Filme Filme americane

Între Hitchcock și James Bond: Arabesque (1966)

Arabesque (1966)
Regia: Stanley Donen
Distribuția: Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Kieron Moore

‘Arabesque’ (1966) a fost produs și regizat de Stanley Donen pentru studiourile Universal, însă aparține ‘perioadei engleze’ a regizorului, adică deceniului în care Donen a făcut drumul invers celui făcut de Hitchcock și s-a stabilit în Anglia (urmandu-și a treia soție, contesa Adelle Beatty). Anii ’60 erau anii revoluției culturale în muzică, literatură, cinema, iar Anglia și Londra în special era unul dintre punctele fierbinți ale acestei revoluții. În această perioadă Donen nu a făcut niciun film muzical, dar în schimb a creat, între altele, două filme de acțiune care se afla undeva la mijloc între filmele de gen ale lui Hitchcock de la sfârșitul anilor ’50 și seria de filme James Bond inaugurată în 1962. ‘Arabesque’ este al doilea film din această mini-serie a lui Donen, producătorii mizând pe succesul de public și de critică al lui ‘Charade’ care fusese lansat cu trei ani înainte. Reușita a fost moderată, filmul a avut succes de public dar se simțea totuși oboseala și o oarecare repetiție. Motivele pentru care spectatorii au cumpărat bilete în 1966 rămân însă valabile și acum.

Acțiunea filmului (ecranizare a unui roman de Gordon Cotler, ziarist și romancier american) este mai mult un pretext. Eroul principal pe nume David Pollock este un profesor american care predă la Oxford, expert în civilizațiile antice și mai ales în sistemele lor de scriere. După ce un coleg al său este asasinat, Pollock este recrutat (cu metode neconvenționale) să descifreze un mesaj pe care un grup de conspiratori politici au ales să-l scrie în … limba hitită. Este prima curiozitate dintr-un lanț lung de detalii care fac povestea complet neverosimilă, dar ce contează? Personajul savantului cu capul în nori care devine rapid supraviețuitor, ba chiar și chiar erou de acțiune, nu era chiar nou nici în 1966, când rolul i-a fost încredințat lui Gregory Peck, și avea să aibă mulți urmași iluștri, Indiana Jones al lui Harrison Ford și Robert Langdon al lui Tom Hanks fiind doar doi dintre ei. Și aici o mare parte din motivație este o fascinantă prezență feminina, care în ‘Arabesque’ se întruchipează în forma frumoasei și exoticei Yasmin Azir, interpretată de o Sophia Loren aflată la apogeul frumuseții și magnetismului său greu de egalat.

Mărturisesc că nu am reușit să urmăresc povestea complicată de spionaj și implicații politice, dar cred că asta se întâmplă cu majoritatea spectatorilor. Că profesorul nostru este ‘the good guy’ este clar, și este clar și cine sunt ‘the bad guys’. Principala întrebare este de ce parte se află misterioasa Yasmin? ‘Charade’, realizat cu trei ani înainte, punea în centrul poveștii o întrebare similară legată însă de identitatea personajului principal masculin. Aici lucrurile stau invers, și ochii fascinanți ai Sophiei Loren par a ascunde permanent pericole și secrete. Câteva scene sunt excelent filmate (director de imagine – Christopher Callis). Una dintre ele, filmată într-o grădină zoologică, între oglinzi și acvarii este de antologie. Foarte expresivă și potrivită este și muzica lui Henry Mancini. Alte câteva idei se află la limita dintre filmele de acțiune și parodia lor.

Mare admirator al lui ‘North by Northwest’ al lui Hitchcock, Stanley Donen include o scenă cu un elicopter vânând eroii într-un final care poate fi considerat și un citat cinematografic. În alte scene sunt folosite ca unelte în urmăriri și tentative de asasinat o mașină uriașa de demolat clădiri și o combină într-un lan de cereale. Spectatorul de astăzi, cu experiența a încă aproape 60 de ani de grozăvii pe ecran, se poate amuza cu aceste scene care poate că la origine erau luate în serios și de cineaști și de spectatori. Principală sursa de divertisment și poate și de nostalgie este să-i urmărim pe Gregory Peck și pe Sophia Loren alăturați în mod surprinzător într-un film cu o acțiune improbabila. Ceea ce, la urma urmei, nu este puțin.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://filmartgallery.com/products/arabesque-1?variant=8452682350645)

Articole similare

Black Christmas (1974): Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

Dan Romascanu

Born to Be Blue (2015) – proiecție în prezența actorului Ethan Hawke, în cadrul American Independent Film Festival

Andreea Andrusca

Hărțuirea sexuală în redacțiile de știri: Bombshell (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult