Știrile săptămânii: Au început înscrierile pentru cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”; Profeția Final Frontier se împlinește: a patra ediție a singurului târg de carte SF & Fantasy; O nouă apariție la Editura Publica: Eu sunt Zlatan!; UNATC începe o nouă sesiune de cursuri Școala de Duminica.
Au început înscrierile pentru cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”
Pe 3 martie 2015 a debutat înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.
La cea de a patra ediție, intră în concurs produsele editoriale ale anului 2014. Sînt invitate să participe toate editurile care sînt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone, librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online întregistrate ca firme româneşti, plus platformele online dedicate promovării cărților.
Înscrierea proiectelor în competiție are loc în perioada 3-29 martie 2015, iar spectacolul de decernare a premiilor este plănuit pentru data de joi, 14 mai, începînd cu ora 18.00, evenimentul fiind înregistrat de TVR 1.
„Gala Industriei de Carte din România se dorește a fi un mesaj încurajator, pe o piață de carte, precum e cea autohtonă, confruntată cu dificultăți tot mai pronunțate. Ajuns la cea de a IV a ediţie, proiectul nostru sperăm să convingă definitiv, atît publicul larg dar mai ales profesioniştii cărţii, de utilitatea şi oportunitatea sa. Piaţa de carte românescă are nevoie de confirmarea valorii produselor sale şi, mai ales, de solidaritatea tuturor celor care contribuie la consolidarea ei.” (Organizatorii)
Din juriul celei de a IV-a ediții fac parte: MIRCEA VASILESCU (președinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, redactor-șef al săptămînalului Dilema Veche; SIMONA KESSLER – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; COSMIN CIOTLOŞ – critic literar (România literară), asistent dr. al Facultății de Litere a Universității din București; LUCA NICULESCU – unul dintre cei mai apreciați jurnaliști români de astăzi, redactor-șef al RFI România; OANA-VALENTINA SUCIU – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, membră a echipei ICR; VICTORIA PĂTRAȘCU – autoare de cărți pentru copii, foarte activă în promovarea lecturii în rîndul școlarilor, preocupată să susțină ilustrația de carte românească; CARMEN APETREI – lector univ. dr, director Departament Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Artă din București; CRISTINA FOARFĂ – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digital și TUDOR CREȚU – directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitor.
Calendarul care detaliază etapele jurizării, regulamentul, precum și orice alte informații despre ediția din acest an a Galei Industriei de Carte din România, pe galabundetipar.ro.
Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociația Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER) şi, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Co-producător: TVR 1. Sponsorul principal al evenimentului, la ediția din 2015, este Banca Transilvania.
Cocktailul din seara decernării premiilor este susținut de Sâmburești și Aqua Carpatica, iar materialele promoționale sînt asigurate de Printescu.
Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate.
Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.
Gala BUN DE TIPAR este un proiect care a debutat în forță și care a crescut spectaculos, ediția a III-a a Galei (2014) înregistrînd o creștere semnificativă față de ediția a II-a: cu 20% mai multe proiecte înscrise în competiție (peste 120 de instituții și peste 700 de proiecte; la ediția a III-a au fost acordate, în total, 23 de premianți și 6 mențiuni speciale, precum și 3 premii speciale).
Pentru informaţii suplimentare: Headsome Communication – office@headsome.ro; Oana Boca (0722.609.478); Ioana Gruenwald (0722.539.011).
Profeția Final Frontier se împlinește: a patra ediție a singurului târg de carte SF & Fantasy
Magii au prezis din vremuri de mult uitate, nici precogii nu s-au lăsat mai prejos, iar la final de martie profeția se împlinește: Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy îi strânge laolaltă, ca-ntr-o frăție, pe toți cei prinși în mrejele cărților fantastice.
Bookblog.ro a pregătit arena pe 28 și 29 martie, la Nexus Gamers Club (B-dul. Elisabeta nr. 37, vis-a-vis de Hotel Cișmigiu), pentru a patra întâlnire a fanilor și cititorilor virusați de science fiction.
Simți ce te așteaptă?
Vino să-ți întregești colecția de știință și magie cu cele mai noi cărți ale genului de la principalele edituri (Nemira, Paladin-Art, Herg Benet, Millenium Books, Tritonic).
Pune mâna pe comicsuri, figurine și board games de la Comics Shop, The Walking Dead, Red Goblin și 101 figurine.
Măsoară-ți imaginația alături de scriitorii vedetă ai ediției – Sebastian A Corn și Oliviu Crâznic – la sesiuni de autografe sau lansări de carte.
Și nu uita să-ți invoci forța creativă pentru că s-ar putea să fii atras de atelierele de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri și Bookblog.ro sau de lecțiile de benzi desenate oferite de prietenii de la revista Comics și nu oricum, ci folosindu-se de instrumente magice precum tablete grafice oferite de Wacom.
Iar dacă pofta ta de câștig și glorie n-are astâmpăr, pune chiar tu mâna pe o tabletă grafică Wacom de la târg și realizează un desen inspirat de SF (personaj, peisaj, scenă etc.) pentru a participa la concursul Wacom și poți pleca acasă cu tableta în geantă, ca să exersezi.
…sau poate preferi concursul de fan fiction la care te poți înscrie până în ziua târgului, pentru premii din viitor și posibilitatea de a-ți fi publicată povestirea chiar pe site-ul Final Frontier. Va trebui să-ți arăți puterile și să impresionezi juriul format din reprezentanții celor mai mari fan cluburi din țară. Poate, cine știe, te hotărăști să faci un pact în frăția lor.
Stai cu ochii pe Final Frontier.ro ca să vezi ce năluciri se mai adeveresc și nu uita de Evenimentul creat pe Facebook pentru discuții și noutăți.
Când: 28-29 martie 2015
Unde: Nexus Gamers Club (B-dul. Elisabeta nr. 37, vis-a-vis de Hotel Cișmigiu)
Program: 10:00 – 19:00
O nouă apariție la Editura Publica: Eu sunt Zlatan!
Îndrăzneț, strălucitor, inovator sau nestatornic – oricum l-ai descrie, Zlatan Ibrahimovic este unul dintre starurile fotbalului profesionist.
Imigrant, provenind dintr-o familie destrămată și crescut într-un cartier rău famat, Zlatan Ibrahimović își depășește condiția de outsider și ajunge unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale și cel mai scump jucător din toate timpurile din punctul de vedere al sumei prețurilor de transfer.
De pe vremea când fura bicicletele parcate prin orașul suedez Malmö, până în ziua în care a dat cel mai frumos gol din istoria fotbalului, povestea lui Zlatan este una dintre cele mai încântătoare autobiografii scrise vreodată de un fotbalist.
Ador cartea asta. O ador pentru că înseamnă mult mai mult decât doar fotbal. Eu sunt Zlatan este o poveste despre speranţă şi determinare şi despre ce poate realiza un copil de imigranţi care porneşte de la zero dacă munceşte din greu şi crede în el însuşi. Este de asemenea o fereastră minunată către lumea noastră nouă, mai diversă. – Marcus Samuelsson
Puteți comanda Eu sunt ZLATAN de Zlatan Ibrahimović împreună cu David Lagercrantz cu o reducere de 5%, de aici.
UNATC începe o nouă sesiune de cursuri Școala de Duminica
Începând cu 22 martie 2015, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, își redeschide porțile nu doar pentru studenți. Pentru al cincilea an consecutiv, programul alternativ Școala de Duminică demarează cu o nouă sesiune de cursuri. Timp de 10 duminici, profesori ai universității cu cea mai veche tradiție din țară în domeniile teatru și cinematografie, îi așteaptă pe toți cei pasionați de aceste două specializări, să își îmbunătățească și exerseze calitățile într-un mediu profesionist, cu valoare recunoscută.
Indiferent de vârstă, pregătire sau experiență, prin programul Școala de Duminica, UNATC I.L.Caragiale oferă acum oricui posibilitatea de a urma calea autocunoașterii și a dezvoltării personale prin creativitate.
Cursurile din sesiunea primăvară 2015 sunt:
- “ACTORIE” – Conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu şi Asist. univ. dr. Mihai Brătilă
2. ”DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI DISCURS PUBLIC (TEHNICI DE SUPRAVIEȚIURE ÎN SOCIAL)” – Prof. univ. dr. Adrian Titieni
3. “ACTORIE PENTRU TINERI (14 – 18 ANI). WORKSHOP INTENSIV” – Lect. univ. dr. Dana Rotaru
4. ”ATELIER DE TEATRU PENTRU ADOLESCENȚI (10 – 14 ANI)” – Trainer și lect. univ. dr. (Masterat PED-ART) Adriana Titieni - ”MARI REGIZORI ȘI POETICILE LOR FILMICE” – Prof.univ.dr. Laurențiu Damian
- “EDUCAŢIA ŞI EXPRESIA VORBIRII” – Lect. univ. dr. Viorica Vatamanu
7. “ACTORIE DE FILM” – Lect. univ. dr. Florin Kevorkian - “SCENOGRAFIA ŞI ARTA COSTUMULUI” – Conf. univ. dr. Adriana Raicu
- “DANS CONTEMPORAN SI EXPRESIVITATE CORPORALĂ” (3 grupe: începători/avansați/copii între 4 și 10 ani) – Lect. univ. dr. Lorette Enache
10. ”ELEMENTE DE LIMBAJ VIZUAL ȘI FOTOGRAFIE” – Lect. univ. dr. Dragoș Popescu - ”PRELUCRAREA FOTOGRAFIEI DIGITALE” – Conf. univ. dr. Marius Nedelcu
La finalul cursului fiecare participant va obţine un atestat de absolvire eliberat de UNATC.
Școala de Duminică este un proiect educativ destinat tuturor categoriilor de vîrstă, indiferent de pregătirea profesională, girat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’, ce oferă un cadru profesionist de pregătire teoretică şi practică celor care vor să dobândească noţiuni elementare şi practici avansate în domenii în care, astăzi, se investeşte extrem de puţin în învăţămîntul românesc.
Șoala de Duminică îşi propune să implementeze un model educaţional bazat pe câteva noţiuni de bază: accesul la cultură şi la noţiuni fundamentale din domeniile de referinţă teatru şi film, promovarea unor cursuri concepute interactiv, diseminarea informaţiilor de specialitate şi formarea unui mod de a gândi teatral şi cinematografic.
Mai multe detalii despre structura fiecărui curs, taxe de participare, reduceri şi descrierea temelor pentru cele 10 întâlniri, puteţi găsi pe site-ul nostru: www.scoaladeduminica.unatc.ro
Înscrierile se fac până pe data de 21 martie, trimiţând pe adresa de mail scoaladeduminica@yahoo.com o copie după CI şi opţiunea pentru cursul ales
sau:
la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” la Rectorat (etajul 1), de luni până vineri, între orele 11:00 și 16:00 (acte necesare: copie carte de identitate).