Filme Filme romanesti Recomandat

Usturoi (2014) – Cel mai neromânesc film românesc. ”Uneori, ai nevoie doar de o aventură!”

Filmul-Usturoi-PosterUsturoi (2014)

Regizor, montaj: Lucian Alexandrescu
Scenariu, producţie: Radu Băzăvan, groparu.ro
Distribuția: Darius Stoica, Sebastian Topan (copiii), Elena Ivanca, Ileana Negru (TNCN), Ioan Seleși, Nicu Varga, Tibi Covaci, Istvan Kanalas, Alina și Răzvan Dragoș, Gabriel Oană, Mihai Călian, Vlad Cucu (ultimii 5 sunt bloggeri)
Distribuitor: Asociația Dianatic

Filmul românesc ce a avut premiera la TIFF 2014 este precum o Cenusăreasă a cinematografiei românești. O echipă mică, independentă, fără prea multe resurse, dar cu multă dăruire și talent, reușește să aducă pe marele ecrane cel mai neromânesc film românesc, plecând de la premisa că filmele românești în genere sunt despre comunism și despre zilele gri ale românilor, pe când Usturoi este o comedie, o aventură, numai bun pentru o porție sănătoasă de râs și pentru revitalizarea cinematografiei românești. De acord, cu o singură mențiune: se pare că filmul românesc dacă nu aduce în discuție comunismul, cu siguranță va menționa minoritatea romă. Totusi, este un început pentru genul comediei, insuficient exploatat în cinemaul românesc de după 89.

Scenariul este unul specific cinematografiei americane, dar cu un condiment autohton, și anume usturoiul. Nicuşor și prietenul său de etnie romă Eremia, doi copii dintr-un sat uitat de lume, fug la oraș pentru a se face actori și a-și depăși astfel condiția lor de copii săraci. De remarcat aici dorința lor ingenuă și copilărească de se îmbogăți; ei doresc să câștige bani pentru a-i oferi unui frate al lui Eremia, care are nevoie de ei pentru a se căsători cu fiica lui Usturoi. Pe drum, cei doi trec prin tot felul de aventuri precum Jack Sparrow, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori peste noapte dă greş, dar pe drum află un secret care le va schimba viața în bine. Întorsătura pe care o ia povestea în acest moment este de o ingeniozitate superbă. Așa cum afirmă și echipa de producție, filmul este despre prietenie, despre maturizare, un drum iniţiatic al cărui mesaj este clar: dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat şi ai curaj să faci orice-ţi stă în putere, vei reuşi în ciuda greutăţilor. Și acest lucru l-au demonstrat și realizatorii filmului.

Picture1

Așadar, ne aflăm în fața primului film independent produs și filmat în întregime în Transilvania după 1989, iar peisajele vorbesc de la sine despre frumusețea acestei regiuni. Un verde absolut, dealuri frumoase și o întâlnire cu frumosul Cluj maiestuoasă. Cadrele filmate în Cluj sunt de o frumusețe și o calitate aparte, amintind de videoclipurile moderne, dar nu degeaba regia și montajul sunt semnate de către Lucian Alexandrescu, un cunoscut al videoclipurilor lui Tiesto, Paul Van Dyk, Paul Oakenfold, David Guetta, P. Didi, Tarra McDonald. Acesta este și motivul pentru care filmul Usturoi este o coproducţie româno-americană sau pentru care la vizionarea filmului în București, audiența sau filmul s-a bucurat și de prezența ambasadorului american în România. În ceea ce privește montajul filmului este interesantă metoda intercalării poveștii celor doi copii cu interviurile date echipei de producție de către diferite personaje ale filmului. Această metodă are plusuri si minusuri, dar cu siguranță este ceva diferit și merită atenție.

Calitatea imaginii și a sunetului este una foarte bună, filmul având toate atuurile pentru a fi rulat în cinematografe; de imagine este responsabil Ionuţ Turda, iar de sunet Mihai Pripon. Filmarea a fost realizată cu un aparat Canon C300 și s-a desfășurat în perioada mai-iunie 2012, montajul a durat 2 ani și a fost finalizat în februarie 2014. În ceea ce privește distribuția în cinemtografe, până acum filmul s-a bucurat de peste 20 de proiecții, lansarea în cinematografe începând cu iarna 2015-2016 (debutul a avut loc pe 17 decembrie 2015, la Cluj).

picture 2În ceea ce privește muzica, și acest aspect are o istorie interesantă. Scenaristul filmului și gazda serii de la MȚR, Radu Băzăvan expune la sesiunea de Q&A de după vizionarea filmului o istorie foarte simpatică despre cum a cunoscut el trio-ul care semnează o parte din coloana sonoră. Este vorba despre grupul Trio C Tot de Derde din Olanda, ale cărui melodii le găsiți pe youtube, care acum mulți ani sunt găzduiți de către mama producătorului, în drumul lor spre Clejani, unde doreau să întâlnească celebrul taraf. Se pare că prieteniile realizate la drum lung sunt bune, căci acum, o dată cu realizarea filmului, grupul din Olanda a acceptat oferirea muzicii lor fără niciun cost. Acestui trio muzical se adaugă și alte nume, precum ViLLy (Gypsy Rap), Ansamblul Porolissum din Zalău, Daniela și Darius Stoica, Tibi Covaci, Stan Kolev (USA). Cu ocazia aceasta am aflat și ultimele noutăți în materie de muzică: se pare că există un nou stil – gypsy rap, pentru care melodia Maniax – Make Way este de-a dreptul fantastică! Să nu uităm nici de maneua Yo sono un gigolo. O caracteristică aparte acestei producții este diversitatea muzicală; iar această diversitate este până la urmă o recunoașterea a ceea ce se întâmplă în spațiul românesc, aspecte pe care mulți dintre noi nu le cunosc din cauza faptului că media se axează mult prea mult pe aspectele negative ale societății, vorbind prea puțin despre lucrurile pozitive. În acest sens Facebook-ul câștigă și se pare că preia din atribuțiile media (și aici mă refer mai degrabă la TV).

În ceea ce privește distribuția, se folosesc mulți actori fără experiență, mulți bloggeri și doi copii frumoși: Darius Stoica (violonist cu peste 20 concursuri muzicale câștigate) și Sebastian Topan (numeroase premii speciale la concursuri de teatru şcolar).

Recunosc că de data aceasta m-am axat mai mult pe detaliile tehnice ale filmului deoarece am vrut să reliefez calitatea producției și deci să vă determin pe voi, cititorii, să acordați o șansă acestei producții. Dacă veți ajunge la cinematograf, povestea vă va capta cu siguranță. Ca ultimă mențiune, filmul nu se vrea unul cu mesaj educativ; dacă va avea efect și în această direcție, cu atât mai bine. Dacă nu, este pur și simplu o aventură ce merită atenția noastră.

Notă: 9/10

Usturoi Ofiicial Trailer from Ionut Turda on Vimeo.

Articole similare

Semnele evidente ale unui talent uriaș: ¿Qué he hecho yo para merecer esto? (1984)

Dan Romascanu

The Dictator (2012)

Delia Marc

Așteptarea s-a încheiat: smulgem cortina Camerei Roșii! – Black Widow (2021)

Iulia Dromereschi

2 comments

Bulibasa 9 martie 2016 at 14:47

Multumim foarte, foarte mult, ne bucura acest 9/10 enorm!

Reply
Loredana 25 martie 2016 at 09:41

Am fost la cinema de 2 ori sa vad acest film. Pur romanesc si foarte bun!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult