Filme Filme europene

O crimă în stilul Agathei Christie. „Până când omorul ne va despărți. Soering versus Haysom” (Netflix, 2024)

Der Fall Jens Söring – Tödliche Leidenschaft (2023) – Până când omorul ne va despărți. Soering versus Haysom
Regia: Andre Hörmann, Lena Leonhardt

Realitatea bate ficțiune de cele mai dese ori. Dacă accepți acest lucru, începi să privești viața cu altfel de ochi, mult mai vigilent și asumat. De exemplu, istoria cunoaște zeci de cazuri când cei mai dragi și apropiați oameni pot comite crime inimaginabile, or există chiar și prezumția inițială în identificarea criminalilor, din rândul familiei, în cazurile de violență domestică. În linii mari, cazul Soering versus Hayhsom este anume despre asta.

  Pelicula are la bază unul dintre cele mai mediatizate și controversate cazuri de crimă din anii ’80, cu făptașii Jens Soering și Elizabeth Haysom. Documentarul urmărește relația dintre cei doi studenți de la Universitatea din Virginia, care se transformă dintr-o poveste de dragoste într-o conspirație mortală.

Jens Soering, fiul unui diplomat german, și Elizabeth Haysom, o tânără carismatică dintr-o familie bogată și respectată, formează un cuplu aparent perfect. În 1985, părinții lui Elizabeth, Derek și Nancy Haysom, sunt uciși brutal în locuința lor din Bedford County, Virginia. Elizabeth și Jens devin rapid suspecți principali. Devenim martorii fugii internaționale a cuplului și capturarea lor în Anglia, urmată de extrădarea în SUA. Procesul lor devine un spectacol mediatic, cu mărturisiri contradictorii și acuzații reciproce, adăugând complexitate cazului.

„Până când omorul ne va despărți. Soering versus Haysom” combină elemente de jurnalism de investigație cu narațiunea unui thriller, oferind o perspectivă detaliată și captivantă asupra cazului. Devenim parte a procesului elucidării motivațiilor și a psihologiei personajelor, cu o înțelegere profundă a acțiunilor și deciziilor lor.

Întreaga serie, căci are câteva episoade,  este o bună introspecție asupra felului în care psihicul uman poate fi modelat, influențat și transformat în ceva atât de maleabil încât să împingă omul la cuțit. 

Evident, construcția întregii serii documentare nu ne permite să aflăm univoc cine este culpabil, ci dimpotrivă rămâne un mare spațiu alb de meditare, de încercare să elucidăm cine a tras sforile: Elizabeth, care face constante referințe la Macbeth sau Jens, tânărul intelectual imigrant dornic de experiențe sexuale și aprig să cucerească această femeie. 

Din perspectiva mea, această istorie adie cumva în stilul Agathei Christie (cine a citit „Zece negri mititei” știe despre ce e vorba). Nu avem o delimitare clară a caracterului răului, or răi sunt toți, de la călău la victimă. Familia ucisă cu secrete în dulapuri și cei doi îndrăgostiți – iată un cvartet mortal. 

Dacă sunteți în căutarea unei producții care v-ar ține în suspans, atunci treceți pe listă acest documentar. Inserțiile procesului judiciar, mărturiile persoanelor la distanță de câteva decenii – toate la un loc formează o peliculă inedită și foarte interesant de urmărit.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

Articole similare

Curaj, compasiune și spirit inovator: Guvernul Copiilor 2 (2024)

Serena Marin

Între noapte și zi: Tagundnachtgleiche (2020)

Dan Romascanu

În derivă, în spațiu: Aniara (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult