Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (20 – 26 august 2018)

Știrile săptămânii: O lectură obligatorie: Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea, Editura Nemira; Noutate editoriala: Disciplina cu dragoste si limite de Jerry Wyckoff & Barbara Unell, Editura Herald; Make yourself heard!, proiect finanțat prin Erasmus+ a ajuns la final; Târgul pentru școală Excelsior Iași; „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, un bestseller suedez al tuturor timpurilor, Editura Cartea Copiilor; O noua editie: Istoria dogmei – introducere in doctrinele crestine fundamentale de Adolf von Harnack; La Castelul Miclăușeni ne întoarcem împreună în timp, într-o nouă „Călătorie la 1900”; Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței: eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare la Memorialul Gherla.

O lectură obligatorie: Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea

Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea, de Rachel Ignotovsky apare la editura Nemira

Bestseller New York Times, Femei în știință de Rachel Ignotofsky apare la editura Nemira la începutul lunii septembrie. 

Carte educativă, minunat scrisă și ilustrată de Rachel Ignotofsky, Femei în știință aduce în prim-plan contribuțiile a 50 de femei notabile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), din Antichitate și până azi. Acest volum, plin de ilustrații unice și fascinante, conține și infografice pe teme importante precum echipamentul de laborator, procentul femeilor care lucrează în domeniile STEM și un glosar științific ilustrat.

Portretele acestor deschizătoare de drumuri cuprind figuri binecunoscute, precum primatologa Jane Goodall sau pioniere mai puțin cunoscute, precum Katherine Johnson, fiziciană și matematiciană de culoare care a calculat traiectoria misiunii Apollo 11 pe Lună.

Printre portretele celor 50 de femei temerare care au schimbat lumea: Lilian Gilbreth, Alice Ball, Gerty Cori, Grace Hopper, Marie Curie, Jane Cooke Wright, Rosalind Franklin, Rosalyn Yalow, Esther Lederberg ș.a.

Femei în știință prezintă realizările femeilor cutezătoare care au deschis calea pentru generațiile următoare de specialiste în inginerie, biologie, matematică, medicină, astronautică, fizică și altele!

Femei în știință surprinde bucuria din spatele atâtor descoperiri fundamentale, sărbătorind în același timp viețile extraordinare ale femeilor care le-au făcut.“

Rachel Swaby, autoarea cărții Headstrong: 52 Women Who Changed Science—and the World

„Mi-aș dori să am o fetiță ca să îi dau cartea asta. Rachel Ignotofsky le oferă tinerelor femei curajul și încrederea să urmeze căile palpitante deschise de aceste deschizătoare de drumuri.“

Eileen Pollack, autoarea cărții The Only Woman in the Room: Why Science Is Still a Boys’ Club

„Cea mai bună carte de știință a anului.“ BrainPickings

Este dovedit științific: femeile sunt tari!

Rachel Ignotofsky a crescut în New Jersey cu un regim sănătos de desene animate și budincă. A absolvit cu onoruri programul de design grafic al Școlii de Arte Tyler, în 2011. Acum trăiește în minunatul Kansas, Missouri, unde își petrece toată ziua desenând și învățând tot ce poate. A făcut o pasiune din transformarea unei cantități mari de informație în ceva distractiv și accesibil și s-a dedicat realizării unor opere de artă educative.

Rachel se lasă inspirată de istorie și știință și crede că ilustrațiile sunt instrumente de mare impact, ce pot face învățarea incitantă. Își folosește creațiile ca să ducă mai departe mesajul despre educație, alfabetizarea științifică și puterea femeilor. Speră ca această carte să inspire fetele și tinerele să-și urmeze visele și pasiunile.

Aceasta este prima carte a lui Rachel și intenționează să mai scrie multe în viitor. Ca să vezi mai multe creații educative ale lui Rachel și să afli mai multe despre ea, intră pe www.rachelignotovskydesign.com.


Noutate editoriala: Disciplina cu dragoste si limite de Jerry Wyckoff & Barbara Unell

Parintii vor afla in editia revizuita a bestsellerului de fata solutii pretioase si utile cu privire la cele mai frecvente 43 de probleme comportamentale ale copilariei, cum ar fi: accesele de furie, comportamentul agresiv, incapatanarea, hiperactivitatea, dependenta de ecran, raspunsul obraznic, gelozia, refuzul de a imparti cu altii s.a.m.d. 

In locul folosirii violentei verbale si fizice, care afecteaza negativ sistemele nervos, cardiovascular, imunitar si metabolic ale copilului, sunt propuse strategii de solutionare ale problemelor bazate pe echilibrul dintre exprimarea dragostei si impunerea ferma a unor limite.

Fiecare capitol include:
– o descriere a „simptomelor”, cauzelor, precum si o abordare generala a actiunii parentale
– masuri preventive pentru evitarea problemei
– solutii practice pentru fiecare abatere comportamentala
– exemple de situatii in care parintii au reusit sa se descurce cu success, urmând sfaturile din aceasta carte

O unealta redutabila, care poate ajuta pe oricine citeste sa creeze un viitor in care copiii cresc ca adulti grijulii, cu caracter si responsabili.

– Peter Yarrow de la Peter, Paul si Mary; co-fondator al Operation Respect

Barbara C. Unell este mama, antreprenor social, jurnalist si instructor pentru parinti de peste 30 de ani, autorul a mai multor carti despre parentaj si sanatate. A reusit sa reuneasca educatori, lideri ai comunitatii si parinti, in proiectele educationale Kindness Is Contagious… Catch It si Uncle Dan’s Report Card, care s-au desfasurat in districtele scolare din Kansas. A avut, de asemenea, mai multe aparitii in presa locala si nationala: Oprah, NBC Nightly News, Good Morning America, Today, NPR, USA Today, Parents, and the New York Times. Este co-fondatorul Centrului de Educatie pentru Familie Brenner, dedicat predarii și construirii de abilități în vederea sustinerii unui parentaj bazat pe cercetări și dovezi, ce reduce riscul unor experiente potrivnice in copilarie.


Make yourself heard!, proiect finanțat prin Erasmus+ a ajuns la final

Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională a desfășurat în perioada 20 decembrie 2017 – 19 august 2018 proiectul Make yourself heard!, finanțat prin programul Erasmus+. În cadrul acestuia, timp de o săptămână, în perioada 9-15 iulie 2018, 32 de tineri din România, Spania, Grecia și Belarus au participat la o serie de ateliere și sesiuni de lucru prin care și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și relaționare.

Participanții au avut ocazia de a interacționa cu alți tineri de vârsta lor din alte țări europene, au învățat cum să vorbească în public, au descoperit câteva dintre secretele rețelelor de socializare și au învățat cum să comunice cu presa, dar și cum să realizeze o serie de materiale de PR.

Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+, proiecte de mobilitate — acțiunea cheie 1, domeniul tineret.

***

Declarații ale participanților, traduse și adaptate de membrii CDPP:

Proiectul „Make Yourself Heard” a fost pentru mine o respirație educațională după o lungă și grea „iarnă”. Râsete, amintiri și aventuri, organizate de cea mai bună echipă și implementate de voluntari excelenți! Abia aștept partea a II-a în vara anului 2019!, Maria Papavasileiou, Greece

Din punctul meu de vedere a fost o experiență extraordinară, iau cu mine amintiri plăcute din România. Vă mulțumesc că m-ați ales pentru ca să pot trăi una din cele mai bune experiențe din viața mea! Cindy Laura Polanco Castillo, Spania

Pentru mine, participarea la acest proiect a fost de neuitat. Într-un timp foarte scurt am devenit o mare familie. Am învățat lucruri noi, mi-am perfecționat engleza și mi-am făcut o mulțime de prieteni. Multe mulțumiri organizatorilor pentru acest proiect, Siarhei Melyanets, Belarus

Proiectul „Make yourself heard” a fost pentru mine o experiență foarte faină din toate punctele de vedere. O experiență ca asta te învață să te cunoști pe tine mai bine, dar și pe ceilalți. Participanții au fost foarte faini, deschisi, ne-am distrat și am învățat împreună,  Mihai Ivan, România


Târgul pentru școală Excelsior Iași

Librăriile SEDCOM LIBRIS Iaşi vă prezintă Târgul pentru Școală EXCELSIOR, ediţia a V-a aniversară, platforma ideală de unde se pot face, confortabil, relaxat şi informat, toate cumpărăturile pentru noul an şcolar: ghiozdane, rechizite, manuale și bibliografie școlară, seturi creative și mii de articole folositoare, papetărie de calitate și cărți minunate pentru copii, profesori și părinți.

EXCELSIOR se desfășoară în incinta Palas Mall Iaşi, în Atrium, nivel 0, zilnic de la ora 10.00 la ora 22.00, de pe 22 august până pe 16 septembrie 2018, şi va reuni, și anul acesta, sub trinomul calitate – diversitate – celebritate, zeci de branduri îndrăgite de papetărie și birotică, precum şi mii de cărți de la cele mai apreciate edituri de profil din România, în total peste 50.000 de articole diverse (produse de papetărie și cărți) la preţuri atractive.

EXCELSIOR prezintă o selecție cu bun gust de rechizite, cele mai dorite instrumente de scris, diverse materiale pentru colorat şi desenat, produse speciale pentru activităţile artistice, genţi şi ghiozdane, materiale didactice pentru lucru acasă şi în laboratoarele şcolare, hărţi şi globuri pământeşti, mii de jocuri şi jucării, manuale şi caiete şcolare, atlase, culegeri şi teste pentru examenele finale, dicţionare, cărţi cu lecturi esenţiale din bibliografia şcolară, lucrări de metodică şi psihopedagogie şcolară, enciclopedii uluitoare şi sute de cărţi de cultură generală, toate lucrurile frumoase şi folositoare începutului de an școlar.

De pe 22 august până pe 16 septembrie 2018, Târgul pentru Școală EXCELSIOR vă așteaptă cu zeci de branduri de papetărie, birotică şi cărți de la cele mai mari edituri de profil din România, după cum urmează: Adel, Amos, Apli, Aquila, Carioca, Castorland, Centropen, Color Art, Daco, Ecada, Esselte, Faber Castell, Fiorello, Frixion, Herlitz, Keyroad, Koh-I Noor, Inoxcrom, Kores, Milan, Noki, Noriel, PaperMate, Parker, Pelikan, Pigna, Pilot, Rotring, Schneider, Scrikss, Sedcom Libris, Sharpie, Sheaffer, St. Majewski, Tombow, Uni-ball, Toy Color, Editura Aramis, Grupul Editorial Corint, Editura Polirom, Editura Nomina, Editura All, Editura Paralela 45, Editura Niculescu, Editura Humanitas, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Girasol, Editura Diana, Grupul Editorial RAO, Grupul Editorial ART, Editura Carminis, Editura Sigma, Editura Linghea, Alpha Group – TipoTaida. Editură și Tipografie, Editura Aquila, Delta Cart Educational, Didactica Publishing House, Editura Adenium, Editura Euristica, Editura Sedcom Libris, Editura CD Press, Editura Ars Libri, Editura Cartex, Editura VOX, Editura Eduard, Editura Agora, Editura Carta Atlas, Cartographia R, Editura Gama, Editura Hera, Editura General TehnoArt, Editura Trend New Communication, Intuitext, Editura Dorința, Editura Steaua Nordului, Unicart, Astro, Editura Național, Editura Regis, Editura Flamingo, Editura Supergraph etc.

În plus, EXCELSIOR a pregătit și o ofertă comercială importantă care presupune o reducere de 10 % la întreg coșul de cumpărături, indiferent de valoarea acestuia, dacă în conținutul acestuia este inclus și un ghiozdan.

În paralel, EXCELSIOR dezvoltă săptămânal o AGENDĂ cu activități dedicate copiilor cu vârste cuprinse între
3 și 18 ani: piese de teatru, spectacole, ateliere, cursuri, jocuri, lecturi din cărțile copilăriei, concursuri de cultură generală, diverse activităţi culturale, educative şi distractive, lansări de cărţi pentru copii, prezentări de produse de papetărie, cursuri şi meditaţii, dar şi multe alte surprize.

Alegem EXCELSIOR, pentru că:

  • EXCELSIOR reprezintă startul cel mai bun și, în același timp, inspirat pentru un nou început de an şcolar. Transformă totul prin optimism, energie pozitivă, profesionalism, dinamism, încredere în forţele proprii, în succesul personal și colectiv, precum şi în viaţă!
  • EXCELSIOR te determină să înveţi de plăcere şi să fii mereu cel mai bun!
  • EXCELSIOR adună într-un singur loc tot ce ai nevoie pentru cea mai bună formă de organizare a tuturor materialelor didactice necesare pentru noul an şcolar și pentru toate nivelurile din sistemul de învăţământ.

Acest lucru se dovedește eficient pentru toţi clienţii EXCELSIOR, oferind o abordare modernă şi o viziune complexă asupra a ceea ce înseamnă actuala industrie a materialelor didactice şi a rechizitelor şcolare.

Mai multe informaţii găsiți pe

https://www.facebook.com/targulpentruscoalaexcelsior


„Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, un bestseller suedez al tuturor timpurilor

Editura Cartea Copiilor lansează „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, carte scrisă şi ilustrată de Elsa Beskow (1874—1953), unul dintre clasicii literaturii suedeze pentru copii. Cartea, care i-a adus faima scriitoarei scandinave, a fost tradusă în premieră în limba română de Cartea Copiilor.

Caldă și senină ca o zi de vară, această poveste ne aduce aminte de cât de important este să le arătăm mereu celor dragi că îi iubim. Într-o zi, Peter porneşte la drum, sperând să adune afine și merișoare pentru ziua mamei lui. Caută în lung și-n lat, dar bietul băiat nu găseşte nicio boabă. Până la urmă, se trânteşte istovit pe o buturugă şi puțin îi mai lipseşte să înceapă să plângă. Însă pădurea este fermecată, iar un pitic cu o barbă de-un cot îi sare în ajutor.

Datorită cărţii „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, lansată în 1901, renumele Elsei Beskow a crescut atât în Suedia, cât şi la nivel internaţional. În 1903, aceasta a fost prima sa carte tradusă în altă limbă – în limba germană. De atunci, cărțile ilustrate ale Elsei Beskow au devenit extrem de populare și au fost traduse în 14 limbi, printre care engleză, franceză, olandeză, arabă, japoneză și coreeană.

Elsa Beskow este autoarea cărţilor cu care au crescut, de mai bine de 100 de ani, generații întregi de copii din Suedia. A locuit în apropiere de Stockholm, într-o casă veche din lemn, înconjurată de o grădină uriașă și la câțiva pași de pădure. Propria viață, locurile în care a trăit și familia i-au fost mereu sursă de inspirație. Cei şase fii ai ei au devenit modele pentru portretele de copii, iar ea a creat câte o carte ilustrată pentru fiecare dintre ei.

Cărțile sale combină în mod natural realitatea cu imaginația: copiii întâlnesc zâne, elfi și troli, animalele vorbesc, totul într-o atmosferă senină care transcende timpul și spațiul. Stilul ilustrațiilor sale a dominat cărțile pentru copii din literatura suedeză timp de o jumătate de secol și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți artiști. Ea a ilustrat, de asemenea, abecedarele și cărțile de cântece ale școlilor suedeze. În 1952, Elsa Beskow a fost răsplătită în Suedia cu premiul Nils Holgersson Plaque pentru întreaga activitate.

„Aventurile lui Peter în Țara Afinelor” continuă seria de autor Elsa Beskow de la Cartea Copiilor, care mai include titlurile „Copiii pădurii” (carte publicată pentru prima dată în 1910), „Hainele noi ale lui Pelle” (1912) şi „Oul soarelui” (1932). Editura a tradus şi alţi autori suedezi de renume, printre care Astrid Lindgren, creatoarea lui Pippi Şoseţica, şi scriitoarele contemporane Lotta Geffenblad şi Åsa Lind. De altfel, Cartea Copiilor îşi propune să traducă cât mai multe titluri din literaturi mai puţin cunoscute copiilor de la noi, cum ar fi cea suedeză, finlandeză sau japoneză.

Cartea „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor” este recomandată copiilor între 3 şi 8 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 33 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „Citeşte-i iepuraşului tău” de Rosemary Wells.

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 11 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii. De la început, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizătoare de drum prin inițiativa curajoasă de a publica pentru prima dată în limba română unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universală pentru copii. Cartea Copiilor a oferit micilor cititori, în premieră, operele unora dintre cei mai buni scriitori: Astrid Lindgren, Eric Carle, Dick Bruna, Roger Duvoisin, Arnold Lobel, Julia Donaldson, Elsa Beskow și mulți alții.

Prin alegerea cu grijă a titlurilor, autorilor și ilustratorilor, Cartea Copiilor încurajează lectura de la o vârstă fragedă, educarea gustului literar și construirea unei culturi vizuale complexe, alături de stimularea creativității și a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. Mai multe detalii despre cărțile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.


O noua editie: Istoria dogmei – introducere in doctrinele crestine fundamentale de Adolf von Harnack

In Istoria dogmei – Introducere in doctrinele crestine fundamentale, Adolf von Harnack defineste conceptul de dogma, analizeaza modul in care dogma a fost initial folosita de biserica pentru a se apara de erezii, dar si modul in care crezul filozofic s-a substituit cu timpul vietii religioase autentice.

Capodopera lui Harnack, Istoria Dogmei (Lehrbuch der Dogmengeschichte), a aparut pentru prima oara intre anii 1886 si 1890, fiind tradusa la scurta vreme in mai multe limbi. Cele sapte volume prin care se arata cum o credinta vie s-a inchistat in niste formule ecleziastice rigide se adresau unui public laic instruit, care avea totusi nevoie de un rezumat pe masura pentru a parcurge cu succes multitudinea de informatii si idei expuse in opera marelui teolog german.

Din aceasta nevoie a aparut volumul Istoria dogmei – Introducere in doctrinele crestine fundamentale, care satisface toate criteriile unei lucrari fundamentale, putand face parte din acea biblioteca selecta a istoriilor importante, care schimba viziuni si dezvaluie noi puncte de observatie asupra lumii. Cum Harnack insusi spunea, „istoria dogmei, expunand originea si evolutia dogmei, ofera cele mai bune mijloace de a elibera Biserica de crestinismul dogmatic si de a grabi inevitabilul proces de emancipare inceput odata cu Augustin”.

Adolph von Harnack s-a nascut in orasul Dorpat (astazi Tartu, in Estonia) in anul 1851. In lucrari ca Istoria dogmei (1886-89) si Istoria literaturii crestine antice (1893-1904), a cautat sa demonstreze faptul ca relevanta crestinismului pentru lumea moderna nu rezida in dogma, ci in intelegerea religiei ca proces istoric.

Licentiat al universitatii din Leipzig, in 1874 a inceput sa sustina o serie de conferinte pe teme precum gnosticismul si Apocalipsele, atragand atentia asupra sa. Doi ani mai tarziu era numit profesor si incepea, impreuna cu Oscar Leopold von Gebhardt si Theodor Zahn, lucrul la o editie a scrierilor apostolice – Patrum apostolicorum opera, deschizand astfel o lunga lista de scrieri teologice si o prodigioasa cariera universitara.

Harnack a fost unul dintre cei mai prolifici si mai activi dintre teologii moderni, o intreaga generatie de profesori si pastori trecand prin seminarul sau si transmitandu-i ideile si metodele in intreaga Germanie si chiar mai departe. Ideile care il deosebesc pe Harnack de alti teoreticieni sunt rigoarea absoluta in cercetarea istoriei bisericii si a Noului Testament, neincrederea lui in speculatiile teologice, interesul pentru crestinism ca experienta practica, si nu ca sistem teologic. Harnack s-a retras din pozitia ocupata la Universitatea din Berlin in 1921 si a murit in iunie 1930.


La Castelul Miclăușeni ne întoarcem împreună în timp, într-o nouă „Călătorie la 1900”

Castelul Miclăușeni își deschide porțile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare. Evenimentul „Călătorie la 1900”, care își propune o întoarcere în ambianța specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de-a cincea ediție și va fi organizat în primul sfârșit de săptămână al lui septembrie.

Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 1 septembrie 2018, la ora 10.30, conform următorului program:

  • „Alexandru Ioan Cuza, deschizător de drum pentru întregirea nației române”, prezintă Radu Tudorel, Președinte al Asociației Române pentru Cultură, Artă, Dezvoltare și Educație Piatra Neamț, Vicepreședinte al Societății Scriitorilor din Județul Neamț;
  • prezentare de carte: „Stârcea. O familie cu blazon din fostul Județ Roman”, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2018; prezintă autorul, Ovidiu Leonte, de la Asociația Cultural Științifică Urbana, Roman;
  • recital susținut de mezzosoprana Ionela Mardare și pianistul Ștefan Buzdugan, Roman;
  • prezentare expoziția de acuarelă Luisa Calabrese.

Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita Castelul Miclăușeni, unde au fost amenajate mai multe expoziții:

  • reconstituirea unei camere de spital de campanie;
  • expoziție de tablouri în acuarelă pictate de artista Luisa Calabrese;
  • expoziție de obiecte de epocă din colecția particulară Alexandru Cramer.

Sâmbătă, 1 Septembrie, tururile ghidate vor începe la orele: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, duminică, 2 Septembrie, la orele: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.

Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, ateliere pentru copii și adulți (Fotografie de epocă, Vals, Bune maniere pentru copii, Decorațiuni în tehnica decupajului, „Mofturi cu dichis”, Pictură pe ceramică, Tir cu arcul, Face painting, Modelaj din baloane), târg de antichități, mașini de epocă, parada costumelor, bucate de odinioară, degustare de vinuri și alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentație specifică belle epoque de la punctul special amenajat în Castel.

De asemenea, în seara zilei de 1 Septembrie va avea loc Balul Centenarului, eveniment cu dress code în care vom recrea eleganța și bunele maniere ale românilor de acum 100 de ani. Meniul ales evocă Dineul oferit la Palatul Regal în data de 21 Noiembrie 1920.

Castelul Miclăușeni este unul dintre cele mai romantice castele din România și, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice și ale autorităților comuniste. Mesajul pe care organizatorii îl transmit prin animarea încăperilor care datează de la 1880 este „Împreună sprijinim restaurarea Castelului”.

Intrarea la evenimentul „Călătorie la 1900” se face pe baza unui bilet, în valoare de 30 lei și include vizitarea Castelului. Biletele vor putea fi cumpărate la intrarea în parcul Castelului. Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani vor beneficia de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani vor intra gratuit.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook Castelul Sturdza – Miclăușeni, contactați-ne la telefon: 0728 880 575 sau pe e-mail: castelulmiclauseni@gmail.com.


Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței: eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare la Memorialul Gherla

2 septembrie, 2018, ora 12.00

Gazdă: Memorialul Gherla – Dealul Cărămidăriei, Gherla, cimitirul anonim cu gropi comune al deținuților politici    

Producător: Nasui Collection & Gallery

Curator: Cosmin Nasui

Lucrare invitată: „View from Light” de Bogdan Rața, 2017, 260 x 60 x 80 cm, poliester, fibră, rășină sintetică, metal

Co-finanțat de: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc 

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, produs de Nasui Collection & Gallery și lansat în 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.

Pe 2 septembrie 2018 Nasui Collection & Gallery organizează la Memorialul Gherla un eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare pentru identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi.

Memorialul Gherla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc inițiază investigații arheologice preliminare privind moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost îngropate într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Gherla, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic.

Nasui Collection & Gallery organizează un eveniment expozițional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rața prin care onorează conceptual acest proiect de investigații. Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marchează specific, atât ca și conținut simbolic cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic.

Lucrarea, care reprezintă, în limbajul semnelor, afirmația „Dumnezeu este aici”, este gândită a avea impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât și adulților 40+ care au trăit diferitele perioade și aspecte ale regimului totalitar comunist. Fiind creată din materiale contemporane și pregătită a fi „în mișcare”, lucrarea s-a, „încărcat” simbolic și valoric la fiecare destinație, anterior fiind plasată temporar la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și la Parlamentul European din Bruxelles.

Reparațiile istorice referitoare la subiecte tensionate, ascunse sau ideologizate precum monarhie, comunism, holocaust s-au transferat și în zona de monumentalistică. La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 peisajul memorialistic al rezistenței anticomuniste în reprezentările culturii vizuale este încă ca un puzzle fragmentat în alcătuire. Abia odată cu condamnarea oficială a comunismului în Parlamentul României din 2006 putem vorbi de o consolidare a eforturilor de cercetare, documentare și publicare prin „Revoluția arhivelor. Accesul la sursele istoriei recente” 2011. Proiectul Monumente în mișcare a pornit de la nevoia contextului istoric postcomunist prezent de a dinamiza efortul de simbolizare și semnalizare a unor locuri foste spații de închisoare sau detenție și a unor evenimente ale istoriei recente.

Deși intens prezente în literatura memorialistică și cercetările și studiile istorice marea majoritate a spațiilor fizice ale fostelor închisori sunt greu accesibile, vizitabile sau deschise cu publicul. Acest fapt face ca ele să aibă o memorializare limitată la câțiva specialiști sau la cercurile apropiate ale foștilor deținuți politici.” (Cosmin Nasui, curator)

Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments în 2014, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secțiunea de proiect „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prin care a itinerat monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Memorialul Închisoarea Pitești, Piața Sfatului Brașov, Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea. De asemenea, proiectul a fost prezentat într-un loc simbolic pentru realitatea contemporană a României: Parlamentul European din Bruxelles.

///

Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (12 – 18 decembrie 2016)

Jovi Ene

Facem inimile să bată la unison, numai în Orășelul „O inimă de Broscuță”!

Jovi Ene

Cărți de psihologie practică și educație financiară în topul vânzărilor Curtea Veche Publishing din 2018

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult