Interviu

Călătorii literare cu Oana David: „Am văzut toată lumea cu ochii minții”

Invitata cu nr. 13 în cadrul Anchetei „Călătorii literare”, o serie de interviuri de sezon cu scriitori români contemporani, este Oana David.

Oana David s-a născut în 1985 la Ploiești și a locuit în Suceava, Cluj, București și Brașov, unde trăiește și astăzi. A studiat Limbile Străine și Jurnalismul, iar acum, la 35 de ani, pentru că iubește literatura, a devenit din nou studentă, la Litere. Este un mic antreprenor, copywriter, scriitoare și cititoare avidă. Este căsătorită, are o fetiță, un cățel și foarte multe cărți. Între două fronturi este romanul ei de debut, scris și documentat în mai bine de trei ani, apărut la Editura Hyperliteratura.

– Este pasionată de călătorii scriitoarea Oana David?

Oho, și încă cum! Ador să călătoresc, aș putea să-mi trăiesc viața într-o rulotă, ba prin Alpi, ba pe vreo plajă de prin Cinque Terre. Am călătorit ceva până acum, dar nici pe departe suficient. Nici măcar satisfăcător.

– Cum ar trebui să fie călătoria perfectă pentru scriitoarea Oana David?

În mașinuța mea din 2007 și cu cele două ființe splendide care-mi umplu mie existența înăuntru. Și pe-acolo ne e drumul – unde vedem cu ochii. Să ne oprim unde ne place, să stăm, să ne bucurăm, iar apoi să pornim din nou la drum. Nu pot să zic că mă trage firul înspre un loc anume, doar necunoscutul; și nici nu cred c-aș obosi vreodată. Ce mi-am dorit foarte mult, sau cum ai spus tu, „călătoria perfectă”, a fost călătoria de tipul acesta prin Rusia – toată Rusia –, din Sankt Petersburg până în Irkutsk, dar, tocmai când să se-ntâmple, s-au întâmplat și altele, după cum prea bine știi. Asta e.

– Care a fost însă călătoria reală, pe care ai făcut-o, care s-a apropiat cel mai aproape de perfecțiune?

O călătorie prin nordul Italiei, una în Israel, câteva insule din Grecia. Doar că pe-atunci era numai o singură persoană alături de mine în mașină, acum sunt două. Deci avem de recuperat.

– Ce cărți de călătorie a citit în copilărie și adolescență Oana David?

Recunosc umil că Oana David n-a citit cărți de călătorie, nici în copilărie, nici în adolescență. Asta dacă nu se pune Jules Verne. „Doi ani de vacanță” mi-o amintesc și-acum. O fi fost vreo predestinare. 🙂

– Acum, la maturitate, care sunt cărțile preferate de călătorie ale scriitorului Oana David?

Nici la maturitate nu citesc cărți de călătorie. Am citit „În aerul rarefiat” și „Șapte ani în Tibet”, mai mult de curiozitate, pentru cât de mult i-au plăcut soțului meu; dar nu, eu nu caut singurătatea, nu doresc să explorez, eu sunt călătorul falezelor și-al coastelor, al orașelor mari și aglomerate, al arhitecturii, bulevardelor, cafenelelor și librăriilor pe mai multe etaje. Ce iese din pattern-ul ăsta îl trăiesc intens prin beletristică, pe canapea.

– Faci călătorii literare? Ai cărți-model (nu ghiduri de călătorie, ci beletristică) în funcție de care îți planifici călătorii?

Doamne, da! Dacă e s-o luăm așa, am văzut toată lumea cu ochii minții. Peste tot am fost prin cărți și peste tot m-aș duce fizic. Am și liste făcută pe baze literare, uite-acolo, și-acolo, și-acolo. Iar, în funcție de beletristica preferată, vreau neapărat Rusia și America de Nord.

– Știu că sună clișeistic, dar ce cărți ai lua (nu neapărat) pe o insulă pustie sau într-o călătorie în locul tău de suflet, fie că e vorba de o insulă grecească sau caraibiană, fie în Provence sau Veneția?

Dacă trebuie trei și numai trei, știu exact ce cărți: Pe Aripile Vântului, Război și Pace și Ion. Eu nu mă plictisesc să le recitesc.

– Cărțile tale îndeamnă la călătorii și spre ce orizonturi? Care dintre cărțile tale se potrivesc cel mai bine pentru a fi luate în concediu?

Cărțile mele (actuală și, sper eu, viitoare) îndeamnă mai degrabă la călătorii spre orizonturi istorice. 🙂 Iar „Între două fronturi” se poate citi foarte bine în concediu. Chiar recomand – ajungi parcă să-ți apreciezi vacanța și mai tare.

– Unde vei călători vara asta, atât fizic, cât și literar?

Fizic, vara asta, Bulgaria și o insulă din Grecia, iar la începutul toamnei, o călătorie cu mașina, dintr-alea de care-ți spuneam mai devreme, prin toată Ungaria. Poate și-un city break pe undeva, deocamdată fără destinație cunoscută, ea depinzând de reducerile biletelor de avion. Literar rămân în România aproape exclusiv, căci în ultima perioadă m-am blindat cu autori români contemporani.

Articole similare

Călătorii literare cu Ohara Donovetsky: „Pentru a fi cât mai aproape de ce mi-aș dori, ar trebui să facă posibilă nu numai deplasarea în spațiu, ci și în timp”

Hristina Frangos

Avanpremieră editorială: ”Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeţii”, de Adriana Babeţi

Jovi Ene

Interviu Mirel Bănică: ”Pelerinajele nu doar reprezintă România actuală; ele sunt România!”

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult