Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (30 aprilie – 6 mai 2018)

Știrile săptămânii: Cîştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom 2018, Iulian Bocai; Alina Mungiu Pippidi – Lansare de carte la Cluj-Napoca; 5 spectacole de teatru care merită văzute, în luna mai, la ARCUB; Premieră la Teatru³ – Trădări.Hamlet – un studiu Shakespeare; Dincolo de concurență: Trecerea la Oceanul Albastru, la Editura Publica; Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru Capcanele dietelor, de dr. Laura Ene.

Cîştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom 2018: Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai

Priţă Barsacu s-a născut şi creşte într-un sat de cîmpie de pe malul Oltului, în apropierea unei hidrocentrale, care deseori ia ca tribut vieţi omeneşti, transformîndu-le apoi în energie electrică.

Băiatul străbate lumea copilăriei lui împotriva curentului, candid şi curios, pasionat precoce de ştiinţele naturii, neasemănîndu-se cu nimeni, dar fiind nevoit să semene cu toţi. Trecerea sa meteorică prin viaţă e o aventură a cunoaşterii naturii umane, dar mai ales a lumii necuvîntătoarelor, de care se apropie cu pasiunea primilor naturalişti şi cu rigoarea naivă a taxonomistului amator.

„Bildungsnovella” lui Iulian Bocai este un caleidoscop al primei copilării într-o lume a lipsurilor, a cruzimii şi a violenţei, iar forţa ei stă în scriitura ironică şi în aceeaşi măsură plină de înţelegere, care nu lasă povestea să devină o simplă fabulă socială, ci face din ea o încercare de a salva de la uitare o lume anonimă, frumoasă şi sălbatică.

„Mă simt obligat să-i previn pe cititorii acestei povestiri că riscă să fie pe fond afectaţi emoţional, aşa cum mi s-a întîmplat şi mie. Oricît am fi de obişnuiţi deja cu atrocităţi de viaţă şi de limbaj (Céline, Bataille, Pynchon, Burroughs etc.), ceea ce se întîmplă în aceste cîteva zeci de pagini nu ne şochează mai puţin. Întîlnim aici o lume de jos (de foarte jos, sociologic vorbind), văzută de jos (adică dinăuntru, stilistic vorbind), o lume despre care ne e greu să credem că există în penuria, precaritatea şi brutalitatea ei de comportament şi de expresie – o lume pe care autorul ne-o aduce în faţă cu o nonşalanţă jucată, cu un fel de cinism inocent, modul său de a învălui (protector) evoluţia personajului principal. Talentul lui Iulian Bocai se vădeşte în fineţea observaţiei psihologice, în comentariul indirect liber care îngînă ironic gesturi şi replici, în morala implicită a acestei povestiri înfricoşătoare şi înduioşătoare în acelaşi timp.” (Mircea Martin)

Iulian Bocai (născut în 1986) este absolvent de Literatură universală şi comparată al Universităţii din Bucureşti. Între 2010 şi 2012 a făcut un masterat de Teoria literaturii la Facultatea de Litere şi începînd cu 2015 studiază pentru un doctorat în istorie intelectuală la aceeaşi facultate, unde a ţinut seminare de Teoria literaturii şi Poezie modernă. Din cînd în cînd, traduce din engleză, franceză şi germană. În rest, scrie ce-i trece prin cap şi vrea să facă din asta o ocupaţie permanentă.

Volumul Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai, va fi lansat în cadrul Tîrgului de Carte Bookfest 2018 (30 mai-3 iunie, Romexpo, București).

Cîștigătorului ediției 2017 a Concursului de Debut al Editurii Polirom este Alexandru Done, Downshifting.


Alina Mungiu Pippidi – Lansare de carte la Cluj-Napoca

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD)Rațiu Family Foundation (RFF)  șiAsociația “Ține de Noi”, în cooperare cu Societatea Academică din România (SAR)și Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), vă invită să participați în data de 10 mai 2018, ora 14.00 la lansarea cărții În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție? de Alina Mungiu-Pippidi.  Lansarea va avea loc la Facultatea de Științe Politice (str. Minerilor, nr.85), Sala T1. 

Întâlnirea va fi deschisă de Indrei Rațiu. Sunt invitați să vorbească despre carte prof. Gabriel Bădescu și Péter Eckstein-Kovács. În cadrul evenimentului va putea fi văzută o expoziție cu documente din Arhiva Rațiu, precum și fotografii inedite ale omului de stat.

Alina Mungiu-Pippidi a analizat două sute de țări contemporane, un mare număr de studii de caz istorice și șapte țări care au evoluat spre o bună guvernare în timpurile noastre (Estonia, Georgia, Chile, Uruguay, Botswana, Taiwan si Coreea de Sud) pentru a răspunde la două întrebări: De ce unele societăți reușesc să controleze corupția astfel ca aceasta să fie doar o excepție, pe când alte societăți rămân sistematic corupte? Cine a reușit să evolueze de la o societate coruptă sistematic la una transparentă și responsabilă, și cum poate fi emulat acest exemplu.

Despre Autor:
Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, este o personalitate academică recunoscută peste hotare, cu peste 2.000 de citări academice, dar şi activist din anul 1989 al societăţii civile din România, iniţiatoare a Contractului cu România şi a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliţiei pentru un Parlament Curat (2004) şi fondatoare a României Curate (2010). În paralel a dezvoltat o carieră academică, fiind în prezent profesor de studii de democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, unde conduce ERCAS, centru de cercetare dedicat bunei guvernări, fiind frecvent invitată să conferenţieze la universităţi ca Harvard, Oxford, Stanford şi LSE. Este preşedinte fondator alSocietăţii Academice din Romania şi consultant pentru mai multe instituţii şi guverne europene (Olanda, Suedia, Austria), precum şi pentru Banca Mondială, NATO şi FMI. Printre cele mai importante cărţi ale sale se numără: A Tale of Two Villages (CEU Press, 2010), Ottomans into Europeans (cu Wim van Meurs, Columbia University Press, 2010) şi Românii după ’89 (Editura Humanitas, 1995). La Editura Polirom au apărut, între altele: Doctrine politice. Concepte universale şi realităţi româneşti (1998), Introducere în politologie. Manual opţional pentru liceu(2000), Secera şi buldozerul. Scorniceşti şi Nucşoara. Mecanisme de aservire a ţăranului român (cu Gerard Althabe, 2002), De ce nu iau românii premiul Nobel(2012, 2014) şi Tranziţia. Primii 25 de ani (cu Vartan Arachelian, 2014).


5 spectacole de teatru care merită văzute, în luna mai, la ARCUB

Luna mai se anunță a fi una promițătoare în materie de teatru. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti vine în întâmpinarea publicului bucureștean cu o serie de recomandări în ceea ce privește programul spectacolelor de teatru din stagiunea curentă.

Pornind de la comedii romantice și ajungând până la producții artistice ce abordează subiecte contemporane sau dialoguri actuale provocatoare, în distribuțiile cărora se regăsesc nume consacrate ale teatrului românesc dar și numeroși actori profesioniști tineri, iubitorii de teatru sunt invitați să vizioneze unul dintre spectacolele programate, în această lună, la Sala Mare ARCUB (str.Lipscani nr.84-90).

BUCUREȘTI.INSTALAȚIE UMANĂ

4 mai | ora 20.00 | Sala Mare, ARCUB

Primul proiect în București al regizorului sibian Radu-Alexandru Nica, ”București.Instalație umană” este o creație colectivă, o întâlnire din mai multe zone ale artei contemporane. „Nouă excelenți actori, bine coordonați de Radu-Alexandru Nica (regie) și Florin Fieroiu (coregrafie), re-creează orașul în care locuiesc, povestind episoade personale, ironizând mode și tendințe sociale, developând judecăți.” (Scena 9, Mihai Brezeanu)

Spiritul acestui oraș, cu contrastele lui, cu energia lui adesea debordantă, cu umorul său, dar și cu candoarea și frumusețea lui surprinzătoare, este punctul de pornire al unui spectacol de teatru. Un spectacol sincretic, care îmbină dansul, muzica, arta plastică și video, teatrul, performance-ul într-un mixaj original, care reprezintă oglinda fidelă și democratică a întâlnirii dintre mai mulți artiști.

 Selectat printre cele mai bune 53 de spectacole de teatru din țară în cadrul ediției FNT 2017,  ”București.Instalație umană” s-a jucat pe scena Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost inclus în ediția Festivalului LIKE CNDB de anul trecut și a făcut parte din programul UNDERCLOUD 2016.

SCHNEIDER ȘI SCHUSTER

6 mai | ora 20:00 | Sala Mare, ARCUB

Cu: Mihai Călin și Richard Bovnoczki

Autor: Joshua Sobol

Regia și ilustrația muzicală: Lucian Pavel

Dacă doriți să petreceți o seară excepțională  în care să vă amintiți de nedreptățile istoriei, dar în care să râdeți pe săturate, vă recomandăm să vizionați Schneider și Schuster, în regia lui Lucian Pavel, un spectacol de teatru încântător despre arta actorului, înțesat cu momente pline de umor.

Actorii Richard Bovnoczki și Mihai Călin sunt protagoniștii comediei Schneider și Schuster, scrisă în 1993 de Joshua Sobol și jucată cu succes în teatre din Elveția, Germania și Suedia. Plină de farse și povestită cu detașare, spectacolul de teatru  Schneider și Schuster povestește soarta a doi actori evrei din Polonia ce trăiesc transformările istoriei tragice din secolul trecut.

ARTISTS TALK

 8 și 11 mai | ora 20:00 | Sala Mare, ARCUB

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir

Un spectacol inedit de teatru documentar, care vorbește despre rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează, Artists Talk a reprezentat anul trecut România la Festivalul de teatru de la Liège, a fost nominalizat la premiile UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru contemporan și a intrat în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru.

Spectacolul se joacă în limba română, în limba engleză și în limba franceză. Pentru toate scenele există supratitrare în română și în engleză.

OBSESII

13 mai | ora 19:00 | Sala Mare, ARCUB

Un spectacol de Claudiu Sfirschi-Lăudat

După texte de Margarita Karapanou

Regia: Yannis Paraskevopoulos

Cu: Cerasela Iosifescu

Actrița Cerasela Iosifescu, aflată la a patra colaborare cu regizorul grec Yannis Paraskevopoulos, trece natural de la un registru la altul, conturând personajul Lorei, deopotrivă sensibil și puternic, copilăros și înfricoșat, atrăgător și distant.

În one-woman show-ul ”OBSESII”, Lora, reflectă trăirile reale încercate de scriitoare, fiind condusă de autorul textului în fața spectatorului român pentru a povesti experiența unei lumi înfricoșătoare, bântuită de spectrul unei boli oarbe, care nu își alege victimele. Trăiește fiecare sentiment la intensitatea maximă. Luptă cu depresia și nu se lasă învinsă. Are mult umor, uneori cam cinic, dar el o ajută să meargă mai departe.

IDOLUL ȘI ION ANAPODA

 18 și 23 mai | ora 19:00 | Sala Mare, ARCUB

Un spectacol de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizorii Mariana Cămărășan și Toma Dănilă.

Cu: Oana Pellea, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Cristina Casian, Istvan Teglas.

Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Protagoniștii spectacolului îi vor purta pe spectatori într-o călătorie în timp și vor da viață unor personaje ce trăiesc relații marcate de pasiunea dezlănțuită și plină de contradicții din anii frumoși ai vremurilor de odinioară. Idolul și Ion Anapoda este o producție dramaturgică al cărei text păstrează atmosfera boemă a epocii interbelice.

ANAPODA… un joc de-a teatrul, un joc de-a iubirea, un joc de-a viața – toate în amintirea unei doamne minunate care s-a îndrăgostit cândva de un bărbat prea tânăr, prea gentil, prea vorbăreț… un om total, dar total ANAPODA.

Oana Pellea este Stavăroaia – o doamnă plină de viață. Richard Bovnoczki este Ion – un om anapoda, Florina Gleznea, Frusinel – idolul din vis, Cristina Casian, Mioara – o fată frumoasă, dar proastă și Istvan Teglas, Valter – un băiat tânăr și deștept.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete ARCUB, în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVEL CENTER, BiletFan – stația de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta și online pe www.arcub.ro/bilete-online și www.bilet.ro. Prețurile biletelor variază în funcție de spectacol și de categoria de loc, între 25 lei și 50 lei. Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).  

Mai multe detalii despre programul stagiunii teatrale ARCUB sunt disponibile pe www.arcub.ro.

Stagiunea de teatru este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.


Premieră la Teatru³ – Trădări.Hamlet – un studiu Shakespeare

 Trădări. Hamlet – un studiu Shakespeare

  După recenta premieră „Astă-seară se improvizează” de Pirandello, regizorul Ovidiu Lazăr propune publicului o provocatoare întâlnire cu Shakespeare, sub semnul marilor trădări:

Trădări. Hamlet

un studiu Shakespeare

la Teatru³, pe 6 mai, de la ora 19:00 

cu:

Georgeta Burdujan

Petru Ciubotaru

Daniel Busuioc

Andrei Sava

Un spectacol de Ovidiu Lazăr

asistent regie: Alice Moisă

light design: Ioan Ursulescu

video mapping: Constantin Dimitriu, Mădălin Nicolae Ionel

sound design: Adrian Păduraru

   Premiera spectacolului lui Ovidiu Lazăr are loc în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiovala doar câteva zile după ce s-au împlinit 454 ani de la nașterea marelui dramaturg englez și 402 ani de la moartea sa.

 „Suntem suma 
trădărilor pe care le-am făcut.
Care ni s-au făcut.
Sau la care am participat.
Ele au lăsat în noi sechele,
mai mult sau mai puțin vizibile,
care ne fac vulnerabili
la orice fel de contact cu ceilalți.
Şi trăim ca atare.” (Ovidiu Lazăr)

Următoarea reprezentație este programată pe 8 mai, ora 19:00, la Teatru³. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și pe eventim.ro.


În 2005, profesorii Chan Kim și Renée Mauborgne au schimbat definitiv peisajul afacerilor internaționale cu Strategia oceanului albastru, care avea să ocupe poziția de bestseller internațional pentru mai bine de 100 de săptămâni și să dea naștere unei mișcări dinamice. Acum, după alți zece ani de cercetări intensive, Kim și Mauborgne sunt gata să schimbe din nou cursul conversației:

Trecerea la oceanul albastru ia principiile inovatoare din prima lor lucrare și oferă un plan inteligent și sistematic pentru a ajuta orice organizație să treacă din oceanele roșii, aglomerate de concurență, în oceanele albastre, cu spațiu de piață și creștere explozivă.

Cu o abordare în cinci pași, volumul de față își propune să ajute găsirea punctului de pornire potrivit pentru a reimagina granițele piețelor, pentru a crea echipa potrivită, pentru a dezvolta și pentru a alege o strategie de trecere la oceanul albastru. O lectură esențială pentru lideri, manageri, antreprenori sau orice alte persoane care doresc să construiască un viitor strălucitor pentru companiile în care activează.

Kim Chan și Renée Mauborgne sunt profesori de strategie la INSEAD și directori ai Institutului pentru Strategia Oceanului Albastru INSEAD. Autorii celei mai importante și mai emblematice cărți de strategie scrise vreodată, Kim și Mauborgne au fost incluși pe lista Thinkers 50 între primii trei specialiști în management din lume, sunt bursieri ai Forumului Economic Mondial și fondatorii Blue Ocean Global Network.


Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru Capcanele dietelor, de dr. Laura Ene

Volumul Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?, semnat de dr. Laura Ene, poate fi comandat în avans cu o reducere de 34%, la prețul special de 19,90 lei. Comenzile care depășesc 50 de lei beneficiază de transport gratuit prin poștă sau prin curier. Această ofertă este valabilă exclusiv în perioada campaniei, în librăriile online www.all.ro și www.medlibris.ro. Livrarea se va face începând cu data de 25 mai 2018, iar toate exemplarele vor avea autograful autoarei.

Dietele-minune sunt ca tendințele sezoniere în modă, pe când stilul rămâne pentru totdeauna

Acest ghid practic de bună purtare cu corpul și cu emoțiile lor îi va ajuta pe cititori nu numai să facă pace cu cântarul, ci să se elibereze definitiv de foame și de frustrare. În plus, vor descoperi cum să își satisfacă toate poftele, într-un mod inteligent și sănătos. Aceasta este replica pe care o aud întotdeauna pacienții care trec pragul cabinetului medical al dr. Laurei Ene, în căutarea unei cure de slăbire salvatoare: „Spune-mi ce îți place să mănânci și eu te ajut să îți construiești o dietă adecvată, pornind de la preferințele tale alimentare”. Scăderea durabilă în greutate nu se produce decât atunci când vrei să schimbi cu adevărat ceva în stilul tău de viață, nu doar când ții o dietă pentru 2-3 zile, o săptămână, nici chiar pentru o lună sau mai multe.

Cartea este concepută ca o călătorie antrenantă printre informații-cheie, strategii de slăbit și menținere care funcționează cu adevărat, exerciții și teme practice, plus o multitudine de trucuri și secrete din lumea nutriționiștilor. Se adresează deopotrivă și celor care nu au probleme cu greutatea în exces, dar se străduiesc să se mențină în forma actuală. Cei care au atins numărul optim de kilograme, dar nu sunt mulțumiți de energia cu care întâmpină fiecare zi, vor găsi motivația să apese butonul Restart și să își regăsească vitalitatea. Cititorii vor observa că relația bună cu propriul corpul, cu emoțiile și cu gândurile este unul dintre laitmotivele acestei cărți, care are astfel toate șansele să le devină o prietenă de nădejde.

Dr. Laura Ene: carte de vizită

De 15 ani, Laura Ene este medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, timp în care a ajutat peste 10.000 de pacienți să învețe să mănânce sănătos, să-și schimbe stilul de viață, să slăbească și să se mențină în forma dorită. În sfârșit, acum cititorii se pot bucura că a ales să le împărtășească  experiența ei și cazurile pe care le-a întâlnit în cabinetul medical. La rândul ei, Laura s-a confruntat cu problema kilogramelor în plus, pe care a reușit să o depășească pentru totdeauna. Nu se sfiește să vorbească deschis despre această luptă personală; de fapt, toate poveștile din carte sunt ale unor persoane reale, oameni care, alături de ea, au făcut pasul decisiv spre o viață fără restricții, bazată pe alegeri inteligente.

 

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 11 – 13 noiembrie 2011

Delia Marc

Recapitulare Tudum: Wednesday are premiera pe 23 noiembrie + cele mai proaspete noutăți

Jovi Ene

Interpretări ale realității #2

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult