Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 februarie 2016)

rupeti radurileȘtirile săptămânii: Începe Concursul de Debut „Adenium Start”; O nouă premieră la POINT – Menajeria de sticlă în regia Alexandrei Penciuc; The Big Short, cartea, la Editura Publica; În curând la Adenium: Arthur Suciu, „În gaură”; Program spectacole stagiunea UNATC luna februarie; Poezia cucereste orasul: o seara cu Generatia 80 la Clubul Taranului Roman; Biblioteca Polirom: Ca să nu te pierzi în cartier, de Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, 2014; Adenium a lansat noua platformă online; Aventura africană a boierilor Nicolae şi Dimitrie Ghika-Comăneşti la sfîrşitul secolului XIX, acum la Editura Polirom.

Începe Concursul de Debut „Adenium Start”

Scopul Concursului de Debut „Adenium Start” este acela de a descoperi autori valoroși, care încă nu au avut șansa de a-și publica lucrările. Ca urmare a câștigării celor trei ediții de până acum ale concursului, au apărut și au fost lansate următoarele volume, aparținând unor genuri diferite: „Laptele negru al mamei” (Cosmin Leucuța), „Varză” (Beatris Serediuc), „Maldororiana” (Ana Ionesei), „Desant 2013” (antologie lirică), „E-xilul colecționarei de fluturi” (Adriana Noxi Rotaru), „De unde stau eu pot vedea cerul” (Ioana Duță), „Flăcări, foc, arderi interioare în raportul verbal-vizual” (Simona Ardelean), „Funeral of hearts” (Edith Negulici), „Secretul fetei frumoase” (Dorina-Grațiela Aolăriți), „Vrum-vum” (Cristina Frîncu).

Urmăriți pagina de internet a concursului și pagina de facebook Adenium pentru a afla toate detaliile legate de „Adenium Start”.

Regulamentul Concursului de Debut „Adenium Start”

Pe data de 1 februarie 2016, Adenium dă startul celei de-a IV-a ediții a Concursului de Debut pe care îl organizează anual. Intitulat „Adenium START”, acesta se adresează tuturor autorilor de limbă română, cu domiciliul în țară și străinătate, care nu au publicat nicio carte până acum, în niciun domeniu și în niciun format (print, e-book sau PDF). Secțiunile concursului sunt: Proză, Poezie și Literatură pentru copii.

Înscrierea în concurs presupune trimiterea unui colet pe adresa editurii (Aleea Copou, nr. 3, 700460, Iași, România) care va conține două plicuri. În primul plic se va afla manuscrisul în format print și electronic (CD, memory stick etc.), care va fi „semnat” cu un motto. Al doilea plic va conține datele de identificare ale concurentului (nume, prenume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail), iar pe acest plic va fi menționat, de asemenea, mottoul cu care este „semnat” manuscrisul.

Editura va selecta cele mai bune manuscrise pentru fiecare secțiune din concurs. Ulterior, manuscrisele pentru secțiunile Poezie și Proză vor fi supuse atenției unui juriu național, alcătuit din scriitori și critici literari. Un alt juriu specializat va evalua propunerile din domeniul literaturii pentru copii.

Vor fi declarate câștigătoare volumele care vor obține cel mai mare punctaj acordat de membrii juriilor, iar editarea lor va începe imediat după anunțarea învingătorilor.

Manuscrisele pot fi trimise în perioada 1 februarie – 30 iunie 2016 (data poștei). Finaliștii vor fi anunțați în jurul datei de 1 august, iar câștigătorii, în jurul datei de 1 septembrie.

Volumele câștigătoare vor fi lansate în cadrul Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS, care se va desfășura la București în luna noiembrie 2016.

Menajeria de sticla - AfisO nouă premieră la POINT – Menajeria de sticlă în regia Alexandrei Penciuc

POINT anunță premiera celui de-al doilea spectacol – Menajeria de sticlă, în regia Alexandrei Penciuc, o abordare complet nouă a cunoscutului text scris de Tennessee Williams.

Menajeria de sticlă este o călătorie care oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut. Este ca o maşină a timpului care deschide un drum spre acceptare pavat de frică, blocaj şi neputinţă. Este o căutare şi în acelaşi timp o confruntare. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt dar în acelaşi timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat şi mereu aşteptat pentru care trăim”.

Totul este amintire.

Dacă ne-am putea întoarce, dacă am putea schimba ceva din trecut, sau dacă am putea să fim prezenţi când am lipsit. S-ar schimba cursul lucrurilor? În ce măsură ne putem controla amintirile? Ce s-a întâmplat cu adevarat? Care este unghiul cel mai potrivit din care să priveşti cât să poţi merge mai departe?

Ce te obsedează? Cine te urmăreşte? Ce ascunzi? Eşti treaz?

Cine priveşte în afară, visează. Cine priveşte înăuntru, se trezeşte.” – C.G. Jung

Tu unde alegi să fii?

Din distribuție fac parte actorii Emil Măndănac, Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Mihai Smarandache. Regia spectacolului este semnată de Alexandra Penciuc iar scenografia de Tudor Prodan.

“POINT te direcţionează natural spre un unghi proaspăt din care să priveşti lucrurile. Un spaţiu minimal, conceptual, visceral, un cadru provocator pentru a reinventa un text clasic şi a cauta esenţa care duce cu atât mai mult spre personal şi intim: să-ţi aminteşti.” – Alexandra Penciuc

Menajeria de sticlă este cel de-al doilea spectacol marca POINT, după NSFW de Lucy Kirkwood, regizat de Horia Suru.

POINT este un spațiu destinat evenimentelor și acțiunilor culturale, un loc care incită, provoacă și inspiră atât artiștii cat si spectatorii, propunându-și să aducă împreună oameni interesați să expună și să dezbată creativ idei și având o direcție artistică clar trasată ce urmărește descoperirea și punerea în scenă a textelor noi în premieră în țara noastră sau revigorarea radicală a unor texte clasice, încurajându-se creațiile performative și interdisciplinare.

Mai multe despre POINT și despre reprezentațiile viitoare puteți afla accesând link-urile: www.facebook.com/pointarthub și www.whatsthepoint.ro

Programul reprezentațiilor pentru luna februarie:
Menajeria de sticlă
Vineri, 12 februarie, ora 21:30 – Avanpremieră
Sâmbătă, 20 februarie 21:30 – Premieră

NSFW
Duminică, 21 februarie, ora 20:00
Vineri, 26 februarie, ora 21:30

Menajeria de sticla 002_______________________

MENAJERIA DE STICLĂ

De Tennessee Williams
Regia: Alexandra Penciuc
Distribuția: Emil Măndănac, Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Mihai Smarandache
Scenografia: Tudor Prodan
Light design: Bogdan Gheorghiu

Traducerea: Ilinca Hărnuț
Durata: 1h30’, fără pauză

POINT
Strada Eremia Grigorescu 10

marea-contractie-economica-the-big-short-michael-lewis-editura-publicaThe Big Short, cartea!

Recent lansat în România sub titlul Brokerii apocalipsei, filmul The Big Short are la bază bestsellerul cu același nume semnat de Michael Lewis.

Ediția în română a cărții a apărut încă din 2012 la Publica sub numele Marea contracție economică și dacă încă n-ați citit-o, v-o recomandăm cu căldură.

Ce este captivant în cartea lui Michael Lewis e măiestria cu care știe să povestească, folosindu-se din plin de umorul negru, despre felul în care s-a declanșat ultima criză economică globală. Pentru a face subiectul cât mai accesibil, autorul a ales să-l trateze din perspectiva celor câțiva outsideri vizionari din lumea financiară care au pariat, și au și câștigat, împotriva cursului.

Ce rămâne încântător la Lewis, ca și în celelalte cărți ale sale, este maniera în care explică și demistifică modul în care funcționează cu adevărat lucrurile pe Wall Street.

Marea contracție economică „este opera celui mai bun jurnalist pe teme economice din SUA. O lectură obligatorie.” Vanity Fair

Michael Lewis este unul dintre cei mai apreciați autori de nonfictiune din Statele Unite, printre cărțile sale numărându-se Liar’s Poker și Moneyball.

coperta in gauraÎn curând la Adenium: Arthur Suciu, „În gaură”

Este „În gaură” relatarea unei crize sau doar o farsă prin care naratorul își pune în scenă propria ratare? Ce este serios și depresiv și ce este comic până la kitsch în acest roman pe cât de simplu, pe atât de tăios? „În gaură” spune povestea unui copywriter politic ce își trăiește criza de la mijlocul vieții în timpul unei alte crize, cea socială. Acțiunea are loc într-un București decăzut, pe fundalul protestelor din 2013 împotriva exploatării de la Roșia Montană. Iată un om captiv al tuturor crizelor posibile, dar mai ales profesionale și amoroase. Ficțiunea pare a fi singura cale de a le depăși. „În gaură” este și un roman despre dorința de a scrie un roman…Paul Cernat: „Foarte incitant este tot ce ține de capcanele new-media, Facebook ș.a., asumate ca proteze ale alienării urbane. Backgroundul filosofic, subtil asimilat, își arată colții atunci și atât cât trebuie. «Criza bărbatului la 40 de ani», cu derivele ei existențiale și eșecurile sentimentale, cu angoasa îmbătrânirii și spectrul ratării, dă o identitate particulară unei narațiuni caleidoscopice, alerte și problematizante, trase abil către o parabolă a retractilității boeme sau underground. Un roman al crizei și o surpriză reconfortantă.”

Arthur Suciu (n. 1974) este scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs. După studii de filosofie, a devenit jurnalist și comunicator politic. Este doctor în științe ale comunicării, cu o teză despre raportul dintre discursul literar și cel politic. A urmat un stagiu doctoral de opt luni la Sorbonne IV, Paris. Cărțile de factură literară – „Contribuții la apocalipsă” (2008) și „Fericirea în vid” (2012) – au, ca și romanul „În gaură”, un pronunțat caracter existențial. Pe lângă lucrarea teoretică „Discursul autonom” (2013), Arthur Suciu a mai publicat „Drumul către viața privată” (eseuri politice, 2009). A scris, de asemenea, editoriale și analize pentru „Ziarul Financiar”, „Cadran Politic”, blogurile „Adevărul” etc. și a realizat emisiunea „City Talk”, la Radio City FM.

Camera Albastra afisProgram spectacole stagiunea UNATC luna februarie

În luna februarie,  UNATC a pregătit un program divers de spectacole în care joacă studenți de la Facultatea de Teatru. Îi puteți vedea interpretând roluri din dramaturgia clasică și contemporană, sub îndrumarea profesorilor Mihai Gruia Sandu, Tania Filip, Adrian Titieni, Radu Gabriel, Ion Mircioagă, Claudiu Goga, Dana Rotaru.

Toate spectacolele sunt producții UNATC, Licență – anul III și Master – anul II.

Intrarea este gratuită. Rezervari la adresa: rezervari.unatc@gmail.com.

Spectacole Licență:

7 februarie – „Viață3” de Yasmina Reza, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

10 februarie – „Viață3” de Yasmina Reza, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

13 februarie – „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar

14 februarie – „Barbă albstră” de Dea Loher, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

15 februarie – „Barbă albstră” de Dea Loher, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

21 februarie – „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Ion Cojar

22 februarie – „Camera albastră” de David Hare, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

29 februarie – „Camera albastră” de David Hare, ora 19, Palatul Național al Copiilor, Sala Octavian Cotescu

Spectacole Master:

7 februarie – „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, ora 19, sala Atelier – UNATC

14 februarie – „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, ora 19, sala Atelier – UNATC

14 februarie – „Farsele lui Pantalone” commedia dell`arte, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC

15 februarie – „Farsele lui Pantalone” commedia dell`arte, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC

16 februarie – „Farsele lui Pantalone” commedia dell`arte, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC

19 februarie – „Farsele lui Pantalone” commedia dell`arte, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC

26 februarie – „Farsele lui Pantalone” commedia dell`arte, ora 19, Sala Ileana Berlogea – UNATC

Poezia cucereste orasul: o seara cu Generatia 80 la Clubul Taranului Roman

Miercuri, 10 februarie, de la ora 19.00Generația ’80 vă dă întâlnire la Clubul Țăranului Român, alături de criticul Dan C. Mihăilescu și Cosmin Ciotloș. coordonatorul antologiei 111 cele mai frumoase poezii ale generației ’80, apărută la editura Nemira.

Nu ratați ocazia să îi cunoașteți și să luați autograf de la Magda Cârneci, Denisa Comănescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Doru Mareș și Elena Ștefoi. 

Antologia cuprinde texte semnate de Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Traian T. Coșovei, Denisa Comănescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Ion Mureșan, Alexandru Mușina, Mariana Marin și mulți alții, cu Mircea Ivănescu ca guest star.

O seara cu generatia 80Prefața și cronologia sunt semnate de Cosmin Ciotloș, asiduu recenzent al poeților optzeciști, care fac și obiectul tezei sale de doctorat. Selecția cuprinde nu mai puțin de 29 de autori, iar corpusul care rezultă este relevant pentru aerul special (poate puţin retro) al poeziei generaţiei optzeci.

Fiecare grupaj de poezii poate fi un tip de best of individual , dar numai împreună dau o versiune integratoare a momentului istoric al optzecismului.

În colecția 111 cele mai frumoase poezii au mai apărut la editura Nemira antologii cu poeme semnate de Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Petru Creția, Cezar Ivănescu, Ștefan Augustin Doinaș și George Bacovia.

MondianoBiblioteca Polirom: Ca să nu te pierzi în cartier, de Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, 2014

Jean Daragane, un scriitor trecut de şaizeci de ani, trăieşte într-un prezent fără bucurii; numai lectura din Buffon şi contemplarea copacilor şi a florilor îi mai dau speranţă în viaţă. Însă pierde întîmplător o agendă veche, de care nu-i păsa mai deloc. Un individ straniu o găseşte, îl sună să i-o înapoieze şi aşa începe povestea în care Daragane, odată cu nume de locuri şi numere de telefon ieşite din uz, îşi aminteşte frînturi de o blîndeţe dureroasă pe care atît de mult se străduise să le uite. Pasajele albe din copilărie şi tinereţe se umplu încetul cu încetul, detaliile se înlănţuie treptat în jurul unor personaje şi dau la iveală destine şi oameni importanţi din viaţa lui. Trezite, amintirile transpar, contururile lor sînt imprecise, romanul fiind un melanj în care caracterul difuz al impresiilor, analiza psihologică, deziluzia şi poezia se împletesc într-o poveste-anchetă asupra lumii lăuntrice şi memoriei.

Ca să nu te pierzi în cartier, de Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, 2014, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Mădălina Vatcu, şi în ediţie digitală.

„Nu trebuie să desluşeşti niciodată misterul. Şi oricum, un scriitor n-ar fi în stare. Chiar dacă se străduieşte cu minuţiozitate, doar îl adînceşte şi mai mult. Samuel Beckett spunea despre Proust, care practic nu făcea decît să-şi explice personajele: «Limpezindu-le, Proust le sporea misterul».” (Patrick Modiano)

„La Modiano, nimic nu este vreodată sigur. Universul e mişcător asemenea nisipurilor nevăzute ce pot să te înghită într-o clipă. O casă din Saint-Leu-la-Forêt, square du Graisivaudan, postul de frontieră de la Ventimiglia, Tremblay: romancierul îşi ţese pînza, ale cărei fire converg spre o femeie, o piesă crucială în puzzle-ul spulberat al copilăriei lui… Cititorul obişnuit cu cărţile lui va regăsi cu bucurie în acest roman senzaţia de vag, atmosfera bizară, izul muced al unui trecut tulbure. Cititorul nou, stîrnit de Premiul Nobel, va pătrunde în acest spaţiu inedit şi va rămîne pe veci cucerit de vraja lui.” (Le Figaro)

Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele mai mic, care s-a stins din viaţă la doar zece ani; şocul morţii sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegînd să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, La Place de l’étoile (1968), dublu premiată. A publicat pînă acum peste douăzeci de romane – Villa triste (1975), Remise de peine (1988), Un cirque passe (1992), La Petite Bijou (2001) –, volume autobiografice sau de eseuri, piese de teatru, scenarii de film şi cărţi pentru copii. Dintre cele mai importante distincţii primite amintim: Prix Goncourt (1978, pentru Rue des boutiques obscures) şi Premiul Nobel pentru Literatură (2014), „datorită artei memoriilor, prin care a evocat destine omeneşti dintre cele mai greu de înţeles şi a dezvăluit universul Ocupaţiei naziste“. La Editura Polirom au apărut pînă în prezent romanele Călătorie de nuntă (2014), Bulevardele de centură (2014) şi Iarba nopţilor (2015).

am lansat siteAdenium a lansat noua platformă online

Noua platformă online Adenium înseamnă acces rapid la informații și la peste 140 de titluri din domenii diverse, grupate în douăsprezece colecții.

Urmăriți secțiunea „Recomandarea săptămânii” pentru a fi la curent cu reducerile și promoțiile Adenium, accesați blogul pentru a afla noutăți despre cărți și autori (fragmente în exclusivitate, interviuri, recenzii, fotografii inedite), selectați-vă volumele preferate și comandați-le direct de pe site.

O nouă secțiune, „Publică acum!” vă oferă șansa de a trimite manuscrisul dumneavoastră la Adenium.

Accesați www.adenium.ro: cele mai frumoase proze, cele mai frumoase poezii și cărțile copilăriei sunt doar la un clik distanță!

O espeditie africanaAventura africană a boierilor Nicolae şi Dimitrie Ghika-Comăneşti la sfîrşitul secolului XIX, acum la Editura Polirom

O espediţie română în Africa de Dimitrie Ghika-Comăneşti, cel mai nou titlu al colecţiei „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, cu o prefaţă semnată de Mircea Anghelescu, este disponibilă în librăriile din toată ţara şi pe www.polirom.ro, în curînd şi în ediţie digitală.

Pe 3 octombrie 1895, boierul moldovean Dimitrie Ghika-Comăneşti şi fiul său Nicolae plecau de la Trieste într-o expediţie în Africa Orientală. Îşi propuseseră să vîneze animale sălbatice şi să se întoarcă acasă cu trofee, dar şi să adune informaţii ştiinţifice despre regiuni mai puţin explorate pînă la acea vreme.

Întreaga expediţie a fost plănuită şi finanţată de cei doi boieri, care în prealabil s-au documentat la Londra, luînd lecţii de botanică, zoologie şi cartografie. În aventura lor africană, care avea să dureze patru luni, Dimitrie şi Nicolae Ghika au fost însoţiţi de o caravană formată din 59 de oameni, 72 de cămile, patru cai, doi catîri abisinieni şi 15 oi. Pe parcurs, au inventariat fauna şi flora, au făcut observaţii meteorologice şi hidrologice şi au cartografiat terenul.

La întoarcere au prezentat rezultatele expediţiei la importante societăţi ştiinţifice din Europa, între care şi Royal Geographical Society din Londra, şi au scris două cărţi – tatăl, pe cea de faţă, în română, care insistă asupra peripeţiilor călătoriei şi vînătorii şi care conţine o hartă şi numeroase fotografii făcute în timpul expediţiei, iar fiul, o carte în franceză, ce a circulat în străinătate în epocă.

Dimitrie Ghika-Comăneşti (1839-1923) este descendentul unei familii ilustre, care a dat, începînd cu secolul al XVII-lea, mai mulţi domni ai Moldovei şi Ţării Româneşti. Şi-a luat doctoratul în drept la Berlin, a fost magistrat şi deputat. Pasionat de vînătoare şi de natură, a devenit membru al Societăţii Române Regale de Geografie. A călătorit mult în România şi în străinătate, cea mai cunoscută călătorie a sa rămînînd cea întreprinsă împreună cu fiul său Nicolae în Cornul Africii, în urma căreia a scris O espediţie română în Africa.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 4 – 6 noiembrie 2011

Delia Marc

Crux Publishing #sărbătoreștefantastic la Gaudeamus 2022

Jovi Ene

Anim’est 2011 se pregăteşte de start!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult