Știrile săptămânii: Cressida Cowell, îndrăgita autoare a seriei Cum să-ți dresezi dragonul, via skype la British Council București; Adenium anunță lansarea volumului omagial „Veceslav Harnaj. 1917-2017”; Noua conducere a Revistei Timpul; Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste femei; Înscrieri Audiție Națională 2017 UNATC – Concurs al tinerilor actori; Bursa de cititor Nemira – cărți pe viață pentru elevi!; Premiere, efecte speciale, spectacole muzicale și provocări pentru artiștii independenți la FNTi 5; Nou în Biblioteca Polirom: Maimuţă şi esenţă, de Aldous Huxley; Serile Nautilus: interviu cu Kim Stanley Robinson, autorul Trilogiei Marte; Andreea Micu a lansat prima carte pentru copii – „Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei”; Crima din Orient Express, bestsellerul Agathei Christie ecranizat într-o distribuție de excepție, apare la Editura Litera, în colecția Buzz Books.
Cressida Cowell, îndrăgita autoare a seriei Cum să-ți dresezi dragonul, via skype la British Council București
Luni, 6 noiembrie, de la 18:00, fanii simpaticului Sughiț, eroul seriei „Cum să îți dresezi dragonul”, de Cressida Cowell sunt invitați de editura Nemi pentru copii și biblioteca British Council la o întâlnire cu însăși autoarea seriei, via skype.
Copiii vor avea ocazia să asculte un fragment în lectura autoarei și să îi pună întrebări despre Sughiț, despre ce alte aventuri mai creează și despre cum pot să dea și ei naștere unor personaje fantastice!
Evenimentul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani și se desfășoară în limba engleză.
Află mai multe despre carte:
Sughiț este un tânăr viking care încearcă să calce pe urmele familiei sale și să devină un îmblânzitor de dragoni, dar aventurile lui de-abia încep atunci când își dea seama că vrea să le fie prieten creaturilor mitice! În volumul „Cum să fii pirat” Sughiț găsește un cufăr misterios pe care este foarte tentat să îl deschidă. Oare va da de o comoară sau de un mare pericol?
Cum poți participa
Pentru a-l înscrie pe cel mic la sesiunile de storytelling, tot ce trebuie să faci este să ne trimiți un mail la contact@britishcouncil.ro, prin care să îi anunți participarea. Numărul maxim de participanți la fiecare sesiune este 30, locurile ocupându-se în ordinea primirii solicitărilor. În plus, pentru că ne dorim ca toți copiii să se poată bucura în egală măsură de cărți, la fiecare sesiune de storytelling încurajăm donațiile de carte, urmând să oferim titlurile colectate unor școli defavorizate.
Adenium anunță lansarea volumului omagial „Veceslav Harnaj. 1917-2017”
Joi, 9 noiembrie, începând cu ora 12.00, la sediul FIITEA – Fundația Institutul Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă (bd. Ficusului nr. 40, RO 013975, București), va avea loc lansarea volumului „Veceslav Harnaj. 1917-2017”, în prezența autoarei, Ileana Popovici, și a lui Cristian Constantinescu, director general FIITEA. Evenimentul va fi prezentat de Sabin Drăgulin, director editorial Adenium.
Veceslav Harnaj (7 noiembrie 1917 – 28 octombrie 1988), inginer, inventator, este considerat fondatorul apiculturii moderne românești. A fost profesor la Institutul Politehnic, Institutul de Construcții, Institutul de Mine, profesor invitat la instituții de învățământ superior din Roma, Colorado, Berlin, Paris. Între 1971-1973, este profesor titular șef, apoi prorector la catedra de Hidraulică Generală și Subterană de la Institutul de Petrol, Gaze și Geologie București. S-a remarcat în știința dinamicii fluidelor polifazate și a avut contribuții însemnate la dezvoltarea ingineriei și a școlii de geologie și hidrogeologie.
A fost președinte al Asociației Crescătorilor de Albine din România (1957-1982) și al Federației Internaționale a Asociațiilor de Apicultură – Apimondia (1965-1985). Între 1964-1974, a realizat în România un complex apicol unic în lume: un Combinat Apicol, un Institut de Cercetare și Producție pentru Apicultură, un Liceu Apicol, un Institut Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă. Asociația Crescătorilor de Albine din România a fost, la vremea sa, prima asociație profesională din lume de drept privat care dispunea de un institut de cercetare și de o unitate de producție.
Ileana Popovici (n. 13 mai 1946, București) este actriță de film, interpretă de muzică ușoară, jazz și bossa‑nova. Ilustrator muzical, realizator și prezentator de emisiuni la TVR și TVR Internațional. Își petrece copilăria în comuna Buturugeni, județul Giurgiu. Urmează clasele a IV‑a – a VII‑ala Liceul de Muzică nr. 1 din București, Secția Vioară, iar clasele a VIII‑a – a XI‑a, la Liceul din Bolintin‑Vale. În 1964, intră la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Pedagogie și Critică Muzicală. Debutează ca solist de muzică ușoară la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din București, împreună cu orchestra condusă de Marius Țeicu și Rolf Albrich. Începe colaborarea muzicală cu Richard Oschanitzky, realizând împreună multe imprimări radio, TV și muzică de film. Li se alătură Puica Igiroșanu, rezultând astfel o bogată activitate muzicală. Se apropie de genul bossa‑nova, pe care îl abordează cu mult succes. Înregistrează ciclul Barlovento, în aceeași formulă artistică. În urma acestor apariții TV, Lucian Pintilie o distribuie în rolul Aurei din filmul Reconstituirea (1968). După absolvirea studiilor la Conservator (1969), este angajată ca ilustrator muzical la Televiziunea Română. Joacă în mai multe filme, iar pentru unele realizează și ilustrația muzicală: Zodia Fecioarei (1966), Prea mic pentru un război atât de mare (1970), Pentru că se iubesc (1972), 100 de lei (1973), Filip cel bun (1975), Zile fierbinți (1975), Oaspeți de seară (1976), Accident (1977), Pentru patrie (1978), Mihail, câine de circ (1979), Campioana (1983). Realizează coloana sonoră și ilustrația muzicală pentru mai multe filme de scurtmetraj și lungmetraj, dar și documentare (Nea Mărin miliardar, Revanșa, Răzbunarea haiducilor), precum și pentru zeci de piese de teatru (Ploșnița, Pețitoarele, Dezghețul primăverii etc.). Tot ca ilustrator muzical, colaborează la varietăți, divertisment, emisiuni sociale și istorice. În perioada 1984‑1994, este membră a Federației Române de Gimnastică și realizează ilustrația muzicală pentru exercițiile la sol ale echipei naționale de gimnastică artistică și ritmică. Realizează și prezintă matinalul Bună dimineața, apoi emisiunea Magazin duminical. După pensionare (1998) pleacă în Italia, la Sanremo, dar revine cu statut de colaborator la TVR Internațional, realizând emisiuni din diaspora (Lumea și noi, Cu sufletul acasă) și transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo „Della Canzone Italiana”.
Ileana Popovici: „Cu un an în urmă, mă aflam în Cluj‑Napoca, la un târg de produse apicole. Am întrebat pe mulți dintre cei prezenți, vânzători, producători sau cumpărători, dacă știau cine era Veceslav Harnaj, numele acesta fiind scris pe etichetele multor produse apicole expuse. Tristețea mea a fost foarte mare când am realizat că aproape nimeni nu știa despre cine era vorba. M‑am gândit atunci că este datoria mea, ca nepoată a prof. ing. Veceslav Harnaj, om de geniu al acestei țări, să îl aduc în fața celor care nu l‑au cunoscut, acum, când la 7 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, într‑un sat uitat de lume din Basarabia, într‑o familie de preot, intelectuali și oameni cu multe calități. Citind această carte, veți cunoaște un om deosebit, foarte inteligent, blând, bun, cu iubire de oameni și albine!”
Noua conducere a Revistei TIMPUL
Revista TIMPUL anunță noua conducere a publicației: numirea domnului Dan Pavel în funcția de director și a domnului Sabin Drăgulin în funcția de redactor-șef.
TIMPUL, un brand jurnalistic, politic și cultural clasic, cu o tradiție de peste 140 de ani deschide astăzi un nou ciclu evolutiv. „Va fi o nouă echipă, avem o mulțime de idei, o altă viziune, mai rămâne să convingem publicul cititor că noul proiect editorial merită atenție. (…) Voi avea ocazia de a-mi depăși propriile limite transformând o pasiune în împlinire profesională”, afirmă domnul Dan Pavel, noul director al publicației:
Dan Pavel: „Am primit din partea doamnei Adriana Nazarciuc, directorul Editurii Adenium, președintele Asociației Revistei TIMPUL, propunerea de a-mi asuma responsabilitățile editării Revistei Timpul. Este o onoare. Și o provocare, pe care o accept.
TIMPUL este un brand jurnalistic, politic și cultural clasic, care a fost reluat după prăbușirea comunismului. Această continuitate instituțională peste generații exprimă nevoia actuală a unor sisteme de referință dintr-o perioadă benefică pentru politica și cultura românească. Iar Revista TIMPUL își propune să devină un sistem de referință modern pentru efortul creator de a transforma perioada în care trăim într-una benefică pentru politică și cultură, pentru fiecare din noi și pentru noi toți.
Am fost colaborator permanent la noua ediție a revistei TIMPUL din 2014. Contribuția mea a fost una modestă, dar acum voi avea ocazia de a-mi depăși propriile limite transformând o pasiune în împlinire profesională. Va fi o nouă echipă, avem o mulțime de idei, o altă viziune, mai rămâne să convingem publicul cititor că noul proiect editorial merită atenție”.
Alături de domnul Dan Pavel, cu o experiență importantă în domeniul editării de reviste de științe politice, domnul Sabin Drăgulin, actualul director editorial al Editurii Adenium, va completa noua echipă redacțională a Revistei TIMPUL, în calitate de redactor-șef. „Avem idei, proiecte, voință și poftă de muncă. Demersul noii echipe este acela ca Revista TIMPUL să se impună în spațiul cultural și politic autohton ca o tribună în care ideile ce sprijină regimul democratic să se poată exprima liber”, declară domnul Sabin Drăgulin, în noua sa postură:
Sabin Drăgulin: „Am primit din partea doamnei Adriana Nazarciuc, președintele Asociației Revistei TIMPUL și director al Editurii Adenium din Iași, propunerile de a-mi asuma responsabilitățile de director editorial în cadrul Editurii Adenium și de redactor-șef al Revistei TIMPUL. Am primit cu bucurie aceste propuneri pentru că atât Editura Adenium, cât și Revista TIMPUL sunt prezențe importante în spațiul cultural din România. Accept aceste responsabilități cu sentimentul că se pot deschide noi cicluri.
Colaborarea mea cu Editura Adenium a început în anul 2015, atunci când am înființat Colecția Biblioteca Gramsciana, dedicată lui Antonio Gramsci, ultimii ani fiind caracterizați de o activitate fructuoasă și onestă. Acesta a fost argumentul principal care a condus la acceptarea funcției de director editorial.
Având o experiență importantă în domeniul editării de reviste de științe politice, accept provocarea de a deveni redactorul-șef al unei reviste care a găzduit în paginile sale cele mai importante figuri culturale autohtone.
Proiectul pe care noua echipă editorială și-l propune este ambițios, fiind susținut de cele două instituții culturale, Adenium și Asociația Revistei TIMPUL, în calitate de proprietar, reprezentate legal prin doamna Adriana Nazarciuc. Avem idei, proiecte, voință și poftă de muncă. Demersul noii echipe este acela ca Revista TIMPUL să se impună în spațiul cultural și politic autohton ca o tribună în care ideile ce sprijină regimul democratic să se poată exprima liber.”
Dan Pavel (n. 30 iulie 1958, Cluj-Napoca), este scriitor, filosof, ziarist, profesor de știință politică la Universitatea București, consultant politic. Absolvent Filosofie-Istorie, Universitatea București, 1982. Redactor al revistelor Viața studențească și Amfiteatru (1986-1989). Redactor-șef adjunct și fondator al revistelor 22, Sfera Politicii și Polis. După 1990, a beneficiat de mai multe burse perfecționare și de studiu în SUA, în domeniul jurnalismului, politicii externe a Statelor Unite, știință politică. Din 1994, lector universitar, doctorand, la Facultatea de știință politică, jurnalism, Facultatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 1997, lector și conferențiar universitar doctor la Facultatea de științe politice, Universitatea București, unde a predat și predă cursuri de teoria partidelor și coalițiilor politice, analiză politică, analiza instituțională a postcomunismului, teoria democrației și democratizării, politica externă a SUA, grupuri de interese și grupuri de presiune, teoria societății civile, filosofie politică, gândire politică românească, radicalismul politic modern, doctrine și ideologii politice, etc.. Doctor în filosofie și teologie medievală al Universității București, 1999, cu lucrarea Teodiceea anselmiană, teodiceea thomistă. O cercetare comparată, coordonator Academician Gh. Vlăduțescu.
A fost research director la Institutul de studii politice de apărare și istorie militară, precum și director pentru România al fundației americane Project on Ethnic Relations, din Princeton. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Consultant politic și electoral pentru actori politici individuali și colectivi, de la putere și din opoziție. A publicat analize și comentarii de politică internă și internațională pentru publicații precum Ziua, Ziua de Cluj, Formula AS, Flacăra, Privirea, Cuvântul, Curentul, România liberă, Timpul,, etc. colaborează în timp cu mai multe posturi de televiziune și radio. A tradus cărți de știință politică, a publicat studii, analize, prefețe și studii introductive la mai multe volume, precum și contribuții la volume colective.
Cărți publicate: Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozelor cărții (Cartea Românească, 1990); Etica lui Adam. Sau de ce rescriem istoria (DU Style, 1995); Cine, ce și de ce? Interviuri despre politică și alte tabuuri (Polirom, 1998); Leviathanul bizantin. Analize, atitudini și studii politice (Polirom, 1999); „Nu putem reuși decît împreună.” O istorie analitică a Convenției Democratice, 1989-2000 (împreună cu Iulia Huiu) (Polirom, 2003); „Democrația bine temperată. Studii instituționale” (Polirom, 2010). În curs de apariție, la editura Polirom, Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarism.
Sabin Drăgulin (n. 1973) este profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. Este absolvent al programului de pregătire postdoctorală și burse postdoctorale de cercetare în domeniul științelor socio-umane și politice al Universității din București (2013) contract POSDRU/89/1.5/S/62259, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, este doctor în istorie (2007), a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității di București (2002) și Facultatea de Istorie din cadrul Universității di București (1997). A efectuat stagii de cercetare și documentare în domeniul fenomenului migrațiilor în Italia (2012) în cadrul „La Sapienza” Universita di Roma și Universita degli Studi „Aldo Moro” di Bari. În anul universitar 2001-2002, a fost student Erasmus la Facolta di Scienze Politiche, din cadrul Universita degli Studi di Perugia. Este coordonatorul colecției Biblioteca Gramsciana și director editorial în cadrul editurii Adenium din Iași.
A coordonat împreună cu Florin Mitrea volumul The Exercise of Power. 500 Years after The Prince Was Written, Editura Universității din București, București, 2016. A îngrijit împreună cu Guido Liguori volumul Antonio Gramsci. Scrieri (1914-1926), Editura Adenium, Iași, 2015, cu Gheorghe Lencan Stoica, New studies on Machiavelli and machiavellism, Editura Ars Docendi, București, 2014, și cu Florin Mitrea volumul Modelul mediteranean și regiunea extinsă a Mării Negre. Confluențe politice, economice și culturale, Editura Ars Docendi, București, 2013 (editură recunoscută CNCS). A publicat în calitate de unic autor cartea Istoria gândirii politice românești 1848-1948, Editura Pro Universitaria, București, 2010 (editură recunoscută CNCSIS), și în calitate de prim autor alături de Dan Carbarău, Istorie politică modernă universală, Editura Universitară, București, 2010 (editură recunoscută CNCSIS). A publicat studii în volume colective și articole în reviste indexate ISI și BDI; Polis, European Journal of Science and Theology, Sfera Politicii, South-East European Journal of Political Science și Cogito. A tradus: Antonio Gramsci, Caietul 10.1932-1935. Filosofia lui Benedetto Croce, (ediție îngrijită de Angelo Chielli), Editura Adenium, Iași, 2015 și Antonio Gramsci, Caietul 22.1934.Americanismul și fordismul (ediție îngrijită de Silvio Suppa), Editura Adenium, Iași, 2017.
Între anii 2009-2013 a îndeplinit funcția de „secretar general de redacție” în cadrul revistei indexată BDI, Sfera Politicii, între 2013-2014 a fost Director Executiv în cadrul revistei indexată BDI, South-East European Journal of Political Science și redactor în cadrul revistei indexată BDI, Cogito din anul 2015, și Director Executiv în cadrul revistei de științe politice Polis din anul 2013.
În perioada 1 aprilie 2013 – 1 aprilie 2014 a fost membru în proiectul de cercetare intitulat „Determinanti e consequenze socio-economiche della mobilità territoriale delle popolazioni in ambito intermediterraneo: il caso italiano” al Istituto di Studi Politici S.Pio V, Roma, Italia.
Adina Scutelnicu va fi secretarul general de redacție al Revistei TIMPUL.
Adina Scutelnicu (1967) este redactor la editura Adenium, unde a contribuit la editarea a peste 40 de titluri de carte, în special din colecția Colloquium – Religia în spațiul european (editor Iulia Badea Guéritée), Dreptul public (Radu Carp), Comunicarea 2.0 (Antonio Momoc), Marketingul politic, Comunicarea politică (Corina Barbaros), Politicile publice (Dorina Țicu), Între Grexit și Brexit (Cristian Preda), Utopia (Teodora Prelipcean) etc. –, dar și din alte colecții – Petru și Pavel (Mircea Daneliuc), Laptele negru al mamei (Cosmin Leucuța), Varză (Beatrice Serediuc), Destinul lupului singuratic (top vânzări, autor Adrian Christescu), Geografie. Ghid de pregătire pentru bacalaureat (Florin și Simona Iancu), Literatura modernistă (Cezar și Daniela Zaharia), Tabloul unui destin – Ștefan Augustin Doinaș (Mihaela Doboș) etc.
Este editor coordonator la revista TIMPUL și autoarea paginii „Exclusiv”, popularizând revista în mediile culturale europene, nord-americane, asiatice și africane, participând în mod direct sau ca partener la evenimente artistice speciale derulate în țară sau în străinătate prin Institute Culturale Române, Academii și galerii de artă, asociații și fundații de artă.
Este membru în juriul de specialitate al unor festivaluri internaționale de artă – Grand Baz’Art (2016, 2017), Dorothea Fleiss & East-West Artists (2016, 2017) – și a participat ca invitat sau partener la expoziții și simpozioane de artă în Germania (Nürnberg), Franța (Gisors), Italia (Roma), Canada (Toronto, Montreal, Quebec), Parlamentul European (Bruxelles). Este președintele Asociației Culturale ANARTE.
Din 2015 publică în revista canadiano-americană de limbă română Observatorul (Toronto), iar din 2016, în revista Uniunii Scriitorilor din România, Convorbiri Literare (Iași). Articolele i-au fost preluate în Marea Britanie, Franța, Cipru etc., au fost traduse în presa austriacă, germană, franceză sau au fost menționate ca referințe de artiști internaționali din Statele Unite, Franța, India etc.
A fost redactorul-șef al săptămânalului Informatorul, șeful secției „Investigații speciale” la cotidianul Universul, redactor la Monitorul, Monitorul Expres, Obiectiv etc., dar și-a desfășurat activitatea și în televiziune (TVR Iași) sau radio (BBC Londra, Radio Nord-Est); a fost invitată ca jurnalist la Casa Albă, Pentagon, ONU, a participat la inaugurarea Radiodifuziunii Române din Washington D.C.
Este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” și a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” .
Înființată acum 138 de ani, la data de 15 martie 1876, publicația Timpul a devenit un reper nu doar din perspectiva istoriei culturale a României, ci și din aceea a istoriei presei moderne românești și a spațiului public de care aceasta a fost legată în mod indeniabil. Cu o tradiție marcată de numeroase personalități, de la Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale până la Ioan Slavici și A.D. Xenopol, TIMPUL reprezintă, și în România contemporană, un veritabil indicator al evoluției mediului nostru cultural și intelectual.
Reușind să-și mențină periodicitatea aparițiilor și galeria colaboratorilor din țară și străinătate, revista mizează pe un spațiu al dezbaterilor pe teme literare, civice, sociale și politice, cu implicarea unor nume consacrate ale culturii românești contemporane, și pe o rampă de lansare a noilor nume ale literaturii și publicisticii românești de astăzi.
TIMPUL urmărește promovarea educației prin cultură, adresându-se atât actualilor, cât și viitorilor formatori culturali – punând accent pe articole de atitudine și cronici din domeniul literaturii, teatrului, filmului, muzicii, artelor vizuale –, influențarea politicilor culturale și educaționale la nivel local și național, conectarea publicului din România la politicile culturale din spațiul internațional.
Noua echipă TIMPUL își va face cunoscuți colaboratorii, în mod treptat, pe măsura apariției următoarelor numere. Vor exista câteva numere de tranziție.
Sunt aduse mulțumiri colegilor care au asigurat continuitatea apariției publicației TIMPUL până la acest moment, felicitări pentru rezultatele obținute în acest onorabil demers jurnalistic, iar noua echipă să aibă mult succes în atingerea obiectivului nobil de depășire a propriilor limite, transformând pasiunea în împlinire profesională, pe măsura valorii cu care TIMPUL transcende timpurile.
Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste femei
Este un proiect compus, constând în expoziție-cercetare, dezbatere, masă rotundă și publicație, produs de PostModernism Museum, beneficiind de co-finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale și de parteneriate strategice cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipiului București și Muzeul de Artă Brașov.
- Dezbatere – vineri 3 noiembrie, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu nr. 2, București). Invitați vorbitori: Alin Ciupală, Angelica Iacob, Cosmin Nasui, Victor Sămărtinean, Cristian Vasile
- Expoziție – 8 noiembrie 2017 – 28 februarie 2018, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal (Str. Tribunei nr. 6, Sibiu). Curator: Cosmin Nasui, co-curator: Robert Ștrebeli, din partea Muzeului Național Brukenthal
- Masă rotundă – 26 noiembrie 2017, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal (Str. Tribunei nr. 6, Sibiu). Masa rotundă are loc cu ocazia lansării Centenarului României la Muzeul Național Brukenthal.
- Lansare publicație – la masa rotundă din 26 noiembrie 2017, Sibiu. Publicația conține o serie de studii și documentări dedicate pe subiectul cercetării „Centenarul femeilor din arta românească”.
Expoziție cercetare
Vernisajul are loc miercuri 8 noiembrie 2017 la ora 14.00 la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Str. Tribunei nr. 6, Sibiu. Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2017- 28 februarie 2018. Din martie 2018 este găzduită de Muzeul de Artă Brașov.
„Fenomenele culturale și artistice au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Absența remarcării și creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăților patriarhale cu o puternică influență machistă. Recuperarea istorică a prezențelor feminine și a rolului lor a depășit faza activistă a feminismului și încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale și culturale de o mare importanță istorică.” – Cosmin Nasui, curator și istoric de artă
„Expoziția își propune să prezinte strategia Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal în documentarea creației artistice a zilelor noastre. De asemenea, cu acest prilej se dorește deschiderea unor noi căi de colaborare și crearea unei platforme de cercetare pentru colecțiile de artă contemporană și proiecția dezvoltării lor în viitor.” – Robert Ștrebeli, curator al Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal
Expoziția-cercetare „Centenarul femeilor din arta românească” este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării și două proiecții video: una care cuprinde o generoasă selecție de interviuri video cu artiste contemporane și o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului.
Expoziția include lucrări de artă de la peste treizeci de artiste: Cecilia Cuțescu-Stork (1879-1969), Elena Popea (1879-1941), Rodica Maniu (1890-1958), Milița Petrașcu (1892-1976), Nutzi Acontz (1894-1957), Lucia Demetriade Bălăcescu (1895-1979), Margareta Sterian (1897-1992), Micaela Eleutheriade (1900-1982), Magdalena Rădulescu (1902-1983), Medi Wechsler Dinu (1909-2016), Hedda Sterne (1910-2011), Maria Gropa Sion (1910-1992), Sofia Uzum (1911-1988), Ana Iliuț (1913-1991), Florica Cordescu (1913-1965), Elvira Micoș (1914-2014), Wanda Sachelarie Vladimirescu (1916-2008), Puia Hortensia Masichevici (1917-2010), Lidia Mihăescu (1918), Alma Redlinger (1924-2017), Iulia Oniță (1923-1987), Eva Cerbu (1924-2008), Vera Marcu, (1924), Olga Smolenschi (1924-2012), Clarette Wachtel (1926-2011), Geta Brătescu (n. 1926), Lia Szasz (1928-2006), Cornelia Daneț (1929-2015), Doina Lie (1929), Xenia Eraclide Vreme (1930-2007), Georgeta Năpăruș (1930-1997), Anamaria Smigelschi (1938), Doina Simionescu (1947-2016), Marilena Murariu (1954), Marilena Preda Sânc (1955) și interviuri video de la artiste contemporane: Marilena Murariu, Aurora Kiraly, Ioana Sisea, Alina Marinescu, Bianca Mann, Cristina Joia, Otilia Cadar, Carmen Acsinte, Zamfira Bîrzu, Iuliana Vîlsan, Cristina Russu, Lea Rasovszky, Ioana Ciocan, Cristina Dragomir, Mirela Trăistaru, Loredana Brumă, Mihalea Vezentan, Patricia Teodorescu, Ana Cătălina Gubandru, Marilena Preda-Sânc.
Latura inedită a expoziției este prezentarea, ca index și ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puțin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare și reevaluare istorică.
Lucrările din expoziție fac parte din colecția Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Nasui Collection & Gallery.. Itinerarea la Muzeul de Artă Brașov în 2018 va aduce expoziției lucrări din colecția acestuia.
Expoziția „Centenarul femeilor din arta românească” de la Muzeul Național Brukenthal este realizată în cadrul programului „Invitați la Muzeul de Artă Contemporană” și face parte din Agenda culturală a aniversării Bicentenarului Brukenthal 2017. De asemenea, expoziția marchează și lansarea programului național al Centenarului.
Masă rotundă cu ocazia lansării Centenarului României
Marți 28 noiembrie 2017, cu ocazia lansării programului național al Centenarului, are loc masa rotundă cu tema „Centenarul femeilor din arta românească” la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Această masă rotundă îi are ca invitați pe Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Radu Popică, Victor Sămărtinean, Robert Ștrebeli.
Publicația
Publicația „Centenarul femeilor din arta românească”, în curs de apariție la editura PostModernism Museum, 2017, ISBN 978-606-93751-8-1, este alcătuită din studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste. De asemenea, publicația conține un index de peste 850 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie.
Itinerare și noi studii dedicate
Proiectul expozițional va fi itinerat la Muzeul de Artă Brașov, începând cu luna martie 2018, unde se va organiza o secțiune dedicată artistelor brașovene sau reprezentate în colecția muzeului. De asemenea, odată cu această itinerare, va exista o serie nouă de studii ale unor autori și cercetători ce vor fi comunicați cu această ocazie.
Înscrieri Audiție Națională 2017 UNATC – Concurs al tinerilor actori
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.
Competiția este un prilej de afirmare la început de carieră artistică în teatru, de cunoaștere a colegilor de generație și de explorare a unor metode și tehnici de lucru pe care tinerii au șansa să le împărtășească.
Regulament
- Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din anul III – Licență, anii I și II – Master, specializarea Actorie / Arta actorului și absolvenților facultăților de teatru din toată țara, de stat și private. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional.
- Termenul limită pentru înscrieri este 17 noiembrie Candidații trebuie să trimită la adresa de e-mail auditie.nationala@unatc.ro, CV-ul și formularul de înscriere completat în format electronic. Formularul poate fi accesat aici: https://goo.gl/forms/RKtT6LQqJZMxojGA2
- Pe data de 21 noiembrie, fiecare candidat va fi anunțat prin e-mail în privința zilei când este programat. Intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică. Toți candidații înscriși vor participa la Audiția Națională care va avea loc în perioada 24 – 26 noiembrie la UNATC „I.L.Caragiale”, sala Ileana Berlogea.
- La Audiția Națională, concurenții vor prezenta în fața juriului, un moment artistic de 10 minute (monolog, one man/woman show). Numele câștigătorilor vor fi anunțate pe data de 26 noiembrie, la scurt timp după încheierea concursului.
Se vor acorda șapte premii constând în roluri într-un proiect al Teatrului Metropolis, care va fi pus în scenă anul viitor.
Evenimentul Audiție Națională 2017, ediția a V-a este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.
Bursa de cititor Nemira – cărți pe viață pentru elevi!
Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată trăiește doar una. George R.R. Martin
Editura Nemira organizează Bursa de cititor Nemira, un proiect concurs, care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.
Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.
Prin selecție, Editura Nemira va oferi anual 5 burse de cititor elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani, astfel: 2 burse la categoria de vârstă 12-14 ani și 3 burse la categoria de vârstă 15-18 ani.
Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții (titluri publicate în colecțiile Nautilus, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal).
Secundar, în cadrul acestui proiect, vor fi organizate la cererea elevilor și a profesorilor evenimente în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal. Prin implicarea mai multor lideri de opinie (scriitori, persoane publice, bloggeri) în proiect vom deschide un dialog informal între aceștia și elevi, care vor învăța direct de la ei ce înseamnă respectul pentru carte și importanța cititului de plăcere.
Prima ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira va avea loc în perioada 1 noiembrie – 12 decembrie, iar participanții trebuie să trimită un eseu cu tema: Cum pot schimba cărțile lumea? Regulamentul și calendarul de desfășurare sunt disponibile aici.
Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună. Ana Nicolau, Director general Nemira
Premiere, efecte speciale, spectacole muzicale și provocări pentru artiștii independenți la FNTi 5
Festivalul Național de Teatru Independent, evenimentul anual dedicat scenei independente autohtone, aduce la București, între 9 și 12 noiembrie, cele mai bune spectacole produse în ultimul an. Ajuns la cea de-a V-a ediție, FNTi propune publicului de toate vârstele o ofertă variată de spectacole, incluzând premiere absolute, show-uri muzicale și producții multi-media. În cele patru zile de festival, iubitorii de teatru sunt invitați să participe la 24 de reprezentații, programate în opt spații partenere – spații artistice independente din București.
Nopțile barbare, spectacolul a cărei regie este semnată de Ingrid Bonța, va fi prezentat în premieră absolută în cadrul festivalului, pe 11 noiembrie, de la ora 20:00, la Teatrul Coquette. Într-o interpretare inedită, actorii Ruxandra Bălașu și Ovidiu Ușvat îi vor readuce la viață pe tiranul Rege Șahriar și pe fermecătoarea Șeherezada, construind universul celor ,,1001 de nopți’’. Pentru prima dată în București, iubitorii de teatru vor putea urmări Miorița, o alegorie jucată și cântată de Auăleu (Timișoara), Două ore – performance-ul cu elemente de video-mapping în care viața devine un joc contracronometru și Trenul cu două locomotive, producție a teatrului BIS Sibiu ce împletește muzica live cu poeziile lui Iustin Panța.
Tot în cadrul ediției cu numărul cinci, FNTi lansează și O zi – un spectacol, workshop-ul la care sunt invitați să se înscrie actori, regizori și dramaturgi care au libertatea și curajul să construiască un spectacol în 24 de ore.
Anul acesta, FNTi stă sub semnul prieteniei. Organizat pentru prima dată sub umbrela Asociației Teatrelor Independente – organismul reprezentativ înființat în cadrul ediției trecute, în prezența Ministrului Culturii, Corina Șuteu – festivalul reprezintă un punct de întâlnire al companiilor private de teatru din țară. Nu mai puțin de 12 teatre independente din România vor participa și în acest an la evenimentele dedicate elaborării și implementării unei strategii comune pentru dezvoltarea acestui sector cultural. Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell’Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă București, Teatrul Coquette, Teatrul Fix Iași, Auăleu, Teatrul Bis Sibiu și Social Act Galați vor lua parte la mesele rotunde și la întâlnirile cu reprezentați ai Statului.
Tot în cadrul evenimentului, directorii teatrelor independente prezente la festival îl vor cunoaște pe Stephan Behrmann, dramaturg german și Manager General al Asociației Artelor Performative Independente, invitat special la ediția cu numărul cinci. Acesta va fi prezent la o discuție de lucru și va împărtăși din experiența sa cu asociațiile europene de succes, reprezentanților companiilor private de teatru.
,,Este a al doilea an consecutiv în care FNTi se organizează în totalitate din fonduri proprii. Evenimentul reușește să se auto-susțină datorită publicului, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai interesat de spectacolele independente. Tot datorită spectatorilor noștri, calitatea producțiilor crește de la an la an, în pofida faptului că multe dintre ele sunt realizate cu resurse minime. Există o relație de interdependență între artiști și spectatori, iar FNTi5 celebrează această prietenie’’, punctează George Remeș, directorul festivalului.
Festivalul Național de Teatru Independent este principalul promotor al mișcării independente autohtone, promovând performanța și încurajând noile generații de actori. Calitatea producțiilor, numărul impresionant de artiști invitați de-a lungul celor cinci ediții, performanțele acestora și reacțiile publicului fac din FNTi un pilon important al scenei culturale contemporane.
Nou în Biblioteca Polirom: Maimuţă şi esenţă, de Aldous Huxley
Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare. Aici găseşte rămăşiţele unei umanităţi înstrăinate, pline de mutanţi, supuse unor idoli însetaţi de sînge, o civilizaţie pustiită unde prea puţinii supravieţuitori trăiesc după o nouă lege, care spune că nu poţi iubi decît o dată pe an. Curajoşii şi revoltaţii care îndrăznesc să evadeze sînt supuşi torturii şi eliminaţi.
Urmărind povestea cu exactitate de scenariu, romanul Maimuţă şi esenţă dezvăluie pictural perspectivele şi detaliile unei lumi stranii şi neaşteptate, dar deloc improbabile, anunţate în celebrul roman distopic Minunata lume nouă.
Maimuţă şi esenţă, de Aldous Huxley, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”– traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz – și este disponibilă și în ediție digitală.
„Inteligent, zguduitor, profund, original… O viziune teribilă a unui viitor încă posibil.” (Anthony Burgess)
„Maimuţă şi esenţă îţi lasă o impresie amestecată: pe de o parte apreciezi inteligenţa cu care e construită povestea, pe de altă parte nu poţi să nu te înspăimînţi de lumea pe care o creează.” (The Independent)
„Maimuţă şi esenţă este un roman emoţionant; amărăciunea pură, obstinată care transpare din paginile lui nu poate să nu te tulbure.” (Time)
Carte recomandată de Radio România Cultural
Aldous Huxley (1894-1963) s-a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu o îndelungată tradiţie intelectuală.
În 1908 şi-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. În 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai tîrziu, în 1920, i-a apărut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul său roman, Crome Yellow (Galben de Crome). Brave New World (Minunata lume nouă), unul dintre romanele de referinţă ale secolului trecut, a fost publicat în 1932. În 1937 Huxley s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa, Maria, şi fiul lor, Matthew.
A locuit pînă la sfîrşitul vieţii în sudul Californiei şi în New Mexico, s-a apropiat de filozofia orientală şi a scris o vreme scenarii de film.
Tot aici a început să experimenteze drogurile psihedelice, relatîndu-şi ulterior trăirile în faimosul eseu The Doors of Perception (Porţile percepţiei) din 1954. Huxley a publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri şi poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filozofie, jurnale de călătorii şi cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX.
În 1959 scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Excelenţă al Academiei Americane de Arte şi Litere.
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
Serile Nautilus: interviu cu Kim Stanley Robinson, autorul Trilogiei Marte
Luni, 6 noiembrie, de la ora 19.00, scriitorul Kim Stanley Robinson este invitat la Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy. Interviul prin Skype are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Kim Stanley Robinson este un scriitor american de science fiction, cunoscut mai ales pentru Trilogia Marte, un hard science fiction pentru care a primit două Premii Hugo, două Premii Locus şi un Premiu Nebula și care l-a consacrat definitiv.
În literatura lui problematizează teme politice, sociale și culturale, iar protagoniștii sunt adesea oameni de știință care schimbă lumea. Este considerat un pionier al discuțiilor despre ecologie și schimbările de mediu.
La editura Nemira au mai apărut romanele Șaman și 2312 (volum câștigător al premiului Nebula în 2012).
Următorul invitat la Serile Nautilus este Hannu Rajaniemi, autorul seriei Jean le Flambeur. Evenimentul va avea loc pe 11 decembrie.
Andreea Micu, asociat al cramei AVINCIS, a lansat prima carte pentru copii – „Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei”
Andreea Micu, avocată, mamă a doi băieți și asociat al cramei AVINCIS, a lansat, pe 25 octombrie, volumul „Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei”. Povestea ce se adresează copiilor cu vârste între 3 și 10 ani, reprezintă debutul său în literatura pentru copii şi a fost publicată de editura Baroque Books and Arts în condiţii grafice deosebite.
Evenimentul de lansare a avut loc la librăria Cărturești Verona, unde zeci de părinți și copii au aflat cine sunt Lunus Plinus și Andrei, personajele cărții, au primit cadouri surpriză la achiziționarea volumului și s-au bucurat de atmosfera de poveste în compania vinurilor din gama VILA DOBRUŞA creată de AVINCIS şi a delicateselor ce le-au acompaniat. Cei mici au fost cuceriți de atelierul de pictură pe față și s-au întrecut în a spune povești la atelierul de creație, dar și în a face poze cu personajele cărții şi a primi autografe de la autoare.
Gazda serii a fost jurnalista Alice Năstase Buciuta, care a făcut prezentarea autoarei volumului şi a ilustratoarei acestuia Alina Mărgulescu (cunoscută mai ales ca artist fotograf și grafician), a poetei Liliana Ursu – prima persoană care a lecturat manuscrisul – dar și a bloggeriței Tily Niculae, care a citit câteva fragmente din carte.
Discuțiile dintre Andreea Micu şi invitaţii săi au pornit de la ideea de a scrie această carte, autoarea evidențiind rolul fundamental pe care îl joacă imaginația în viața celor mici, prin intermediul atelierului de povești, la care au participat numeroşi copii.
„Am scris această carte din experiența mea de mamă, din poveștile care s-au născut în jurul băiatului meu cel mare, Andrei. Mi-am propus ca lansarea să fie o invitație la scris și la spus povești, așa că i-am provocat pe copiii prezenți să își asculte simțurile, să lase imaginația să zburde și să privească altfel obiectele din jur. Am creat împreună povești fabuloase, i-am premiat pe copii și m-am bucurat nespus să văd atâta creativitate și susținere în jur”, a declarat autoarea Andreea Micu.
„De Andreea mă leagă o veche și frumoasă prietenie și avem în comun nu numai dragostea pentru artă și literatură, ci și faptul că suntem mame de băieți. Când mi-a propus să îi ilustrez cartea, am acceptat cu entuziasm, simțind că am deja inspirație în mine, mai ales datorită băiețelului meu Vladimir, cât și a frățiorului lui care a venit pe lume odată cu apariţia cărţii”, a declarat ilustratoarea Alina Mărgulescu.
La finalul lansării, părinții au fost invitați la degustarea de vinuri din gama VILA DOBRUȘA creată de AVINCIS, ale căror arome au fost puse în valoare de aperitivele şi deserturile delicioase semnate de Gargantua.
Cartea „Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei” este disponibilă atât în librăriile din Bucureşti şi din ţară (Cărtureşti, Humanitas, Compania de Librării Bucureşti , Mihai Eminescu, La Două Bufniţe – Timişoara, Prăvălia cu Cărţi – Constanţa, Compact – Braşov) cât şi on-line: Cărtureşti, eMAG, Elefant , CLB, Univers Enciclopedic).
Despre Andreea Micu
Andreea Micu s-a născut în 1985, în Bucureşti și și-a dezvoltat dragostea pentru povești datorită străbunicii Bibica şi bunicii Mica alături de care şi-a petrecut copilăria la Târgu-Jiu. Când a devenit mamă, şi-au făcut loc poveştile inventate seară de seară pentru băieţelul cel mare, Andrei. Andreea Micu a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul juridic franco-român de studii europene (Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne). În prezent profesează ca avocat, continuând totodată şi o frumoasă tradiţie de familie în domeniul vinurilor – AVINCIS.
Despre Alina Mărgulescu
Născută în Sfântu Gheorghe, în 1983, Alina Mărgulescu a fost mereu pasionată de desen şi modă. A absolvit Facultatea de Teologie, secţia Pictură murală şi Facultatea de Arte Decorative şi Design – secţia Modă, din Bucureşti. A fost răsplătită pentru talentul său artistic cu o bursă la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano, secţia Fashion, fiind totodată invitată să expună instalaţii în galerii din Milano şi Pavia. În urmă cu trei ani, Alina şi-a înfiinţat propriul brand de creaţie vestimentară – MAM –, semnând ilustraţiile colecţiilor personale ale brandului, sub sloganul „Art is what I live“. Aceasta este prima carte pentru copii ilustrată de Alina Mărgulescu, fiind concretizarea artistică a prieteniei îndelungate ce o leagă de Andreea Micu.
Crima din Orient Express, bestsellerul Agathei Christie ecranizat într-o distribuție de excepție, apare la Editura Litera, în colecția Buzz Books
Romanul Crima din Orient Express de Agatha Christie este disponibil acum într-un nou format la Editura Litera, în colecția Buzz Books, anunțând cea mai recentă ecranizare a cărții, cu o distribuție de excepție: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Willem Dafoe și alți mari actori, în regia lui Kenneth Branagh. Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 24 noiembrie și este distribuit de Odeon Cineplex.
Prezentarea cărții: Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuţit şi doisprezece călători, toţi suspecţi. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecinţe tragice a avut un celebru caz de răpire şi ucidere a unui copil asupra familiei acestuia şi a altor apropiaţi. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?
Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. A scris 80 de romane polițiste și colecţii de povestiri, precum și 19 piese de teatru (dintre care Cursa de șoareci este cea mai longevivă din istorie) și șase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste de la Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
În colecția de ficțiune de la Editura Litera sunt publicate cele mai cunoscute cărți ale Agathei Christie. Au apărut, în format hardcover: Ultimele cazuri ale lui Miss Marple, Cei patru mari, A treia fată, Elefanții nu uită niciodată, Crăciunul lui Poirot, Jocuri de oglinzi, Poarta Destinului, Întâlnire cu moartea, Răul sub soare, Parteneri contra crimei, N sau M?. În curs de apariție: Adversarul secret. Alte volume, în format de buzunar, cu copertă broșată, sunt disponibile individual sau la pachet.
Filmul: O călătorie luxoasă cu trenul prin Europa devine brusc scena uneia dintre cele mai misterioase, pline de suspans și palpitante anchete. În cea mai recentă ecranizare a celebrului roman semnat de cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, Agatha Christie, marele detectiv Hercule Poirot se află într-o cursă contra cronometru pentru a afla cine dintre cei treisprezece pasageri suspecți este asasinul, înainte ca acesta să lovească din nou.
Fanii suspansului creat de Agatha Christie vor putea vedea filmul în toate cinematografele din țară. Până atunci, trailerul oficial este disponibil aici.
Urmăriți conturile de Facebook Agatha Christie Fan Club România, Editura Litera și Odeon Film pentru mai multe noutăți despre carte și film.
Romanul Crima din Orient Express este disponibil acum online pe www.litera.ro și în librăriile din toată țara.