Știrile săptămânii: Noutate Editura Herald: Istoria filosofica si politica a ocultismului: magie, vrajitorie, spiritism si alchimie de Felix Fabart; Încă nu ai un side hustle? Învață cum să faci bani extra job, cu Editura Publica; O noua editie: Evanghelii Gnostice; Coaching pentru performanță, ediția aniversară 25 de ani; La deceniu nou, haine noi: UNDERCLOUD inaugurează secțiuni de dans și performance; Laboratorul de Imaginar, prima instalație interactivă care transformă lectura în spectacol, va fi prezentă la Gaudeamus Litoral; Ghidul micului astronom prin Univers, de Adrian Șonka – cea mai așteptată carte de astronomie pentru copii și restul lumii; Un spațiu mitic care merită o viață nouă – Băile Culturale Herculane.
Noutate editoriala: Istoria filosofica si politica a ocultismului: magie, vrajitorie, spiritism si alchimie de Felix Fabart
A scrie istoria initierii si luptelor purtate inseamna a scrie istoria genezei intelectuale, morale si religioase a omenirii. Am putea consacra acestui demers volume intregi, fara ca interesul sa scada, dar ar fi un efort prea mare, asa ca ne vom margini la urmatorul plan: Ocultismul la evrei, la greci, romani si in Galia; Vrajitoria in Evul Mediu si alchimia; Teurgia – spiritismul si magnetismul – in epoca moderna.
Aceste trei diviziuni corespund unor trei etape specifice ale magiei (expansiune, decadere, reinnoire) si ne ofera posibilitatea folosirii, cronologic, a catorva documente interesante si inedite care ne-au facut sa scriem aceasta lucrare, chiar daca in acest domeniu exista deja multe alte carti atragatoare.
Daca vom lasa deoparte Vechiul Testament si vom deschide Noul Testament, vom descoperi si aici o sumedenie de fapte care au legatura cu clarviziunea, cu invocarea spiritelor mortilor, cu vrajitorii si, in plus, cu actiunea directa a unei lumi „oculte”, inclusa in lumea noastra, care actioneaza pentru sau impotriva noastra, fie ca solicitam sau nu aceasta interventie, fie ca o provocam sau ca se manifesta spontan, prin binecuvantari sau blesteme.
In acele vremuri, ocultismul domina evenimentele si umanitatea, iar initiatii erau deopotriva primiti cu onoruri si considerati cei mai intelepti dintre oameni. Vom dovedi pe scurt faptul ca, in general, vrajitorii au fost fata de magi si fața de teurgi ceea ce empiricii sunt fata de savanti. Presimtim insa si o noua revenire a ocultismului, caci practicanții de astazi, discipoli ai lui Swedenborg, Mesmer, Fourier, Allan Kardec etc., provoaca in mod curent fenomene similare celor numite odinioara miracole, fenomene care insa nu au incetat sa apartina domeniului naturii, dupa cum postula vechea filosofie hermetica si dupa cum profetesc spiritistii, adica fauritorii moderni ai ocultismului. Felix Fabart
Felix Fabart (1838-1919), topograf si jurnalist francez, a fost un pasionat cercetator al misterelor, care a prezentat istoria spiritului uman dintr-o perspectiva oculta. Acest autor considera ca nu exista nimic ocult sau supranatural in sanul naturii. Este doar necunoscut – iar necunoscutul de ieri devine adevarul de maine…
Încă nu ai un side hustle? Învață cum să faci bani extra job
Pentru unii oameni, gândul de a renunța la slujba cu normă întreagă pentru a începe o viață de antreprenor este incitant. Pentru alții, este de-a dreptul înfricoșător. La urma urmelor, o slujbă stabilă, care aduce un salariu regulat, este o binecuvântare, și nu toată lumea are mijloacele sau dorința de a-și asuma riscurile și responsabilitățile muncii pe cont propriu.
Dar ce-ar fi dacă ai putea genera rapid și cu ușurință o sursă suplimentară de venit, fără a renunța la siguranța unei slujbe full-time?
Side Hustle este un concept care denumește orice tip de ocupație pe care cineva o face pe lângă slujba de bază, în afara programului obișnuit de muncă (în general seara, în weekenduri sau în timpul vacanțelor). Este vorba despre activități sau proiecte independente, dezvoltate din pasiune, care aduc bani extra job. Iată câteva exemple: vânzarea de haine sau dulciuri homemade, predarea de cursuri online, servicii de transport sau livrare, dogsitting, fotografie, scriere texte, crearea și vânzarea de obiecte handmade, menaj, grădinărit, etc.
În Bani extra job, Chris Guillebeau ne oferă un ghid de 27 de zile pentru a învăța cum să câștigăm bani din activități side hustle. Simplu și la obiect, acest plan de acțiune detaliat ne va permite să găsim și să selectăm o idee, să lansăm o afacere și să facem bani în plus faţă de salariu în mai puțin de o lună.
Chris Guillebeau este antreprenor, călător și scriitor. A reușit să viziteze aproape toate țările din lume (193), lucrând pe cont propriu pentru diferite publicaţii online, ori ca voluntar în Africa de Vest. În calitate de gazdă a World Domination Summit, o adunare internaţională a oamenilor cu idei creative, Chris se preocupă îndeosebi de încurajarea demersurilor individuale și de „a da umanității ceva înapoi”. Este autorul cărții Startup de 100$ și gazda podcastului Side Hustle School.
O noua editie: Evanghelii Gnostice
Scrierile descoperite in Egipt, la Nag Hammadi, sunt texte inedite care ne ofera o imagine a multitudinii de interpretari pe care mintile oamenilor din primele secole crestine le-au exprimat in urma contactului revelatoriu cu miracolul invataturii lui Iisus Hristos. Aparent simple si usor de inteles de catre oricine, cuvintele din Evanghelii isi pastreaza si azi, dupa doua milenii, atat valoarea spirituala nepretuita, cat si taina adesea greu de deslusit.
Ceea ce numim astazi „crestinism” constituie numai o selectie a unei mici parti dintre aceste idei, anume a celor declarate in final „calea cea dreapta” de catre dogma Bisericii. Textele gnostice din lucrarea de fata au avut, pana foarte recent, un alt destin, acela al omisiunii si uitarii. Pe de alta parte, parcurgerea lor cu o privire obiectiva constituie un act de „arheologie spirituala”, fie si doar datorita implicatiilor sociale, istorice si culturale pe care ele le presupun.
Iisus a spus: ≪Un rasad de vita a fost sadit in afara Tatalui si, fiind fara vlaga, va fi smuls din radacini si nimicit ≫. (Evanghelia dupa Toma, 40)
Lumina si intunericul, viata si moartea, dreapta si stanga sunt surori bune. Ele sunt de nedespartit. Din aceasta pricina nici binele nu este bine, nici raul rau, nici viata viata, nici moartea moarte. Si de aceea fiecare va pieri in natura sa originara. Dar cele care sunt slavite dincolo de lume sunt nepieritoare si vesnice. (Evanghelia dupa Filip, 53)
Miscare spirituala afirmata in secolele II-III, redescoperita in plina modernitate, gnosticismul continua sa suscite deopotriva admiratie si nedumeriri. Gnosticul este cel care cunoaste, cel caruia ii este data o experienta a absolutului ca experienta prima si ultima. Clement Alexandrinul spunea ca „Gnoza este, ca sa spun asa, o desavirsire a omului ca om, care, prin stiinta lucrurilor dumnezeiesti, duce la desavirsire si purtarea si viata si cuvintul omului, in unire si de acord cu sine insusi si cu Cuvintul cel Dumnezeiesc.” Daca Clement Alexandrinul sau Evagrie Ponticul aminteau si discutau despre gnoza intr-un climat linistit, nu acelasi lucru este valabil si astazi cind simpla pronuntare a cuvintului „gnoza” provoaca indignare si condamnare in unele medii crestine. Tot Clement prefigura ca „pentru aceea sint acoperite de pilde tainele cele sfinte ale profetilor; sint pastrate pentru cei alesi si pentru cei pe care credinta lor i-a rinduit spre gnoza.” Acelasi invatat al lumii antice spunea ca pentru a ajunge la semintele gnozei este nevoie de perseverenta, de cautare, de cercetare vreme indelungata, de multa osteneala.
Coaching pentru performanță, ediția aniversară 25 de ani
Coaching pentru performanță este cu siguranță lucrarea de referință pe care se bazează cei care lucrează în domeniul coaching-ului. Această ediție aniversară, considerabil revizuită și adăugită, cu o nouă traducere, este scrisă de Sir John Whitmore, pionierul coachingului, și de Performance Consultants, liderii mondiali în coachingul de performanță. Exercițiile practice noi, exemplele din zona corporatistă, dialogurile despre coaching și glosarul de la finalul cărții susțin procesul de învățare. La acestea se adaugă un capitol nou, de impact, care vorbește despre măsurarea beneficiilor și a câștigului aferente investiției în coaching.
Un bestseller internațional, care prezintă influentul model GROW, această carte revoluționează metoda tradițională de abordare a culturii organizaționale. Explică motivele pentru care cheia productivității, a dezvoltării și a implicării este să le oferi oamenilor posibilitatea de a da ce au mai bun din ei.
O cultură plină de însemnătate a coachingului are potențialul de a transforma relațiile dintre diferite organizații și angajați și de a-i pune și pe unii, și pe ceilalți pe drumul către succesul pe termen lung.
„În cea de-a cincea ediție a cărții Coaching pentru performanță, Sir John Whitmore și Performance Consultants explică de ce este nevoie pentru a ajunge la performanţa de top şi demontează miturile despre coaching.”—John McFarlane, Preşedinte Barclays PLC şi The CityUK
Sir John Whitmore a fost un gânditor strălucit în leadership şi schimbarea organizațională. A lucrat pentru companii multinaționale cu scopul de a crea o cultură de coaching în activitatea de management şi în programele de leadership. A scris cinci cărți despre sport, leadership și coaching, cea mai cunoscută dintre ele fiind Coaching pentru performanță cu peste 500.000 de exemplare vândute şi tradusă în 22 limbi. Pentru activitatea sa, Whitmore a primit Premiul Preşedintelui Federației Internaționale de Coaching şi a fost considerat de cotidianul Independent business-coachul numărul 1 din lume.
Sir John Whitmore a fondat Performance Consultants împreună cu David Hemeryși David Whitaker. Ei au fost primii care au definit activitățile de coaching şi au creat un proces de învățare experiențială destinat depăşirii obstacolelor interne care ne stau în calea succesului (precum frica, îndoiala şi convingerile limitative).
La deceniu nou, haine noi: UNDERCLOUD inaugurează secțiuni de dans și performance
Se iau cele mai bune spectacole și se adună sub norul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Se abate de la rețeta tradițională și se adaugă două ingrediente noi: dans și performance. Se lasă timp de 10 zile să (se) joace, să danseze și să bucure inimile îndrăgostiților de artă independentă. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care vor face cea de-a unsprezecea ediție UNDERCLOUD memorabilă.
UNDERCLOUD 2018 va avea loc în perioada 22-31 august în București, la ARCUB-Gabroveni și va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franța, Israel, Polonia și Portugalia.
Iubitorii de artă care vor participa la Festivalul UNDERCLOUD, realizat cu sprijinul Primăriei Capialei prin ARCUB, vor avea ocazia să participe la spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, workshop-uri, conferințe, lansări de carte.
Dansând cu norii
Anul acesta festivalul anunță două noutăți importante: crearea a două secțiuni – dans și performance – și invitarea unor producții independente din afara Bucureștiului.
„Intrăm într-un nou deceniu. UNDERCLOUD a crescut firesc, organic și a ajuns după 11 ani un reper al mișcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune și a ajuns să fie un eveniment așteptat toată vara. Secțiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferență artistică.”, spune Chris Simion-Mercurian, fondatoarea Festivalului.
Printre spectacolele de dans de anul acesta se numără și două producții din Israel: The Third Dance un show care pune în lumină romantismul și toate clișeele acestuia și Territorial Opera, conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tânără coregrafă.
Pe de altă parte, secțiunea performance include spectacole precum: Homo Love, Nok !Nok ! și Institute of Change.
O altă noutate pe care o aduce această ediție este selecția unor spectacole independente din afara Bucureștiului. Este vorba de Complet alb (Iași), În umbra marelui plan (Cluj) și MaRo (Târgu-Mureș). Complet alb ne face să experimentăm ce simte un nevăzător, În umbra marelui plan este o ȋncercare de a reconstitui istoria unui experiment social, iar MaRo ne arată bizareriile relaţiilor româno-maghiare.
Stele călătoare
Dintre categoriile deja consacrate iese în evidență secțiunea de spectacole internaționale. La această ediție festivalul și-a îndreptat atenția către artiștii români care fac performanță în străinătate.
„Am continuat tradiția din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitați internaționali și spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiștii români care au succes în afara țării și care sunt mai puțin cunoscuți aici”, a declarat Carla-Maria Teaha, directorul executiv al festivalului.
Astfel, UNDERCLOUD se va deschide cu The Fever (22 și 23 august), o producție franceză care o readuce acasă pe actrița Simona Măicănescu. Un spectacol monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparține lui Wallace Shawn, celebru actor și scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen.
O altă producție care pune în evidență contribuția unui român la un spectacol internațional este Stretto (22 august). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul și coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia.
Pe 24 august veți putea urmări performance-ul londonez Victory Over The Sun, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.
Alchimie culturală
În program își vor face loc și anul acesta spectacolele-lectură, workshop-urile și lansările de carte.
Din seria spectacolelor-lectură fac parte „Orbi” (de Petronela Rotaru) și „mai drăguț decît dostoievski” (de Nora Iuga și Angela Baciu), dramatizate de Chris Simion-Mercurian.
De asemenea, profesioniștii din industria artelor spectacolului vor putea interacționa cu artiștii străini prin două workshop-uri de excepție: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia și regizorul chinez Tang Shu-Wing, denumit și „Achimistul teatrului minimalist”.
Programul complet al UNDERCLOUD 2018 este disponibil pe www.undercloud.ro
Schimbările care ar putea interveni vor fi anunțate pe site și pe pagina de Facebook a festivalului.
Biletele pot fi achiziționate online prin mystage sau eventbook.
Începând cu luni, 13 august, spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
Laboratorul de Imaginar, prima instalație interactivă care transformă lectura în spectacol, va fi prezentă la Gaudeamus Litoral
Laboratorul de Imaginar – prima instalație interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții – duce povestea mai departe la Caravana Gaudeamus Litoral, în perioada 11-15 august, între orele 15:00 și 23:00, în Piaţeta Perla din Mamaia.
Instalația, semnată de BRD – Groupe Société Générale și scenograful Adrian Damian, în parteneriat cu CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative), Aural Eye și TPS_Engage, presupune utilizarea căștilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale și transformarea acestora în proiecții vizuale în funcție de intensitatea emoțiilor cititorului în momentul lecturii.
„Ca susținător al Târgului Gaudeamus, am început acest proiect cu gândul de a stârni curiozitatea și imaginația iubitorilor de lectură, și nu numai, față de ceea ce se întâmplă în mintea lor atunci când citesc. Astfel a luat naștere Laboratorul de Imaginar, o instalație interactivă unică, ce îmbină tehnologia și cultura pentru a transforma o experiență particulară într-un adevărat spectacol vizual. Numărul mare de vizitatori ai standului BRD în timpul primei sale reprezentații cu public – Târgul Internațional Gaudeamus de la București – ne-a confirmat potențialul acestui proiect și ne-a convins să pornim împreună cu Caravana Gaudeamus prin întreaga țară – Cluj-Napoca, Timișoara, iar acum la malul mării”, a spus Sabina Știrb, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.
Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale, care captează undele cerebrale în timpul cititului, un dispozitiv pentru scanarea retinei, un dispozitiv de citire QR code, programare și mapare video. Toate acestea formează un sistem care interpretează datele, le codează și le transformă în proiecții vizuale, la care se adaugă dispozitivul care măsoară nivelul de atenție și cel de imaginație din timpul cititului.
Peste 2000 de vizitatori au trecut pragul Laboratorului de Imaginar în cadrul Gaudeamus București (2017), Cluj și Timisoara și au putut vedea în timp real ce efect are cititul asupra creierului lor. Instalația a fost testată și la Teatrul Odeon, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, la Rezidența BRD Scena9, la Noaptea Muzeelor, cât și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Fiecare eveniment a adăugat o nouă valență Laboratorului, ce a fost adaptat pentru spectacole de teatru și reprezentații de poezie.
Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viața e vis” și „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cât și pentru „Cântăreața cheală”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a și adus premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiștilor Plastici în 2015 și de Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit și încărcarea decorurilor și obiectelor de recuzită cu emoții și simboluri.
BRD este partenerul Târgul Internațional Gaudeamus pentru al 4-lea an consecutiv, ca parte a seriei de inițiative ale companiei pentru susținerea proiectelor culturale și a creatorilor de conținut din domeniu. Printre acestea se numără Festivalul Național de Teatru Tânăr de la Alexandria – IDEO IDEIS, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru de la București, dar și turneele “Manifest pentru dialog” (Teatrul Radu Stanca – Sibiu, 2015, 2016 și 2017) și Vanilla Skype (Teatrul Act, 2016). În domeniul muzical, BRD susține proiectul SoNoRo Conac și Turneul Stradivarius.
Ghidul micului astronom prin Univers, de Adrian Șonka – cea mai așteptată carte de astronomie pentru copii și restul lumii
Editura Nemi deschide călătoria prin Univers alături de astronomul Adrian Șonka și publică o carte spectaculoasă – Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii și restul lumii. O introducere în astronomie pentru copii și pentru toți cei care vor să afle mai multe despre Univers.
Este o carte bine documentată, cu informații la zi din astronomie, dar și cu mult umor, adresată cititorilor de toate vârstele care vor să știe mai multe despre ce se întâmplă în spațiul cosmic.
Întrebările pe care ți le poți pune atunci când privești cerul sunt nenumărate. Fie că te uiți după formele constelațiilor, fie că ești în căutarea unei stele căzătoare ca să-ți pui o dorință, când te uiți la imensitatea cerului o imensă curiozitate pune stăpânire pe tine. Iar Adrian Șonka, astronom și lector la Observatorul Astronomic din București „Amiral Vasile Urseanu”, răspunde acestor întrebări și te face să vrei să afli și mai multe lucruri despre misterele Universului.
Interesul pentru știință a crescut în ultimii ani, iar cărțile de popularizare a științei (pentru copii și nu numai) sunt din ce în ce mai numeroase și mai interesante. Copiii cresc și se dezvoltă având la îndemână dispozitive electronice din ce în ce mai performante, iar interesul lor pentru tehnologie și știință e într-o continuă dezvoltare. Copiii de azi și de mâine vor să fie informați, vor să știe cât mai multe despre lumea care îi înconjoară și despre lumile posibile din spațiul extraterestru. În întâmpinarea acestor copii vine și Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii și restul lumii, de Adrian Șonka.
Concepția grafică a cărții și ilustrațiile au fost realizate de Adnan Vasile într-un stil modern și foarte prietenos care completează minunat textele scrise de Adrian Șonka. Ilustrațiile sunt completate de imagini NASA, hărți astronomice și grafice realizate de autor. Ghidul micului astronom prin Univers s-a dorit a fi o carte în același timp prietenoasă, dar și documentată, scrisă și ilustrată atât amuzant, cât și inteligent.
„Cel mai frumos lucru despre Univers este că îl poți vedea. De fapt, nu doar îl poți vedea, ci chiar faci parte din el. Astronomia îți permite nu doar să vorbești despre stele și planetei ci și să le vezi. Să vezi cum se schimbă, cum se mișcă și cum mereu te surprind. O poți face prin telescopul tău, al unui observator astronomic sau prin ochii sondelor spațiale lansate de oameni care au fost cândva ca tine: dornici de a afla mai multe.
Să facem puțină ordine în Univers. Nu vom aspira cometele și asteroizii, ci vom încerca să ne găsim locul în acest imens loc de joacă.” – Adrian Șonka, astronom
„L-am cunoscut pe Adrian Șonka la un curs de astronomie și am fost cucerită atât de umorul, cât și de cunoștințele lui. De aici a pornit ideea de a lucra împreună la o carte pentru copii dedicată micilor exploratori curioși să înțeleagă cât mai multe din tainele Universului. A fost o surpriză și pentru noi să ne dăm seama că am lucrat mai bine de un an la o carte de astronomie pentru copii, iar ce a ieșit a fost o carte «pentru copii și restul lumii». Este foarte bună pentru o introducere în astronomie, atât pentru cei care sunt pasionați, cât și pentru cei care nu au mai citit astfel de cărți, indiferent de vârstă. Vă invit așadar să porniți alături de Adrian Șonka în această călătorie prin Univers. Vor urma și altele.” – Laura Câlțea, redactor-șef Nemi
Cartea este la precomandă pe nemira.ro și toate comenzile făcute în perioada 7-25 august vor fi însoțite de autograful autorului. Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii și restul lumii, de Adrian Șonka va intra în librării la jumătatea lunii septembrie.
Despre Adrian Șonka
Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc. În prezent, observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române. Ține cursuri de astronomie la Observator, Fundația Calea Victoriei, în școli, librării, oriunde unde găsește alți oameni pasionați care vor să afle mai multe.
A făcut studii de fizică și comunicare, dar, pentru că în România astronomia nu se învață în școală, cele mai multe lucruri le-a învățat singur, din pasiune. În prezent, lucrează la o teză de doctorat ce are ca subiect asteroizii care au la bază curenți de meteori.
Poate fi găsit la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” unde ține prezentări de planetariu și observații astronomice cu publicul. Din când în când organizează și ieșiri în afara orașului cu grupuri pasionați de astronomie.
Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii și restul lumii este prima carte de astronomie pe care o scrie pentru copii și publicul larg.
Despre Adnan Vasile
Designer grafic, ilustrator, animator și, în general, considerat un băiat de treabă din Timișoara, Adnan Vasile aranjează pixeli și pete de culoare încă de prin 2004. Nu s-a speriat de abordarea a multiple medii din artele vizuale, iar relația cu tehnologia și știința au fost tot timpul o constantă. De la ilustrații și animații pentru muzică și film, grafică pentru jocuri video, manuale și proiecte educaționale, metoda „do it yourself” a fost modul său de operare, fie că era vorba de creion, tastatură și mouse, wacon sau butonul de „record”.
Un spațiu mitic care merită o viață nouă – Băile Culturale Herculane
Vara asta, între 27 august — 2 septembrie, redăm viața culturală Băilor Herculane, băgăm în priză artistică o localitate istorică și facem asta “with a splash” (pun intended)!
“Băile Culturale Herculane” este un proiect care adună o serie de invitați megafaini din arhitectură, street art, design, arte vizuale, muzică și film, alături de care vom reactiva un spațiu mitic pe care dorim să-l ridicăm până la includerea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO, așa cum merită să fie recunoscut.
Ce avem de oferit?
- Picturi murale create de Ion Barbu, IRLO, Obie Platon, Kero & Ocu
- Ateliere cu artiști vizuali și arhitecți: Dan Perjovschi, Oana Bogdan, Anca Majaru, Ovidiu Hrin
- Jam session cu A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu
- Proiecții de film în aer liber cu Cinemobilul
- Tururi ghidate, băi termale, seri cu păstrăvi și prietenie
Iar după toate astea ce rămâne?
- Punem un picior în pragul degradării culturale și sociale
- Atragem atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane
- Reactivăm spații publice în așteptare cu picturi murale și intervenții care vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale de azi
- Hrănim un optimism civic vital pentru a produce o schimbare atât de necesară într-un sit istoric și într-un spațiu mitic precum Băile Herculane, care se află aici de pe vremea când se scălda Împăratul Traian în ele (ba unii zic că și Hercule însuși)
Cum? Prin intervenții artistice elegante și atente față de comunitatea locală
Ce? Un eveniment cultural de o săptămână plin de energie, culoare și… băi
Când? 27 august – 2 septembrie
Unde? Băile Herculane (județul Caraș-Severin)