Editura franceză Syrtes a achiziţionat drepturile de traducere a romanului Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian. Romanul va fi tradus de Marily le Nir şi Laure Hinckel, urmînd să fie prezentat la Salonul de Carte de la Paris, ediţia 2013.
Syrtes a publicat nume importante ale literaturii universale: Cinghiz Aitmatov, Gabriele D’Annunzio, Boris Pasternak. Scriitori români publicaţi de Syrtes: Paul Goma, Florina Ilis, Florin Lăzărescu, Camil Petrescu.
Cartea şoaptelor este una dintre cele mai apreciate şi mai premiate cărţi din anul editorial 2009. La numai trei luni de la apariţia romanului în colecţia “Fiction Ltd.” a editurii Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă, traducere realizată de Joaquin Garrigos şi apărută în ianuarie 2011. Alături de versiunea spaniolă, a fost publicată, de asemenea, în septembrie 2011, traducerea în limba italiană, sub semnătura Anitei Bernacchia şi apărută la Keller Editore.
Cartea şoaptelor va mai apărea la prestigioasa editură austriacă Paul Zsolnay, în traducerea lui Ernest Wichner; în ebraică, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon; în armeană, în traducerea lui Sergiu Selian, la Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia; în suedeză, la 2244, editură lansată de grupul editorial Bonnier în mai 2011 şi specializată în literaturile din zona Mării Negre, şi în bulgară, la Editura Avangard Print, în traducerea Vaninei Bozhikova.
Romanul a obţinut Premiul “Cartea anului 2009 », acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul “Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul “Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului “Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Despre Cartea Soaptelor, au fost publicate pe Filme-carti.ro doua recenzii, una a lui Dan si una a lui Jovi.
2 comments
Foarte interesanta. Dl Vosganian surprinde prin aceasta pozitie de scriitor. Un condei deosebit. Pe de alta parte, tema cartii – drama armenilor, era o lacuna in cunostintele mele.
Apropo de „filme care te fac sa plangi”.Am plans citind cartea asta. Dl Vosganian descrie realist o multime de durere, disperare si chin.