Ultima seară FILIT este, de obicei, consacrată unui autor important, dar și acordării unui premiu care a devenit foarte îndrăgit de scriitori, pentru că este acordat de extraordinarii tineri liceeni din Iași (și spun extraordinarii pentru că i-am văzut pe cei de la Alecart și Logos în acțiune, deci credeți-mă pe cuvânt).
În acest an, cărțile nominalizate la Premiul liceenilor din Iași pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2020 au fost:
- Complezență, de Simona Sora
- Prevestirea, de Ioana Pârvulescu
- Fragil, de Simona Goșu
- Cronovizorul, de Ștefan Manasia
- Cât de aproape sunt ploile reci, de Bogdan Coșa
În urma votului celor 29 de elevi, Premiul liceenilor din Iași pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2020 a fost acordat volumului ”Fragil”, de Simona Goșu. Nu am ajuns la ultima seară (eram deja acasă), așa că am discutat cu Simona, pe scurt, pe email despre ce înseamnă pentru ea acest premiu câștigat la FILIT.
– Cartea ta, „Fragil”, a câștigat la FILIT, anul acesta Premiul liceenilor pentru cea mai bună carte a anului 2020. Felicitări! Cum ai primit această veste, prin care valoarea cărții tale este recunoscută printr-un premiu al publicului tânăr?
Mulțumesc, Jovi. Am fost nespus de uimită și încă sunt, nu mă așteptam. Este un premiu care mă emoționează foarte mult. Când vizitam Casa Muzeelor, m-am întâlnit întâmplător cu elevi care mi-au cerut autografe și îmi spuneau cât de mult le-au plăcut povestirile. Așa m-am bucurat că o citesc, dar nu mă așteptam. Pentru mine a fost o mare surpriză să văd „Fragil” alături de volumele nominalizate ale unor scriitori consacrați, cărți pe care le-am citit cu plăcere și admirație.
– Te-ai întâlnit cumva cu tinerii, cu cei care au citit cartea și apoi au votat-o pentru un premiu atât de important?
Am participat în ultima zi a festivalului la întâlnirea Alecart, împreună cu coordonatorii proiectului, Nicoleta și Emil Munteanu, și am fost impresionată de discuția cu liceenii care mi-au pus întrebări din toate cele douăzeci de povestiri, cunoșteau toate personajele, au făcut asocieri și paralele cu alte scrieri literare, cu situații din viața reală. M-au uimit atenția, subtilitatea și maturitatea lecturii lor.
– Care este părerea ta în privința acestor cluburi extraordinare de lectură a liceenilor din Iași, Logos și Alecart?
E o mare bucurie să descopăr aceste cluburi și îi felicit pe profesorii ieșeni pentru entuziasmul cu care îi încurajează pe copii să citească literatură română contemporană. Știu cât de greu este le stârnești interesul adolescenților, îi admir pentru priceperea cu care reușesc să îi atragă pe copii spre cărți, să le inspire plăcerea cititului. La întâlnirea Alecart de la liceul „Varlaam” am văzut profesori și elevi care fac o echipă excelentă. A fost emoționant.
Mulțumiri și felicitări, Simona Goșu!
În ceea ce mă privește, voi reveni zilele următoare cu articole, interviuri (inclusiv unul mai pe larg cu Simona Goșu), impresii de la FILIT 2021, așa că nu-mi iau ”la revedere”, ci „ne revedem în curând”.
(Sursă fotografii: FILIT Iași)