Recomandari Recomandat

Recomandări cărţi Crăciun: Marea Carte a Crăciunului (IV)

marea-carte-a-craciunului-2162Marea Carte a Crăciunului

Editura Litera, Bucureşti, 2012

Povesti, colinde, retete, jocuri si activitati pentru intreaga familie

Cine nu mai crede in Mos Craciun ar trebui sa-si reimprospateze doza de tinerete. Caci Mos Craciun este unul din miturile frumoase ale omenirii care produce bucurie intr-o lume care pare din ce in ce mai departata de acest sindrom placut, pentru care merita sa traiesti. Dar nu numai pentru a primi, ci si pentru a oferi. Iar Mos Craciun ofera surprize. “De mic copil, Mos Craciun a descoperit ce inseamna bucuria de a face pe altul fericit. Se strecura noaptea in casele oamenilor intocmai ca un hot. Dar nu ca sa fure, ci pentru a lasa ascuns cate un dar: paine, fructe, haine, pantofi iar mai apoi jucarii si dulciuri.”

Cuprinsul este mai mult decat generos si este structurat in mai multe capitole : Despre Mos Carciun (Cine este Mos Carciun? Marturii despre Mos Carciun, agenda lui Mos Carciun…Gerrrr! unde locuieste familia Craciun, putina istorie, scrisori pentru Mos Carciun) dar si infrastructura lui Mos Carciun, in general, cea mobila ( Ajutoarele lui Mos Carciun- despre elfii de Craciun, totul despre reni, renul Rudolf, renul rege, despre sania Mosului care are urmatoarele caracteristici tehnice: saniuta model Flora- poate fi trasa de 4 sau de 6 reni, capacitate de pana la 1250 de kilograme, forta 4-6 RP reni putere atingand o viteza maxima de 50 km la ora ceea ce este de-a dreptul impresionant) dar si retete, cantecele (celebrele We wish you a Merry Christmas, Jingle Bells, O, brad frumos sau Am plecat sa colindam dar si mai putin cunoscutul, cel putin de noi, Rudolph, renul cu nasul rosu) sau sectiunile de bricolaj (fa-ti propriul calendar de Advent, jucarii din hartie colorata, fa o saniuta, ciorap de Craciun, ornamentele pentru bradul de Craciun, coronita de brad) si jocuri si activitati practice (cum scrii o scrisoare, cauta diferentele, jocul cu saniuta rapida, testul bradului de Craciun dar si simpaticul fa-i o bucurie animalutului tau de casa).

O carte realizata in niste conditii grafice minunate (ce nu am fi dat sa avem astfel de volume cand eram mici!) care te imbie la lectura si, chiar daca ati depasit varsta copilariei diafane, suntem siguri ca ati rasfoi acest album cu multa curiozitate si, mai ales, nostalgie, caci nimic nu se compara cu intoarcerea, macar pentru cateva minute, in minunata lume a copilariei in care asteptam cu nerabdare venirea ilegalistului Mos Craciun care, intotdeauna il fenta pe comunistul si proletarul Mos Gerila (un nume extrem de neinspirat caci numai de ger aveam parte in apartamentele prost luminate si si mai prost incalzite- gerul era in noi si-n sufletele noastre, cum am fi putut sa-l asteptam pe Mos Gerila cu bucurie?).

Pentru mine, M.G. venea la Turnatoria la care lucrau tata sub forma a doua caiete si trei creioane pe care, probabil, M.G., afiliat sindicatului,  le oferea copiilor angajatilor- cadouri foarte modeste chiar si pentru standarele mele precare in materie de Mos). Pentru anticomunisti convinsi ca noi, dizolvarea artificialului Mos Gerila  intamplata instantaneu in decembrie 1989 reconfirma si in plan micro esecul total al unui sistem regretat, iata, de jumatate din populatia unei Romanii uituce! Mos Gerila a murit, traisaca Mos Craciun! Oricat ar parea de straniu, noi inca il asteptam pentru ca vrem sa credem in El indiferent de ce ni se spune. Caci „e cat se poate de adevarat: copiii foarte cuminti primesc mai multe cadouri, dar Mos Carciun ii iubeste pe toti copiii la fel de mult. Este un prieten al copiilor in adevaratul sens al cuvantului.”

P.S. In album nu am regasit absolut nici o mentiune despre Craciunitele sexxxy pe care televiziunile valahe le arunca pe sticla cu multe frenezie dar nici despre faptul ca Mosul ar avea fiice sau nepotele cu rochite rosii extrem de scurte, busturi impresionante, prea putin ascunse. Aceasta inseamna ca ele nu exista cu adevart?Sa fie doar parte a unei wishful thinking? Din aceasta dilema nu putem iesi.

Puteţi cumpăra cartea de pe site-ul Editurii Litera.

Articole similare

Epopeea unei familii: „Sonata pentru acordeon”, de Radu Aldulescu

Tudor-Costin Sicomas

O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, de Alexandr Soljeniţîn

Codrut

Magic Library la Noaptea Cărților Deschise!

Jovi Ene

2 comments

Dragoi Cristina 19 decembrie 2012 at 15:56

Felicitări pentru articol!
Iubim Moșul și-l așteptăm cu drag!…eu și fiul meu(aproximativ 8 ani) îi vom pregăti fursecuri cu scorțioșoară și mere coapte trase-n ciocolată…să nu uit: un pahar cu lapte cald………..
La mulți, mulți ani, Moșule, să ne trăiești, să ne zâmbești, să ne unești și să ai tolba plină cu bunătăți, atât pentru buni, cât și pentru mai puțin buni!…poate vom fi la unison, mai buni printre buni!…
Sărbători minunate alături de cei dragi!
Să iubim, să zâmbim, să molipsim pe toți cei din jurul nostru cu voie bună și pozitivism!
Viața-i simplă, noi o complicăm!…părerea mea…

http://creativitatelafeminin.wordpress.com/2012/12/15/tag-craciunul-de-ieri-vs-craciunul-de-astazi/

Reply
codrut constantinescu 20 decembrie 2012 at 08:42

Multumim pentru caldurosul mesaj. Si eu il voi astepta, intr-o forma sau alta. Avem destule provizii de vin fiert, slanina, carnati afumati si, filme-carti.ro bune…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult