Remorques (1941)
Regia: Jean Grémillon
Distribuția: Jean Gabin, Madeleine Renaud, Michèle Morgan
Există filme a căror producție ar putea fi subiect bun pentru un scenariu de film. Unul dintre aceste cazuri îmi pare a fi ‘Remorques’ (titlul distribuirii pe piață de limba engleză a fost ‘Stormy Waters’). Regizorul acestui film a fost Jean Grémillon, un cineast foarte interesant, documentarist și muzician de asemenea, rezistent anti-nazist dar și autorul câtorva filme produse și distribuite în perioada ocupației. Aceste filme ar face subiectului unui studiu de caz despre arta cinematografică în condiții de ocupație și război, despre frontierele dintre demnitate și colaborare în condițiile cenzurii. ‘Remorques’ face parte dintre ele. Filmările au început în vara anului 1939 și au fost întrerupte de izbucnirea războiului, când vedeta masculină principală Jean Gabin și alți membri ai echipei de filmare au fost chemați sub arme. Continuate în 1940, filmările au fost întrerupte din nou odată cu căderea Parisului, pentru a fi finalizate în 1941. Filmul a fost distribuit întâi în Franța, cu aprobarea cenzurii germane, desi vedetele sale, Jean Gabin și Michèle Morgan se refugiaseră intre timp în America. Premiera internațională a avut loc doar după război, în 1946. Dincolo de această aventură interesantă, ‘Remorques’ este un film cu multe calități care îl fac să treacă examenul timpului și rămână relevant la peste 80 de la producție.
Scenariul scris de André Cayatte și Jacques Prévert, care au adaptat pentru ecran un roman al lui Roger Vercel, ne propune o poveste care se petrece pe ocean și la malul oceanului (Atlantic) și în care acesta joaca un rol important. André Laurent, eroul principal al filmului, este căpitanul unui vas de intervenții de urgență pe mare, care salvează și remorchează ambarcații aflate în primejdie în timpul furtunilor de pe ocean. Într-o asemenea situație o cunoaște pe Catherine, soția căpitanului unei alte nave, care decide să-și părăsească soțul. Idila care se înfiripează intre André și Catherine pune în pericol și cariera lui André de om al mării dedicat salvării altora și căsnicia cu fidela sa soție Yvonne.
Povestea romantică este destul de banală, dar filmul este interesant datorită felului în care este conceput din punct de vedere vizual și, desigur, prin prezența a doi dintre cei mai formidabili actori francezi ai acelei perioade. Jean Gabin și Michèle Morgan jucaseră deja împreună în ‘Le quai des brumes’ al lui Marcel Carné și producătorii au mizat corect distribuindu-i pe cei doi actori în rolurile principale. Este fascinant până astăzi să urmărim felul în care sunt folosite prim-planurile pentru ca trăirile personajelor să treacă ecranul și magnetismul dintre ei în scenele în care sunt împreună. Jean Grémillon era un cineast foarte interesant, cu experiență în filme documentare. O parte dintre scene sunt filmate pe ambarcațiuni reale și ele transmit autenticitate și dramatism. Intenția inițială era ca majoritatea filmărilor să aibă loc pe mare, dar din diferite motive, o parte dintre scenele de acțiune au fost produse în studio cu machete. Păcat. În schimb se poate observa folosirea aparatelor de filmat mobile în scenele de pe plajă sau din orașul Brest. Aici Grémillon anticipează tehnici care vor deveni instrumente de bază în trusele de scule ale regizorilor Noului Val cu doua decenii mai tărziu. ‘Remorques’ este un film care poarta amprenta perioadei în care a fost realizat, dar care reușește să combine cu îndrăzneală genurile cinematografice. Desi realizat în condiții grele, este destul de solid și de interesant pentru a merita și astăzi o vizionare.
Nota: 6/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)