȚA 1: De ce scriem? Cum ne alegem o temă? Cât de important este să scriem despre o temă care ne interesează extrem de mult? Cum ne apropiem de o temă complexă? Care e perspectiva noastră de abordare? Cum ne definim subiectul piesei de teatru?

ȘEDINȚA 2: Cum structurăm dramaturgic o poveste? Care sunt elementele definitorii ale unei narațiuni teatrale? Cum dezvoltăm povestea în funcție de aceste elemente?

ȘEDINȚA 3: Tehnici și metode observaționale și documentare. Cum observăm detaliile relevante teatral din jurul nostru? Cum le explorăm semnificația dramaturgică? Ce tehnici de documentare folosim în funcție de structura piesei pe care o scriem? De ce este relevantă documentarea în construcția unei piese de teatru?

ȘEDINȚELE 4 și 5: Personaj și limbaj dramaturgic. Cum construim un personaj? Dezvoltarea personajului, explorarea contradicțiilor și paradoxurilor lui, explorarea motivațiilor care îl fac să acționeze într-un anumit fel. Dezvoltarea dialogurilor și identificarea particularităților definitorii limbajului fiecărui personaj în parte. De ce personajele vorbesc așa cum vorbesc? Cum reușim să nu uniformizăm felul în care personajele se exprimă? Construcția unui monolog.

ȘEDINȚA 6: Situație dramaturgică. Acțiune. Conflict. Care sunt elementele care definesc o situație și cât de importantă este clarificarea situațiilor în construcția unei scene? Care sunt acțiunile prin care un personaj se definește și se identifică? Cum dezvoltăm un conflict?

ȘEDINȚA 7: Lectura pieselor și feedback individualizat pentru fiecare piesă în parte. Dezvoltarea și rescrierea unor scene.

ȘEDINȚA 8: Lectura finală a textelor în urma feedback-ului primit.

Mihaela Michailov este dramaturg, critic de artele spectacolului, artist comunitar, coordonatoarea mai multor ateliere de teatru pentru copii și adolescenți. Printre textele sale se numără Complexul România, Interzis sub 18 ani, Capete înfierbântate, Copii răi, Sub Pământ, Familia Offline, Profuˈ de religie, Amintiri din epoca de școală. A colaborat cu regizorii Radu Apostol, Alexandra Badea, Alexandru Dabija, Alexandru Mihăescu, Ioana Păun, Bobi Pricop, David Schwartz. În 2013 a coordonat alături de regizorul Radu Apostol proiectul Copiii migrației, în cadrul căruia a scris textul Familia Offline, jucat de 9 copii și de doi actori profesioniști. A participat la burse și rezidențe de dramaturgie oferite de Royal Court Theatre, Londra și de Lark Theatre, New York. Piesele sale sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară. Textul Copii răi a fost prezentat în 2014 în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon. Este co-fondatoare a Centrului de Artă Comunitară Vârsta 4 din cadrul Căminului de Vârstnici „Moses Rosen”. Din 2013 este unul dintre coordonatorii Gazetei de Artă Politică. Este lector universitar la UNATC „I.L.Caragiale” București, unde predă în cadrul masteratului de scriere dramatică și masteratului de pedagogie teatrală.

Atelierul Got Drama? se desfășoară timp de 8 săptămâni, în perioada 21 aprilie – 9 iunie 2015, marțea, între orele 19.00 și 21.00 la sediul Asociației Culturale Control N.
 Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

Cei interesați se pot înscrie trimițând un email la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

Fundatura 2Stagiunea UNATC continua – spectacole din perioada 15 – 30 martie

Stagiunea de teatru UNATC „I. L. Caragiale” continuă. În a doua jumătate a lunii martie, vă așteptăm în sălile noastre de spectacole pentru a viziona 10 producții după opere din dramaturgia internațională. Trei dintre ele sunt premiere: „Sylvia” de A. R. Gurnex, „Norman” de Alan Ayckbourn și „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare.

Interpretează studenți din anul III, Licență, departamentele Actorie, Regie Teatru, Scenografie. Coordonatori: conf.univ.dr. Doru Ana, prof.univ.dr. Ștefan Velniciuc, lect.univ.dr. Șerban Puiu, conf. univ. dr. Paul Chiribuță, lect. univ. dr. Marcela Anghel, lect.univ.dr. Luidmila Szekely Anton, conf.univ.dr. Adriana Raicu, lect. univ. dr. Mircea Rusu, prof. asoc. dr. Mihai Constantin, prof. asoc. drd. Alexandru Jitea.

Spectacole din stagiunea UNATC „I.L. Caragiale”, perioada 15 – 30 martie

15 martie – „CINE E FAZANUL? ”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (bilet)

Cine e fazanul foto16 martie – „FUNDĂTURA”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, sala Octavian Cotescu (bilet)

17 martie  – „AMINTIRI”, ora 19, UNATC, Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

18 martie – „CVARTETUL”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (gratuit – cu rezervare)

19 martie – „SYLVIA”, ora 19, UNATC Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

19 martie – „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (gratuit – cu rezervare)

20 martie –  „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (gratuit – cu rezervare)

20 martie – „K+M+R+L”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu (gratuit – cu rezervare)

21 martie – „PICNIC PE CÂMPUL DE LUPTĂ”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu   (gratuit – cu rezervare)

22 martie – „NORMAN”, ora 19, UNATC Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

23 martie – „FUNDĂTURA”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, sala Octavian Cotescu (bilet)

24 martie – „AMINTIRI”, ora 19, UNATC, Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

26 martie – „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (gratuit – cu rezervare)

26 martie – „NORMAN”, ora 19, UNATC Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

27 martie – „CINE E FAZANUL? ”, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar (bilet)

27 martie – „K+M+R+L”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu (gratuit – cu rezervare)

28 martie – „DEMONSTRAȚIA”, ora 19, UNATC, Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

29 martie – „SYLVIA”, ora 19, UNATC Platoul Ion Sava (gratuit – cu rezervare)

30 martie – „FUNDĂTURA”, ora 18.30, Palatul Național al Copiilor, sala Octavian Cotescu (bilet)

Intrarea libera, prin rezervare la 021 252 24 80, de luni până vineri, între orele 11 – 15.

Spectacolele  „Fundătura” și ”Cine e fazanul?” pot fi vizionate doar cu bilet – preț 10 lei; reducere 50% pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele sunt puse în vanzare online pe www.eventim.ro și la magazinele: Orange, Vodafone, Germanos, Domo, Librăriile Cărturești și Librăriile Humanitas.
De asemenea, biletele pot fi cumpărate și de la Palatul Național al Copiilor, înainte de spectacol.

webafis-1GALBEN„ArtDialog ” – serie de conferințe dedicate artelor de astăzi

Joi, 19 martie 2015, de la ora 18.30, o întâlnire cu Victor Rebengiuc și Marius Manole deschide, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) seria de conferințe „ArtDialog ”. Moderator: Mirela Sandu.

Destinate tinerilor, mai ales liceeni și studenți în primii ani, conferințele organizate de ICR din seria „ArtDialog” vor reuni, în formatul unor interviuri cu public, personalităţi din lumea artelor. Artiști de mare prestigiu vor fi invitați alături de colegi mai tineri și, împreună cu aceștia, le vor vorbi celor prezenți despre parcursul lor profesional, de la primii pași până la consacrare și mai departe. Programul li se adresează atât aspiranților la o carieră artistică, cât și celor care doresc să se familiarizeze cu artele contemporane printr-un contact nemijlocit cu cei care le dau viață.

După seara dedicată actoriei și scenei, vor urma întâlniri cu nume importante din domeniul filmului, regiei de teatru, artelor plastice și muzicii clasice.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

_MG_7398Cafeaua se plătește cu poezie, marți, 17 martie, La Un Ceai

Pe 17 martie cafeaua se plătește cu poezie la ceainăria La un Ceai (strada Luigi Cazzavillan nr. 25). Sărbătorește venirea primăverii cu poezie, cafea și multă, multă inspirație 🙂

Așa că dacă te simți inspirat vino La un Ceai, scrie câteva versuri despre orice îți trece prin minte: viață, dragoste, lume, ceai, pisica vecinului, lună, stele, micșunele și vei primi în schimb o cafea aromată care să-ți facă ziua mai frumoasă.

Rezervări la 0734 195 395

* Oferta este valabilă doar în ceainăria La un Ceai, iar din ofertă fac parte următoarele tipuri de cafea: espresso scurt, espresso lung, cappuccino și cafea cu lapte.

„Pasiune pură“ de Lena Andersson, roman distins cu Premiul AUGUST, în dezbatere la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Marţi, 17 martie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda lansării romanului Pasiune pură al scriitoarei suedeze Lena Andersson. La eveniment vor participa lect.univ. dr. Carmen Vioreanu, Facultatea de limba şi literatura suedeză de la Universitatea din Bucureşti, Marina Constantinescu, jurnalist cultural, realizatoare TV, critic literar, critic de teatru şi de film, Dana Jenaru, critic literar, şi Laura Grunberg, scriitoare, sociolog şi profesor universitar.  Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.  Actriţa Antoaneta Cojocaru va oferi publicului bucuria de a asculta un fragment din acest splendid roman despre iubire, despre devoţiunea totală, disperată şi consecinţele îndrăgostirii devenite obsesie.Un eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti

news-Pasiune-Pura
Romancieră suedeză de prim-plan, Lena Andersson este în același timp un analist incisiv al societății contemporane, textele sale apărând în cele mai importante ziare din Stockholm. Prestigiosul premiu August, numit astfel în memoria lui August Strindberg, care i-a încununat în 2013 romanul Pasiune pură, i-a adus recunoașterea internațională prin traduceri în peste cincisprezece limbi.„Pasiune pură este o disecție a psihologiei întortocheate a iubirii de o luciditate care îți dă fiori.“ (M Magazine)

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: 6 Underground, The Witcher, Dracula

Jovi Ene

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – puterea dorinţei şi dorinţa puterii

Jovi Ene

Scurtmetrajele de la Premiile Oscar 2013 pot fi văzute la Festivalul de Film NexT

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult