Our Kind of Traitor (2016)
Regia: Susanna White
Distribuția: Ewan McGregor, Damian Lewis, Carlos Acosta, Radivoje Bukvic, Stellan Skarsgård
Sunt un mare fan al lui John le Carre. Este unul dintre scriitorii mei preferați într-unul din genurile mele literare preferate – thrillerele de spionaj. Cărțile sale sunt foarte ‘cinematografice’ în structură și nu este de mirare că au fost cam toate adaptate pe marile ecrane sau în seriale de televiziune. Personajele cărților și filmelor inspirate de romanele lui John de Carre se dezvăluie treptat, pe măsură ce acțiunea avansează, dar niciodată complet, cititorii sau spectatorii de film rămânând cam totdeauna cu impresia că unele detalii au rămas în umbră, chiar după ultima pagină a romanului sau după derularea creditelor de la sfârșitul filmului.
La fel ca mulți alți autori de romane de spionaj, la fel ca și serviciile secrete descrise în romanele sale, John le Carre a trebuit să caute noi dușmani după destrămarea Cortinei de Fier și căderea comunismului. În romanele sale de după 1990, rolul ‘răilor’ a început să fie jucat de teroriștii globali sau de mafiile din fostele țări comuniste. Ultimul deceniu însă a însemnat și renașterea pe scenă globală a Rusiei și amenințarea unui nou Război Rece. ‘Our Kind of Traitor‘ publicat în 2011 este primul roman al lui John le Carre în care apar semnele noului Război Rece. Ecranizarea din 2016 regizată de Susanna White este o adaptare destul de fidelă a romanului.
Apar în film două categorii de eroi tipici pentru le Carre. Perry (Ewan McGregor) este un intelectual idealist care atunci când este confruntat cu situații limita este gata să sacrifice liniștea vieții sale pentru a ajuta un prieten sau a servi o cauza bună. Hector (Damian Lewis) este un agent de spionaj englez, care se confruntă cu eterna problema a corupției și duplicității șefilor săi, și este nevoit să recurgă la metode neconvenționale pentru a scoate adevărul la lumina. Cei doi se vor întâlni când Perry este ales de un bancher al mafiei rusești pe nume Dima (suedezul Stellan Skarsgard) pentru a înlesni trecerea acestuia de partea englezilor împreună cu întreagă sa familie. Nu este cel mai complex și mai interesant dintre romanele scrise de John le Carre, dar totuși acțiunea are destul material pentru un thriller de acțiune interesant.
Susanna White nu are prea multă experiență cu filmele de lungmetraj, fiind cunoscută mai ales pentru regizarea unor episoade din serialele de televiziune. Lipsa de experiență sau de inspirație se vede în această ecranizare, corectă, dar lipsită de emoție. Existau câteva fire de acțiune interesante care puteau fi exploatate – de exemplu dilemele agentului britanic confruntat cu corupția politicienilor și complicitatea șefilor săi, relațiile între Perry și soția sa, și dilema sacrificiului personal pentru a ajuta un prieten dubios pe care abia îl cunoscuse, sau teroarea familiei financiarului rus care hotărăște să treacă de partea adversarilor. Niciunul dintre aceste subiecte nu este însă abordat decât superficial, în măsura în care servește filmul de acțiune. Singura interpretare mai interesantă este cea a lui Stellan Skarsgard. ‘Our Kind of Traitor’ este un film de acțiune acceptabil, dar impresia cu care am rămas a fost că putea fi mai mult decât atât.