Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 septembrie 2017)

Știrile săptămânii: Horia Tecău și Asociația Curtea Veche, donație de carte la început de școală pentru elevii din județul Călărași; Personajul iese din carte – Doina Ruști și regizorul-personaj David Kinsella, în căutarea Logodnicei; Mindfulness pentru profesori – Cum sa obtii armonie si productivitate in clasa, la Editura Herald; Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – un roman unic in literatura romana, la Editura Nemira; Recomandări de toamnă la Editura Publica: lansări de carte, conferințe și o reeditare; Creative Talking cu Andreea Răsuceanu și Marius Chivu, marți, 26 septembrie, ora 19, la Humanitas Cismigiu; Grupul Editorial Corint – Invitatie lansare carte Marina Almasan Cu ricsa prin orasul viitorului 28.09; Grupul Editorial Corint – Lansare Martha Bibescu la Jockey Club, 27 septembrie; Filip Florian, finalist la Premiul Angelus, 2017; Bucharest Photofest.2017 / 25 septembrie – 8 octombrie; Melciclopedia, de Iulian Tănase & ilustrații de Mircea Pop – o aventură a imaginației și a erudiției, la Editura Nemira; Lansare de carte, Mandarina – #prozăscurtă #pentruzilelungi de Răzvan Petrescu, Editura Curtea Veche Publishing; Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence, la Fundația Calea Victoriei.

Horia Tecău și Asociația Curtea Veche, donație de carte la început de școală pentru elevii din județul Călărași

Oare ce își doresc copiii să se facă atunci când vor fi mari? Unii reușesc să ofere cele mai trăsnite răspunsuri, în timp ce alții știu încă de la vârste fragede care este chemarea lor. Horia Tecău, recent câștigător al Turneului US OPEN de la New York a știut de la început faptul că va deveni un sportiv de performanță. Perseverența l-a ajutat să ajungă unul dintre cei mai cunoscuți tenismeni români, iar acum vrea să îi inspire pe cei mici să aleagă drumul unui stil de viață sănătos și activ. 

Cu sprijinul Azomureș și Densit S.R.L., Horia Tecău va vizita împreună cu echipa Asociației Curtea Veche elevii din localitatea Chirnogi, județul Călărași, cărora le va oferi 500 de volume din colecția “Cărțile copilăriei” și prima sa carte dedicată celor mici, intitulată “Viața în ritm de tenis”. Evenimentul va avea loc în sala de sport a școlii gimnaziale unde vor participa peste 250 de elevi cărora cunoscutul tenisman le va povesti cum a fost ajutat de lectură în tot ce și-a propus, de ce cărțile și sportul sunt ingredientele secrete pentru o carieră de succes. Întâlnirea va fi completată de Andreea Lupescu, jurnalist și artist, pentru a le susține un moment interactiv de lectură prin care le va demonstra copiilor că cititul poate fi distractiv. Alături de aceștia vor participa Iren Arsene (preşedinte, Asociaţia Curtea Veche), Ovidiu Maior (PR Manager, Azomureş) și Dan Niculae (director general, Densit S.R.L.) care susține această inițiativă declarând: “Consider că este necesară organizarea a cât mai multor astfel de evenimente în zonele rurale deoarece a accesul la cărți noi este redus pentru copiii de la sat. Aici nu avem librării, bibliteca școlară are dotări limitate și cred că primul pas pentru ca elevii să citească este în primul rând să aibă cărți potrivite vârstei lor, care să le facă plăcere.”

Horia Tecău își trăiește pasiunea pentru sport, încercând mereu să își îndeplinească visurile. Succesul nu l-a schimbat, pentru că este conștient că nu succesul l-a făcut ceea ce este azi. Credința, efortul, educația pe care a primit-o în sport, precum și cea primită în familie reprezintă pilonii care l-au ajutat să se dezvolte într-un mod sănătos. În “Viața în ritm de tenis”, volum apărut la Curtea Veche Publishing, cei mici vor afla cum primul sport practicat de Horia a fost, de fapt, înotul, cum a descoperit tenisul și a câștigat primul campionat național, cine au fost antrenorii lui, cum a fost experiența primului turneu de grand slam ori cea a Wimbledon-ului.

Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Asociația Curtea Veche în cadrul programului național de lectură “Cărțile copilăriei” și desfășurat în comunitățile agricole în parteneriat cu Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte minerale din România. Transportul cărților este asigurat de Sameday Courier.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre inițiativele sale de promovare a lecturii puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.


Personajul iese din carte – Doina Ruști și regizorul-personaj David Kinsella, în căutarea Logodnicei

În perioada 20-28 septembrie 2017, vor avea loc mai multe evenimente dedicate celui mai recent roman al Doinei Ruști, Logodnica, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom (print & digital).

O poveste adevărată despre dragoste și răzbunare, romanul Logodnica va fi prilej de întîlnire atît cu autoarea cărții, Doina Ruști, cît și cu regizorul britanic David Kinsella, cel care a devenit în roman unul dintre personajele centrale ale cărții, David.

David s-a născut la Belfast, dar este cetățean norvegian. Alisa are sânge rusesc, dar se consideră moldoveancă din Chișinău. David n-a vorbit niciodată irlandeza, căci este britanic, protestant din Irlanda de Nord. Alisa vorbește românește, cu toate că se consideră rusoaică sută la sută. El a avut o copilărie cu bombe și lupte de stradă. Ea este o orfană  din Ungheni. La un moment dat se întîlnesc, iar drumurile lor trec prin București.

Autoare a bestsellerurilor Manuscrisul fanariot și Mîța Vinerii, Doina Ruști este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane.Tradusă în numeroase limbi, invitată la evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă și construcţie solidă. Dintre romanele sale, unele reeditate în colecţia Top 10+, amintim Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, Zogru (2006) și Lizoanca la 11 ani (2009, reeditat în 2017 la Editura Polirom cu titlul Lizoanca) – recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruști trăiește în București, este profesor universitar și scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro.

PROGRAMUL DE EVENIMENTE

BUCUREȘTI

  • Luni, 25 septembrie, ora 15.00, Mark Twain International School

Atelier de film – Construcția personajului – cu Doina Ruști & David Kinsella

Moderator: prof.  Bryan Parnell

  • Marți, 26 septembrie, ora 11.00, Colegiul „George Coșbuc”

Întîlnire cu elevii și miniatelier – Personajul trădat

Doina Ruști & David Kinsella

Moderatoare: Ilinca Buciu

GALAȚI

  • Literatură și film

Doina Ruști & David Kinsella

Miercuri, 27 septembrie, ora 18.00, Librăria Humanitas (Str. Domnească 45)

Invitați: A.G. Secară, Doru Căstăian

Traducere: prof. Mariana Anton

BRAȘOV

  • Scris, pictat, filmat. O întâlnire cu Doina Ruști, Iulia Schiopu și David Kinsella

Joi, 28 septembrie, ora 18.00, Librăria Humanitas (Pța Sfatului 16), în cadrul CenaKLUbului Tiuk nr. 88

Moderator: Mihail Vakulovski


La nivel global, sistemul educational din prezent se confrunta cu mari probleme. In plus, departe de a oferi o educatie adecvata celor mici, sfarseste deseori prin a epuiza profesorii si a indeparta elevii de scoala. Constatand aceste neajunsuri, Patricia A. Jennings isi foloseste experienta vasta in calitate de educator, instructor pentru profesori si om de stiinta, aratand ca procesul predarii poate fi unul foarte placut, calm si plin de foloase, atat pentru cei care il desfasoara, cat si pentru elevii lor.

In volumul de fata aflam cum putem pune atentia deplina si grija plina de iubire in slujba invatamantului, pentru a readuce in salile de clasa armonia si placerea de a invata. Autoarea nu sustine ca este o sarcina usoara, dar, punand consecvent in practica metodele si exercitiile prezentate in cartea Mindfulness pentru profesori, profesorii vor putea observa propria reactivitate emotionala si vor invata sa fie mai atenti la modul in care mediul din sala de clasa si alte elemente pot influenta in sens negativ sau pozitiv atitudinea si starea emotionala ale elevilor.

Patricia A. Jennings este profesoara de stiintele educatiei la Universitatea din Virginia si de 40 de ani practica regulat mindfulness-ul. Dupa o cariera de 22 de ani in invatamant si in domeniul instruirii profesorilor, a obtinut doctoratul in dezvoltare umana in cadrul Universitatii din California, San Francisco. La nivel international, este un lider recunoscut in domeniul mindfulness-ului aplicat in educatie. Cercetarile sale curente vizeaza abordari bazate pe mindfulness pentru a imbunatati contextul social si emotional in salile de clasa si procesul de invatare al elevilor.


Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – un roman unic in literatura romana

Editura Nemira lansează romanul Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – un roman polifonic în care prezentul românesc, sinonim cu criza și corupția, se îmbină cu trecutul oriental și începuturile medicinei moderne.

Anul 632. Profetul Mahomed e pe moarte, chinuit de o boală misterioasă. Sahib, tabib-ul în care își pune toată încrederea, membrul comunității de evrei din Madīnat al-Nabī, scrie o poveste dictată de forțe necunoscute. Eroii ei, doi frați gemeni dintr-un alt timp, plănuiesc o escaladă.

Anul 2013. Sahib și Mesneraș trăiesc în București și visează să urce pe Nanga Parbat. Unul e un medic, prins în lanțul nemilos al sistemului medical corupt. Celălalt e un agent secret cu misiuni bizare, printre care și una vizându-l pe propriul frate. Comunică între ei mai ales „pe calea blestemului“ și îi unesc un corb, o carte și un vis.

Istoria veche se întâlnește cu istoria recentă, faptele și timpurile se amestecă, identitățile se fac și se desfac, ficțiunea cuprinde totul. Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu de Florin Chirculescu își plimbă cititorii prin labirinturi fără ieșire, provocându-i la o lectură neliniștitoare și la descoperirea propriilor drumuri.

Florin Chirculescu (de profesie medic chirurg) s-a născut la București pe 26 martie 1960. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista sf JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. De-a lungul anilor, au urmat alte distincții. A colaborat cu reviste de specialitate, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Nemira, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin în 2006, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017). Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care o semnează cu numele său real.


Recomandări de toamnă la Editura Publica: lansări de carte, conferințe și o reeditare

1. O ediție actualizată cu un capitol adăugit și revizuit + o anexă a bestsellerului lui Simon Sinek este disponibilă acum și în librării.

Liderii mănâncă ultimii a surprins lumea prin abordarea leadershipului din perspectiva antropologică. După ce la începutul anului un video cu răspunsul lui Simon la o întrebare despre mileniali a devenit viral, s-a dorit actualizarea informațiilor din carte și astfel a fost inclus un capitol despre generația abstractă și o anexă care include un ghid practic pentru a-i înțelege și conduce pe mileniali.

Sinek: „Rar mi se întâmplă să particip la o întâlnire sau un eveniment în cadrul căruia să nu mi se pună o întrebare referitoare la mileniali. Pare să existe un număr mare de angajatori, mulți dintre ei chiar mileniali, care întâmpină dificultăți în conducerea angajaților mai tineri și care își exprimă frustrarea față de lipsa de resurse a acestei generații, de modul slab în care se exprimă în scris sau de cererile de promovare rapidă. Totodată sunt exasperați de faptul că mulți dintre angajații lor din generația milenialilor demisionează pur și simplu dacă nu primesc ceea ce vor, atunci când vor. Însă orice cuțit are două tăișuri. Aud la fel de multe plângeri din partea milenialilor, care îi vizează pe angajatorii lor.”

P.S. Momentan lucrăm la ediția în limba română a celei mai recente cărți semnate de Sinek, Find Your Why.

2. Cartea Freedom Inc. a câștigat în Franța premiul pentru cel mai bun volum de business și a fost bestseller la categoria Management timp de șapte luni consecutiv. A inspirat sute de lideri ale căror companii au înregistrat creșteri extraordinare.

Miercuri, 4 octombrie, vom lansa cartea în cadrul HighFuture Conference, conferință organizată de HR Club la Stejarii Country Club. Isaac Getz, co-autorul cărții, doctor în psihologie și management, profesor la Europe Business School din Paris și profesor invitat la universitățile Cornell, Stanford și Massachusetts, va vorbi despre viitorul muncii şi noi concepte şi provocări aduse de economia globală, dar şi de cea locală.

O veste bună: dacă nu ești membru HR Club și vrei să ajungi la HighFuture Conference, ai ocazia să îți cumperi bilet cu 10% reducere până pe 25 septembrie. Alege pachetul care te interesează dintre cele 3 opțiuni disponibile și trimite un email la florina.dinca@hr-club.ro, specificând codul promoțional HRCLUB4OCT.

3. Luni, 16 octombrie, 18:30, în ceainăria Cărturești Verona te invităm la întâlnirea cu autorul cărții Bucurați-vă de fericirea voastră.

Corespondent de război și câștigător al Premiului Pulitzer, Paul Brinkley-Rogers a trăit o viață aventuroasă prin toată lumea. Există însă o poveste pe care nu o poate uita: cea a relației obsedante cu o misterioasă japoneză mai în vârstă decât el, din anul 1959. Bucurați-vă de fericirea voastră străbate deceniile și continentele, invitându-ne pe toți să retrăim acele iubiri din viața noastră care nu mor niciodată.

La eveniment va participa și traducătorul cărții, Louis Ulrich. Poți confirma prezența prin evenimentul Facebook: Lansare Bucurați-vă de fericirea voastră

4. Salvează în calendar și seara zilei de marți, 17 octombrie, când va avea loc lansarea ediției în limba română a cărții Juniper, scrisă de Kelley și Tom French. Lansarea, în prezența lui Tom French, va avea loc la Palatul Universul. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile; cei cu badge-uri de festival The Power of Storytelling vor avea prioritate.

Apropo de asta: mai sunt foarte, foarte puține locuri la conferința The Power of Storytelling, așa că dacă nu vrei să ratezi „Crăciunul din octombrie”, e timpul să îți rezervi biletul. Tema acestui an este Closer, iar vorbitorii ne vor împărtăși cum gestionează realitățile tulburătoare care ne înconjoară azi, cum le putem da o voce celor care nu sunt auziți și cum ne putem reafirma umanitatea prin povești.

Juniper French s-a născut la 23 de săptămâni. Cântărea 570 de grame, iar trupul ei subţirel era de lungimea unei păpuşi Barbie. Capul ei era mai mic decât o minge de tenis, avea pielea aproape transparentă, iar prin piept i se vedea inima care abia pâlpâia. Bebeluşii precum Juniper, născuţi la limita viabilităţii, ridică o întrebare crucială: care este cea mai mare dovadă de dragoste – să îi salvezi sau să îi laşi să se stingă?

Părinții și scriitorii Kelley şi Thomas French au ales să lupte pentru viaţa lui Juniper, iar biografia îţi frânge inima pe o pagină şi, câteva paragrafe mai încolo, te face să-ţi doreşti să arunci pumnul în aer în semn de victorie. O carte profund emoţionantă.


Creative Talking cu Andreea Răsuceanu și Marius Chivu, marți, 26 septembrie, ora 19, la Humanitas Cismigiu

În dialog cu scriitorii la Librăria Humanitas de la Cișmigiu – Creative Talking cu Andreea Răsuceanu și invitații săi

Vă invităm să participați marți, 26 septembrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prima ediție a întâlnirilor despre literatura română contemporană Creative Talking cu Andreea Răsuceanu și invitații săi.  Evenimentul deschide seria întâlnirilor- dialog cu Andreea Răsuceanu și prozatori contemporani despre drumul de la manuscrisul din sertar la cartea tipărită și de la anonimat la succes.  Invitatul acestei seri va fi prozatorul, traducătorul și criticul literar Marius Chivu.

„Literatura română contemporană dă pulsul lumii în care trăim, e oglinda perfectă pentru a înțelege ce ni se întâmplă în fiecare zi. Întâlnirile pe care le-am gândit sub numele de Creative Talking deschid posibilitatea unui dialog între public și cei mai importanți prozatori contemporani, care vor  vorbi despre ce înseamnă să fii scriitor azi, despre cum a fost drumul de la anonimat la consacrare și dacă pașii de urmat sunt aceiași și astăzi.“ – Andreea Răsuceanu

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-creative-talking-cu-andreea-rasuceanu


Grupul Editorial Corint – Invitatie lansare carte Marina Almasan Cu ricsa prin orasul viitorului 28.09, ora 14.30


Grupul Editorial Corint – Lansare Martha Bibescu la Jockey Club, 27 septembrie

Jockey Club din București, în colaborare cu Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a volumului editat de Alina Pavelescu, Martha Bibescu și vocile Europei. Corespondență și dosar CNSAS 1941-1945, una din ultimele apariții în colecția „Istorie cu blazon”, inițiată și coordonată de Filip-Lucian Iorga.

Evenimentul va avea loc în saloanele Jockey Club din București, miercuri, 27 septembrie 2017, de la ora 18.00. Suntem onorați să-i avem ca vorbitori pe:

Alina Pavelescu, istoric

Georgeta Filitti, istoric

Prințul Mihai Brâncoveanu, cel care semneaza prefața volumului

Filip-Lucian Iorga, istoric, coordonatorul colecției „Istorie cu blazon”

Întâlnirea va fi moderată de Ana Antonescu, director editorial Editura Corint.

Volumul o surprinde pe Martha Bibescu în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, însumând corespondența și dosarul său din perioada 1941-1954, aflat în custodia CNSAS. Numeroasele documente de arhivă au menirea de a aduce mai multe informații despre felul în care și-a folosit Martha Bibescu influența pentru a reuși o ieșire onorabilă a României din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Prin intermediul unor documente inedite până acum, cititorul acestei cărți va descoperi o personalitate fascinantă, de o complexitate cu totul excepțională: o intelectuală, o cerebrală dar, în același timp, o ființă de o sensibilitate rară, care iubea frumosul (…), o seducătoare care, cel mai adesea involuntar, era capabilă să stârnească pasiuni înflăcărate, ca aceea care îl mistuia pe diplomatul italian Francesco Lequio. Avea voință și curaj, știa la fel de bine ce voia și cum să realizeze cele dorite (de pildă, restaurarea Mogoșoaiei). Nu se interesa numai în mod pasiv de politică: prin numeroasele ei cunoștințe, a încercat cu perseverență să favorizeze ieșirea României din alianța cu Germania lui Hitler, ceea ce mai multe dintre documentele din acest volum o dovedesc cu prisosință. Era un adevărat cetățean al lumii: se simțea la ea acasă peste tot, avea prieteni în toate țările. Prietenia conta enorm pentru ea.” – Mihai Brâncoveanu

Vă lansăm invitația de a participa la un eveniment care va readuce în atenția publicului cititor figura excepțională a Marthei Bibescu, una din personalitățile de marcă ale aristocrației și intelectualității românești.


Filip Florian, finalist la Premiul Angelus, 2017

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul Zilele regelui (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

Romanul, recompensat cu premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române şi declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan, a fost publicat în limba polonă la Editura Amaltea în toamna anului trecut, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

Ceilalţi şase scriitori selectaţi în etapa finală sînt: Andrij Lubka (Ucraina), Stanisław Aleksander Nowak (Polonia), Oleg Pavlov (Rusia), Faruk Šehić (Bosnia şi Herţegovina), Monika Sznajderman (Polonia) şi Andrea Tompa (Ungaria). În competiţie au fost înscrise 67 de romane, dintre care 14 au fost selectate în etapa semifinală şi doar 7 în cea finală.

Gala de decernare a premiului – cea mai importantă distincţie pentru un volum tradus în limba polonă – va avea loc sîmbătă, 21 octombrie 2017, la Wroclaw. Cîştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. În cadrul Galei va fi decernat şi Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbanevskaya”, dar şi Premiul pentru Traducere, acordat automat traducătorului cărţii cîştigătoare a Premiului „Angelus” din acest an. Toţi cititorii pot vota unul din cele şapte titluri finaliste, accesînd site-ul www.angelus.com.pl.

Romanul Zilele regelui a mai apărut în limbile maghiară (Magvető), bulgară (Panorama+), spaniolă (Acantilado), germană (Matthes&Seitz Berlin), engleză (editura americană Houghton Mifflin Harcourt) şi sîrbă (Heliks).

„Scriitura lui Florian – circulară, adesea ludică, uneori sentimentală –, trecînd de la casnic sau intim (de pildă dinţii lui Carol sau ocazionalele aventuri amoroase) către marea scenă a curţii regale (unde nu totul funcţionează conform rigorii protocolului de stat, precum episodul foarte amuzant al audienţei acordate de Carol otomanilor), dă savoare lecturii. Melanj neobişnuit, dar de mare succes, al istoriei cu ficţiunea, Zilele regelui este o opera care ne intrigă şi ne captivează…” (Complete Review)

Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (patru ediții). Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în cincisprezece țări, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető și Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Bokvennen (Norvegia), Altin Bilek (Turcia), Animar (Egipt), Ili-ili (Macedonia) şi Heliks (Serbia).

De la prima ediţie a Premiului „Angelus”, în 2006, România a obţinut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 – Norman Manea pentru romanul Întoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011) –, iar în 2015, Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), a obţinut Premiul „Natalia Gorbanevskaya”, acordat în memoria primului preşedinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului. În 2016, Cristian Teodorescu, cu romanul Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), şi Varujan Vosganian, cu romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), s-au numărat printre finalişti, iar romanul Cartea şoaptelor a primit toate premiile decernate cu acest prilej: Marele Premiu „Angelus”, Premiul cititorilor „Natalia Gorbanevskaya” şi Premiul pentru Traducere.


Bucharest Photofest.2017 / 25 septembrie – 8 octombrie

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

Lansat sub sloganul Let’s get visual! și cu un conținut deosebit, Bucharest Photofest îsi propune să aducă în oraș, sub ochii noștri, frumusețea în manifestările ei artistice și să ne implice într-o poveste culturală din care toți să ieșim mai bogați.

Cele aproape 35 de evenimente – expoziții, proiecții de filme, dezbateri, workshopuri și prezentări de portofoliu – vor crea o poveste cultural-vizuală din care nu avem cum să nu facem parte, fie că suntem profesioniști sau doar iubitori de fotografie.

Suedia este țara invitată special a ediției, iar tema este fotografia documentară.

Timp de două săptămâni, împreună, ne vom bucura de prezența unor artişti de anvergură internaţională, fotografi sau oameni de film, Niclas Hammarström (Suedia), Nidal M. A. Rohmi (Palestina), Troy Moth (Canada), Polina Shubkina (Rusia – România), Dean C.K. Cox (SUA – Suedia), Elisa Purfürst (Germania) și nu numai, artişti ce își vor expune lucrările și-și vor împărtăși experienţele deosebite în mijlocul publicului din România. De asemenea, ne vom bucura și de prezența unor îndrăgiți artiști români: Ada Condeescu, Vlad Petri, Ioana Moldovan, Aurel Manea sau alții.

Seara de luni, 25 septembrie, va fi dedicată deschiderii oficiale și va continua printr-un concert special oferit de ORKID, o trupă românească foarte apreciată, în Expirat – Halele Carol.

Conţinutul acestei ediţii promovează la Bucureşti Sony World Photography Awards – cea mai mare competiție de fotografie din lume -, expoziţii speciale cu subiecte din Korea de Nord până în Iraq sau Fâșia Gaza, din Orientul Mijlociu până în Islanda sau Canada. Proiecțiile oficiale a două filme regizate de cunoscutul fotograf francez Yann Arthus-Bertrand – Terra și A Thirsty World, lansarea și dezbaterea „Protest”, Koudelka: Shooting Holy Land – o proiecție specială de film însoțită de o sesiune Q&A alături de oamenii din echipa de producție -, iată numai câteva dintre momentele – reper ale acestei povești vizuale intense care se va încheia oficial pe 8 octombrie, dar ale cărei ecouri vor dura mult timp.

Fiindcă Bucharest Photofest nu e doar despre fotografie, ci este un festival total al bucuriei vizuale!

„Bucharest Photofest e una dintre poveștile care pot fi spuse despre fotografie, o poveste frumoasă pe care o oferim Bucureștiului an de an din dragoste pentru cultură și frumos. Cu proiecte din lumea întreagă, Bucharest Photofest este proiectul nostru de suflet în care ne implicăm cu multă pasiune și entuziasm şi în care vă invităm să faceţi parte!”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Internațional de fotografie Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest e despre vizual, despre expunere la mai mult frumos decât de obicei. Despre reacție și schimbare a modului de a vedea, despre educație vizuală și despre intermedierea întâlnirilor cu artiști de anvergură internațională.

Bucharest Photofest face parte din Photo Europe Network, cea mai mare reţea de festivaluri de fotografie din Europa.

Organizator: Grupul Filos

Locurile de desfăşurare: Expirat – Halele Carol, Cinema Elvira Popescu, Centrul Ceh, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România, Galeria Odeon, POINT, Qcreator by IQOS, Bistro Carusel, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Control Club.


Melciclopedia, de Iulian Tănase & ilustrații de Mircea Pop – o aventură a imaginației și a erudiției

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

Într-o dimineață de toamnă, Melcul Prinț și-a dat seama că nu știe cine este. Convins că fiecare dintre noi este mai mult decât un simplu nume, pornește în aventura vieții sale, cea mai mare aventură a oricărui erou: descoperirea de sine. Călare pe un melcteorit ajunge în Melxopotamia, o țară a cărei formă de guvernământ este anarhia constituțională și a cărei economie se bazează pe industria melcalurgică, pe industria constructoare de melcomotive, dar și pe ploile de melcteoriți. Aici se întâlnește cu Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, cu Melcduza Zuza și Melca Sirenă, dar și cu Melcfisto, și descoperă că există nenumărate și nebănuite feluri de melci (melci de apă dulce și melci de apă minerală, melci de limonadă, melci marini și melci submarini, melcâini și melhiene, și chiar și niște melci maramureșeni, originari din nordul României, care au pe partea din față a cochiliei, ca semn distinctiv, sigla Ferrari). Melcredo quia absurdum, cum ar veni.

Aventura sa este un parcurs inițiatic, o odisee a spiritului ludic și imaginativ, a acelei părți din noi care trebuie să învețe din nou să viseze, să zâmbească, să privească și să înțeleagă, să trăiască pe îndelete și fără grabă.

Melc-avertisment: indiferent cum alegeți să vă trăiți aventura personală – cu viteza melcului sau cu viteza amețitoare a secolului în care trăim – trebuie să țineți minte un lucru: cele mai lungi și mai dificile călătorii le avem înăuntrul, nu în afara noastră.

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 la Moinești, Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti în 1999, și Facultatea de Filosofie, Universitatea București, în 2010. A fost redactor la revistele satirice Academia Cațavencu (1997-2010) și Kamikaze(2010-2011). Din 2004 este realizator de programe la Radio Guerrilla, fiind în prezent gazda unui matinal de weekend intitulat Războiul Sfârșitului Săptămânii.

Este profesor de creative writing și antrenor de storytelling pentru copii și adulți.

Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate(2000), Iubitafizica (2002, 2003, 2013), Sora exactă (2003), Ochiul exploziv (2006), Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu), Abisa (2007, 2016), Adora(2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Manualul Îmblânzitorului de Cafele(2013), Teoria tăcerii (2015), Experimentul MAMATATA (2015), Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat (2017).

În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei și Vasile Leac), traduceri de: Sabine Küchler, Hans Till și Ernest Wichner, Wunderhorn, Heidelberg (2009), Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), traducere de Valentina Butoescu, Éditions Le Coudrier, Belgia (2010), La Demonadologio, traducere în esperanto de Ionel Oneț, Eldonejo Bero, Rotterdam (2013).

După texte de Iulian Tănase s-au făcut câteva spectacole de teatru: Șotron (regia: Nona Ciobanu, Ljubljana, 2010); Iubitafizica (producție a Lightwave Theatre Company, 2014); Teoria tăcerii (spectacol-lectură în regia Marianei Cămărășan, Festivalul de Teatru Undercloud, 2017); Sunt eu, Annabel (producție a Lightwave Theatre Company, 2017).

A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum, Editura Vinea/ICARE, 2002. Împreună cu Dan Stanciu și Sebastian Reichmann, coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.

A participat ca visiting writer la programul International Writers Workshop, Hong Kong (2008) și, cu lucrări, la London International Festival of Surrealism (2007, 2008). Este prezent cu texte în reviste și antologii din România, Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia, Franța. A susținut lecturi publice în China, Hong Kong, Germania, Austria, Italia, Slovenia, România.

În 2009 a primit Premiul Hubert Burda pentru tineri poeți din Europa de Est (Offenburg, Germania), iar în 2011 Premiul 1+1+1=1 Trinitate / Literatură (Graz, Austria).

Mircea Pop a studiat grafica la Universitatea Națională de Arte. A ilustrat peste 20 de cărți, câștigând premiul pentru ilustrație de carte la concursul Cele mai frumoase cărți din România pentru volumul Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal. Din motivația juriului: „Simple, dar curajoase, cu o notă personală puternică, ilustraţiile lui Mircea Pop îl reprezintă ca pe o voce unică în peisajul ilustratorilor tineri din România. Desenele lui sunt migăloase, cu un aport de acurateţe, simplitate – acestea «se epurează» prin haşurare şi devin, totodată, vibrante”. Mircea spune despre sine că este workaholic, îi plac animalele, își dorește să fie pace în lume și nu suportă politicienii.


Mandarina – #prozăscurtă #pentruzilelungi de Răzvan Petrescu

Joi, 28 septembrie, de la ora 18:30, Curtea Veche Publishing și librăria Cărturești Verona vă invită să participați la prezentarea noului volum de proză scurtă a lui Răzvan Petrescu, „Mandarina”. Evenimentul va avea loc în Pergola din Grădina Verona (în spatele librăriei Cărturești Verona, Str. Arthur Verona nr. 13, București).

„Un stil inconfundabil, marcat de o melancolie difuză, profundă, ascunsă însă de mult umor, de o inepuizabilă ironie şi mai ales de auto-ironie. Un periplu literar prin realitatea cotidiană, văzută de cele mai multe ori prin ochii unui scriitor, sărac, dar cu ambiţii mari, blocat într-un post de redactor… <<Mandarina>>, noul volum de proză scurtă scris de Răzvan Petrescu, este o carte <<despre fetiţe, bunici, informatori şi alte personaje biblice>>, o rememorare a comunismului şi o reinterpretare a realităţii polimorfe care i-a urmat. Între un realism sfâşietor, al cărui orizont este absurdul, şi banalitatea cotidiană, prozele scurte din <<Mandarina>> au la bază o viziune tragicomică a existenţei, a evenimentelor şi figurilor publice care au marcat viaţa românească a ultimelor decenii, în trecerea ei de la o veche lume a securiştilor şi temnicerilor la una a noilor îmbogăţiţi”, în cuvintele criticului și scriitorului Marius Chivu.

Alături de autor, vor vorbi Marius Chivu și Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing)

„Mandarina”, #prozăscurtă #pentruzilelungi de Răzvan Petrescu este disponibilă pentru precomandă la prețul de 32 lei, cu autograf din partea autorului, în magazinul online Curtea Veche Publishing: https://goo.gl/W54YPZ

 Răzvan Petrescu (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciați prozatori, dramaturgi și editori români. Numit de o bună parte din critică, dar și de cititori, deopotrivă, cel mai valoros autor român contemporan de proză scurtă, debutează în 1986, în volumul colectiv „Debut ’86”. Urmează volumele „Grădina de vară” (proză scurtă, 1989), „Eclipsa” (1993), „Într-o după-amiază de vineri” (proză scurtă, 1997), recompensat cu premiul Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului și premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București. Au urmat „Foxtrot XX” (meta-jurnal și publicistică, 2008, premiul pentru proză pe 2008, acordat de Radio România Cultural), „Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini” (Curtea Veche Publishing, interviuri în proză, 2013), „Scrisori către Mihai” (epistolar, Curtea Veche Publishing, 2014), „Ursulețul lui Freud” (critică ficțional-literară, Curtea Veche Publishing, 2015).


Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence

Biscuiți de castane, Malacoff după rețeta lui Sofi neni, dulceață de pepene verde și cel puțin 6 feluri de șerbet, dar și maioneză așa cum face doamna Pop, orez împărătesc și chiar halva turcească… Da, doamna Marioara Popovici ne-a împărtășit cum se prepară toate, iar Fundația Calea Victoriei  a pregătit, pentru sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11.00, un eveniment delicios despre cum se gătea odinioară: Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence.

Istoricul Georgeta Filitti va prezenta cea mai recentă carte pe care a coordonat-o, punând în context o lume a gusturilor şi a aromelor, universul şi preocupările doamnelor şi domnişoarelor aflate în inima ţării, precum şi bogăţia unei moşteniri culinare care recuperează rafinamentul şi grija pentru bucuriile cotidiene dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. În poveste se vor strecura indicii despre ce era și ce nu era de bon ton la un anumit moment în societatea românească și cum se sărbătorea un eveniment important.

„Poţi privi reţeta în sine ca bucătăreasă, întrebându-te dacă ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar, dacă mergi mai departe şi o pui într-un context, în  speţă într-un caiet cu  reţete, o  compari cu celelalte „surate”, urmăreşti personajele de la care a  fost  culeasă – ai în faţă, pe nesimţite, o lume colorată, bine mirositoare care te transformă vremelnic într-un adevărat Gargantua contemporan.” – Georgeta Filitti

Dacă urmărești parcursul bunică, mamă, nepoată și strănepoată, ținând seama de cele mai mici detalii, precum dispariția unor ingrediente, simplificarea, chiar sărăcirea unor rețete, n-ai cum să nu remarci schimbarea tabloului social. Cum se citește această savuroasă carte ne spune tot istoricul Georgeta Filitti: 

„Rafinamentul unei mese în familie fusese înlocuit cu mâncarea la cazan sau dintr-o chinuită combinație gastronomică acum realizată în bucătăria la comun.”, ”Dacă din 1880 până în 1945 ideea dominantă era de produs gustos și prezentabil, mai apoi a fost vorba doar de a-l face comestibil”.

Întâlnirea noastră este găzduită de Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei, clasată ca monument istoric, cândva centrul high-life-ului bucureşean.

Dacă vrei să vii, înscrie-te pe contact@victoriei.ro, costul unui bilet este de 45 de ron. Pe www.victoriei.ro găsești toate informațiile necesare.

Cartea despre care se va discuta, Rețete culese de la cinci brașovence, a apărut la Editura Libris. O puteți găsi la eveniment sau pe site-ul editurii.

Articole similare

Noul Trailer Stranger Things 3

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 martie 2015)

Jovi Ene

Aparitie noua la Ed. Herald: Filosofia pentadica – Problema transcendentei, de Alexandru Surdu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult